Nexus 6, ultimul Nexus phone?

La MWC Barcelona un oficial Google a zis că vom avea parte de Nexus 6 în 2014. E drept că nu vom avea parte de Nexus 6 în prima parte a anului, dar dacă e să privim cum au fost lansate aceste smartphone-uri în ultimii ani putem miza lejer pe o lansare de Nexus 6 cel târziu în luna octombrie 2014, hai maxim noiembrie 2014. Mai devreme nu.

Însă în urma unei discuții cu un coleg mi-a atras atenția un aspect pe care el îl susținea sus și tare: Nexus 6 va fi ultimul smartphone Nexus lansat. Argumentele lui? Samsung și Intel și-au unit forțele și vor face din următoarele lor dispozitive un nou Dumnezeu în materie de gadgeturi prin intermediul sistemului de operare Tizen pe care Samsung a început deja să-l promoveze subtil. Un alt argument ar fi că Samsung s-a cam săturat de dominația Google cu a lui Android și că are puterea financiară și logistică să facă mai orice pe piață în acest moment. Plus de asta, Samsung și-a dorit mereu să fie un un nou Apple – cu ecosistem propriu cap-coadă și prezent peste tot, mai ales că are mult mai multe dispozitive de interconectare vândute gen televizoare, frigidere, mașini de spălat, cuptoare cu microunde etc.

Plauzibil până aici.

Dar plecând pe premisa că Samsung și-a construit un nume pe piața smartphone-urilor și tabletelor pe spatele Android, înseamnă că Google construiește branduri, nu invers. De asta sistemul de operare Bada a rupt gura târgului. Nu știți de sistemul de operare Bada? E un alt vis frumos Samsung gen Tizen.

Am căutat pe net, am citit, m-am informat și eu când moare Android și conceptul de Nexus. Păi, nu prea moare curând. Nu omorât de Tizen. Argumentele mele? Samsung nu știe să facă soft bun. Să ridice mâna sus și să arunce cu piatra în monitor cel care nu a avut niciodată probleme cu Samsung Kies, marele soft de administrare și sincronizare a dispozitivelor Samsung care nici măcar nu e compatibil cu toate dispozitivele Samsung (Note 8 să zicem). E clar că Samsung nu face soft bun, da? Intel? Intel fac hardware bun. Au construit prea mult și prea frumos în jurul conceptului de Intel inside ca să-și strice renumele pe proiecte software – au mai încercat în trecut și s-au liniștit (toate cărțile de marketing relevă asta). În plus, sunt o groază de aplicații Android de pe urma cărora developerii buni câștigă bani pentru că sunt prea mulți utilizatori de Android de pe urma cărora să nu profite. Ce șanse ar avea să se îmbogățească dezvoltând pe Tizen? Aceleași șanse pe care au crezut că le au dezvoltând pentru Windows Phone – măcar Tizen e open source și mai ușor de manevrat decât dezvoltarea complicată de pe Windows Phone – hai să zicem că Tizen are +1 șanse de îmbrățișare.

Google nu știe hardware sau nu vrea să știe. De aceea externalizează. Au dat mai departe Motorola pentru că nu au știut să se joace cu hardware sau și-au dat seama că nu merită să se joace cu hardware. Partea de software o joacă cel mai bine din toate punctele de vedere (programatori, luați și învățați și nu vă ofticați când clientul vă cere mereu și întotdeauna o viață mai ușoară – de asta Google face bani – pentru că le pasă de experiența de utilizare și nu au programatori ce se plâng că au de modificat mereu tot ce e sub capotă, chiar dacă userului nu-i pasă de nopțile nedormite – nașpa, dar asta e realitatea).

În altă ordine de idei, Google Android nu moare de mâna lui Tizen și cei de la Samsung știu asta. Samsung Galaxy S6 va fi tot pe Android, stați liniștiți. Nexus 6 nu va fi ultimul dispozitiv smartphone Nexus. Pur și simplu e prea multă forță pe Android în acest moment și va fi din ce în ce mai multă. Nimeni nu se poate opune cu hardware în fața forței software din ce în ce mai integrată de către Google. Dacă Samsung va avea încăpățânarea să se opună acestei puteri software li se va tăia gazul rapid. Ori cu o linie Nexus de top pe care LG, Sony sau HTC sunt oricând bucuroși să o producă. Ori prin excelență și avantaj competitiv software pe care în continuare la fel de mulți vor dori să îl aibă pe dispozitivele lor – să nu uităm de Huawey sau ZTE, companii pe care Google le poate mobiliza rapid. Mizez că vor juca a doua carte care ține tot de software și nu de hardware, că pe ecrane, procesoare și memorii vor fi alții care să lupte pentru Google.

Nexus 6

Deci nu, Android și Nexus nu mor rapid. De fapt, Nexus și Android chiar cred că vor avea o viață prosperă de acum în colo. Părerea mea. Voi ce spuneți?

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

6 comentarii la „Nexus 6, ultimul Nexus phone?”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.