Ură, tristețe, politică, controversă, mit, ficțiune, can-can, dezinformare, articole copiate, chestii negative, chestii scandaloase, pițipoance, cocalari, farse, bancuri expirate. Cam la asta dau share oamenii. Și nu mă refer doar la cei din lista mea de Facebook, ci la oamenii de pretutindeni.
Pot să te întreb de ce nu dai share la chestii constructive? De exemplu, ai aflat cum se face o chestie. Ai aflat cum funcționează un lucru. Ai citit un articol muncit. Ai citit un articol de dezvoltare personală. Ai dat peste un blog fain. Ai citit o poezie bună. Ți-a plăcut o lectură. Te-ai simțit bine.
De ce nu-i dai share? De ce toate share-urile tale sunt legate de ură, iubire sau susținere față de o anumită cauză? De ce totul trebuie să fie ceva controversat? De ce trebuie să te reprezinte? De ce trebuie să ai o apăsare majoră față de articolul la care tu dai share? De ce trebuie să te miște? De ce trebuie să analizezi atent la ce dai share ca să nu fii înțeles greșit? De ce dai share la prostii?
De ce ți se pare mai ok să dai share la o glumă expirată sau la un filmuleț haios când tu citești și articole cu mai puțină priză la public, dar pe gustul tău? Sau… de ce nu te străduiești să citești măcar ce a vrut omul ăla să spună într-un titlu anost, fără faze de gen ”Nu se poate așa ceva. Maria a luat o decize crucială la mireasă pentru fiul meu.”
Hai să îți o chestie. Unii dintre noi ne considerăm pro-bloggeri. Nu știu exact ce înseamnă asta și mă doare undeva că nu știu ce înseamnă asta. Eu personal mă străduiesc să ofer niște conținut aici. Vasile la fel. Ion la fel. Gheorghe la fel. Dacă noi scriem doar la subiect și util iar tu dai share la ce aberații a mai scris efemeride, expunere, luju sau fluierul… vom muri.
Pentru că vei încuraja conținut retardat pentru oameni retarzi care sunt la buza aia de percepție în care nu recunosc că sunt retarzi. Și așa toate emisiunile alea pe care tu le urăști pe TV vor fi din ce în ce mai căutate și pe internet. Dacă eu scriu un tutorial despre cum să faci un site pe WordPress, iar tu te hilizești cu share-uri la ce sâni și-a mai pus Drăgușanca… noi, în scurtă vreme ne vom apuca tot de asta, o să o facem mai bine decât ei și o să ai parte de conținut de calitate când o zbura Oprescu cu un măr în gură.
Nu zic să-mi dai share mie. Nici vorbă. Zic doar să ieși din anonimat. Știm că ne citești, că avem și noi cookies, statistici de trafic și alte alea. Zic doar să te implici mai mult. Și ca să te implici mai mult este suficient să comentezi la articolele de pe blogurile pe care le citești și să dai share dacă ți-a plăcut. Și îți dau un exemplu. Radu a scris aici cel mai bun articol de pe internetul în limba română despre undele gravitaționale. Bat pariu că are mai puține distribuiri decât un scandal cu o pițipoancă, oricare ar fi ea.
Concluzie: degeaba citești bloguri dacă dai share doar la anumite chestii. Nu te întreba de lucrurile merg așa cum merg în țara asta. Este vina ta că dai share la câcat. Este vina ta că accepți share la câcat. Ne ferim de câcat, dar ne împroșcăm cu el prin simplele noastre acțiuni online.
Zilnic.
Buna seara. Foarte interesant e acest blog. Ca tot veni vorba mie una imi place sa creez videoclipuri si sa editez poze si sa ma ocup de o pagina. De share distribui mai rar. E dreptul fiecarui om sa distribuie ce ii place. De exemplu am o pagina care postez cu bancuri, videoclipuri funny comedie dar nu alerg dupa like-uri sau sa fac reclama pentrubani. Daca la cineva ii place da like fara sa ii cer eu. E pentru amuzament. Va felicit pentru acest blog
Mulțumesc!
chiar nu mi-am pus aceasta intrebare ,poate este mai usor si totusi cat de cat te regasesti in acel articol
SIDERITE a concluzionat foarte bine
personal cred ca lumea care da share la prostii arata adevarata sa valoare
fiecare da share la ce intelege…
E simplu: nu dam share la ce ne reprezinta, ci la ce ne-ar placea sa ne reprezinte. Introspectia doare
Eu gândesc probabil altfel, însă oricum ar fi nu prea dau share la căcaturi, sau dacă dau dau la ceva care mi se pare ori amuzant, ori interesant. Însă oricum ar fi, sunt foarte rezervat când dau share la ceva, orice ar fi acel ceva.
E ok sa dai share, eu prefer sa dau share acolo unde chiar merita, de obicei tutoriale din afara, care chiar m-au ajutat. In tara comentez… pentru ca apreciez munca omului care a scris articolul ala. Eu asa il rasplatesc, nu cu share, ci cu un comentariu pe blog, asa cum incercam sa „tip” si pe aici.
Ca o paranteza, este o limita pe care bloggeri n-ar trebui sa o treaca. Si anume can can-ul. Toti putem pune titluri de genul expunere si comisarul, dar nu cred ca vor prea multi sa se indrepte spre zona aceea.
Pana la urma nu este decat un trafic ca cel de pe grupurile sociale. Oamenii vin si pleaca, rar se intorc. Dar se da cu sutul comunitatii. E o alegere a fiecaruia.
Din perspectiva ta ai dreptate, dar cititorul obisnuit cu chestii bombastice are reflexul de a da share la chestii impachetate exploziv, uimitor, cu care sa isi impresioneze prietenii nu sa ii educe. Orice postare, fie ea si share este despre mine nu despre ce vreau eu sa le ofer celorlalti. Mai gandeste-te!
