Nu mai mânca gunoi

Dacă nu ai mirosit niciodată un trandafir, degeaba îți povestesc eu cum miroase, cum se simte și cum te face să te simți.

La fel e cu și beneficiul de a avea o greutate normală.

Una e să-i vezi pe alții că arată bine, că stă bine orice haină pe ei, că sunt plini de energie și vitalitate și alta este să simți chestia asta pe propria ta piele, să vezi chestia asta pe tine.

Sentimentul este incomparabil.

Primul pas pentru a obține acest sentiment, pentru a începe să ai mai multă încredere în tine, pentru a începe să ai mai multă energie și poftă de viață, pentru a începe să dormi mai bine, pentru a începe să ai relații de o calitate mai bună, pentru a avea posibilitatea să te poți concentra mai mult și mai intens, pentru a deveni o persoană mai creativă și mai puternică este, ai ghicit, să nu mai mănânci gunoi.

Imaginează-ți că ești o mașinărie complexă extrem de puternică.

Imaginează-ți că poți face absolut orice.

Dacă un om poate ceva, poți și tu.

Orice.

Dacă vrei și te antrenezi suficient de mult în direcția respectivă, bineînțeles.

Însă această mașinărie trebuie alimentată corespunzător.

Și această mașinărie ești tu.

Nu vom discuta acum despre vegetarieni, carnivori, raw vegani și așa mai departe. Pentru că mă depășește subiectul și nici nu sunt nutriționist sau medic de profesie.

Știu doar că îmi plac chestiile cu motor.

Și mai știu doar că motoarele diferă.

Unele funcționează bine cu benzină, altele cu motorină, altele sunt motoare hibride, altele merg și pe GPL, altele sunt motoare complet electrice.

Fiecare are avantaje și dezavantaje.

Cert este că așa cum benzina nu e potrivită pentru motoarele pe motorină, nici a fi 100% carnivor sau 100% raw vegan s-ar putea să nu fie o soluție pentru oricine.

Nu sunt adeptul unei soluții perfecte pentru fiecare om.

Pentru că fiecare om este diferit, are nevoi diferite și reacții diferite la anumite alimente sau substanțe. Nu cred că există o soluție care să se potrivească perfect fiecărui om.

Continuând pe exemplul cu motorul, este cert că fiecare motor funcționează mai bine și are un grad de uzură diferit în funcție de combustibilul cu care este alimentat.

Prietenul meu, Marius Ghidan de la Bapho Tuned Galați, îmi povestea la un moment dat că anumite motoare sunt alimentate cu un combustibil special de competiție atunci când se cere asta.

Strângând toate aceste informații mi-am dat seama că în funcție de combustibilul cu care îți alimentezi organismul, vei avea rezultatele dorite.

Este clar că nu te poți alimenta la un chiolhan cu bere și pizza până la 4 dimineața dacă la 8 dimineața trebuie să alergi un maraton.

Sau poți, dar nu vei câștiga acel maraton.

Cert este că indiferent de convingerile tale legate de alimentație, un lucru este sigur. Gunoiul este gunoi. Iar mâncarea de calitate este mâncare de calitate.

Indiferent ca vorbim acum despre o carne de vită ce provine de la un animal hrănit 90% din an direct de pe o pășune bio cu iarbă verde.

Indiferent că vorbim despre niște roșii bio. Indiferent că vorbim despre o bucată de brânză de calitate.

Indiferent că vorbim despre un vin bun.

Calitatea este calitate în orice univers alimentar.

Era la un moment dat o vorbă care spunea că suntem prea săraci pentru a ne permite lucruri ieftine. Aș face o paralelă și aș spune că suntem prea bolnavi pentru a consuma alimente de proastă calitate.

Prin alimente de proastă calitate eu înțeleg mâncare sau băutură cu multe calorii ”goale”, cu foarte mult zahăr, cu înlocuitori nocivi de zahăr, cu foarte mult sodiu în formă procesată și alimente procesate intens.

