Primele impresii despre iOS 6

Cei interesaţi ştiu cu siguranţă că miercuri, 19 septembrie 2012, s-a dat drumul la cel mai nou update oficial pentru iOS, respectiv versiunea iOS 6. Ca un posesor organizat de iPhone 4S ce sunt, am aşteptat cuminte ora 20:00 pentru a instala updateul. L-am făcut OTA şi a durat vreo oră, dar asta nu e deloc de criticat având în vedere că la ora respectivă era o încărcare intensă.

iOS 6

Deci, am iOS 6 de vreo 2-3 zile aşa că nu m-am putut abţine să nu ofer câteva păreri la cald în acest articol. Pe sistemul una caldă, una rece, iată principalele aspecte care mi-au plăcut şi care mi-au displăcut la iOS 6. Menţionez că nu am jailbreak, cumpăr fiecare aplicaţie care îmi trebuie sau mi se pare interesantă şi cred că ar fi normal să am parte de tot suportul, iar Apple să ia în considerare părerea mea :) (sigur că da :)).

Noile hărţi Apple

Nu ştiu ce să zic exact. Aş putea spune că noile hărţi Apple din iOS 6 sunt ori o mizerie sinistră, ori o glumă foarte proastă. Mă aşteptam să fie mai proaste decât hărţile Google, asta e cert, dar nu mă aşteptam să fie atât de proaste. Eu mă refer strict din perspectiva unui utilizator român, dar credeţi-mă că nici alţii nu stau prea bine la acest capitol.

Ia uitaţi voi ce frumos arată nişte hărţi Google pe un iPhone care foloseşte aplicaţia nativă iOS pentru Google Maps. Vorbim de Japonia, o ţară mult mai băgată în seamă decât România. Probabil numărul 1 în lume în ceea ce priveşte îmbrăţişarea tehnologiei şi a perversiunilor sexuale :).

Trebuie să recunoaşteţi că deşi marea majoritate dintre voi nu înţelegeţi o buchie din textele hărţii de mai jos, vă puteţi da seama că vorbim de o hartă detaliată, completă, utilă.

Harti Google in iOS pentru Japonia

Japonia. Aceeaşi locaţie. Hărţi Apple din iOS 6. Să n-o lăţim, că de lungit am lungit-o deja. Voila!

Harti Apple in iOS pentru JaponiaComentariile mele ar fi de prisos dacă aş începe să spun că nu-mi găseşte nimic în Galaţi şi aş începe să aberez dacă vorbesc de turn by turn. Vă las pe voi să comentaţi şi să distribuţi acest articol celor care credeţi că ar putea avea ceva de adăugat. Să mergem mai departe.

Do not disturb

Caldă sau rece :D? Îmi place tare funcţia asta. Deşi nu e ceva spectaculos, e o funcţie pe care eu o consider utilă. Pentru cei care nu ştiu încă ce face, trebuie să spun că funcţia do not disturb din iOS 6 permite utilizatorilor să selecteze dacă vor sau nu să fie deranjaţi de apeluri, mesaje, notificări, etc.

Funcţia poate fi activată pur şi simplu sau poate fi programată să se activeze automat în anumite intervale de timp. Totuşi, e gândită destul de inteligent. Poţi selecta să nu te deranjeze absolut nimeni sau să te poată deranja cei din lista de contacte favorite (familia sau şefii de exemplu) dacă e ceva urgent.

De asemeni, o altă chestie inteligentă constă în faptul că dacă cineva (indiferent că e la numere favorite sau nu) te sună de două ori în interval de 3 minute (dacă selectezi da la apeluri repetate, dacă nu, nu te va deranja nimeni oricum), telefonul tău va considera că e vorba despre o urgenţă şi va suna chiar dacă se află pe modul do not disturb.

Do not disturb iOS 6

Toate apelurile şi mesajele sunt înregistrate chiar şi în perioada de do not disturb, deci nu se pierde nimic, însă aspectele de care am vorbit mai sus fac diferenţa dintre un simplu pus pe silent şi această funcţie. Mie îmi place funcţia asta. O consider utilă şi de bun simţ.

