Nu mai știu la cine am văzut pe Facebook o poză dintr-o prezentare (probabil recentă) în care era spusă chestia asta: An user interface is like a joke. If you must explain it, it`s not that good. – O interfață pentru utilizator este ca o glumă. Dacă trebuie să o explici, înseamnă că nu e chiar atât de bună. Ei bine, treaba asta nu mai merită alte comentarii. Programatorii buni vor accepta acest adevăr. Programatorii care vor să se îmbunătățească vor ține cont de acest adevăr. Programatorii slabi sau orgolioși vor spune că utilizatorul e prost. Utilizatorul oricum va alege. El e clientul. Dacă te trezești mereu în postura să-ți faci clientul prost înseamnă că tu ai o problemă, nu el. Că până una alta, de pe urma clienților se trăiește. Iar dacă majoritatea sunt proști și nu-ți plac, viața-i scurtă, apucă-te de grădinărit sau de ceva care îți face cu adevărat plăcere. Iar ceea ce am zis aici nu e valabil doar pentru programatori, vă dați seama. E valabil pentru toate tipurile de oameni care construiesc produse sau prestează servicii pentru clienți.
Hai să-ți spun o treabă din experiența personală în materie de programare de fix 30 de ani: ca programator nu trebuie să-ți dai cu presupusul despre utilizatorul final al produsului tău.
Oricât de multe scenarii de lucru ți-ai imagina, oricâte variante beta a produsului ai avea, odată ajuns pe piață te vei trezi că există și utilizatori… no comment.
Dacă pleci de la premiza că lucrurile sunt simple te vei trezi cu o ploaie de pietre direct în față. Ceea ce pentru mine pare firesc, chiar banal, pentru altcineva poate însemna inventarea roții și descoperirea focului.
Cu mici excepții utilizatorii sunt proști dar prostia lor este o mină de aur pentru că astfel ești nevoit ca pe baza feedback-ului primit să-și îmbunătățești continuu produsul până devine ușor de folosit de către majoritatea celor cărora le este destinat.
Și probabil ai fi surprins câți oameni cu diplome și cursuri de specializare pe zona IT stau cu agenda în mână și-și notează pas cu pas ce au de făcut într-o interfață atât de intuitivă că și un orb s-ar descurca cu ea.
Așa se întâmplă când timp de 16 ani de școală ți se tot repetă că trebuie să-ți iei notițe…