Le voi denumi pe scurt, gunoi.

Problema cea mai mare este că fiecare om conștientizează atunci când mănâncă gunoi că mănâncă gunoi și că nu e bine ce face.

La fel ca un om care fumează foarte mult, care consumă alcool în cantități excesive foarte des sau care se droghează.

Nu voi spune 100%, dar într-o proporție majoritară de 80%, oamenii care au un comportament nociv față de sănătatea lor mentală și fizică, știu foarte bine că este rău ceea ce fac.

Și totuși o fac.

De ce?

Pentru că dacă sunt la fel ca și mine, își imaginează că într-o zi se vor lăsa de fumat, de băut alcool, de droguri sau de mâncare nesănătoasă care îngrașă.

Își imaginează că vor duce la un moment dat viața dorită, că vor avea timp de sport, de gătit, de petrecut cu familia, de călătorii, de somn și de tot ce își doresc.

Dar nu acum. Acum nu e momentul. Acum au nevoie de asta.

Nu știu tu. Însă eu eram așa. Mă mințeam. Și dacă treci prin aceleași stări și tu știi bine că te minți. Însă nu trebuie să te învinovățești.

Nu trebuie să te învinovățești pentru asta deoarece e normal să te comporți astfel. Este în natura umană să vrei satisfacție pe loc.

Pe nevoia noastră de satisfacție instantanee dorită se clădesc imperii.

De aceea joacă oamenii la jocuri de noroc. Pentru câștiguri instantanee.

De aceea cumpără oamenii pastile, ceaiuri și produse minune de slăbit. Pentru că nu sunt dispuși să facă ceea ce e corect și vor calea mai rapidă și mai ușoară.

De aceea industria creditelor de consum prosperă mereu sub o formă sau alta. Pentru că oamenii vor instantaneu cel mai nou model de smartphone, de laptop, de mașină.

Nevoia asta de ”Aici și acum, că dacă nu aici și acum, nu mai vreau deloc.” este clădită în zeci de mii de ani de evoluție biologică umană. Pe vremuri când prindeai mâncare o mâncai pe loc pentru a supraviețui.

Nu mai este cazul să ai un astfel de comportament în zilele noastre.

Nu mai există acea fugă după mâncare ca pe vremuri, cel puțin într-o parte însemnată a globului, deoarece din păcate încă există țări unde foametea face victime.

Cert este că nu ai nevoie să mănânci gunoi.

Nu, nu simți nevoia aia de dulce. Mai ales dacă nu ai o boală cronică care să-ți inducă fluctuații masive de glicemie.

Nu, nu simți nevoia aia de sărat.

Nu, nu simți nevoia aia de suc acidulat care îți deteriorează dinții și îți injectează calorii în organism mai repede decât poate să le numere acesta, d-apăi să le mai și proceseze corespunzător.

În cartea , scrisă de psihologul Kelly McGonigal era descris un comportament biochimic al organismului la vederea unei prăjituri. Mi s-a părut foarte interesant.

Știi momentul ăla când te plimbi prin oraș și eventual ești chiar într-un concediu care îți oferă un motiv în plus ca să faci o escapadă culinară?

Imaginează-ți că treci pe lângă o cofetărie de unde vine un miros îmbietor de prăjituri. Te apropii aproape fără să vrei de vitrină și tragi cu coada ochiului la prăjituri. Arată delicios și deja simți textura pe papilele gustative.

Încet, foarte încet, aproape insesizabil, parcă te ia o senzație de foame, o mâncărime, o ușoară senzație de amețeală sau orice altă senzație pe care o asociezi de obicei cu o ușoară scădere de glicemie.

Am nevoie de ceva dulce! Chiar îmi cere organismul.” îți spui în gând.

Cumperi prăjitura și o consumi cu satisfacție.

Sfârșitul poveștii.

Ce se întâmplă de fapt la nivel biochimic?

