Am observat că există din ce în ce mai multe persoane care vor să lanseze un magazin online și un business online folosind Shopify. În cele ce urmează voi descrie câteva aspecte demne de luat în seamă înainte să faceți acest pas. Update: am realizat și un video în care povestesc mai pe larg despre această platformă de creare a magazinelor online. Îl regăsiți la finalul articolului dacă nu aveți chef să citiți sau dacă vreți detalii mai pe larg ;)

Eu personal am contribuit la realizarea și lansarea mai multor magazine online pe Shopify, însă cel la care am lucrat aproape singur cap coadă este www.abeauty.ro. Acolo veți vedea mai degrabă un website de prezentare la prima vedere, însă sub capota acestuia se află un magazin online pur sânge care convertește destul de bine.

Exemplul dat anterior s-ar putea să fie atipic pentru că se bazează mai degrabă pe alt tip de funnel. Unul pretabil pentru această industrie unde conversiile nu înseamnă neapărat vânzare online (pentru că vorbim de chestii mai complexe precum diagnostice și vânzare consultativă).

Cert este că Shopify se pretează pentru aproape orice dacă eu am reușit să-l folosesc foarte ok și pe o astfel de nișă. Cu puțină imaginație îți faci și site de prezentare și blog și magazin online.

Trecem la detalii legate de bani, pentru că în schițarea planului de afaceri trebuie să pui pe hârtie un cashflow în care înțelegi cum vin și cum pleacă banii.

Platforma pentru magazine online Shopify nu este gratuită. Ea are multe avantaje pentru care nu este gratuită, dar nu le vom discuta acum. Pot menționa pe scurt doar faptul că îți oferă totul la cheie și este în trend cu tot ce se întâmplă online fără să-ți mai bați tu capul cu partea tehnică.

Gen: când tu ai reușit din punct de vedere tehnic să te aliniezi cu ultimile trenduri în mobile friendly și ecommerce folosind alte platforme, Shopify era deja acolo de mult. Și când ai o grămadă de treabă cu business-ul și cu alte detalii, pur și simplu nu mai ai timp să-ți bați capul și cu acest canal de vânzare. Iar acolo apare avantajul competitiv Shopify.

Mai multe citiți pe site-ul și pe blog post-urile lor, că eu nu-mi câștig existența promovând Shopify. Voi fi cât se poate de transparent în cele ce urmează.

Prețuri Shopify

Preturi Shopify

Trebuie neapărat să studiați pagina asta a lor ca să înțelegeți diferențele de preț.

Au 3 planuri de preț pentru versiunile de Shopify Standard. Shopify Plus e deja altceva.

 • Basic Shopify – 29$ pe lună – aproximativ 116 lei pe lună – suficient cât să începi treaba și să testezi. Un preț mai mult decât decent pentru un antreprenor la început de drum.
 • Shopify – 79$ pe lună – aproximativ 316 lei pe lună – dacă îți merge bine ar trebui să treci la planul ăsta. Pe lângă un comision mai mic (vorbim imediat) ai facilități suplimentare.
 • Advanced Shopify – 299$ pe lună – aproximativ 1.196 lei pe lună – nu am trecut încă la pragul ăsta, dar voi trece curând datorită comisioanelor mai mici, nu de altceva.

Puteți observa cu ușurință diferențele dintre planuri (cel de 79$ mi se pare cel mai ok momentan), însă haideți să vorbim despre comisioane.

Comisioane Shopify

Cei de la Shopify nu-și câștigă existența din abonamentul tău lunar, ci din succesul tău. Și mi se pare fair. Asta înseamnă că indiferent ce vinzi și prin ce canale sau modalități de plată vinzi, ei au un comision din vânzare. În funcție de planul în care te afli.

Dacă ai fi în SUA, Canada sau alte țări unde se acceptă Stripe ca și procesator de plăți, nu vei plăti comisioane suplimentare. Vei plăti doar ce îți procesează ei, respectiv:

 • 2,9% + 30 cenți dacă ești pe planul Basic Shopify la 29$ pe lună
 • 2,6% + 30 cenți dacă ești pe planul Shopify la 79$ pe lună
 • 2,4% + 0 cenți dacă ești pe planul Advanced Shopify la 299$ pe lună

Dacă ești în România și firma ta nu e compatibilă cu Stripe (cel mai probabil nu e) treburile stau altfel și plătești un comision fix de external payment gateway:

 • 2% dacă ești pe planul Basic Shopify la 29$ pe lună
 • 1% dacă ești pe planul Shopify la 79$ pe lună
 • 0,5% dacă ești pe planul Advanced Shopify la 299$ pe lună

Acest comision ți se facturează de către Shopify chiar dacă nu folosești plata cu cardul. Dacă utilizezi plata ramburs, plata în locație sau orice altă formă de plată, calculează-ți aceste comisioane de mai sus pentru că cei de la Shopify ți le vor factura.

