Păreri personale despre proteste și despre ce se întâmplă în țară la ora asta

Am ieșit și eu în stradă la proteste pentru că nu sunt de acord cu două chestii. Una: nu sunt de acord cu modul în care a fost dată și publicată în Monitorul Oficial această ordonanță de urgență. Adică la ceas de seară, blat, pe după cireș. A doua: nu sunt de acord cu anumite aspecte din OUG. Mă refer la vestitul plafon. Da, am citit ”cele două pagini”. Da, știu că dacă unul va fi prins cu mâța-n sac va trebui să restituie prejudiciul. Dar nu sunt de acord că nu va face și pușcărie pentru furt. Pentru că orice prejudiciu vine în urma unui furt mai mult sau mai puțin direct. Eu personal nu sunt de acord cu asta și o exprim cât se poate de direct. Vreau retragerea acestei ordonanțe de urgență care favorizează în primul și în primul rând infractorii din politică. Cele 10 chestii pe care le zic eu sunt un pic mai la finalul articolului. Nu te opri din citit :)

(P) Obține reducere pe viață de -20% la comisioanele de tranzacționare crypto Binance folosind linkul meu de afiliere. Reducerea de -20% este reducerea maximă pe care probabil o poate oferi un afiliat Binance cu vechime. Acest material nu este un îndemn sau un sfat de investiții.

Acum că am lămurit motivele mele, hai să discutăm un pic despre proteste. În primul rând, eu nu doresc un nou guvern. Au câștigat alegerile pe 11 decembrie 2016. Democrația trebuie respectată. Voința celor care au votat trebuie respectată. Până în punctul în care se fac mârșăvii precum această ordonață de urgență care nu face deloc cinste luptei anti-corupție pe care România a dus-o așa cum a putut în ultimii ani.

Că nu a fost lumea la vot pe 11 decembrie e altă poveste. Poveste care sper să nu se mai repete datorită acestor dușuri reci din stradă. La următoarele alegeri recunosc că eu voi discuta mai mult cu cei apropiați. De ce? Pentru că am observat cu stupoare tineri și apropiați de-ai mei care ori nu au fost la vot ori nu știau cu cine să voteze pentru că nu le pasă. Am avut parte de replici de genul ”păi dacă îmi ziceai și mie cum stă treaba, poate mergeam”. Mea culpa. Am trăit în bula mea în care am crezut că fiecare om înțelege cât de important este votul și cât de importantă este informarea corectă din mai multe surse atunci când mergi la vot. Nu se va mai întâmpla.

Așa cum toată lumea își exprimă părerile fără menajamente, așa o voi face și eu înainte de fiecare moment în care oamenii trebuie să meargă la urne și să aleagă ceva prin vot democratic.

Oamenii ies acum în stradă foarte îndârjiți pentru că aleșii în loc să guverneze așa cum au promis, bagă pe urgențe chestii pentru ei. Unde e frate atâta urgență? Bate la ochi și pentru cel mai needucat om că au făcut-o pentru ei. Nu îmi vine să cred cum oameni pe care eu îi consider educați nu pot vedea acest aspect. Uneori nu îmi dau seama dacă e doar prostie sau rea voință.

PSD avea un program de guvernare. Iar unele chestii din program erau ok. Însă în loc să își vadă de program au început anul de guvernare cu urgențele lor. Până și oamenii lor ies în stradă, își dau demisiile din diverse funcții și pur și simplu nu pot lua parte la o asemenea țacă pe față. Cunosc oameni foarte faini în PSD care chiar credeau în decembrie în program și acum sunt dezămăgiți. Unii mi-au zis în față, alții mi-au zis mai de după perdea. Nu generalizez, că nu știu prea mulți oameni din PSD, dar chiar și așa, dacă tot transpiră chestii înseamnă că sunt și oameni cu capul pe umeri în acel partid. De fapt, sunt convins că există.

10 chestii despre care zic și eu

Proteste Romania 2017

Poza de mai sus merită melodia asta pe fundal în timp ce citiți în continuare.

