Noul laptop Google Chromebook Pixel: procesoare Intel Broadwell, 8 sau 16 GB RAM, 12 ore de autonomie si USB-C

Chromebook Pixel este vârful de gamă Google în materie de laptopuri, iar versiunea nouă a fost prezentată oficial astăzi. Google nu este un mare jucător pe piața de laptopuri, au zis din start că noul Chromebook Pixel va fi realizat mai degrabă pentru developeri decât pentru utilizatori obișnuiți, dar cred cu tărie că ar mai fi amânat un pic lansarea acestuia dacă Apple nu lansa noul Macbook în cadrul unui eveniment la care lumea se aștepta doar să audă despre Apple Watch. Îmi place mult ceea ce văd :)

După cum remarcă și cei de la Techcrunch, Chromebook Pixel a fost mereu un laptop menit să arate adevăratul potențial al Chrome OS, sistem de operare pe care eu l-am folosit pe HP Chromebook 11. Sistem de operare care mi-a servit cam 90% din nevoile mele de utilizator. Totuși, Chrome OS nu este un sistem de operare precum Windows sau Mac OS, însă reprezintă momentan o bucată bună din viitor, respectiv lucrul bazat pe cloud. În același timp, să nu uităm orientarea Google față de open, așa că poți pune fără probleme un Linux pe un Chromebook.

Noul Chromebook Pixel, pe care hai să-l numim momentan Chromebook Pixel 2, are un design aproape identic cu prima versiune (e un pic mai subțire). Nu poate fi confundat cu un Macbook și nu poate fi acuzat că seamănă cu vreun concept de design de Macbook. Poate nu e la fel de frumos ca un Macbook, dar e bine că păstrează linia de design stabilită de Google la primul Chromebook Pixel. Cel mai mult se laudă cu puterea de ”sub capotă”, iar la acest capitol trebuie să recunoaștem că stă destul de bine, mai puțin la capitolul stocare, unde se bazează în continuare pe lucrul în cloud și oferă maxim 64 GB SSD. Hai să vedem mai exact niște specificații tehnice. Va veni în două versiuni.

Versiunea mai ieftină va costa 999 de dolari și va avea un procesor Intel Core i5 de generație 5 (2.2 GHz Broadwell-U), 8 GB RAM și 32 GB SSD. Versiunea mai scumpă va costa 1.299 de dolari și va avea un procesor Intel Core i7 de generație 5 (2.4 GHz Broadwell-U), 16 GB RAM și 64 GB SSD. În rest, ambele variante vor avea aceleași specificații tehnice. Trecând peste faptul că ambele opțiuni de stocare sunt aparent mici (remember cloud), procesoarele sunt unele foarte ”serioase”, iar cei 16 GB de RAM (deși e prea mult prea mult pentru Chrome OS) nu sunt deloc de neglijat. Până și cei de la Google recunosc că specificațiile sunt prea puternice pentru necesitățile Chrome OS, dar au zis că developerii vor găsi cu siguranță provocări prin care să se folosească de ele la întreaga lor capacitate. E numai de bine până aici, zic eu.

Noul Chromebook Pixel păstrează materialele premium din care este fabricat, adică o carcasă din aluminiu și un touchpad din sticlă specială. Ecranul are 12,95 inchi, adică cu 0,05 inchi sub 13 inchi. Este touchscreen, deși după ce am folosit un laptop cu touchscreen mai de mult, nu pot declara acest aspect un avantaj competitiv pe nicăieri. Se poate dovedi util doar când navighezi pe internet din pat, dar nimic mai mult. Totuși, denumirea de Pixel nu vine degeaba.

Rezoluția de 2560 x 1700 pixeli oferă o experiență vizuală excelentă, iar unii zic că e peste Retina Display. Vorbim de 239 ppi și de niște îmbunătățiri majore la capitolul luminozitate (din ce susțin ei). Rămâne în continuare interesant aspectul de 3:2 pe care au ales să-l păstreze, aspect ideal pentru navigare pe internet (ei susțin că la 16:9 sau 16:10 se pierde mult în părțile laterale, ceea ce nu-i departe de adevăr). Chromebook Pixel 2 se încadrează la categoria ultrabook, iar aici cuiul lui Pepelea este autonomia. Pe care au reușit să o ducă la 12 ore declarate. Cei de la Techcrunch zic că au obținut 10 ore fără probleme. Un alt aspect care merită menționat este USB-C. E un standard adoptat de Apple și de Google. Va fi adoptat curând de toți. E fain că direcția se îndreaptă acolo. Imaginează-ți că vei putea să folosești aceleași accesorii de încărcare sau conectare la orice laptop în câțiva ani. Exact ca la standardul microUSB adoptat de toți la telefoane mobile, mai puțin de Apple. Mă bucur că nu sunt orgolii prea mari în această direcție și că standardele oarecum încep să se unifice. Vom trăi vremuri interesante în era asta a ”globalizării”.