Dacă nu suferi de nici o boală cronică precum diabet zaharat sau de afecțiuni pancreatice, psihologii care au realizat acest studiu au observat că cel mai probabil organismul se pregătește pentru o doză șoc de zahăr.

Simțul vizual și olfactiv transmite creierului că urmează o supradoză generoasă de zahăr. Prin urmare, acesta fiind foarte deștept reduce brusc nivelul glicemic pentru a face față.

De aici vin stările de amețeală, poftă de dulce, furnicături sau diverse manifestări asociate cu scăderea rapidă a glicemiei.

Manifestări induse de tipul ”Văd dulce – simt nevoia de dulce.” sau ”Miros dulce – simt nevoia de dulce.

Acest tip de poftă indusă este de fapt o reacție biochimică de apărare și se aplică nu numai la alimentele dulci, ci și la alimentele sărate sau la observarea altor alimente și mâncăruri de tip gunoi.

În concluzie, nu ai nevoie de așa ceva. Îți induci această nevoie.

Dar dacă este să rămânem puțin tot în spectrul de dulce, aș aduce în discuție și produsele fără zahăr care au gust dulce. Se consideră a fi mai sănătoase.

Nu am autoritatea nici să infirm, nici să afirm.

Însă voi pune următoarea întrebare.

Dacă organismul nostru se pregătește de o supradoză de zahăr la vederea unei băuturi dulci sau a unui aliment dulce care nu conține deloc zahăr ci un alt tip de îndulcitor, nu cumva pe lângă faptul că reușim să dezechilibrăm nivelul glicemic, păcălim organismul și mai tare amplificând dezechilibrul acesta?

Adică nu cumva tragem și țacă organismului pe lângă faptul că îl dezechilibrăm?

Nu mai mânca gunoi.

Nu ai nevoie. Nu te ajută.

Nu te vei lăsa niciodată dacă mereu vei spune că te lași sau te apuci de ceva de lunea viitoare.

Oamenii ar da orice pe satisfacția imediată. Oamenii ar lua mai degrabă 1.000 lei azi pentru că ”ce-i în mână nu-i minciună” decât să aibă răbdare și să aștepte 6 luni pentru o sumă triplă.

Acum că știi asta, folosește informația în avantajul tău. Schimbă cadrul oricărei situații sau senzații în avantajul tău. Tu ai control total.

Și pentru un plus de ajutor, nu mai lăsa mâncare de tip gunoi la vedere.

Nu o mai lăsa la vedere pe masa din bucătărie, în living, pe dulap, pe birou. Ascunde dulciurile, chipsurile, sucul, berea și orice băutură sau aliment care nu îți face bine. Ăsta e primul pas.

Al doilea pas este să nu le mai cumperi. Chiar dacă la tine în familie mai consumă din când în când cineva ”de poftă”. Gunoiul nu le face bine nici celor dragi așa cum nu îți face bine nici ție. Nu mai cumpăra gunoi.

Nu sugerez acum că o prăjitură bună e gunoi. Dacă e preparată cu ingrediente proaspete în condiții optime, se poate dovedi uneori un desert binemeritat. La fel ca și niște cartofi gătiți corespunzător.

Dar trebuie planificare.

Nu e ușor, știu.

Dar aduce o groază de beneficii.

Și pe termen lung și pe termen scurt.

Alimentează-ți organismul cu un combustibil de calitate și vei vedea beneficiile atât pe loc cât și peste câteva luni dacă devine un comportament susținut.

Tu decizi ceea ce te face să te simți bine.

Dacă ai decis că mâncarea de tip gunoi, sucurile acidulate dulci, alcoolul sau dulciurile te fac să te simți bine și te relaxează după o zi grea, ai dreptate.

Dacă ai decis că mâncarea sănătoasă, mâncarea gătită și cât mai puțin procesată, apa și gustările sănătoase te fac să te simți bine, ai dreptate.

Tu decizi cadrul. Tu decizi în ce cadru vrei să ai dreptate.

Nu mai mânca gunoi.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.