Prezentul e singura chestie care există pentru tine. Aici și acum. Trecutul, prezentul și viitorul sunt stări temporare specifice raportate la fiecare individ.
Toate au rolul lor.
Nu spun că prezentul este cel mai important, că trecutul este cel mai important sau că viitorul este cel mai important.
Ele se întrepătrund, nu se exclud.
Problema apare când există dezechilibre între timpul petrecut în stări.
Științific vorbind, știi cât durează prezentul psihologic? Știi ce înseamnă acum? Fix în momentul ăsta în care citești aceste rânduri?
Unii spun că este un moment prezent instantaneu, fără o durată de timp.
Totuși, dacă momentul prezent ar fi lipsit de timp n-am putea experimenta o succesiune de momente prezente pe măsură ce timpul trece.
Adică n-am putea funcționa în această lume reală, cel puțin nu în modul în care ne-am obișnuit noi.
Sună mai degrabă ca o întrebare metafizică. Dar totuși, ce înseamnă acum?
Psihologi și cercetători în domeniul neurologic au strâns dovezi conform cărora momentul acum durează undeva între 2 și 3 secunde.
Asta este capacitatea medie a creierelor umane de a trăi în prezent atât la modul propriu cât și la modul figurat. Totuși, partea interesantă sau mai degrabă ciudată abia acum începe.
Momentul prezent este compus dintr-un mix de gânduri subconștiente legate de momentul acum. Însumate în paralel, ar da probabil mai multe secunde.
Totuși, creierul nu le însumează în paralel, ci în serie. Prin urmare, creierul alege ce înseamnă pentru el momentul prezent. El alege ce admite în momentele tale prezente din punct de vedere al percepției.
De asemenea, fereastra momentului prezent perceput se poate dilata în anumite circumstanțe sau se poate contracta în altele.
Pare greu să trăiești în prezent. Din punctul meu de vedere nu pare greu. Chiar este greu. Vorba nașului meu, Ștefan Popa, dacă ar fi fost ușor ar fi fost ușor pentru oricine să facă un anumit lucru.
Nu toate aspectele vieții care îți aduc bunăstare, bogăție, fericire sau sănătate sunt la îndemâna oricui.
Prin meditație, călugării reușesc să-și antreneze mintea, pe care uneori o aseamănă cu o maimuță beată, ca să rămână cât mai mult în prezent.
De ce recomand să nu mai spui nu prezentului? Pentru că e singurul lucru sigur. Și culmea, mulți dintre noi dorim siguranță.
Iar într-o lume în care, paradoxal, singurul lucru sigur și constant este schimbarea, ce altceva îți poate oferi mai multă siguranță interioară decât momentul prezent pe care îl trăiești în universul tău interior?
Trecutul este important. Învățăm din el. Trecutul ne oferă experiență. Vorba lui Nicolae Iorga, ”Un popor care nu-și cunoaște trecutul este condamnat să îl repete.” Trecutul este foarte util pentru a învăța din el.
Nu pentru a ne plânge de el. Nu pentru a tânji după el. Trecutul nu mai există. Punct. Nu mai e. Oricât ai dori, singurul loc în care trecutul mai este viu sau unde mai poate lua viață, este mintea ta.
Amintirile frumoase sunt o sursă de hrană pentru minte și suflet, nu neg asta. Amintirile urâte nu. Sau ce știu eu?
Însă nu poți trăi la modul propriu în trecut.
E ca și cum ai conduce o mașină privind doar prin oglinda retrovizoare, nu prin parbriz sau prin geamurile laterale, care îți pot oferi și ele o perspectivă asupra momentului prezent.
Viitorul este important. Ne ajută să supraviețuim. Ne ajută să ne ridicăm în fiecare dimineață din pat. Ne oferă perspective, motivație și oportunități.
Însă el nu există.
Nici măcar ziua de mâine nu există.
Indiferent de momentul în care citești aceste rânduri, mâine nu există. Nici dacă citești la 23:59 și peste 2 minute citești din nou, mâine tot nu există.
Nu spun că nu trebuie să construim pentru mâine. Nu spun că nu trebuie să ne pese de viitor.
Din contră.
Suntem datori să construim un viitor mai bun pentru copiii noștri și pentru omenire în general, așa cum și alții l-au construit pentru noi.
Bun, rău, imperfect, nu contează. Faptul că eu am reușit să scriu aceste rânduri și că tu ai reușit să le citești ar trebui să fie suficient pentru ca amândoi să fim foarte recunoscători pentru asta.
Însă viitorul se construiește cu hrană din prezent.
În prezent trăiești. În prezent te hrănești fizic, emoțional și spiritual. Cu prezentul construiești viitorul. De aceea, pe mine m-a ajutat să trăiesc în momentul prezent. Și scriind asta, poate te ajută și pe tine.
Nu știu. Tu alegi ce faci cu momentul prezent în care citești aceste rânduri.
Pe mine hobby-urile precum motociclismul enduro, scrisul, cititul sau sportul mă fac să trăiesc în momentul prezent.
Nu a fost ușor să le practic cu regularitate, să le găsesc timp sau să le dau suficientă importanță.
Știm că în majoritatea cărților de dezvoltare personală unele chestii sunt prezentate într-o lumină ideală și accesibilă. Însă mai știm și că uneori viața bate filmul. Sau cărțile. Prin urmare, nu a fost ușor. Însă nu am renunțat.
Și în timp am început să le culeg roadele. Atacurile de panică s-au diminuat și au dispărut în cele din urmă. Somnul mi-a devenit mai odihnitor. Productivitatea mi-a crescut. Greutatea corporală mi s-a reglat.
Energia mea a atins cote pe care parcă nu le-a atins nici pe vremea când eram licean. Cu un nivel mai mare de energie și odihnă dobândești mai multă putere pentru mușchiul autocontrolului.
Asta a însemnat mai mulți bani câștigați. Mai puțini bani cheltuiți aiurea. Activități și timp de calitate mai mult cu familia. Și un nivel de fericire mai înalt. Pentru mine.
Cu asta m-a ajutat pe mine să îmi propun la modul conștient să trăiesc mai mult momentele prezente și să mă bucur de ele așa cum sunt, așa cum vin.
Să mă bucur de o adiere de vânt, de un răsărit de soare, de un fir de iarbă care crește într-un colț sterp de lângă grătar sau de un fruct pe care îl văd cum se dezvoltă sub ochii mei într-un pom din curte.
Poate te ajută și pe tine. Poate pe altcineva drag ție. Sau poate te inspiră.
De aceea nu voi concluziona precum un guru motivațional spunându-ți Carpe diem (Trăiește clipa) sau Yolo (You only live once – Trăiești doar o dată).
Pot cel mult să-ți spun să nu-ți fie teamă să trăiești mai mult în prezent. Cu responsabilitate. Ori de câte ori ai ocazia.
Nu ezita să stai mai mult în prezent.