Eu am neglijat cititul cărților multă vreme, cu multă vreme în urmă. Aveam momente în care o discuție bună, un curs de vânzări sau un moment din viață îmi genera un apetit pentru dezvoltare personală și mă apucam de citit.
Dar mereu veneau peste mine alte lucruri pe care le consideram mai importante și sfârșeam prin a abandona citirea unei cărți după primele 25% din totalul de pagini sau, în cel mai fericit caz, pe la jumătatea acesteia.
Știu cum este să simți că nu ai timp de citit.
Știu cum este să simți că nu ai chef de citit.
Și mai știu cum este să crezi că cititul nu e pentru tine, că nu te poți concentra și că preferi mai degrabă filmele sau consumarea conținutului în format audio. Știu cum este, am fost pe acolo și te înțeleg perfect dacă simți oricare din aceste lucruri menționate de mine sau chiar pe toate trei la un loc.
Însă fie că vrem sau nu să recunoaștem, cititul schimbă vieți. Și de cele mai multe ori cititul schimbă vieți în bine.
În primul rând îți va schimba viața ta, apoi va schimba în bine și viața celor din jurul tău care vor asista la transformările tale pozitive, și pe alocuri spectaculoase, ce vor avea loc în timp.
La un moment dat am slăbit destul de mult, am pus pe mine masă musculară, m-am tonifiat muscular și am rămas așa și până în acest moment.
Deși avusesem și alte momente în viață în care în 6-12 luni slăbeam și arătam mai bine, ca mai apoi să revin la forma inițială, de data asta schimbarea în bine e permanentă.
Mulți colegi, prieteni, cunoscuți sau oameni care pur și simplu îmi urmăresc blogul și rețelele sociale, mă întreabă din când în când cum am reușit să obțin aceste rezultate.
Mai ales că atunci când ne întâlnim observă că beau și mănânc ca un om normal, fără să-mi cântăresc mâncarea sau să-mi comand doar piept de pui cu brocolli.
Răspunsul meu îi uimește mereu: cărțile.
De fapt, cititul cărților m-a ajutat cel mai mult să slăbesc, să devin sportiv și să-mi mențin rezultatele.
Ce legătură are cititul cărților cu slăbitul și sportul?
În cazul meu are, pentru că eu mi-am dezvoltat un soi de sprijin în cărți. Mai exact, am început să mă hrănesc cu cărți. Nu la modul propriu, bineînțeles, ci la modul figurat.
Însă am început să văd cărțile ca pe o prioritate și ca pe o plăcere, iar de atunci viața mea a început să se schimbe în bine.
În momentul în care te poziționezi mental că cititul cărților reprezintă o plăcere și un moment de relaxare, vei observa cum abia aștepți să vină acel moment din zi în care îți găsești răgaz să citești.
Cărțile bune întrețin motivația.
Atunci când vrei să faci o schimbare în viața ta, fie că vrei să slăbești și să te dezvolți muscular așa cum am dorit eu, fie că vrei să te lași de fumat, de băut sau de alt obicei care te macină, apare un moment în care ești super motivat.
Acel moment se numește în termenii mei populari momentul ”de luni”.
De luni mă apuc de sală, de luni mă las de fast food, de luni mă apuc de dieta X sau Y, de luni mă culc mai devreme, de luni citesc cărți de dezvoltare personală, de luni mă las de fumat, de luni nu mai beau zilnic și tot așa.
Și de cele mai multe ori chiar funcționează.
Oamenii care își propun să facă ceva bun de luni chiar fac acel lucru.
Și de cele mai multe ori chiar obțin rezultate.
Pentru că motivația sau ambiția poate ține câteva zile sau poate ține câteva luni. Și chiar dacă această ambiție ține doar câteva luni este imposibil să nu obții rezultate pozitive.
Problema apare când ambiția își pierde puterea și când vechea rutină începe din nou să te acapareze asemenea unor frunze de iederă pe care dacă nu le tai la timp urcă fără probleme pe pereții oricărei clădiri, indiferent cât de înalți sunt aceștia.