  1. Fără violență. Protestele trebuie să rămână pașnice. Nu mai instigați la ură și violențe nici măcar prin share-uri la filmulețe în care arătați ”că așa se face”. Știu că unii dintre voi au adunat ură și vi s-a umplut paharul. Înțeleg perfect sentimentul :). Însă lipsa violenței arată educație și civilizație. Iar educația și civilizația trebuie să învingă. La proteste vin oameni pașnici, oameni cu familie, cu copii, cu loc de muncă și cu responsabilități. Ca mine, ca tine. Dacă se ajunge la violențe oamenii ăia vor dispărea de la proteste. Și oamenii ăia sunt cei mai mulți. Abțineți-vă pornirile animalice. Abia așteaptă să le aveți.
  2. Nu suntem golani. Eu particip la proteste pentru că în fila aceasta de istorie presa părtinitoare va scrie că la aceste proteste au fost numai golani, huligani ș.a.m.d. Iar eu voi trăi și voi povesti că nu a fost deloc așa. Eu sunt un om simplu. Muncesc de la 18 ani. Acum am 30 de ani, am familie, am copil, am un apartament de plătit, am un job, am și o micuță firmă, plătesc taxe la stat. Nu am fost niciodată un golan, un huligan, un instigator sau ce vreți voi să mai spuneți. La fel ca mine sunt sunt sute de mii în stradă. Suntem oamenii ai muncii care vrem un viitor mai bun pentru noi și mai ales pentru copiii noștri.
  3. Suntem oameni. Și avem fiecare dintre noi dreptul la păreri. Democrație înseamnă să fie ok ca eu să nu fiu de acord cu tine, iar tu să nu fii de acord cu mine. Am auzit zilele astea despre dat block pe Facebook la prieteni și cunoscuți cu păreri diferite. Nu știu voi, dar eu nu voi face asta. Oricât de mult mă enervează anumite postări sau comentarii ale anumitor persoane pe care le cunosc mai mult sau mai puțin direct, nu voi recurge la astfel de măsuri extreme. Este interesant să auzi păreri din toate părțile, să le respecți atunci când sunt exprimate cu argumente și să nu fii de acord cu ele dacă argumentele tale sunt altele.
  4. România e una singură. Fără să mă duc în chestii de conspirație, trăim pe propria noastră piele exerciții de ”dezbină și cucerește”. Noi, cei care protestăm pașnic și considerăm furtul și ilegalitățile un păcat indiscutabil, ne dăm seama în același timp și de cât de mult ne-am înnrăit unii față de ceilalți. Și încercăm dialogul. Încercăm discuții pe argumente. Încercăm să fim empatici. De cealaltă parte a baricadei oamenii au doar ochelari de cal și autosuficiență (că oricum știu ei mai bine). Nu vor să citească alte surse. Nu vor să audă altceva decât vor ei să audă. Deci, cine e mai dezbinat?
  5. Hoția nu e albă, neagră sau gri. Hoția e hoție. Când faci legi, ordonanțe etc. care încurajează hoția și mai ai și susținători pentru treaba asta, e grav. Și culmea e că mulți dintre cei care susțin hoția sunt oameni credincioși, cu frică de Dumnezeu. Porunca numărul 8 zice simplu: ”Să nu furi”. Ceea ce susțin acești oameni este contrar acestei porunci și nu înțeleg cum politica și manipularea a reușit să depășească inclusiv credința, care este ultima noastră barieră ca ființe umane în a nu face rău semenilor noștri. Această ordonanță favorizează hoția indiferent din ce punct de vedere ai intrerpreta-o.
  6. Persoanele în vârstă nu trebuie blamate. Fără bătrâni nu am fi ajuns aici ca să fim cine suntem. Buni, răi, așa cum au fost sau cum sunt, sunt bătrânii noștri și nu trebuie generalizată o astfel de aversiune față de ei. Da, sunt unii care au îmbătrânit degeaba așa cum vor fi și unii dintre cei tineri care vor îmbătrâni degeaba. Nimic nou sub soare. Însă, bătrânii sunt o comoară de preț în orice societate și trebuie să învățăm de la ei. Uneori ca exemplu negativ, alteori ca exemplu pozitiv. În plus, am văzut destul de multe persoane trecute de o vârstă care înfruntă frigul în stradă, așa cum l-au înfruntat și acum 27 de ani.
  7. Copiii de la manifestații. Am văzut copii mici la manifestații. Pentru o plimbare de ora 6-7-8 seara este ok. După ora 8 eu personal nu mai privesc la fel de ok acest lucru. Pentru că e frig și pentru că acei copii vin la plimbări datorită părinților, nu pentru că vor ei. Dacă sunt un pic mai mari și le explici pentru ce ieși în stradă iar ei sunt bucuroși să vină cu tine, e ok. E o experiență pentru ei. Un contact cu realitatea. Mai ales că protestele sunt pașnice. În rest, eu zic că merită ca noi adulții să ieșim pentru viitorul lor și să-i educăm acasă să facă și ei la fel când le va veni vremea să apere un ideal valoric.
  8. Înjurăturile. Înjurăturile fac parte din limbajul poporului indiferent de ce parte a baricadei s-ar afla acest popor. În plus, reprezintă verde-n față ce vrei să-i transmiți nespălatului pe dinți care își bate joc de țară. Dacă tot vin și copii la manifestații, mai ales unii copii care știu să citească, e bine să fim atenți cu înjurăturile de pe pancarte sau cu înjurăturile din scandări. Hai să păstrăm înjurăturile bune pentru mediul online unde presupunem că ne urmăresc oameni care știu să facă diferența și să venim în stradă cu alte jocuri de cuvinte mult mai inteligente (cum de altfel am și văzut ”între bare”).
  9. Guvernul actual să continue. După cum ziceam, au fost aleși democratic. Nu mai strigați ”Jos Guvernul”. Eu nu îmi doresc jos guvernul. Îm doresc să fie retrasă ordonanța asta mizerabilă. Atât. Nu înțeleg cum de unii oameni nu înțeleg că doar asta își doresc cei din stradă. Oamenii din stradă vor o justiție de fier de care România are atâta nevoie. Atât. În rest, cei aleși să guverneze cum și-au propus. Și să o facă într-un mod sustenabil pentru economie, nu cu invenții din pix sau calcule făcute peste noapte când au observat de fapt că ceea ce voiau ei nu prea se poate așa lejer. Noi vom munci la fel în continuare.
  10. Protestele vor continua. Protestele vor continua atât timp cât este nevoie. În acest moment asistăm la efectul bulgărelui de zăpadă care nu poate fi oprit. Protestele vor fi din ce în ce mai ample și mai numeroase. Iar dacă băieții deștepți nu cedează într-un mod decent cât încă o mai pot face, va fi nasol rău. Pentru țară. Am fost astăzi în stradă și oamenii sunt mai porniți ca oricând. Ce a fost până acum e doar apă de ploaie din ce am am auzit eu printre protestatari. Oamenii care sunt în stradă nu numai că sunt mai pregătiți ca oricând să continue, dar îi simt că parcă și vor să continue. Nu se vor opri.

