Parlamentul European a decis că USB-type C va fi tipul de cablu pentru încărcătorul universal până în 2024

Telefoane mobile, tablete, camere foto/video digitale, căști sau dispozitive pentru cap (gen VR), console portabile, difuzoare portabile, cititoare de cărți electronice, tastaturi, mouși sau GPS-uri portabile – toate vor avea obligatoriu din 2024 mufă USB-type C.

În plus, laptopurile vor avea 40 de luni să se adapteze acestei legi după intrarea în vigoare.

Cum arată mufa USB-type C?

Probabil deja o cunoști dacă ești utilizator Android, pentru că majoritatea smartphone-urilor cu Android lansate în ultimii ani au direct mufă de încărcare și transfer USB-C. Mai jos îți las o imagine cu tipuri și forme de mufe USB.

Tipuri de mufe USB

Mufa USB-C sau USB-type C (cum e denumirea oficială) arată ca în imaginea de mai jos.

Mufa USB C
Mufa USB C

Acest tip de cablu se găsește pe toate drumurile la un preț corect.

În plus, inclusiv Apple (cel puțin pentru produsele comercializate în UE) va trebui să schimbe mufa pe noile modele de iPhone-uri și iPad-uri (la unele au pus deja). Că la noile modele de MacBook au trecut deja de multă vreme la USB-C.

Avantaje mufă USB-C universală

  • Nu mai este nevoie să cauți cablul de încărcare pentru fiecare dispozitiv. Toate dispozitivele tale se vor încărca cu același tip de cablu. În plus, atunci când mergi la prieteni și ți-ai uitat încărcătorul, vei găsi cu siguranță unul.
  • Poluare mai puțină. Nu va mai fi obligatoriu ca dispozitivele mobile să se vândă cu cablu de încărcare, având în vedere că sunt deja destule pe piață și probabil nu vei dori să aduni zeci de astfel de cabluri prin casă pe care să le arunci.
  • USB-C este un conector foarte versatil atât pentru încărcare, dar și pentru transfer de date sau interfațare cu mai multe tipuri de dispozitive. Funcția lui de încărcare este doar un aspect minuscul comparativ cu ce se poate face.

Dezavantaje mufă USB-C universală

  • În condițiile în care UE a reglementat utilizarea doar acestui tip de mufă, dezvoltarea altui tip de mufă mai bun sau mai performant este puțin probabilă pe teritoriul uniunii. Cel mai probabil, inovațiile pe acest subiect vor veni tot din SUA.
  • Unele companii (precum Apple) probabil vor decide mișcări îndrăznețe precum eliminarea oricărui tip de mufă și încărcare 100% wireless. Momentan această soluție nu e foarte rapidă, iar unii utilizatori se plâng că le deteriorează bateria.

Voi ce părere aveți de noua reglementare?

2 comentarii la „Parlamentul European a decis că USB-type C va fi tipul de cablu pentru încărcătorul universal până în 2024”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.