Înseamnă oare acest lucru că ești o persoană slabă?
Că nu ai ambiție?
Că nu ești o persoană suficient de motivată?
Că pur și simplu nu poți și că nu-i de tine viața asta nouă pe care ți-a propus-o?
Nici vorbă.
Este perfect normal ceea ce ți se întâmplă.
Ambiția nu ține la nesfârșit.
Nimeni nu are ambiție inepuizabilă.
Ambiția este o scânteie ce pornește flacăra schimbării în interiorul tău.
Însă această flacără nu ține la nesfârșit dacă nu este alimentată cu combustibil.
Combustibilul meu este reprezentat, printre altele, de cititul cărților.
Și ar trebuie să funcționeze foarte bine și pentru tine dacă alegi cărțile potrivite.
Dacă vrei să slăbești, alege cărți despre dezvoltare personală, nutriție și sport. Dacă vrei să te lași de fumat, alege cărți specifice. Există cărți bune pentru fiecare nevoie.
Citind încontinuu vei găsi elemente bune în fiecare carte pe care o citești, elemente pe care le poți integra în viața ta.
Este în regulă să nu poți integra tot ce citești în viața ta. Însă o schimbare mică cu o altă schimbare mică generează în timp o schimbare mare.
Revenind la ambiție. Ambiția este vulnerabilă în lipsa unui sistem solid.
Un sistem solid îți permite să reziști și atunci când este greu.
Când problemele vieții și stresul vin peste tine, este greu să mai ai ambiție să nu bei, să nu fumezi, să nu mănânci sau să nu faci ceea ce îți plăcea să faci.
Ba mai mult, simți că la ce zi grea și stresantă ai avut, meriți să te recompensezi cu ceva dulce, cu o cafea și o țigară, cu un pahar de alcool sau cu orice altceva te-ar face să te simți bine, chiar dacă în sine nu îți face bine.
Prin urmare, îți trebuie un sistem solid pentru a face față și pentru a menține schimbările pozitive pe care le-ai făcut.
Nimeni nu are ambiție inepuizabilă, așa că nu te mai compara cu alții spunând despre ei că au mai multă ambiție decât tine. Nu îți dai decât motive de a capitula lupta înainte de a o începe.
Când îți este foarte greu în legătură cu ceva, înainte de a renunța, așa cum e mai ușor și cum o face majoritatea, gândește-te că tuturor celor aflați în situația dificilă cu care tu te confrunți acum le-a fost la fel de greu și au simțit ce simți tu.
Diferența dintre cei care au reușit și cei care nu au reușit nu stă neapărat în ambiție. Stă în sistem.
Pentru că ambiția nu generează schimbări până la capăt. Ambiția este absolut necesară pentru că ea începe schimbări. Ambiția este scânteia care generează flacăra.
Însă sistemul tău personal este cel care face schimbări, implementează schimbări și cel mai important, menține schimbări pozitive în viața ta transformându-le în comportamente pozitive care puțin câte puțin îți vor îmbunătăți semnificativ viața de-a lungul timpului.
Sistemul nu constă doar în citit, bineînțeles. Cititul este doar subiectul articolului de față.
Cititul cărților este doar o componentă din sistemul meu, componentă pe care o împărtășesc cu tine în speranța că te va ajuta sau te va inspira.
Sistemul tău personal este specific ție și dacă dă rezultate pentru tine înseamnă că e bun.
Însă pot să-ți spun din experiența mea proprie este că e mai bine să rămâi modest și să te consideri mereu vulnerabil în fața provocărilor, chiar și dacă le-ai depășit cu brio.
Atitudini de genul ”Am renunțat la dulciuri. Poți să mănânci câte dulciuri vrei în fața mea, că n-am probleme.” sau ”Alcoolul nu mă mai atrage. Pot sta cu bere în frigider cât vreau eu, că nu îmi va face deloc cu ochiul ori de câte ori deschid frigiderul.” nu te vor ajuta.
