Nu vă mai agitați așa tare cu Google PageSpeed Insights

La un moment dat și eu eram un optimize freak. Dar cred că cea mai tare chestie care va liniști pe toată lumea este următoarea. Analizând însuși mărețul google.com pe PageSpeed Insights am obținut următoarele rezultate care vă vor lămuri pe deplin.

Google.com are 53 din 100 scor pe mobil
Google.com are 53 din 100 scor pe mobil
Google.com are 88 din 100 scor pe desktop
Google.com are 88 din 100 scor pe desktop

De curiozitate, am rulat un Google PageSpeed Insights și pe blogul meu.

GabrielUrsan.ro are scor 74 din 100 pe mobil
GabrielUrsan.ro are scor 74 din 100 pe mobil
GabrielUrsan.ro are scor 91 din 100 pe desktop
GabrielUrsan.ro are scor 91 din 100 pe desktop

De aici rezultă că este importantă viteza de încărcare și bunele practici, dar nu cea mai importantă. Din punctul meu de vedere cel mai important aspect SEO la care va fi mereu de lucrat, pentru că mereu vor apărea alții mai buni, este dacă utilizatorul găsește exact ceea ce caută atunci când intră la tine. Și dacă conținutul îi este livrat ok.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

8 comentarii la „Nu vă mai agitați așa tare cu Google PageSpeed Insights”

  1. Desi e un topic destul de vechi Google pune accet pe performanta, e unul dintre sutele de noduri din algoritmul lor de pozitionare. Eu tocmai am reusit sa obtin 98/100 pe desktop si 96/100 pe mobile pentru https://ergoshop.ro/produse/suplimente Un marketplace pentru copii si bebelusi.
    A fost greu sa ajung la acest punctaj tinand cont de fatul ca toata platforma e facuta custom.. toate optimizarile sunt din cod.
    Am cautat prin Romania top site-uri cu punctaj mare pe Google Page Speed dar nu am gasit mai nimic.

    Răspunde
  2. PageSpeed-ul este relevant, pana si Facebook a introdus o regula ca site-urile cu viteza de incarcare mare sa nu mai fie afisate printre primele lucruri din newsfeed.
    Astfel, pana si pe pagina de test a pagespeed-ului specifica clar “Un scor ridicat este corelat cu o experiență rapidă a utilizatorului, dar nu o garantează. ”
    Emag-ul nu are cine stie ce pagespeed dar totusi este top, deci undeva la mijloc google forteaza noile site-uri sa se adapteze la standardele lor pentru un web content de calitate, optimizat pentru utilizator si nu neaparat pentru bani :D

    Răspunde
  3. Salutare! PageSpeed, se refera la optimizarea on-page si nu este foarte important insa cu cat site-ul se incarca mai rapid, cu atat este mai bine. Nu poti spune ca nu conteaza, inginerii Google, nu sunt idioti. Eu am reusit pentru computerscom.ro 100/100 si am aceasta satisfactie pentru ca ma ocup de optimizare SEO si ar fi rusinos sa am un website slab.

    PageSpeed 100/100, este foarte greu de obtinut, aproape imposibil.

    Răspunde
    • Dorelini, pagespeed de 100/100 se poate obtine, fara sa faci rabat la calitate, design, google fonts, analytics, imagini etc. Trebuie doar sa vrei si sa faci munca de chinez analizand si optimizand fiecare cerinta specificata de cei de la google in testul pagespeed.

      Răspunde
  4. Cum a zis si cky, chiar n-ai cum sa elimini sau sa muti scripturi (pana la urma sa nu uitam ca vorbim si de wp). Stiam ca ar inregistra oricum scripturile/ pixel de tracking daca ar fi mutate din head in footer, asta in cazul in care au fost adaugate manual si nu prin plugin (eu nu practic, pentru ca de la scor de 70 in sus consider ca esti bine).
    Am incercat cu plugin-uri de genul wp super cache, w3 total cache, wp fastest cache si imi recomanda sa elimin fisier minify (adica fisiere din plugin), l-am scos si cu sau fara tot acolo e…

    Si acum lasand astea la o parte, cum ai dat exemplul cu google, stii cate magazine online de pe o cunoscuta platforma de e-commerce si nu numai (premiate si cu un trafiiiiic destul de wow) au un scor de pagespeed de nu stii daca sa razi sau sa plangi?

    Deci da, morala: nu fi un pagespeed freak!

    Răspunde
  5. Insight e bun pentru chestii de baza. Gen o încărcare rapida și ceva compresie unde este cazul.
    În rest el Îți cere sa elimini cât mai multe chestii pe care fiecare autor pe pune intenționat.

    După scorul de 50-60, cam tot ce cere el sa remediezi, nu afectează încărcarea sau experiența utilizatorului, insight ar vrea mai mult conținut însă aspectul a devenit tot mai important.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.