Mizerabila Uniune Europeană pe înțelesul oricui – Ca și cum am sta la o bere :)

Hai să bem o bere. Imaginează-ți că bem o bere ca băieții la barul din sat sau din cartier. Și că povestim și că ne contrazicem ca pe vremuri, când nu aveam telefon deștept în buzunar ca să aflăm orice pe loc.

Posibil să ne îmbătăm, posibil să ne certăm, dar la finalul serii sau a doua zi vom fi din nou prieteni. Pentru că nu ne putem certa de la o contrazicere între băieți care beau bere, nu? Dacă da, citește mai departe.

Cele mai puternice țări din lume

Care sunt cele mai puternice țări din lume, prietene? Hai să vedem pe surse. Uite, eu am găsit pe mai multe website-uri de pe net (nu doar pe cele care-mi plac mie) un top din 2019 cu cele mai puternice țări.

Topul e realizat în funcție de 5 factori economici, militari și sociali cumulați care contribuie la power rank. Aceștia sunt: armată (număr, dotări, tehnologie), populație (număr), întindere (km2), PIB și PIB per cap de locuitor.

  1. Statele Unite ale Americii
  2. Rusia
  3. China
  4. Germania
  5. Marea Britanie
  6. Franța
  7. Japonia
  8. Israel
  9. Coreea de Sud
  10. Arabia Saudită

Ne oprim la astea 10. Și da, este și Israel în acest top pentru că deși este o zonă foarte mică din punct de vedere suprafață și chiar populație, au o armată puternică, un nivel de trai bun și un PIB bun per cap de locuitor.

Sunt și mari absenți în top precum India, Pakistan, Brazilia, Turcia etc. pentru că nu vorbim doar de putere militară, armament nuclear etc. Că de obicei la topuri de genul ăsta se trezește câte un deștept să scoată ochii :)

Care e partea interesantă aici?

Păi avem pe primul loc Statele Unite ale Americii. Era de așteptat. S.U.A. este încă o țară democratică și chiar ”antifragilă”. Antifragil nu înseamnă rezistent. Un obiect/om rezistent nu devine și mai rezistent dacă e supus stresului.

Însă un obiect/om/serviciu/entitate etc. antifragil este opusul lui fragil. Adică pe măsură ce se confruntă cu mai mulți factori de stres, devine și mai puternic. Noțiunea de antifragil e foarte nouă și o descoperi aici.

S.U.A. pare o astfel de democrație antifragilă. Care mereu cade nasol, dar se ridică în picioare. S.U.A. este formată din mai multe țări (state) în caz că nu știai. De asta se și numesc Statele Unite ale Americii.

Și reține asta, că este important în discuție ulterior: nu toate statele americane sunt la fel. Nu toate o duc la fel de bine. Încă există diferențe de opinie și de prosperitate între nord și sud, între est și vest.

De exemplu, Statele Unite ale Americii sunt compuse din 50 de state diferite. Dacă Uniunea Europeană ar fi privită la fel (cum nu vrea nimeni să fie privită) ar fi compusă doar din 27 de state, adică aproape jumate din S.U.A.

Nici toate statele americane nu sunt identice, egale sau cum vrei să-i spui. Unele mai bogate, altele mai sărace. Culmea, la fel ca în U.E. Maryland, New Jersey sau California sunt mai bogate ca Alabama, Louisiana sau Arkansas.

Asta înseamnă o realitate pe care nu o putem ignora. Unele state vor fi tratate diferit din punct de vedere buget și resurse. Și după cum ați văzut ca proces electoral, inclusiv ca influență a voturilor. Normal sau nu, e real.

Este exact ca în județe. În aceeași țară, aceeași Românie, județul Ilfov, Cluj și Timiș sunt mai bogate și au alt nivel de trai față de Botoșani, Covasna, Giurgiu, Mehedinți sau Vaslui. Normal sau nu, din nou e real.

Asta ca să clarificăm din start că diferențe vor exista în orice uniune, gașcă, familie, alianță etc. în funcție de aportul, experiența și rezultatele fiecărui membru. În Uniunea Europeană este la fel. Nimic special.

Și mai pe înțelesul oricui: este normal ca nu toate țările din UE să fie egale pentru că pur și simplu fiecare are o întindere, populație, economie, contribuție etc. diferită. Și nu de ieri, de azi, ci de multă vreme.