Passbook

Am înţeles eu conceptul şi mi se pare ok. Partea proastă e că nu funcţionează aşa cum ar trebui să funcţioneze. Nu în App Store România. Pe lângă faptul că până în seara asta nu mi se încărca nici o aplicaţie în App Store aferentă Passbook, din cele care mi s-au încărcat nici una nu mi-a făcut cu ochiul.

Adică, singura aplicaţie viabilă mi s-a părut iHotel. Nici n-a ştiut să-mi zică “Băi fraiere nu mai căuta hoteluri în Galaţi că n-avem în baza de date!“. Mi-a dat erori şi atât.

Aplicatii Passbook

Poate Passbook o fi o chestie utilă când vor adera mai mulţi furnizori la sistem. Până atunci e doar un icon care îmi ocupă aiurea spaţiul de pe ecran.

Pentru cei care nu ştiu, Passbook îşi propune să te facă să renunţi la portofel. Adică să ai la un loc biletele de avion, biletele la film, tichetele de reduceri de la diverse companii şi cardurile de client. Frumoasă idee, dar nu merge deocamdată la noi, deci nu ne-au “ţintitdeocamdată cu această “inovaţie“.

Integrarea Facebook

Mi s-a părut întotdeauna un must have on any smartphone. Acum am înţeles de ce s-au câcâit atât. Au vrut s-o facă perfect şi le-a ieşit. Integrarea Facebook în iOS 6 este fantastică. Nu numai că poţi posta pe Facebook de oriunde, dar o poţi face cu uşurinţă. Nu pot exemplifica concret, dar cine foloseşte mă poate ajuta cu nişte confirmări.

Inclusiv din meniul de notificări poţi posta cu o singură apăsare pe Twitter sau pe Facebook. Tragi şi postezi. La urma urmei totul se rezumă la numărul de mişcări pentru a realiza ceva. Cu cât sunt mai puţine, cu atât e mai bine gândit sistemul.

Facebook in iOS 6

Nimic spectaculos la integrarea Facebook în iOS 6. Nu vreau să fiu cârcotaş, dar e pentru prima dată când Facebook merge foarte bine pe un dispozitiv mobil. Ignoraţi treaba cu accidente înspăimântătoare de mâine de la ora 19:00. Este doar un rahat din rahaturile de mementouri care îmi vin din Google Plus şi nu mi-am bătut încă capul cum să le scot.

De fapt, e prima dată când merge bine pe altceva decât pe sistemele lor oficiale precum www.Facebook.com unde bineînţeles că va merge întotdeauna aproape impecabil.

Cei care s-au luptat cu integrarea Facebook pe “diverse” înţeleg exact la ce mă refer.

Siri

Siri e mult îmbunătăţit, dar nu mă ajută cu nimic. Trebuie să ştiu să pronunţ foarte bine în engleză în continuare. Nu prea m-a ajutat aseară când vroiam să aflu dintr-o simplă întrebare vocală scorul dintre Steaua şi Stuttgart, cu toate că se laudă cu îmbunătăţiri în zona de sporturi.

Siri pe iOS 6

Cică ştie şi despre filme. Dacă îl întreb unde aş putea vedea un film în seara asta îmi răspunde că nu ştie direcţii în România. Nothing changed. Same almost useless Siri.

Ok, ştie să posteze pe Facebook şi pe Twitter, dar eu nu bag statusuri sau twitturi în engleză, deci nu mă ajută. Ideea e bună că mi-ar plăcea să socializez online de la volan, dar nu în engleză :(.

Navigarea pe internet

Se mişcă bestial. Ştiţi când toată lumea se laudă cu un browser mult îmbunătăţi şi de fapt nu e aşa? Nu e cazul la Safari. Navigarea pe internet alaături de iOS 6 e simţitor mai rapidă şi nu e nevoie de vreun benchmark să-ţi dai seama.

Navigare pe internet :)

Intri pe net, îţi faci treaba şi nici nu simţi că eşti pe internet de fapt.

