Primele impresii despre Nexus 6

De două zile sunt bucurosul posesor al unui Nexus 6. În acest articol mi-am propus să scriu niște prime impresii. Atenție, nu e review la Nexus 6, nu vă așteptați la un articol lung și plin de detalii. De altfel, ar fi imatur să zic că pot face un review bun la ceva doar după 2 zile de utilizare. Sunt doar prime impresii. Probabil, la cum văd că evoluează articolul, îl voi transforma în review la momentul oportun, ca să nu fac un articol separat, așa că abonați-vă la el, stați cu ochii pe el. Voi anunța când fac update cu poze, teste etc.

Nexus 6 este un smartphone mare și puternic. De fapt, Nexus 6 e un phablet, adică o combinație între smartphone și tabletă. Am să trec în revistă specificațiile tehnice ca să le aveți aici, la îndemână. Cântărește 184 de grame, funcționează cu nano-SIM și e rezistent la apă. Ecranul este un AMOLED capacitiv de 5,96 inchi cu rezoluție de 2560 x 1440 pixeli (QHD) și densitate impresionantă de pixeli, respectiv 493 ppi. Acesta este protejat de Gorilla Glass 3.

Cea mai recentă versiune de Android, respectiv 5.0.1 Lollipop, rulează excelent cu ajutorul unui procesor Quad-core 2.7 GHz Krait 450, unui chipset Qualcomm Snapdragon 805 și a unui GPU Adreno 420. Menționez că are și 3 GB de RAM. Nu are slot de card, dar cei 32 GB de memorie internă îmi sunt mai mult decât suficienți. Mie personal mi-ar ajunge și 8 GB la ce nevoi și stil de utilizare (în cloud) am. Camera foto principală are 13 MP, autofocus, stabilizare optică a imaginii și dual-LED (ring) flash. Filmează QHD la 30 de cadre pe secundă. Camera foto frontală are 2 MP, suficientă pentru un selfie bun :) Acumulatorul este un non-removable Li-Po de 3220 mAh. În rest, are toate caracteristicile unui smartphone de top, gen Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot sau bluetooth v4.1, A2DP, LE.

Acum că ne-am creat o privire de ansamblu, hai să vă spun ce prime impresii am eu despre Nexus 6 după 2 zile și ceva de utilizare. Încep prin a spune că de data asta cei de la Google nu au mai lansat un dispozitiv Nexus accesibil ca preț, așa cum era trendul. Sincer, mă bucur. Pentru că nu au mai făcut rabat de la calitatea materialelor de fabricație (care e decentă și la Nexus 5 de altfel) și pentru că au pus un ecran mai bun sau un acumulator cu o capacitate mai mare. Nexus 6 costă 2.999 lei, dar nu poți să urăști ceva bun doar pentru simplul fapt că e scump. Să fim serioși, există și telefoane mai scumpe și nu se face atâta caz.

Nexus 6 este un telefon descurajant de mare. E subțire, curbat, frumușel și foarte plăcut la atingere (iubesc senzația de atingere a ecranului). Dar e mare. Asta nu înseamnă că nu te poți obișnui cu el. Eu m-am obișnuit deja în două zile. E o senzație ciudată să folosesc Nexus 5 al soției, deși l-am folosit până acum 2 zile ca telefon personal. Dacă vreți, facem un pariu. Eu zic că în următorii ani ăsta (telefoanele cu display așa mare) va fi un trend din ce în ce mai adoptat. Puneți articolul ăsta în bookmark și mai vorbim peste fix un an.

Display-ul este bun, foarte bun, dar am văzut și display-uri AMOLED mai bune. La Note 4, de exemplu. Adică, nu e cel mai bun display, dar e mult peste medie. Un necunoscător nu va sesiza nimic. Va zice doar că are un telefon cu display excelent. Legat de experiența de utilizare nu are rost să comentez. Are Android Stock (nu are bloatware inutil) și primește update-urile la zi de la Google. Nu se înțeapă, nu se agață, merge extrem de fluent. Până și un utilizator de iPhone care iubește experiența iOS s-ar îndrăgosti de felul cum se mișcă un Nexus 6. Dacă vrei să faci switch-ul și nu ți-e teamă de schimbări sau de pionierat (6 inchi), Nexus 6 ar putea fi o soluție optimă. Pentru că pur și simplu funcționează fără reproș. Sunt convins că atât procesorul cât și cei 3 GB de RAM au un rol important, dar și Android 5.0 Lollipop are meritele lui pentru că reprezintă un pas important în evoluția Android. Dacă aveți probleme după update-ul la Android 5.0 Lollipop, citiți asta.

