Nu saracia ne inraieste, ci lipsa de educatie

Există oameni săraci care sunt deștepți, educați, cu bun simț, inteligenți. Foarte mulți. Oameni frumoși. Cinste lor. Există, din păcate, și contrariul. Oricum, la bază stă educația. Ea diferențiază omul de animal.

Asta face diferența dintre noi, cei care avem pretenția că suntem evoluați, și barbarii ăia care decapitează oameni. Din păcate cred că lumea o ia razna sau s-a uitat prea mult la Robin Hood. Dar măcar ăla dădea la săraci. Priviți voi aici știre: niște hackeri fură de 2 ani bani din bănci.

Da, înțeleg că unii privesc băncile ca pe niște cămătari cu acte (că deh, suntem o națiune care nu-și asumă nimic, nici măcar gunoiul din fața blocului, de parcă ar fi venit băncile la ei să-i oblige să se împrumute de bani). Totuși, oameni buni, vorbim de UN CAZ DE FURT. Însă cum reacționează majoritatea comentatorilor (puteți intra să vedeți) de pe Facebook? Cu laude la adresa hoților. Că așa le trebuie băncilor, să fie furate. Să suporte angajații băncilor pagubele. Wtf, în ce lume trăim? Eu înțeleg că Becali are fanii lui, dar credeam că ne-am mai domolit din a idolatriza infractori.

Faptul că un politician fură mai mult nu ne dă dreptul să susținem ilegalități pe sistemul: ”lasă-i și pe ăștia să fure, că doar fură de la bogați, nu de la săraci, așa cum ne fură politicienii” sau ”frate, am făcut și eu o infracțiune mică, nu te uiți la ăia care fură miliarde?!”.

Din păcate nu merge treaba chiar așa. Pentru că e ca și cum m-aș duce și aș ucide pe cineva cu o armă de foc, într-un mod foarte rapid și nedureros, după care aș spune: ”frate, da ce-am făcut eu așa grav, nu vedeți că ăia în Siria dau foc la oameni vii?!” Pentru că furtul e furt, ilegalitatea e ilegalitate.

După cum scriam și aici legat de integritate: nu poți fi mai mult sau mai puțin integru. Ești sau nu ești. Faptul că ai furat un leu nu te face mai puțin integru comparativ cu faptul că ai furat 1 milion de dolari. Te numești hoț în ambele situații. Iar dacă vrem să evoluăm ca nație, trebuie să ne asumăm niște valori, niște acțiuni și să nu mai asistăm ca niște spectatori retarzi la un circ ieftin. Că trece viața. Idioțenia nu provine din sărăcie. E doar o scuză jalnică, un motiv. Pentru că veți găsi oameni săraci financiar, dar bogați intelectual și frumoși moral. Mai lăsați etichetele.

Lipsa de educație ne înrăiește, nu sărăcia. Ce înseamnă lipsă de educație? Păi: manele, măruță, nu se mai citesc cărți, irosim mult timp pe activități inutile și… vă las pe voi să continuați lista.

P.S.: Nu lucrez în domeniul bancar, chill.

multime oameni

Sursă foto: mulțime de oameni via Shutterstock

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

11 comentarii la „Nu saracia ne inraieste, ci lipsa de educatie”

  1. Daca asculti manele asta nu inseamna ca nu esti educat . Dimineata eram in fata unei shaormerii si un grup de roackeri iesiti probabil din club , vomau grupa mare pe cea mai circulata strada din Bucuresti , injurau si se luau de unii trecatori fara scop si fara rost

    Răspunde
    • Clar. Educația nu ține neapărat de muzica pe care o asculți. Educația e educație. Eu le zic ”manele” și altor chestii de prost gust, nu numai genului muzical. E un tic verbal.

