Când mergi cu maxi taxi prin Galați

Mie îmi place să merg cu maxi taxi prin Galați. Serios vorbesc, nu e vreun articol în care am dat un astfel de titlu ca să vă spun cât de rău este să mergi cu maxi taxi prin Galați mai ales în perioada asta ceva mai friguroasă și mai înzăpezită.

Am mers cu maxi taxi prin Galați la viața mea de mi-a ieșit pe ochi, dar niciodată nu mi-a displăcut. Cred că toți avem o perioadă în viață în care trebuie să folosim mijloacele de transport în comun. Nu știu cum e în alte orașe, dar la Galați există noțiunea de maxi taxi. Pentru cine nu știe exact la ce mă refer, noi zicem în Galați maxi taxi la un microbuz cu locuri pentru călători. Cred că în Galați a apărut noțiunea asta prima dată în România pe partea de transport local. Cred, nu sunt sigur. Maxi taxi sunt mașini ale diverselor companiilor private și funcționează în paralel cu mijloacele de transport în comun ale Transurb Galați. Principalul avantaj al transportului cu maxi taxi prin Galați este că vine mai repede în stație decât un autobuz, troleu sau tramvai. Uneori în maximum 5 minute ai sigur un maxi taxi care te poate duce aproape oriunde vrei în oraș, dacă îl aștepți în stația potrivită, bineînțeles :). În rest, la ore de vârf riști să ai parte de aceeași aglomerație și îmbulzeală ca la orice alt mijloc de transport în comun.

În acest moment (vezi data acestui articol), un bilet de maxi taxi în Galați costă 1,5 lei.

Deși, pe mine m-a „ars” :) ieri un șofer de maxi taxi profitând de neștiința mea și uitând ca prin minune să-mi dea restul. Era vorba despre un maxi taxi care mergea înspre Piața Mare și pe care l-am luat la amiază din stația de la Casa Roșie. Nu mă oftic deloc, dar dacă tot titlul articolului este „atunci când mergi cu maxi taxi” prin Galați, mă gândesc că o primă recomandare este să afli cât costă prețul unei călătorii dacă ai ajuns accidental să citești acest articol.

Circulând zilele astea cu maxi taxi am mai observat un vechi obicei care merită îmbunătățit. Este vorba despre plata călătoriei. Foarte mulți oameni încă se scotocesc de bani odată ce au intrat în mașină. Și asta n-ar fi o problemă dacă ar fi locuri libere pe scaun, că se așează frumos pe scaun și își caută banii în poșetă sau prin geacă. Dar în momentul când un maxi taxi este arhiplin și ai nimerit un loc în picioare, după ce ai așteptat 5 sau 10 minute în stație (timp suficient încât să îți pregătești, o bancnotă de 5 lei sau două bancnote de câte un leu sau chiar fix un leu și cincizeci de bani dacă ești mai tacticos de fel și ai avut și posibilitatea) e cam neplăcut să te chinui să-ți găsești banii prin portofelul care la rândului se află undeva prin geantă. Și realizând toată treaba asta în timp ce mașina merge, iar tu abia reușești să te sprijini de o bară sau ceva, e și normal să ți se pară total neconfortabil începutul călătoriei, pentru că tu în loc să te ții sănătos cu o mână de o bară cauți bani ca să plătești călătoria.

E chiar așa greu ca în drumul casă-stație sau serviciu-stație să îți pregătești bani cât mai mărunți pentru a plăti cursa cu maxi taxi imediat ce te-ai urcat? Eventual, în drumul tău sigur găsești și un mic magazin de cartier de unde oricum îți cumperi țigări, biscuiți, pâine sau ceva de genul, iar cu ocazia asta poți să și schimbi în niște bani mai mărunți. Partea bună e că te vei simți mai bine: te urci, plătești, te așezi sau „îți ancorezi” bine un loc în picioare doar în 10 secunde după ce te-ai urcat – timp în care maxi taxi nu a plecat de pe loc, deci nu vei avea nici un dinsconfort la plecare și nici nu vei acuza că ești tratat ca un sac de cartofi, așa cum am auzit astăzi pe cineva aflat exact într-o situație de „așa nu”, care, recunosc că mi-a servit ca sursă de inspirație pentru acest articol.

Maxi Taxi Galati

Sursă foto: tramclub.org

6 comentarii la „Când mergi cu maxi taxi prin Galați”

  1. Maxi taxi, sau regimul de transportat cartofi in regim public trebuie eliminat. Sunt toti soferii autoproclamati „smecheri” (de foame), plini de o greata si o indiferenta ce trece mult peste limita admisa. De ce sa circul cu un maxi-taxi imbacsit de oameni, banci rupte, sa ascult conversatia soferului la telefon pe volum maxim, sa aud cum la semafor il injura pe cel din fata ca a „piscat” o secunda si toate prostiile tipic romanesti? De ce? De ce vara masinile echipate cu aer conditionat niciodata nu functioneza? Daca ii intrebi de ce nu pornesc climatizarea te invita sa parasesti masina…lista poate continua. Dupa cum vezi, de azi, pensionarii au transport gratuit si nu conteaza ca noi, tinerii, nu avem de munca…pensionarii voteaza

    Răspunde
  2. Gabi eu cred ca daca te’ai grabi sa ajungi undeva, sigur nu ti’ar mai placea cu maxi taxi. Dar ai zis bine „sa ma plimb”. Ca e bun doar de plimbare. Eu trebuie sa plec cu jumatate de ora inainte de acasa, ca sa ajung din 20 in tiglina la timp, la serviciu. Sunt niste soferi idioti, toti, se ard intre ei, desi au timpi bine stabiliti de primarie, care da bilet, care uita…ar baga si 100 de persoane in masina, daca ar sta toti culcato :) cat despre banii exacti…sunt de aceeasi parere. Eu am mereu 1 leu fifti, si in mana de fiecare data inainte sa urc. Azi dimineata, un nene, la 8 juma, ii dadea soferului o bancnota de 100 lei. Bineinteles ca soferul s’a ofuscat si i’a zis sa schimbe banii, dandu’i bancnota inapoi. Omu’ nostru s’a facut ca uita, si noroc de calatori ca s’au oferit sa ii schimbe, unul cate unul. Am intregi povesti cu maxi pixi, si nici una placuta…

    Răspunde
    • La fel de nasol e când te grăbești și nu găsești loc de parcare :)

      Oricum, dacă mai ai povești cu maxi taxi mai bagă un comentariu aici să mai auzim una, alta :)

      Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.