De când s-a anunțat închiderea Google Reader multă lume s-a îndreptat către Feedly, dar nu a fost neapărat mulțumită. Am să vă prezint o alternativă de a urmări feeduri RSS chiar la voi în curte. Prima dată am aflat de posibilitatea de a urmări așa feeduri RSS de la Tudorel Bezea, însă abia aseară am avut timp să mă joc un pic cu această soluție de cititor de feeduri RSS.
Înainte să vă povestesc cum am făcut, am să vă rog să accesați siteul citesc.gabrielursan.ro. Acolo veți observa părți mici din articolele blogurilor pe care le citesc, aranjate pe categorii și date de publicare. E un fel de agregator de feeduri, unde am setat nofollow la tot și am blocat motoarele de căutare astfel încât să nu existe noțiunea de conținut duplicat și să nu fac nici un rău din punct de vedere SEO celor pe care îi citesc. Mai am de adăugat câteva bloguri interesante pe care le urmăresc, dar momentan am vrut să testez și pare o bună alternativă la Google Reader și la Feedly. Merită să o încercați și voi, dar hai să vedem mai întâi despre ce este vorba.
Alternativă la Google Reader și Feedly
Ce am făcut? După cum vedeți, am creat un subdomeniu pe care am instalat WordPress. Am configurat și securizat platforma, adăugând doar pluginurile strict necesare pentru un site care nu se va bucura de trafic decât de la mine :). Ca să poți gestiona feedurile, trebuie să instalezi pluginul RSS Multi Importer care poate fi descărcat de aici.
Apoi, configurarea pluginului care reprezintă de fapt alternativa la Google Reader și Feedly este destul de ușoară. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să adaugi feedurile RSS. Le vei da câte un nume la fiecare în parte și le vei pune adresa feedului. Dacă unele bloguri pe care le urmărești nu au link direct către feed pe pagina principală este suficient să adaugi /feed la adresa principală a blogului respectiv, dar testează mai întâi să vezi dacă funcționează. În majoritatea cazurilor merge cu , dar trebuie să fii atent la blogurile care au feedul RSS prin Feedburner, pentru că adresa acelui feed are alt format. În acest caz ar trebui să ți-o pună la dispoziție proprietarul blogului pe care îl urmărești, deși majoritatea au o iconiță pe blog în care se îndeamnă urmărirea blogului prin RSS.
Apoi, poți seta categoriile fiecărui feed, în funcție de specificul blogului pe care îl urmărești sau nișa acestuia. Eu am pus deocamdată 3 categorii: bloguri generaliste, tehnologie și dezvoltare personală, dar când voi avea mai mult timp voi face o organizare mult mai riguroasă. După ce ai setat categoriile, trebuie să te întorci la lista feedurilor RSS adăugate ca să le asociezi cu o anumită categorie. Apoi, dacă vrei ca în blog post să arate categoria fiecărui blog de unde se preia feedul RSS, mergi la setarea standard de categorii ale articolelor de pe blog și creează categorii noi cu numeșle categoriilor create în RSS Multi-Importer.
În tabul feed to post settings vei putea face practic mai toate setările. Prima și prima dată trebuie să îi dai enable, ca să înceapă să-ți apară articolele din RSS feed. Ca să se publice automat fiecare articol din feed trebuie să setezi default status of post pe publish, nu pe draft așa cum este setat original. La Number of Entries per Feed to Fetch eu am pus 100, iar la Number of Total Post Entries per Fetch am pus 300. La Target Window am setat blank ca să se deschidă în pagină nouă, iar la Excerpt length am setat 200.
După cum am spus și la începutul articolului, am mai setat No Index No Follow pe itemele din post feed, dar și atribuirea creditului către autor plus butoane sociale de Twitter și Facebook. Și cam atât. Acum am propriul meu blogroll dedicat. Poate RSS Multi-Importer n-o fi cea mai bună alternativă la Google Reader și la Feedly, dar este totuși o alternativă dacă aveți posibilitatea să vă faceți un subdomeniu și să instalați WordPress pe el.
Voi ce părere aveți de această alternativă la Google Reader și la Feedly?
Update: am rămas la Feedly :).
Alte trei alternative apropiate de Google Reader
http://theoldreader.com/
https://www.commafeed.com
https://www.inoreader.com
Thanks! Tu ce folosești?
Inca folosesc Google Reader si astept sa vad ce pregatesc AOL http://reader.aol.com si Digg http://digg.com/reader.
Pare deja interesantă treaba cu Digg și AOL în luptă. Am o senzație că Digg va face ceva fain.
Super ideea, cred ca o sa o imprumut si eu pentru ca inca nu am gasit o alternativa care sa isi faca treaba cum as vrea eu. Am un VPS pe care nu il folosesc la nimic pentru ca este prea slab si o sa instalez pe el WordPress si pluginul mentionat de tine. Multumesc!
Mă bucur că am fost de ajutor măcar pentru o persoană :). Dacă ai întrebări legate de setări nu ezita să-mi spui.
Eu am impartit feed-urile pe categorii ca sa-mi vina mai usor cand sunt presat de timp
Și eu trebuie să stau să bibilesc treaba asta că momentan e cam dezorganizat.
Pare interesant dar eu is asa mai atehnic si n-am prea inteles mare lucru :)
Am intrat pe citesc.gabrielursan.ro si am vazut doar o insiruire de articole de pe diverse bloguri fara niciun fel de structurare iar in sidebar doar titlurile articoleleor fara nicio informatie despre blog sau autor … sincer, ce ai facut acolo mi se pare un fel de munca in zadar … sau n-am inteles eu mai nimic din acest post si din acel subdomeniu.
Nu e tocmai ca Google Reader, dar eu mă descurc cu ordinea din dezordinea mea :). Mai am de setat una, alta, dar cred că mai pe seară, imediat ce prin un pic de timp :).
Chiar daca imi plac lucrurile complicate, varianta asta n-o s-o aleg pentru ca nu e atat de rapida precum era un client cu G Reader integrat.
Mai am o saptamana pana sa aleg ceva, poate cineva va face un client desktop pentru reader :)
Dar nu e complicat deloc, cel puțin pentru tine care te pricepi. Eu am făcut o descriere mai complicată ca să o priceapă oricine :)