Sa ti.o zic pe aia dreapta : blogerii sunt pentru multi un fel de clovni. Saltimbanci.inclusiv zoso pentru care nu a platit nimeni cand a cerut bani.
In plus, se da share pe prietenie. Mie-mi dau share prietenii, cei care stiu ca ma ajuta share-ul. Multi nu dau, desi ma lauda pt ce am scris. Asa sunt ei. N-ar da pur si simplu.
Ideea e ca sunt mai putini oameni cu capul pe umeri decat te-ai astepta, iar astia care nu sunt cu capul pe umeri (metaforic vorbind) te asigur ca dau share la articolele care ii gadila la cei 2 neuroni si la manele, atat.
Putini oameni decenti, mult prea putini care distribuie.
Pentru că se merge mult pe curentul gândirii de turmă, bănuiesc. Plus că, atunci când un anumit lucru este acceptat de majoritate, acesta este considerat automat ca fiind valid, cu toate că acel lucru poate fi greșit. La fel ca exemplul cu roșiile ca soluție pentru creșterea părului: Dacă mamaia Jana îi spune lui Ion să își toarne suc de roșii pe cap, că a doua zi Ion scapă de chelie, Ion îi zice Janei să se ducă să facă cu mâna la flori. Dar dacă Ion află că o echipă de cercetători britanici a efectuat un studiu de 5 ani, pe 3000 de bărbați, conform căruia sucul de roșii ajută la recăpătarea podoabei capilare, Ion își aprovizionează cămara cu zeci de kg de roșii. Majoritatea pun accentul pe formă și mai puțin pe conținut, dacă ține de breaking news, scandaluri, controverse, articolul se va viraliza rapid, pentru că asta e pe ordinea zilei. Iar din păcate, cei mai mulți aleargă după pâine și circ. Dacă alții își toarnă găleți de apă în cap, tre’ s-o fac și eu, nu contează de ce, e la modă. Asta e mentalitatea de masă. În cazul bloggerilor, mă gândesc că pentru cei mai mulți dintre cititori, problema se pune în felul următor: E un blogger de tradiție, cu notorietate, influent? mi-a plăcut ce a scris, dau like/share, au făcut-o și alții, e acceptat de majoritate, deci e ok. E un blogger mai puțin cunoscut, aflat într-un con de umbră? mi-a plăcut ce a scris, dar nu l-a distribuit nimeni, așa că n-o s-o fac nici eu. Din nou, intervine spiritul de turmă. În fine, asta e strict părerea mea, nu dețin adevărul absolut, se prea poate la fel de bine să nu am dreptate :)
BONUS: Persoana inteligenta, inginer web design, practica ski (consider ca este un sport mai aparte, practicat de persoane un pic mai inteligente, poate ma insel) acum 2 saptamani da share la expunere.com. Ii explic cum sta treaba, incerc sa ii dau informatii despre articolul acela ( care era vechi de 2 ani… o porcarie)… primesc un smile de la el si un comentariu dubios de la un prieten de al lui… ca sa nu mai zic ca am coleg de munca ( companie de telecom ), inginer cu experienta, 50+ pentru care expunere.com este viata lui… cred ca trebuie sa iti cobori asteptarile…
Trist :(
Pana acum doua saptamani am fost persoana pe care o cauti tu, care dadea share la chestii interensante ce privesc societatea, chestii despre tehnologie sau alte domenii care prezinta interese pentru dezvoltarea noastra, a tuturor.
Din 280 de prieteni (jumatate colegi de liceu – Tudor Vianu, facultate – ETTI) plus alte persoane cunoscute din toate domeniile, primesc 2-3 likeuri … nici un coment, share (chiar ceri prea mult).
Deci de ce sa dau share ? Poate, poate, cineva citeste ce shareuiesc, dar nimeni nu are timp de dezvoltarea unui subiect, de o conversatie.. toti dau likeuri la poze cu pisici. Ma mir ca mai am preteni, uneori primesc mesaje private ca ii deprim cu toate problemele pe care le prezint (de exemplu cand mai sunt chestii legislativ – politice care se intampla si nimanui nu ii pasa).
Si un ultim exemplu: sustin de vreo 2 ani asociatia OPTAR si transportul alternativ in Bucuresti (l-am sustinut si indirect cand mergeam la liceu cu bicicleta cu un prieten). Cu acelasi prieten am stabilit ca mergem la toate manifestatiile si vom incerca sa schimbam ceva, la ultimul protest al bicilistilor a avut alta treaba… desi vorbisem cu el de 2 saptamni ca urmeaza. Da, si el merge cu bicicleta in oras, dar daca lui nu ii pasa care stie nivelul din Bucuresti, ce pretentii sa mai am de la cei care merg doar cu masina sau pe jos, la restul prietenilor care probabil considera ca sunt un disperat dupa biciclete…
Concluzie… https://i.ytimg.com/vi/1_T6XMDg53g/hqdefault.jpg … de aia nu da nimeni share… pentru ca nimenui nu ii pasa, sunt 10% care se zbat pe facebook si incearca sa promoveze chestii inteligente, dar nu o sa ii invingem niciodata pe Capatos sau Maruta… citesc pentru mine si familia mea, informatia inseamna putere, daca ceilalti nu o vor, mai bine pentru mine,
Mulțumesc mult pentru comentariu, Ciprian!
Eu am alt principiu, la fel de dezamagitor: nu dau share la ce scriu altii decat foarte rar. Chestii originale, gandite si scrise de mine. Produc prea mult continut ca sa mai dau share si din altii. Acum da cu pietre :)
Nu dau :)