Mulțumesc pentru că ai citit acest articol până aici. Un pic mai jos am câmpul de comentarii de pe blog. Poți să comentezi orice și comentariul tău va fi aprobat dacă va conține argumente și va fi lipsit de injurii (pe care sistemul meu le auto-cenzurează).


În rest, vă las cu câteva materiale care mie mi-au plăcut și care merită văzute măcar pentru că mi-au plăcut mie :). A, iar dacă ai citit până aici, cu siguranță vei da și un share, like sau ce vrei tu la articolul ăsta :)

7 comentarii la „Păreri personale despre proteste și despre ce se întâmplă în țară la ora asta”

  1. Am si eu niste motive de a NU protesta:
    1: PSD pana acum a dat niste legi foarte ok in doar 2 luni: Salariu minim, 1% impozit pana la 500.00 euro, fara CAS la drepturile de autor, fara cele 102 taxe, etc, etc.
    2: Prea multa propanda: Ma uit pe anumite site-uri de stiri… la stirea cu eliminarea taxelor..70 comentarii, la legea gratierii 1000 de comentarii, multe cu conturi false. Cineva inseamna ca are un interes… nu vreau sa faac jocurile acelui cineva.
    3: Din nou manipulare: Sa facut mare tamtam cu legea gratierii… 3000 de oameni ies din inchisoare…dintre care vreo 10 politicieni.. cine se gandeste la ceilalti 2990 de oameni care sunt in inchisoare pentru nimicuri? De ce se tot manipuleaza ca ies criminalii si violatorii? Cine are interes?
    4: Prea multa ura: Obama gratiat 2000 de oameni si e laudat de o planeta intreaga..mai putin de Romani. Noi nu protestam daca e bagat cineva la inchisoare fara vina..ne bucuram.. ne bucuram de raul altuia. Noi protestam la un act de clementa, protestam cand niste oameni au o sansa sa isi refaca viata.
    5: Din nou ura: Sa moara pensionarii, sa moara PSD-istii, sa moaraa toti cei ce au o alta parere fata de noi. M-am saturat ca de fiecare data cand postez pe net „contra” sa mi se ureze sa ma ia DNA, sa mor in chinuri, sa fiu facut comunist, etc.
    6: Mi se pare ca cei ce protestesteaza sunt mai comunisti decat PSD-istii: De ce? Pentru ca nu o sa vezi niciodata un PSD-ist sa zica ca vrea sa fie interzis PNL sau USR, nu o sa vezi un PSD-ist ca vrea tot PNL la puscarie sau desfiinta si exemplele pot continua. Deci cum e cu democratii pentru care nu conteaza votul si doresc interzicerea sau moartea oricarui lucru sau persoana care nu le place?
    7 Orice miscaare ani „astia” ii ajuta indirect pe „ceilalti”: Dupa cum s-a vazut si dupa colectiv, chiar daca doar indirect protestele anti PSD i-au ajutat pe ceilalti sa preia puterea. Stiu ca multi au o parere foarte buna despre Ciolos dar eu nu…Ciudat ca acum si PNL e de acord cu mine… Eu nu vreau sa ii ajut nici indirect pe ceilalti pentru ca acum PSD a luat niste masuri economice foarte interesante despre care „fostii” zic ca vor duce dracului tara. Sa asteptam sfarsitul anului. Daca tara nu se duce dracului inseamna ca cineva are un interes sa tina populatia saraca. Vedem…