Google a lansat cu această ocazie și un magazin online de hardware. Deși Chromebook Pixel este disponibil momentan doar în S.U.A. și nu au declarat când va fi disponibil pe piața internațională, oficialii Google au confirmat că laptopul va fi disponibil curând (cam o lună) cel puțin pe piața din UK. În Google Octane benchmark, noul Chromebook Pixel a obținut un scor de 24.392 de puncte față de 21.711 puncte obținute de vechiul Chromebook Pixel. La prima vedere nu pare o diferență mare, dar hardware-ul din interior face ca tura asta noul Chromebook Pixel să nu se mai încălzească atunci când e utilizat intens. Cu alte cuvinte, au reparat ce spuneau userii despre vechiul Chromebook: autonomia (12 h) și fenomenul de încălzire excesivă (în regim de utilizare normală cele două ventilatoare super silențioase din dotare nici măcar nu pornesc).

Chromebook Pixel 2 poza 1

Google susține că noul Chromebook Pixel e genul de laptop care te ține fără probleme o întreagă zi la muncă plus vreo două ore acasă după ce vii de la muncă. Autonomia nu rezultă doar dintr-o baterie mai bună și un Chrome OS optimizat în sensul ăsta, ci și din câteva soluții inteligente. Ecranul folosește o lumină de fundal care se adaptează automat în funcție de conținutul vizualizat și de o tehnologie relativ nouă numită panel self-refresh care permite unității de procesare grafică (Intel HD Graphics 5500) să economisească niște baterie atunci când ecranul nu este intens solicitat. Și lumina de la taste e inteligentă, în sensul că atunci când nu folosești laptopul timp de 30 de secunde aceasta se închide automat și pornește când o folosești.

Chromebook Pixel 2 poza 2

Există și o soluție mișto de încărcare rapidă și e simplă. În 15 minute de încărcare (atunci când ești pe low battery) laptopul se încarcă rapid și îți oferă încă două ore de autonomie. Încărcarea completă a laptopului durează o oră jumate. USB-C nu e doar pentru încărcarea laptopului, după cum ați aflat odată cu lansarea noului Macbook. USB-C se folosește și pentru conectarea altor periferice. Google lansează și adaptoarele pentru asta, iar faptul că o fac atât de repede arată că pur și simplu erau pregătiți să lanseze ceva similar, doar că Apple a anunțat înainte (să fim maturi, zic – mai ales în cazul portului USB-C, adică discuțiile gen Apple a lansat primul știți bine că sunt de prisos dacă sunteți oameni normali la cap). Costă chiar mai puțin: USB-C to USB-A costă 12,99 dolari, iar USB-C to HDMI sau DisplayPort costă 39,99 dolari.

Chromebook Pixel 2 poza 3

Cam asta ar fi în mare. Urmează recenzii, păreri și alte alea, ca de obicei. Concluzia mea ar fi că deși Chrome OS (că ăsta e cam sigurul ”opritor” pentru comparații relevante – deși pe un Chromebook merge și Linux ca uns din ce tot citesc) nu poate fi privit încă drept un sistem de operare adaptat zilelor noastre, cei de la Google cred în el și are șanse mari să reprezinte viitorul bazat pe cloud computing. E devreme să tragem concluzii, dar ne putem bucura oricând de evoluție și de concurență făcută fain, corect și inteligent.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

4 comentarii la „Noul laptop Google Chromebook Pixel: procesoare Intel Broadwell, 8 sau 16 GB RAM, 12 ore de autonomie si USB-C”

  1. Se pare ca viitorul va fi in cloud.
    Initial nu am dat prea multa importanta chomebook-ului, dar m-am informat mult si mi-am schimbat radical parerea.
    Chiar daca e recomandat mai mult developerilor, eu zic ca 97% ofera tot ce ai nevoie. In Chrome OS le ai pe toate de la a la z.
    Mda, Gabriele !! arata-mi pe cineva care sa fie informat despre chrome OS si chormebook Pixel si sa nu isi doreasca un asemenea ultrabook.
    Eu zic ca Chromebook Pixel este cireasa de pe tort pe care Google ne-o pune la dispozitie, si mai zic si ca au muncit mult, la mult.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.