Cum e să îl ții în mână? Ce să zic, materialele din care este fabricat sunt premium. Simți calitatea ”la mână”. Inclusiv partea din spate din aluminiu e foarte plăcută la atingere. Pentru anumite task-uri, gen pierdut vremea pe rețele sociale, poate fi folosit fără probleme cu o singură mână (dacă vrei), chiar dacă pare greu de crezut. Eu îl folosesc mai mult cu două mâini, dar dacă te obișnuiești cu scrisul de tip SWIPE sau SwiftKey Keyboard implementat în tastatura Google, poți scrie lejer și cu o singură mână. Treabă utilă la volan :)

Acumulatorul. Ei bine, lumea are așteptări mari de la 3220 mAh, dar să nu uităm totuși că vorbim de 6 inchi de display, care consumă un pic (display pe care, apropo, se pot citi foarte fain cărți electronice – să nu uităm că un Amazon Kindle are tot 6 inchi – bine, Nexus 6 nu e așa mare că nu are marginile alea, dar dimensiunea efectivă a display-ului e tot aceeași). Să revenim. Pe românește, bateria ține un power user maximum o zi. Cele două zile sunt un mit pentru un power user ca mine. Adică, eu folosesc foarte mult telefonul și pentru vorbit, dar și pentru stat pe net (inclusiv activități legate de productivitate). Cei care au atins 2 zile probabil și-au închis netul când nu aveau nevoie, GPS-ul etc. Altfel nu văd cum au atins această autonomie. Testele de pe net spun clar, Nexus 6 ține 70 de ore în testul de anduranță (adică testul ăla în care te chinui prin toate metodele să obții cea mai bună autonomie), 25 de ore de vorbit continuu, 8 ore de web browsing continuu sau 10 ore de redat video continuu (nu streaming). Foarte decent. Dar dacă faceți un mix, veți observa că nu ajungeți la 2 zile, unde la mine o zi are 24 de ore, nu 12-14 ore cât suntem mai activi.

Cam astea sunt primele mele impresii despre Nexus 6. Personal, sunt mulțumit de achiziție și mă bucur că am făcut pasul pe care tot am ezitat să-l fac din cauza ecranului mare care mă descuraja. A meritat și mă bucur. Sper ca într-o săptămână să fac update cu mai multe detalii sau răspunsuri la întrebările pe care le aveți, ca să putem numi acest articol review de Nexus 6. Până atunci, sunt doar prime impresii din postura de utilizator care a dat banii pe device, nu care l-a primit în teste. Puteți să-l cumpărați (pe stoc) de aici :)Nexus 6

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

21 de comentarii la „Primele impresii despre Nexus 6”

  1. Cam mare ce-i drept,eu ma cam bat cu un samsung de 5.0 inch,d-apoi cu aproape 6…imi place insa designul si look-ul interfatei,chiar este un telefon pe care as da 3000 de lei sau cat e el in magazin,chiar merita:) Sa-l stapanesti sanatos

    Răspunde
      • Nu e cazul. El e fan Windows. Exprimarea lui este așa pentru ca e un cititor mai fidel a blogului cu care ma stiu destul de bine si ne permitem glume sau păreri mai acide. Chiar daca din afara pare o discuție agresiva, nu e chiar așa :)

        Răspunde
  2. Scump si prost. Deja a si aparut exploit pentru Android 5.0.1. Nu uitati sa incarcati cardurile si conturile cu bani si sa asteptati cuminti pana se termina. :D

    Răspunde
    • Fugi ma tare :) Extremistule! :)

      Are si Nokia cu Windows Phone avantaje pe care le recunosc (ca eu am puterea sa recunosc chestii cu obiectivitate), dar pana sa se compare cu Android sau iOS mai e cale lunga (ca numar de aplicații). Poate anul asta cu Windows 10 si unificarea platformelor face un pas interesant.

      Vezi ca exploitul de care zici e pentru telefoanele cu root. Am citit despre el. Eu nu fac root la telefoane. De asta vizez gama Nexus: clean & fast.

      Iar Android 5.0 tu n-ai folosit niciodată. De fapt, n-ai folosit niciodată Android in ultimii 2 ani. Așa ca despre ce vorbim? :)

      Poate trec diseară sa ti-l arat live ;)

      Răspunde
  3. Sa-l folosesti sanatos!
    Eu folosesc un Nokia 200 (dual sim), nu un smartphone. 99% din timp telefonul il folosesc doar la vorbit.
    Si uit ca mai trebuie incarcat, bateria ma tine mai multe zile.
    Pentru nevoile mele actuale este suficient. Lucrez de acasa si ies extrem de rar, asa ca mi-ar ajunge si un telefon fix in majoritatea timpului. Am si asa ceva (chiar daca nu-l prea folosesc), o copie a unui telefon retro, cu manivela. ;)
    Eu sunt mai de “moda veche”. ;)

    Răspunde
  4. Dacă aveți Nexus 6 și vă tentează vreo carcasă, cei de la MobileDirect.ro mi-au oferit posibilitatea să fac cadouri :)

    Deci, pe principiul primul venit, primul servit, dau primele 3 carcase menționate cadou. Trebuie doar să-mi trimiteți o poză cu voi și al vostru Nexus 6 la gabriel.gsmro@gmail.com și se rezolvă ;)

    Detalii și poze aici (citiți comentariul meu de la acel articol): https://www.gabrielursan.ro/ajutati-ma-sa-aleg-o-carcasahusa-pentru-nexus-6/

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.