    Răspunde
  2. „Dagnea. Connecting people !
    La nici o lună de guvernare, PSD-ul se poate mândri cu o paletă de realizări unică în istorie. Enumăr câteva:

    * să-i facă pe timişoreni să strige „Bucureşti, luptă Bucureşti!”
    * să-i facă pe bulgari să fie alături de români
    * să determine Biserica Ortodoxă să fie de partea anticorupţiei, în ziua în care DNA l-a trimis în judecată pe Arhiepiscopul Teodosie
    * să provoace, probabil, primele proteste din istoria Teleormanului
    * să aducă Russia Today să transmită despre anticorupție
    * să îi facă pe români să cânte „Deșteaptă-te, române!” mai des decât echipa națională
    * să scoată colegii PSD din teritoriu la protest împotriva propriului guvern
    * să îi facă pe români şi unguri să cânte împreună imnul României, la Târgu Mureş!
    * să- facă pe secui să uite de autonomie
    * să îi facă pe oameni să ofere flori jandarmilor și pe jandarmi să ofere bomboane copiiilor
    * să îi faca pe patronii de baruri, restaurante, etc. să ofere produse gratuit și să le facă plăcere
    * să îi facă pe oameni să-și pună casele la dispoziție pentru cazarea celor veniți în București din restul țării fără să le fie teama că rămân cu pereții goi
    * ne-a făcut să învățăm să adunăm fără a fi obligați gunoiul rămas în urma protestelor și să nu strige nimeni „gunoierii”
    * să provoace primul protest din istoria Urziceniului
    * să adune mai multă lume în Cluj-Napoca decât a reuşit Armin Van Buuren
    * să deszăpezească Firea mai repede centrul şi să se bată jandarmii între ei
    * să îl facă pe preşedinte să vorbească la turaţie normală din cauza nervilor
    * să ofere gratuitate pe transportul CFR pentru studenții care vin la București să protesteze
    * să adune mai multă lume la Craiova decât Guță și Salam la un loc
    * să scoată la proteste invalizi, octogenari, copii, câini, pisici
    * să determine Jandarmeria să aplice programe de informare a populației în vederea evitării incidentelor și provocărilor, în locul bulănelii la grămadă.
    * să schimbe imaginea românilor în lume
    * să-și pună în cap întreaga lume
    * să-l aducă pe Soros la sapă de lemn
    * să-l scoată pe Iliescu din formol și pe Ciorbea din hiberrnare
    * să popularizeze larg necesitatea igienei dentare
    * să-i enerveze pe zălăuani. Ăia nu se enervează niciodată
    * să transforme „barbari”, „neinformați”, „putori”, „răgălii” din invective în complimente.
    * a determinat ca Antena 3 să-și schimbe mizeria de atitudine
    * l-a făcut pe Mircea Badea să își închidă contul de Facebook. Sperăm că și emisiunea
    * să-i scoată pe vasluieni din crâșme (glumesc oare?)

    Și cea mai tare : să ne convingă să gândim civic, să citim, să ne implicăm social și politic, să spunem nu, să nu ne fie frică. Să ieșim dracului odată din comunism!”

    Răspunde
  3. nu este vorba de FURT … Furtul este incriminat ..aceasta Ordonata 13 nu se refera la FURT …”Abuzul inserviciu ” (care trebuie definit la ce se refera acel abuz ) este o incalcare a legii , iar furtul este o alta infractiune , care si acesta in anumite state din UE se pedepseste NUMIA de la o anumita valoare (un furt din magazin alimentar de 100 euro in Spania sau Italia nu se pedeseste cu inchisoare )

    Răspunde
  4. Bine ai zis: „Hoția nu e albă, neagră sau gri.” sunt intru totul de acord cu tine și pentru acest lucru susțin demonstrația pentru abrogarea acestei OUG. Sincer mi-as fi dorit ca acest guvern sa lucreze atât de asiduu pentru realizarea unor autostrăzi, fabrici etc nu pentru ordonanțe ce privesc Codul Penal. Au început cu stângul și la viitoarele alegeri vor dispărea de pe scena politica.

    Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.