Care sunt noile magazine de cartier? Ce părere aveți?

Uite, am să zic din start că nu am nimic cu micile afaceri de familie reprezentate de vestitele chioșcuri care prin Galați încă mai există cu desăvârșire (chiar dacă s-a început demolarea acestora). Nu am nimic cu oamenii care încearcă să facă ceva pe cont propriu, atâta vreme cât o fac legal și aduc un plus comunității. Însă am observat că încet, încet, în Galați magazinele de cartier (chioșcuri, consignații, tonete sau cum vreți să le spuneți) au fost înlocuite în preferințele românilor de supermarket-uri. Și când zic supermarket-uri mă refer la magazine serioase, nu la tentativele eșuate de magazine de cartier.

Iar mie sincer să fiu îmi place treaba asta. Îmi place să am un supermarket la îndemână, pentru că acum chiar sunt la îndemână – nu mai trebuie să străbați tot orașul cu mașina sau cu un mijloc de transport în comun ca să cumperi mai multe lucruri dintr-un loc la un preț bun, cu o oarecare garanție (primești bon fiscal cu siguranță) și cu o diversitate însemnată de produse (românești – sun fan produse românești :)).

Abia acum mi-am dat seama că în comoditatea aparent oferită de un chioșc existau atât de multe aspecte ascunse. Unul ar fi că nu prea se oferă bon fiscal. Bine, am întâlnit și chioșcuri care oferă, dar prea puține. Lipsa de bon fiscal înseamnă lipsa platei de taxe și implicit ne afectează pe noi ca și cetățeni, chiar dacă îmi veți spune că sunt nașpa și ce am eu acuma cu micul bișnițar care vrea să câștige o pâine. Ca să nu mai zic că lipsa de bon fiscal reprezintă lipsa unei dovezi de achiziție în cazul în care ai vreo problemă cu produsul achiziționat, adică, la chioșcuri vei fi cu siguranță victima politicii scrise cu marker pe carton: marfa vândută nu se primește înapoi.

Hai să nu ne plângem de milă, că mai e și următorul aspect: să fim serioși, până și garda financiară știe că multe produse din chioșcuri sunt achiziționate fără factură. Asta înseamnă din nou un minus pentru economie și societate. Cum naiba să ne dorim o țară mai bună cu cetățeni mai educați când, vorba lui Puya, ne tratăm infractorii ca pe niște eroi? Apropo, evaziunea fiscală se numește infracțiune dacă vă grăbiți să-mi spuneți că cei care vor să facă și ei o treabă nu sunt infractori. Sunt convins că și-au pus suficiente P.C.R. (Pile Cunoștințe Relații) deoparte ca să înceapă un nou business din care să trăiască. Și ar mai fi multe de spus, dar nu mai continui că probabil v-am stârnit imaginația și de aceea există câmpul de comentarii pe care vă rog să-l folosiți cu încredere ;). Promit că particip deschis la orice discuție, ca de obicei.

Cos cumparaturiÎn altă ordine de idei, părerea mea este că noile magazine de cartier sunt supermarket-urile poziționate la îndemâna noastră. Primești bon, ai de unde alege, iar dacă ești atent ce cumperi poți prinde promoții foarte bune, deci ieși și mai ieftin. Plus de asta, dacă ai un copil după tine, cărucioarele alea în care poți să-l pui sunt o mană cerească uneori – vă spun din propria experiență :). Ca să nu mai zic că dacă ai vreo problemă cu un produs, acesta se schimbă rapid, casierițele știu acum să zâmbească, să poarte o conversație cu tine și eventual să te ajute.

Nu că am fost cu fiică-mea la cumpărături de curând la un supermarket din cartier și așa s-a născut subiectul acestui articol :), dar sunt convins că și voi ați avea ceva de spus despre asta. Părerea mea ați citit-o mai sus, mi-o mențin și vă recomand să luați în calcul obișnuința de a vă face cumpărăturile dintr-un supermarket pentru că viața va deveni mai ușoară, mai ales în vremurile astea în care ziua parcă nu mai are 24 de ore și trebuie să devenim din ce în ce mai conștienți că timpul este singura resursă irecuperabilă din viața noastră.

Voi ce spuneți?