Este corect ce fac ei și normal, dar am zis să menționez asta ca să știi cum îți faci calculele, mai ales dacă ai o marjă mică și te interesează fiecare procent care se plimbă pe ecuația de business.

Recomandare: dacă vrei să ai plată online îți recomand mobilPay. Vei negocia probabil cu ei până la un 0,99% comision per tranzacție cu cardul. Plus 1% dacă ești în planul Shopify cu 1% comision, tot ieși la un 2% per tranzacție cu cardul decât 2,6% cât cer ei prin Stripe. Deci e mai ieftin așa. Și dacă toate comenzile se procesează la livrare ai doar 1%. Oricum ai da-o, e mai ieftin dacă procesezi prin procesatori din România.

Concluzie

Dacă nu vrei să-ți bați capul cu un WordPress prin WooCommerce (care e foarte bun) și te interesează mai mult afacerea decât detaliile tehnice, Shopify poate fi un partener excelent. Mai ales dacă ai gânduri să scalezi și să vinzi în afară (indiferent că vorbim acum de S.U.A., Canada, GB etc.).

Pentru start-up-uri Shopify e excelent!

Articole despre Shopify

Am scris mai multe articole legate de Shopify pe blog. Le bag mai jos ca să nu le cauți:

Vrei să-ți faci un magazin online pe Shopify

Sunt 2 variante.

 1. Intri aici și obții un trial de 14 zile. De pe urma căruia eu voi câștiga comision la prima ta lună de plată și atât. Nici nu știu cât e comisionul și nici nu mă interesează având în vedere că e un one time fee pentru mine.
 2. Îmi dai un mesaj sau un comentariu la acest articol în care îmi zici cum ai vrea să se numească magazinul tău online. Eu îți fac un cont (pentru că sunt developer Shopify) și te joci acolo gratuit până vei fi gata să lansezi. După ce lansezi și le plătești lor subscription lunar, eu primesc 20% din 29$, 79$, respectiv 299$ pentru informațiile oferite în acest articol. Fără ca tu să plătești ceva în plus.

Video despre crearea unui magazin online cu Shopify

Scuzați greșelile gramaticale și accentul moldovenesc :) Deși am blogul ăsta de prin 2009, abia acum m-am apucat și de vlogging – sunt la început.


Gabriel Ursan
Gabriel Ursan

Blogger @GabrielUrsan.ro. I love marketing & development. I also like how the internet changes the world.

  33 replies to "[Video] Pentru cei care vor să lanseze un magazin online cu Shopify"

  • Iulian Dirvariu

   Buna ziua

   V-am descoperit, initial, pe YOUTUBE iar dupa aceea v-am gasit si blogul, care mi s-a parut a fi foarte interesant…Am citit in special articolele legate de SHOPIFY si in unul dintre ele am gasit si oferta de mai jos :

   „Vrei să-ți faci un magazin online pe Shopify

   Sunt 2 variante.

   Intri aici și obții un trial de 14 zile. De pe urma căruia eu voi câștiga comision la prima ta lună de plată și atât. Nici nu știu cât e comisionul și nici nu mă interesează având în vedere că e un one time fee pentru mine.
   Îmi dai un mesaj sau un comentariu la acest articol în care îmi zici cum ai vrea să se numească magazinul tău online. Eu îți fac un cont (pentru că sunt developer Shopify) și te joci acolo gratuit până vei fi gata să lansezi. După ce lansezi și le plătești lor subscription lunar, eu primesc 20% din 29$, 79$, respectiv 299$ pentru informațiile oferite în acest articol. Fără ca tu să plătești ceva în plus.”