Și e normal ca UE să își bage nasul în statul de drept cât ești în această uniune și beneficiezi de multe ori (să nu fim ipocriți) de pe urma ei. Nimeni nu vrea să aibă șansa să se trezească cu afaceri în Coreea de Nord.

Jumătate de Germanie comunistă tot în 90 a devenit o republică federală democratică. Diferența dintre alții și ei este că ei sunt în top 10 țări puternice. Oare această diferență cine a făcut-o? Oamenii.

Contra Statelor Unite ale Europei

În momentul în care Emmanuel Macron a devenit președintele Franței și a ținut primul său discurs într-un cadru oficial UE a subliniat din nou ideea unei armate unite ale Europei, ceva diferit (în plus față) de NATO.

În acel moment, deși operațiunea de discreditare și de dezbinare a Uniunii Europene era în plin avânt, toate manevrele de dezbinare au accelerat din toate părțile. Pentru că nimeni nu-și dorește asta.

Cred că în acel moment Brexit era decis de mult.

Și dacă tot suntem la o bere (vă reamintiți că suntem încă la bere, da? :)) hai să vă spun părerea mea. Părerea mea și doar a mea de om simplu și normal. Nu istoric, nu analist, nu politician, nu nimic. Om normal.

Nimeni nu vrea Statele Unite Ale Europei

Hai, mai uită-te o dată în topul ăla de sus. În top 3 sunt trei țări diferite. La mijlocul topului sunt alte trei țări diferite care dacă ar fi luate împreună ar face d.p.d.v. putere cât una din top 3.

Și aici intervine concluzia: nimeni (în afară de UE) nu vrea federalizarea Europei și unitatea Europei. Pentru că o Europa puternică și unită nu doar economic ci și politic, militar, social etc. ar fi o putere prea mare.

  • Este evident de ce Rusia nu vrea asta pentru că are interese directe în zonă, în mod special în Europa de Est
  • Este evident de ce China nu vrea asta pentru că are interese directe economice pe toată planeta
  • Și da, nici măcar aliații tradiționali americani nu doresc să existe Statele Unite ale Europei

Cum? De ce și americanii? Nu sunt americanii cei care vor globalizarea aia rea și antichristă? Nu chiar. Nu te mai lua după toate prostiile. Planeta Pământ ar putea deveni un stat unitar doar în cazul unui atac extraterestru :)

Însă ca să-ți răspund la întrebare, imaginează-ți atât: crezi tu că americanii își vor mai pune baze militare unde vor ei în Europa dacă ar exista un stat precum Statele Unite ale Europei și decizia s-ar lua la nivel de USE?

Din toate cele trei state menționate mai sus cel mai mult apreciez S.U.A., nu mă înțelegeți greșit. Dar pragmatic privind, fiecare stat are interesul său. Dacă și noi am fi fost în locul lor (SUA, Rusia, China), am fi făcut la fel.

Europa este ușor de dezbinat

Din păcate Europa este ușor de dezbinat indiferent că este uniune sau nu. Iar lecția cea mai bună este în cel mai recent război mondial. S-au luat acolo la început decizii lipsite de fermitate și câcâite care au dus la ce au dus.

Europa este ușor de dezbinat și din alte două motive obiective pe care nu le putem schimba. 1. Diferența de istorie, tradiții, obiceiuri etc. (care există și în diverse state americane). 2. Diferența de limbă (care nu există în S.UA.).

Prin urmare, toate statele care au interes ca Uniunea Europeană să fie privită ca un rău absolut, ca o încercare de subminare a religiei, credinței, obiceiurilor și valorilor naționale reușesc cu brio să ne dezbine astfel.

Dacă observați, cea mai mare monedă pe asta se bate: naționalism, valori, tradiție și religie. Și astea sunt subiecte care prind. Dezbină și cucerește se întâmplă fix sub ochii voștri acum, în momentul ăsta.

Dezbină și cucerește prin discuții despre religie și credință, prin diferențe de orientări sexuale, prin scandaluri pro și contra rasism și exprimări rasiste, prin aducerea în prim plan a valorilor și obiceiurilor naționale.

Dacă ai fost vreodată mânat negativ sau pozitiv de discuții și evenimente în jurul celor de mai sus, fac apel la tine să tragi aer în piept, să te calmezi și să te gândești cu mintea ta dacă nu cumva asta s-a și dorit. Ce zici?

Ce a făcut UE pentru noi?