Repetiția este mama marketingului.
Adică ori de câte ori te expui la ceea ce te atrăgea în trecut, de atâtea ori zidul tău de protecție este slăbit și în final vei ceda din nou tentației. Nu se pune problema de dacă, ci de când o vei face și cât de mult vei rezista până atunci.
Sistemul tău de succes trebuie să includă toate elementele de protecție, asemenea unui plan de protecție al unei țări împotriva unei invazii.
Poate nu vei avea nevoie niciodată de toată armata și tehnica aia militară, la figurat vorbind, dar e mai bine s-o ai decât să n-o ai.
Apoi, e și mai bine să o pui la treabă în diverse exerciții și simulări.
Adică să cumperi cărți bune, dar nu doar să te uiți la ele, ci să le și citești.
Prin urmare, dacă vrei ca sistemul tău de dezvoltare personală și protecție împotriva tentațiilor rele să funcționeze, acesta trebuie să conțină obiceiuri reale pe care să le practici.
Sistemul tău nu trebuie să-ți permită să te neglijezi, nu trebuie să-ți permită să renunți să visezi și să-ți stabilești obiective mărețe, nu trebuie să-ți permită să te plângi sau să încerci să-i schimbi mereu pe alții, nu trebuie să-ți permită să renunți repede, nu trebuie să-ți permită să pierzi nopțile, să lași mâncare care îngrașă la vedere sau calorii lichide, alcool, țigări și orice altceva de genul.
Sistemul tău trebuie să te protejeze și pe timp de pace și pe timp de război.
Mai exact, atunci când ești super motivat și ambiționat, totul va părea simplu. Va fi simplu să te abții sau să te duci să mai alergi jumătate de oră pe bandă.
Problema se pune când nu ești super motivat și ambiționat, adică atunci când ești în război. Atunci sistemul tău pe care l-ai construit în timp te va proteja.
Și revenind înapoi la subiectul numit cărți, cărțile m-au protejat pentru că au făcut zilnic parte din sistemul meu.
Citesc mereu dimineața la cafea. Dacă pentru unii cafeaua este asociată cu țigara, la mine cafeaua este asociată cu cititul unei cărți. Asta pentru că așa am vrut eu să asociez această activitate.
Pe vremea când fumam, și la mine cafeaua era asociată cu țigara, însă după cum o vorbă românească spune, orice învăț are și dezvăț.
Nu contează cât de târziu sau de devreme mă trezesc, dimineața la cafea citesc. Uneori poate nu reușesc, dar nu las să treacă două zile consecutiv fără să practic obiceiul cititului.
Uneori poate nu citesc dimineața la cafea, dar recuperez mai târziu în timpul zilei. Citesc câteva pagini pe Kindle, pe telefon sau pe tabletă și tot nu las să treacă ziua fără să citesc. Am o grămadă de soluții de backup.
Pentru că mi le-am pregătit.
Dacă se întâmplă să nu reușesc odată, într-o zi, nu e problemă.
Să ratez o dimineață citind câteva pagini este o excepție.
Să ratez două dimineți la rând este deja formarea unui nou obicei rău, obicei căruia care nu-i voi permite să se instaleze.
Prin urmare nu fac mare tragedie dacă n-am reușit să citesc într-o zi. Voi citi a doua zi. Însă nu las niciodată să se adune două zile la rând.
La fel fac și cu sportul. Nu e problemă dacă am întrerupt seria zilnică de făcut minim 30 de minute de sport pe zi. Voi face sport a doua zi. Însă niciodată nu las două zile la rând fără sport. La fel și cu alimentația.
Majoritatea oamenilor renunță la un obicei bun și nou tocmai pentru că într-o anumită zi n-au reușit să se țină de el și consideră că nu vor reuși niciodată să se obișnuiască cu noul stil de viață propus.
Asta pentru că fac o tragedie din asta și își dau motive singuri că nu vor reuși.