   Ca urmare a celor aratate mai sus , va rog sa ma ajutati cu deschiderea unui cont trial extins…
   Domeniul web pe care l-am achizitionat se numeste http://www.azelda.com iar magazinul , cred ca se va numi Azelda Store sau Azelda, sau ceva asemanator..Va las pe Dvs sa decideti !

   Va multumesc pentru ajutor

   Cu stima,

   Iulian Dirvariu

   • Gabriel Ursan

    Bună ziua,

    V-am creat contul de administrator la magazinul trial. Verificați-vă emailul și stabiliți-vă un user și o parolă.

    Apoi, vă puteți apuca de treabă, adică de construit magazinul online.

    Când ați terminat, îmi spuneți ca să scot magazinul din zona de development și abia apoi să începeți să le plătiți. Abia după ce începeți să le plătiți veți putea seta și domeniul .com pe care l-ați achiziționat.

    Mult spor!

    • Iulian Dirvariu

     Multumesc !

  • Ana-Maria

   Salut,

   Pregatesc un site cu optiune de multivendor cu shopify. Am adaugat pt asta Multivendor Marketplace in ideea de a avea mai multi producatori care sa isi gestioneze singuri produsele si comenzile. Problema de care ma bat e ca vreau sa ii dau producatorului posibilitatea sa isi seteze pretul minim pentru care livreaza o comanda si ziua in care livreaza (nu va face livrari zilnice). Pentru asta am crezut ca ma va ajuta custom fields…dar din pacate, eu am nevoie sa validez asta in cart (suma) si acolo nu am acces la custom fields. Din ce am mai cautat, pare se ca SHipping Multivendor Marketplace app (https://webkul.com/blog/shopify-multivendor-marketplace-shipping-feature/) ar fi ceea ce cautam. Dar voiam sa va intreb daca stiti alta solutie sau daca ati folosit careva aceste aplicatii? Sau ati avut aceasta problema? SI cum ati rezolvat-o?
   Si legat de plata catre shopify a procentului din vanzari pt plata cash, eu am inteles ca nu s-ar plati.

   Multumesc!

   • Gabriel Ursan

    Bună Ana-Maria! Legat de prima ta întrebare nu știu ce să-ți răspund, dar poate vede alt cititor comentariul tău și te ajută. Legat de partea cu plata cash din vânzări și eu știam la fel, dar nu e așa. Le-am dat mail la suport și i-am întrebat. Se plătește comision astfel la orice modalitate de închidere a vânzărilor care nu e Shopify Payments:

    – 2% la planul Basic Shopify
    – 1% la planul Shopify
    – 0,5% la planul Advanced
    – 0% la planul Shopify Plus

    Eu în acest moment gestionez un magazin online de servicii care operează doar în România și ne vin facturi cu aceste comisioane, chiar dacă clientul alege plata ramburs, plata în locație sau plata prin transfer bancar (O.P.).

    • Ana-Maria

     Salut,

     Dupa ce vorbisem deja pe chat si mi se spusese ca nu se ia comision pentru tranzactiile cash, m-ai debusolat si am mai trimis si eu un mail la support. Aici este raspunsul lor:
     „So this is something that always comes up and I have to admit, there are quite a few gurus that do believe we do get charged. I can reassure you that we do not get charged transaction fees if you are using cash. And worst case, if you somehow are, please by all means reply to this email so I can refund those charges for you. :)

     So sorry for any confusion and if you don’t mind, have your friend message us too! Shopify support. We would be more than happy to check out his account.”

     Zi frumoasa!

     • Gabriel Ursan

      Mulțumesc mult! Mai verific și eu, dar eu cred că se refereau la versiunea cash de implementare Shopify in-store (nu online). Le dau și eu mail și te țin la curent.

     • Cipriana Prepeliuc

      Buna! Care e rezolutia, se platesc sau nu comisioane la plata cash? Mersi!

     • Gabriel Ursan

      Da, se plătesc. Nu se plătesc comisioane la plata cash in store, atunci când ai un magazin fizic și implementezi soluția Shopify. Însă la plata cash online (ramburs) ai comision în funcție de planul ales. Eu plătesc în fiecare lună.