P.S.: Aștept feedback prin comentarii. Nu de alta, dar poate m-am lăsat eu dus de val și greșesc pe undeva.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

18 comentarii la „Care sunt noile magazine de cartier? Ce părere aveți?”

  1. Povestea bonurilor fiscale la magazinele de cartier si evaziunea produsa de acestia este cea mai mare manipulare posibila!!

    Sa va explic:
    LuckOil ofera intotdeauna bonuri de masa… si anul trecut s-au prezentat la TV modalitatile prin care profiturile sunt exportate in Rusia, impozitele nu sunt platite si evaziunea e de zeci de ori mai mare ca la un chiosc.

    In al 2-lea rand, la fel ca LuckOil, supermarketurile au acces la parghii prin care sa exporte profiturile din tara si sa ocoleasca plata unor impozite si taxe… dar iti ofera bonuri fiscale cate doresti… pentru ei bonurile alea sunt strict pentru gestiunea stocului de marfa… nu in functie de ele platesc impozite. Te vei convinge.

    Un supermarket angajeaza de 10 ori mai putin angajati decat chioscurile daca vorbim despre acelasi volum de marfa.
    Deci, nu stiu ce ghioscuri dubioase aveti prin Galati dar … magazinele de cartier ca sa vanda 1 mil euro, angajeaza de 10 ori mai multi angajati decat un supermarket care ar vinde 1 mil euro… deci, pentru fiecare supermarket care are 100 de angajati, Galatiul pierde 900 locuri de munca.

    Supermarketurile nu vor angaja niciodata manageri, it, marketing, contabili din Galati… totul e centralizaat la Bucuresti…
    Buticurile si magazinele de cartier, daca ar merge treaba cat de cat, ar fi obligate sa angajeze si astfel de oameni calificati si cu studii superioare…

    Sunt mult mai multe exemple, dar uita-te peste cele expuse de tine… si vezi daca mai stau in picioare…

    Răspunde
  2. Da Gabi, e adevarat tot ce zici…si nu gresesti cu nimic, practica cu lipsa bonului fiscal…se poarta, am patit la un magazin…”de cartier”, am luat tigari….am vazut ca avea casa de marcat, si dupa ce mi-a dat tigarile…am ramas in fata …si doamna: Mai doriti ceva? …Da….bonul fiscal, raspunsul a venit sec si transant, nu am rla de hartie la casa de marcat, si mi-a inchis gemuletul in mecla…..si dadea maruntel din buze….cred ca am reusit sa citesc un Date’n gatu matii :)) …da in fine….ne meritam soarta, si apropo la ce se discuta mai sus…referitor la men in black din magazine…..este cea mi penala faza…mi se pare de tot rahatu, m-am certat cu unul destul de serios in Dedeman, ala rau….bonu domnu`….bonu…..am dat sa ies…si ma tras de maneca….parca furasem….si atunci piticutzi de pe creier (se activasera de cand l-am vazut pe individ) s-au dezlantuit….si l-am intrebat cu ce drept si pentru ce este prostia asta de stampilare a bonului. ca si mai sus…scurt….Regulamentul interior al magazinului…m-am intors elegant….am aruncat bonul la cos…si am iesit…dar cum am scris si mai sus….ne meritam soarta

    Răspunde
    • Trebuie sa fii idiot sa nu dai bon fiscal la tigari….daca vinzi tigari de 100 de milioane castigi cam vreun milion daca le dai fara bon,ceea ce e foarte putin!

      Răspunde
  3. Un subiect interesant pe care am putea discuta săptămâni…. Întreb : dacă comerţul tradiţional ar fi controlat, dacă disciplina în construcţii ar stabili reguli clare de amplasare şi design al spaţiilor, dacă comercianţii ar invata să—şi aprovizioneze şi să—şi expună corect şi inteligent produsele, funcţie de clienţii cărora se adresează, dacă ar invata să respecte clientul, atunci am conştientiza că este nevoie şi de susţinere pentru acest comerţ de cartier care oferă un anumit confort de proximitate şi care generează nu numai locuri de muncă, dar şi un rol de socializare, creând relaţii între vecinii care frecventează aceste magazine. Concluzia e că comerţul modern e binevenit, creează civilizaţie, obligă la dezvoltare comerţul tradiţional care trebuie să accepte ca e momentul să schimbe ceva în abordarea încremenită pe care o are către client , ca să reziste şi să ne ofere în continuare placerea de a discuta în faţa chioscului cu vecina de la 3, care ştie tot ce mişcă sau ca să ne luăm un suc de la tanty Mita care ştie când a ziua mea, cum îl cheamă p—ăla micu….plăceri sociale.

