Mărire viteză WordPress

Acum că am trecut de la hosting free la hosting plătit, aș vrea să vă cer o recomandare despre subiectul mărire viteză WordPress. Nu vă gândiți că am trafic de cade serverul, însă de la 1.000 de unici pe zi țin minte că pe GSMRo.ro deja începea să se simtă la viteza de încărcare WordPress. Asta nu înseamnă că am în acest moment 1.000 de unici zilnic pe GabrielUrsan.ro, dar mă pregătesc pentru când voi avea :D.

Mărire viteză WordPressPe vremea acea foloseam W3 Total Cache și era ok, până mi-a fost spart blogul, iar cineva mi-a spus că există posibilitatea ca să se fi exploatat o gaură a acestui plugin. De atunci, am început să mă uit cu atențe la fiecare plugin de mărire viteză WordPress.

În acest moment citesc pe mai multe bloguri că WP Super Cache ar fi cel mai indicat plugin de acest gen, mai ales că e mult mai ușor de configurat și cică mai puțin riscant (adică nu produce găuri de securitate la platforma ta WordPress).

O altă chestie care mă roade este configurarea unui plugin de mărire viteză WordPress odată ce ai ales unul. Să zicem că am ales WP Super Cache pentru că am oarece temeri (mai mult sau mai puțin fondate) legate de W3 Total Cache. La ce naiba trebuie să fiu atent atunci când îl configurez? Este important și tipul de hosting pe care îl ai (în configurarea plugin-ului mă refer, la viteză încărcare site overall bineînțeles că e important)?

Pe lângă hosting, un plugin de cache, atenție la ce plugin-uri instalăm în general și o temă curată, la ce altceva mai merită să fiu atent dacă vorbim de mărire viteză WordPress? Știu că sunt o grămadă de tutoriale online, mai ales pe ProBlogger, dar mă interesează mai mult să vorbiți din experiențele voastre. Și dacă nu neapărat într-un comentariu, poate într-un articol mai cuprinzător la voi pe blog unde să tratați acest subiect ;).

15 comentarii la „Mărire viteză WordPress”

  1. Salut,
    Eu am folosit cu succes W3 Total cache pentru a reduce viteza siteurilor WordPress. E adevarat ce spui tu, ca au fost probleme de securitate cu acest plugin. Acum un an, parca, a fost lansata o versiune care pastra in folderul cache datele tale de acces. Dar s-a descoperit dupa cateva zile si imediat a fost remediata problema. Pana acum nu am avut nicio problema de securitate, nici cu siteuri ale mele, dar nici cu siteuri ale clientilor. Asa ca cine vrea il poate folosi cu incredere.

    Mai recomand si folosirea Plugin Organizer, ce iti permite sa dezactivezi pluginurile individual pe diferite pagini. Ceea ce ajuta foarte mult la viteza de incarcare! Adica sa ne gandim, majoritatea vizitatorilor ajung pe pagini interne. Daca pagina se incarca uber-fast, e semn bun :)

    Iar de performantele W3T Cache ce pot sa zic? Pe servere shared am redus timpul de incarcare al unor siteuri de la 12-14 secunde la 4. Iar versiunea cache este servita in circa 3 secunde. Fiind vorba de publicatii online, foloseau imagini si asta ingreuna mult viteza de incarcare. In cazurile acestea foloseam si Lazy Load.
    Daca in schimb ai un site corporate, pe un VPS, poti sa ii faci download intr-o secunda daca stii sa configurezi W3T Cache, si sa te joci putin prin codul siteului :)

    Răspunde
    • Așa e, totul ține de cum te joci prin setări. Eu acum folosesc W3 Total Cache (varianta plătită) și sunt foarte mulțumit – mi-a fost configurată direct de către firma de hosting.

      În rest, setările de W3 Total Cache țin de la hosting la hosting.

      Răspunde
    • Am doar un singur site si mi-am luat SSD pentru el. Momentan merge super, dar astept sa finalizez pe miercuri cu importul de articole si sa vad ce se intampla pe masura ce vor creste vizitele.