Nu există bine absolut sau rău absolut. Cum nu știm nici măcar ce impact va avea pe termen lung prea mult rău sau prea mult bine (revin la noțiunea de antifragil aici). UE nu este binele întruchipat. Și nu pretinde asta.

Însă UE e o gașcă din care facem parte. Avem și beneficii. Avem și pierderi. Avem și responsabilități. Însă este o alianță economică (atenție, economică și atât) care ne-a făcut mai mult bine decât rău.

Sunt o grămadă de oameni, antreprenori și politicieni care au beneficiat și beneficiază de pe urma UE, a fondurilor și a programelor date de uniune. Nici stânga și nici dreapta nu își dorește real ieșirea din UE.

Pentru că banii grei vin de acolo și toți știu asta. Toți printr-un fel sau altul sug bani mai mult sau mai puțin curați de la UE. Dacă nu ar mai exista UE nu ar mai exista mare lucru de tras, că până în 2007 s-a furat aproape tot.

Așa că stați liniștiți, discursurile anti-UE ale partidului pe care îl înjurați sau îl apreciați sunt doar niște alintări publice realizate cu scopul de a câștiga capital electoral din rândul celor cu adevărat prostiți că UE e nașpa.

Mai pe scurt și mai pe înțelesul oricui: României și țărilor est Europene mai sărace le este mai bine în UE decât în afara UE și toate partidele noastre știu asta. De furat s-a furat de către români tot ce era miez până să intrăm în UE.

Faptele arată clar

Dacă țara noastră se descurca așa de bine de una singură măcar știa din 1990 și până în 2007 cum să-și aleagă conducătorii și cum să prospere. Dar nu a făcut-o și nu o face. Și azi abia dacă se mai duce la vot.

Oamenii de multe ori își aleg în politică oglinda caracterului lor. Și nu au nici o problemă dacă cei ”ca ei” care ajung ”sus” mai și fură. Pentru că și ei ar fura dacă ar ajunge sus și li se pare normal.

De asta se explică că o afirmație precum ”a furat, dar a și făcut” este perfect justificabilă printre alegători. Și de asta conform sindromului Stockholm, cu cât oamenii sunt mai săraci și mai necăjiți, cu atât sunt mai ușor de păcălit de partidele sau formațiunile care (îi) fură mai mult.

Așa cum după expunere prelungită la frig, foame și WC-uri în curte, victima se îndrăgostește de agresor și îl tot votează de 30 de ani, indiferent ce blană de oaie îmbracă lupul sau de la ce partid vine.

Concluzie legată de Mizerabila Uniune Europeană

Așa mizerabilă cum e, așa diferită cum e, așa plină de opinii diferite cum e și așa de inegală cum e, mizerabila Uniune Europeană poate profita de oportunitate și poate deveni antifragilă, adică mai puternică.

România este mai puternică în această mizerabilă Uniune Europeană așa cum o numesc unii. Pur și simplu într-o alianță puternică toți devin mai puternici. Observ chestia asta cu revenit la origini, care e bună emoțional.

Dar pentru siguranța și bunăstarea noastră trebuie să înțelegem că în 2021 nu ne mai putem apăra interesele cu furci și topoare ca în 1907.

Da, este un articol pro-european pentru că în acest moment am mai multe argumente și convingeri pro-europene decât anti-europene.

Nu afirm că am dreptate sau că ”știu sigur”, pentru că doar proștii au certitudini. Însă asta cred azi. Timpul sau alte argumente mă pot convinge altfel pe viitor și sunt total deschis la argumente exprimate politicos.

Timpul o să ne arate cum se vor desfășura lucrurile, însă cred că indiferent cine ești, dacă ai o opine îți recomand să o exprimi și să o susții. Pentru că sunt mulți oameni, prieteni sau apropiați care ar putea-o considera utilă.

Acest articol nu este o declarație, o analiză sau o acuzație. Este doar opinie liberă și foarte personală a unui om simplu din popor. Știți că sunt apolitic în sensul cel mai autentic al cuvântului și intenționez să rămân astfel.

Acest articol este suma părerilor mele 100% personale. Nu a prietenilor mei, a clienților mei sau a familiei mele. L-am scris tocmai pentru a le comunica acestora părerea mea personală despre UE :)

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

2 comentarii la „Mizerabila Uniune Europeană pe înțelesul oricui – Ca și cum am sta la o bere :)”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.