    Răspunde
  4. Se intampla sa am prieteni care detin astfel de “afaceri ” care pe langa gurile din familiile lor, mai hransc si gurile familiilor unor angajati …
    Iarta ma , dar parerea mea este ca esti dur , crezi ca aici se invarte frauda si evaziunea..
    Peisajul din din casa lor , din buzunarul lor , nu ti zgarie privirea , nu ..caci tu te dai cu caruciorul pri supermarket si cochetezi cu o casierita care daca nu ti zambeste , nu i mai poate cumpara copilului o bomboaba de la non stop …

    Răspunde
    • Mulțumesc pentru comentariu Ciprian. Înțeleg punctul tău de vedere și îmi pare rău că am fost înțeles greșit doar pe partea de fraudă. Sunt convins că există și excepții, ceea ce am și menționat foarte clar, deci nu îi bag pe toți la un loc :). Eu consider apariția supermarketurilor de cartier de bun augur, cu sau fără demolarea chioșcurilor (că nu militez neapărat spre demolare, ci spre alegerea unui loc mai sigur de cumpărare – în acest caz supermarketuri).

      Răspunde
  5. Cred ca o sa fiu singura care te contrazice. Mama mea a fost pana acum 3 sapt vanzatoare la un magazin. Iti spun sigur ca toate produsele erau pe factura si scotea si bon fiscal. De acord cu tine ca orasul arata mai civilizat fara, dar gandestete cate pers au ramas fara loc de munca..plus ca sa fiu sincera de la supermarket nu imi vine sa intru si sa imi cumpar doar un produs. Galatiul nu e orasul capabil sa sustina 10 astfel de magazine fara sa pun la socoteala hypermarketurile.

    Răspunde
    • Roxana, îți mulțumesc pentru comentariu. E arzător atunci când sunt afectate locuri de muncă și de asta tocmai am cerut feedback. Plus de asta nu cred că vei fi singura care mă contrazice.

      Răspunde
  6. Ca sa schimbam ceva in tara asta trebuie sa ne schimbam si noi. Sunt de acord cu tot ce ai spui mai sus. Dar hai sa te intreb si eu ceva. Ti se pare normal ca intr-un supermarket , dupa ce ai achitat produsele la casa, sa vina un NENE imbracat in negru si sa iti ceara bonul ?!
    Placerea mea cea mai mare intr-un supermarket este sa ma cert cu acesti Men in Black. Oameni cu doua clase care oricum nu inteleg nimic din ce scrie acolo.

    Răspunde
  7. Vrem civilizaţie? Vrem normalitate? Vrem o faţă nouă pentru un oraş vechi? Dărmarea chioşcurilor şi a oricărei construcţii care era aruncă ca mucii în fasole aduce doar bine. Mi se pare o acţiune de bun simţ!

    Răspunde
    • Sunt total de acord. Sa le demoleze pe toate, corect si civilizat: cu preaviz suficient incat oamenii sa-si caute alte solutii de spatii, etc.
      Si dupa ce termina cu chioscurile, le urez mult succes cu garajele amplasate printre blocuri, care ocupa locuri de parcare sau spariu verde.

      Răspunde
      • DAAAAAAAAA! Jos cu garajele. Acum cateva saptamani in garaje faceau agricultorii de oras vin si tuica… WTF? Cum mama zmeilor sa fim si noi normali cand unul face un lucru bun si restul sunt mamuti cu creiere stafidite

        Răspunde
        • Adevărul este că și garajele dărâmate ar putea elibera niște spațiu. Pe mine unul nu mă deranjează atât de tare, că de obicei găsesc loc de parcare ;). Sau poate la mine în cartier nu sunt atât de multe.

        • Te invit in Micro 19 intre Scoala 29, 17 si Liceul Economic + Straduta de langa Spitalul Judetean ( in spatele blocurilor L) Sa vedem atunci daca mai este spatiu si curatenie. Acum este un haos total, toti isi pun muraturile si ce mai fac ei si spala in strada butoaie. :)) ROMANIA

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.