Niciodată nu este o tragedie dacă nu te-ai putut ține de ce obicei ți-ai propus. Într-o zi e doar o excepție, nu o regulă. Tratează excepțiile ca atare, că suntem oameni, și mergi mai departe recuperând în ziua următoare.
Acum să vorbim despre timpul pentru citit. Mulți spun că nu au acest timp.
Nu există nu am timp.
Nu am timp este egal de fapt cu ”această activitate nu este suficient de importantă pentru mine”.
Iar acest adevăr dureros este valabil pentru orice, nu doar pentru citit.
Fie că e vorba despre o responsabilitate familială, practicarea sportului sau a unui hobby. Dacă te plângi că nu ai timp de acel lucru, înseamnă că acel lucru nu este suficient de important pentru tine.
Este în regulă să nu fie suficient de important pentru tine ceva, dar măcar fii o persoană sinceră cu tine și spune lucrurilor pe nume, nu te ascunde după ”nu am timp”.
Primul pas pentru a găsit timp pentru o anumită activitate este să îți dai seama care este de fapt problema din spatele acelei lipse de timp pentru acea activitate.
Iar dacă vrei să ai timp, abordează situația cu realism și rezolvă ce e de rezolvat.
Dacă ai timp să stai pe rețele sociale sau să te uiți la televizor, ai timp și pentru citit. Numai că pentru tine e mai important să stai pe rețele sociale sau să te uiți la televizor.
Dacă reușești să faci acest schimb de mentalitate și să preferi oricând citirea a două sau trei pagini dintr-o carte bună în loc de jumătate de oră de stat cu telefonul în mână, rezultatele pozitive vor apărea în viața ta.
Este imposibil să nu citești chiar și 5 minute pe zi și într-un an de zile să nu vezi schimbări pozitive în viața ta. Vei fi alt om.
Foarte important. Începe cu cărți bune, care îți plac.
Practica te va ajuta în timp să citești și cărți mai dificile sau mai tehnice.
Dar la început citește cărți ușoare și plăcute, care să te facă să te îndrăgostești de citit.
E la fel ca într-o relație. La început fă în așa fel încât să fie lapte și miere, ca mai apoi să reziști și provocărilor mai dificile din această relație numită cititul cărților în cazul de față.
Nu mă pot concentra să citesc! O altă problemă pe care o aud des.
E normal.
Eu o pățesc și acum, după mulți ani de când am devenit un cititor avid de cărți. Este important să-ți creezi climatul ideal pentru citit sau colțișorul tău pentru citit, cum s-ar spune.
În general ai nevoie de liniște.
Poți găsi această liniște și în afara casei tale dacă nu-ți permite stilul de viață. Poți merge într-un parc sau chiar la bibliotecă dacă vrei să îți aduci aminte de vremurile de demult.
Însă de cele mai multe ori, indiferent cât de gălăgioasă ar fi zona unde locuiești, 30 de minute de liniște pentru citit tot ar trebui să găsești. Important este să fie important pentru tine.
Iar în încheiere, să vorbim foarte pe scurt despre beneficiul cititului de cărți.
Pe lângă beneficiul evident de acumulare de cunoștințe noi, relaxare pishică și schimbarea vieții în bine, cititul stimulează crearea unor noi conexiuni neuronale în creier într-un mod în care doar cititul o poate face.
Nu spun acum să nu mai consumi conținut video sau audio.
Dacă o faci pentru dezvoltarea ta personală, consumă cu încredere conținut educativ în orice formă, însă păstrează un echilibru între surse introducând sau menținând cititul în rutina ta zilnică.
Cititul cărților forțează creierul să-și dezvolte și mai mult latura imaginației, deoarece în lipsa unor imagini animate reprezentate de videoclipuri sau de filme, în cazul cititului creierul va fi obligat să-și imagineze anumite situații și să le interpreteze în variantă proprie folosind filtrele tale perceptuale, nu filtrele perceptuale impuse de viziunea unui regizor.