      Răspunde
  2. Sa nu uitam ca mai exista si “educatul” care urmeaza turma. Cel care a citit in ziar ca niste unii au ales sa isi plateasca creditul in franci elvetieni cu monede de 1 – 5 bani. In subconstient stie ca nu e bine, ca isi pierde si timpul lui si cel al bancii dar mai ales timpul celui care sta in spate la coada, pentru a plati si acela la randul lui un credit. Dar strange din dinti si continua… ca e cool… ca asa a vazut el ca penalizeaza banca.
    Dar s-a gandit oare ca atunci cand or sa ii treaca nervii, luna urmatoare, va sta si el dupa unul la fel de educat, la fel de bun platnic, dar mai nervos? Care isi plateste creditul in monezi? Va avea capacitatea de a face scandal? De a-i cere bancii sa mai deschida un ghiseu?
    Ok… va alege sa plece si sa se duca la o alta banca pt a-si plati creditul. Dar si la o alta banca poate exista o coada formata de o oaie educata. Si tot asa. Si astfel va intarzia cu plata ratei care va acumula penalitati.
    Dar e cool asa. Stie el de la vecinul de la mansarda care are un maieu neschimbat de 2 saptamani, pe care poti citi meniul format din mici cu mustar, hamburger cu ketchup, ca i-a tras-o bancii de a usturat-o.

    Răspunde
  3. Ai dreptate. Alt exemplu: ascultam acum cateva zile la un caz. O familie saraca fara locuinta a primit 3 propuneri GRATUITE, normal, de a se muta in case foarte-foarte ok (gratis), dar in alte judete. Si culmea, aici au intervenit pretentiile. Nu stiu ce mai voiau pe langa casa si nu voiau nici sa plece din judetul actual ca ai lor copii sunt obisnuiti sa mearga sa manance nu stiu unde. Nu, pe bune, de astia sa-ti faci mila? Vrei sa-i ajuti da’ n-ai cu cine. Pacat de copii.

    Răspunde
  4. Zici că “nu sărăcia înrăiește, ci lipsa educației”.

    Cred, ca tine, că un om ne-educat e mai probabil să fie rău. E ca în HR – dacă plătești un om un salariu mare, ai un risc – poți lua un om bun sau unul slab. Dacă îi plătești un salariu mic, ai o certitudine – sigur vei avea un angajat slab, cel bun fiind capabil să aleagă o ofertă mai avantajoasă.

    Dar cred că inteligența / educația / abilitățile nu sunt singura măsură a înrăirii. Cred că e un pic mai complicat, și ține de o fire mai greu de modelat decât prin lecturi. Să fii om bun, să vrei binele, să ai o etică, să trăiești după niște principii.

    Îmi place citatul acesta
    „[…] ceea ce contează în viață nu-i niciodată inteligența, ci bunătatea […]. E lucrul cel mai bun pe care îl poate avea cineva în viață.” (Mircea Cărtărescu)

    Bunătatea asta e mai facil de atins dacă ești educat, dar nu e, cu siguranță, unica cale.

    În sens opus, dacă ești sătul, ai unde să locuiești, și ai un job stabil, nu ai factori de stres majori, probabil îți va fi mai ușor să fii om bun. Așadar, cu siguranță, și sărăcia are un rol în gradul de bunătate.

    Lucruri mai delicate. :)

    Răspunde
  5. Din pacate societatea promoveaza nonvalorile. Adolescentele frumoase nu mai au ambitia de a-si construi o cariera pentru ca vad pe sticla niste curve glorificate care au o viata fara griji prin faptul ca arata “sexy” (am pus ghilimele pentru ca mai nou sexy = porno).
    Oamenii sunt rai. Se bucura de raul altuia si sunt invidiosi pe succesul celor care muncesc. Si fac asta stand pe propriul cur, negandindu-se ca poate tu zi de zi te trezesti la 5 dimineata sa scrii un articol sau te culci la 3 dimineata pentru a pregati un action plan de vanzari.
    Imi cer scuze pentru limbaj. Ai atins o coarda forte sensibila

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.