  • Octavian

   Din experienta vanzarilor in online de pana acum, mi se pare oricum foarte aiurea si greu de implementat sa se ia comision la vanzarile de tip ramburs/cu bani cash din 2 motive: 1. Poți avea comenzi care sa se faca telefonic si nu pe site, așadar cum mai iau ei acel comision daca respectiva comanda nu apare nicaieri? 2. Clientul se poate răzgândi si astfel poate schimba comanda tot telefonic (implicit si rambursul) sau chiar poate renunța la ea, deci ai plati un comision aiurea si ar trebui apoi sa le dovedesti asta cumva.
   Asa ca daca ei ar lua comision pe vânzările de tip ramburs/ cu bani cash, chiar sunt curios cum ar face-o…

   • Gabriel Ursan

    Salut Octavian! E pe încredere treaba. Dacă tu anulezi comanda făcută de client, ei nu te mai taxează. Dacă o treci ca plătită și livrata, atunci taxează comisionul. Da, se pot face “manevre” in cazul asta, însă rapoartele nu ar mai fi corecte și de acolo pot pleca multe probleme legate de calcule.

  • gaby

   Buna seara. Ma incanta ideea de a-mi deschide un magazin online. Am citit si vizionat articolele despre shopify … Pot vinde in afara tarii? Stiu ca romanii inca nu sunt atat de deschisi in a „astepta” comanda care poate dura pana la 30 zile(Aliexpres) …. Am nevoie sa deschid o firma ? Multumesc .

   • Gabriel Ursan

    Dap, ar fi nevoie de firmă, dar cel mai în măsură să vă ofere aceste sfaturi e un contabil bun sau un avocat bun. La cum se schimbă legile e important să fie cineva la zi cu modificările.

  • Nafy Andras

   Buna , daca vreau sa deschid un site la shopify trebuie sa fac ceva PFA sau firma ca sa fie legal in romania sau daca platesc acolo nu ma poate taxa ANAF ul sau de genu

   • Gabriel Ursan

    Orice afacere trebuie sa aibă o entitate juridică in spate ca sa dormi liniștit.

  • Adrian

   Salut Gabriel, as dori sa stiu si eu in legatura cu produsele ce sunt adaugate pe site-ul creat cu shopify. Transportul acestora cum se face ? Din ce stiu produsele nu ajung la mine si sunt trimise direct catre client, as vrea sa stiu daca ai idee cam cat dureaza transportul.

   • Gabriel Ursan

    În jur de 15 zile. Cel mai ok este să intri la Oberlo pe blog și să citești ghidurile lor că au mult mai detaliat decât știu eu.

  • vali

   salut.de ce nu imi gasesc magazinul pe internet?

   • Gabriel Ursan

    Nu înțeleg la ce te referi. Poți să dai toate detaliile te rog?

    • vali

     am cautat pe net magazinul pe care l am facut.dar nu il gasesc.

   • vali

    de unde pot lua link-ul magazinului pentru al pune pe facebook

    • Gabriel Ursan

     Păi din interfața de administrare. La început ai un link de tipul numelemagazinului.myshopify.com, iar după ce cumperi un domeniu propriu și îl atașezi magazinului online, acela va fi linkul magazinului online.

  • valy

   salut.cum pot scapa de parola magazinului?
   imi spune ca trebuie sa selectez un plan pt a dezactiva parola

  • valy

   poti vinde ceva in aceste zile de proba?

   • Gabriel Ursan

    Dacă magazinul este creat de developer account, da. Ai 50 de comenzi de probă.

  • burly

   Buna, pentru a construi 100% legal acest magazin online. Este nevoie de SRL din cate am inteles. Intrebarea este: Cum platesti impozitele, cum iti pot da cei de la Shopify un extras sau ceva de genul cu totalul vanzarilor, totalul profitului, etc. ?

  • Constantin Maniu

   Pot să șterg un magazin daca am creat altul (daca pot să îl sterg) Cum îl sterg?

  • Silviu Mititelu

   Buna. Intentionez sa „vand” niste produse cu valoare zero. Businessul este de asa natura incat banii vin de la furnizor, nu de la client. Intrebare: e posibil sa fac acest lucru de pe un magazin creat cu Shopify ? Daca da, cum se trateaza comisionul ala de 2 % sau cat o fi ?

  • Silviu Mititelu

   Buna. Intentionez sa „vand” produse cu valoare zero. Businessul este de asa natura incat banii vin de la furnizor, nu de la client. Intrebare: pot sa fac asa ceva cu un magazin online de la Shopify ? Cum se aplica in acest caz 2% din zero ?

Comentează la acest articol