Nu ştiu alte Wi-Fi-uri cum sunt, dar al meu Wi-Fi când se gândeşte la casa părintească în care locuiesc eu, la peretele de pe hol unde mai atârna câte un fir discret cu care se puteau juca nişte mâţe mai stilate, la caseta aplicată în care am pus routerul şi la conexiunea RDS, apăi se cacă pe el de frică dacă nu funcţionează bine şi nu-mi oferă viteze mari de navigare atât pe internet cât şi pe Dunăre (celor din Galaţi li se garantează la abonare şi o viteză bună de navigare pe Dunăre cu BAC-ul :)).

Serios acum. Se mişcă bine.

Concluzii

  1. Dacă folosiţi hărţile Google, aşteptaţi până când apare o aplicaţie de hărţi de la Google pentru iOS 6. Dacă va apărea şi Apple nu o va lăsa în Apple Store, va pierde într-un an cât a câştigat Steve Jobs de la lansarea primului iPhone şi până acum. Pe toţi îi doare în fund de aplicaţia nativă YouTUBE (pentru că a făcut Google o aplicaţie mult mai bună deja), dar îi interesează de hărţi. Dacă Apple vrea să vândă cu succes iPhone doar în USA, să ne spună măcar să nu avem aşteptări de la ei.
  2. Dacă sunteţi fani habotnici Google nu înţeleg de ce v-aţi cumpărat iPhone. Veţi căuta mereu motive să-l criticaţi. E ca şi cum aţi trăi cu o super bunăciune care e ok din toate punctele de vedere (ale oricui, deci bună rău :)), dar pe care o vei suspecta mereu că a fost curvă la viaţa ei. Mai degrabă vă întoarceţi la dinţoasa cu ochelari pentru că nu aveţi suficientă încredere în sine să acordaţi la rândul vostru încredere unei potenţiale curve, nu?
  3. iOS 6 putea mai mult sau poate nu l-am descoperit eu încă în totalitate. A … bateria mă ţine aproape la fel. Screenshot-urile sunt făcute acum, iar bateria a fost încărcată 100% ieri seară. Deci, cam o zi şi ceva în condţii de folosire zdravănă cu net, mail, vorbit, mementouri, etc., nu doar telefon şi bibelou.

Voi ce prime impresii aveţi despre iOS 6?

Merită sau nu merită făcut updateul?

P.S.: După cum vedeţi, eu personal am făcut update la iOS 6, iar overall nu-mi pare rău.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

13 comentarii la „Primele impresii despre iOS 6”

    • Nu ştiu ce să zic, nu am testat concret acest aspect, dar acum că m-ai făcut să mă gândesc la asta pot spune că nu simt nimic diferit. Am să fiu mai atent să văd.

      Răspunde
  1. Incă o dată :) SĂ ÎNȚELEG CĂ : odată ce faci update la iOS 6, nu mai ai acces la Google maps ? Sau poți instala o aplicație, care face același lucru ?

    Ăsta ar fi singurul impediment major pentru care aș rămâne liniștit la iOS 5…

    Răspunde
    • Are acces prin browserul de net dacă accesezi maps.google.com, dar n-are aplicaţie proprietară ca înainte. Îţi faci treaba şi aşa, dar n-ai şi turn by turn direct din browser.

      Răspunde
  2. Am pus din nou hartile google maps si youtube prin shortcut pe ecran ; mi-a luat 3 minute…
    Nu sunt aplicatiile vechi, dedicate iPhone, dar au 80% același aspect si functionalitate.
    Vad ca nimeni nu scrie ca se poate face acest lucru.

    Răspunde
    • Vali, nu merită să pui scurtătură pe ecran pentru YouTube. După cum spuneam şi în articol, cei de la Google au făcut deja o super aplicaţie care poate fi descărcată din App Store.

      În ceea ce priveşte scurtătura la hărţile Google ai dreptate, însă nu există turn by turn şi crede-mă că ştiu destul de mulţi utilizatori de Android care folosesc cu succes navigaţia gratuită de la Google. Ar fi fost frumos şi în iOS 6 să fie aşa ceva.

      În rest, eu am oricum iGO pentru navigare, de asta am şi spus la finalul articolului că overall sunt mulţumit de updateul în sine.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.