      Răspunde
  2. eu nu mai folosesc niciun plugin, am ajuns la concluzia ca niciunul nu este tocmai ok.
    mi-am configurat vps-ul cu debian 7, lighttpd si n-am treaba…zic eu :D

    Răspunde
  3. Habar nu am ce sfaturi sa-ti dau … am citit primul comentariu si am luat dictionarul romano-roman ca sa vad daca reusesc sa inteleg ce a vrut sa spuna Madalin.

    P.S. – Nu-i vina lui ca pe mine ma cam depasesc chestiile astea :)

    Răspunde
  4. In momentul de fata folosesc 3 pluginuru:
    – WP Super Cache – serveste pagini statice;
    – WP Minify – combina si comprima css + js;
    – DB Cache Reloaded Fix – cache baza de date (cele mai frecvente intergori sunt servite din cache);

    Răspunde
  5. Pluginuri pentru marit viteza mai bine fugi de ele, toate sunt exploatabile usor.

    Viteza se obtine printr-un host serios (sunt si unii de shared buni, dar putini).

    PHP cu Opcache (eu prefer APC) prin php-fpm (imi tine instantele de cache permanent). Apache 2.4 (nu 2.2 ca e antic si lent, 2.4 intrece si nginx configurat adecvat). memcache pentru toate interogarile de mysql. Google Pagespped pentru apache (google il face doar pentru apache) – asta bate orice plugin de wordpress sau orice altceva pentru orice cms si framework vrei tu.

    Nu e deajuns? Pune si un Varnish in fata si ramai uimit ca totul e instant si cam la 25K vizitatori unici pe o configuratie modesta.

    toate astea merg pe un VPS de 1-1,5GB ram si obtii de 4-5 ori viteza de pe un shared hosting foarte bun.

    Răspunde
      • Salut. Habar nu aveam că mi-ai pus o întrebare în urma comentariului meu. Te-aș sfătui să activezi și abonament pe comentarii la articol.

        Ce reprezintă pentru tine „protejat cu toate alifiile”?

        Eu mă întreb de ce adepții pluginurilor de cache nu analizează mai întâi care este cauza pentru care hostul lor este lent. WordPress chior este extrem de rapid, subliniez, este extrem de rapid și cu utilizare foarte mică de memorie.

        De exemplu tema recentă 2014 și WordPress 3.8.x, folosind pluginurile: APC, Autoptimize, Syntax Highlighter, o bună parte din Jetpack, face interogări și randare variabilă între 70 și 200ms pe un server mediu (chiar și un vps mic de 512-1024GB), și utilizarea memoriei variază de la 16MB la 48MB (valoarea de sus a fost experimentată cu woocommerce în anumite situații).

        Eu recomand, în momentul în care începe să meargă lent după ce mergea ok, schimbi hostul (după ce analizezi ce pluginuri ai pus recent, poate unul din alea e cauza).

        Nu este vorba de vizitatori unici pe zi, ci de conexiuni concomitente în server.

        Eu de exemplu, după mai multe experimente, statistici cumulate cu servere întreținute, am ajuns pentru o variantă de cost minim, pentru un vps mic de 512MB la un rezultat de 8-10 conexiuni în php (nu țin cont de fișiere statice că alea merg la câteva sute liniștit în paralel) pe secundă.

        Totul depinde de cum este configurat serverul.

        Merge prost, problema e hosterul.

        Secundar, probleme pot apărea și din cauza multor pluginuri, dar aici e vinovat utilizatorul că instalează toate rahaturile.

        Cât despre W3 Total Cache și cele ce generează pagini statice, eu nu le recomand de loc, ele depind de generarea de multe opțiuni custom pentru Apache (cu Nginx se schimbă povestea dacă știi ce să faci) introduse prin .htaccess. În multe situații, pe hosterii ieftini, asta duce la alte probleme ce pot genera viteze mai mici, multor vizitatori pagini de eroare etc.

        Răspunde
        • De atunci și până acum mi-am mai schimbat părerile, deci treaba cu toate alifiile nu mai e valabilă :)

          Ai dreptate, WordPress chior e foarte rapid.

          Până găsesc un plugin de Subscribe to Comments care să îmi placă am să activez provizoriu funcționalitatea din Jetpack.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.