Poate că sună ciudat, dar pe mine cititul mă ajută să mă antrenez să gândesc mai mult cu propriul creier cum s-ar spune în termeni populari.
Adică mă ajută să stau mai mult în controlul voinței și gândirii proprii și să fiu mult mai puțin manipulabil.
Oamenii care citesc sunt mai liberi, mai echilibrați, mai înțelepți, mai fericiți, mai toleranți, mai puțin frustrați, mai sănătoși mental, fizic și emoțional și au mai mult succes.
Sau cel puțin așa m-a ajutat pe mine cititul să fiu.
Cititul nu trebuie exclus din nici un stil de viață bun.
Mai devreme sau mai târziu sper ca fiecare persoană să înțeleagă asta.
Pentru că nu e niciodată prea târziu să te apuci de citit și să te definești fără frică sau fără falsă modestie ca fiind un cititor avid.
Atunci când te declari cititor avid, fă-o cu încredere și fără rușine.
Pentru că atunci când ești ceva, în cazul de față cititor de cărți, acest element face parte din identitatea ta. Iar identitatea ta bună se poate construi așa cum dorești tu să o construiești.
Față de un comportament ocazional exprimat prin declarații ”Mai citesc și eu din când în când câte o carte.”, un comportament solid exprimat printr-o declarație fermă și decisă de genul ”Sunt un cititor avid și citesc zilnic câteva pagini dintr-o carte bună orice ar fi.” va fi declarația câștigătoare care va genera comportamentul câștigător.
Pentru că identitatea ți-o creionezi tu.
Dacă tu consideri că ești alcoolic îți va fi foarte greu să te lași pentru că la felul cum o declari face parte din identitatea ta.
Dacă tu consideri că ești fumător îți va fi foarte greu să te lași pentru că la felul cum o declari face parte din identitatea ta.
Dar acest lucru funcționează și invers.
Dacă te declari că ești sportiv, îți va fi foarte greu să te lași de sport pentru că asta face parte din identitatea ta.
Dacă te declari că ești cititor de cărți, îți va fi foarte greu să te lași de citit pentru că asta face parte din identitatea ta.
Ai înțeles unde bat.
Nu neglija cititul cărților și activitățile intelectuale precum șahul, sporturi noi de orice fel, jocuri ale minții, învățarea unei limbi străine, practicarea unui hobby nou și orice activitate care îți stimulează creierul.
Toate aceste activități solicitante pentru creier te vor ajuta pe tot parcursul vieții tale și le vei culege roadele începând din momentul în care le practici și până în momentul în care se sfârșește viața.
Iar dacă sfârșitul vieții se va întâmpla târziu, îți vei dori un creier sănătos.
Și tu și cei din jurul tău.
Nu neglija cititul cărților și activitățile intelectuale și nu lăsa să treacă nici o zi fără să citești câteva pagini dintr-o carte bună.
Hrănește-ți mintea, creierul și spiritul cu cărți bune.
Wow, de obicei nu publicai articole atat de lungi dar pe cat de lung a fost pe atat de mult mi-a placut.
Daca esti amabil poate poti sa recomanzi 1-2 carti pentru dezvoltare personala.
Salut Gabriel! Multumesc mult pentru ca ma urmaresti in primul rand. Iti recomand profilul meu de pe GoodReads, acolo suntvtoate cartile pe care le-am cotit si reviewurile mele la ele: https://www.goodreads.com/user/show/108189559-gabriel-ursan
Ok, multumesc !
Lectura este foarte importanta si este important sa ne educam copiii sa aprecieze mai mult cartile. Ceva recomandari de carti pe care le-ai citit in ultima vreme? Am cam ramas in pana de idei.
Salut! Mulțumesc pentru comentariu. Sigur, îți las aici profilul meu de GoodReads unde poți vedea ce am citit și cum am evaluat fiecare titlul: https://www.goodreads.com/user/show/108189559-gabriel-ursan