MacBook Air 13, un plic ce atârnă greu în buzunar

Titlul acestui articol este unul pur metaforic şi nu face referire la specificaţiile tehnice ale Apple MacBook Air 13.

S-ar dori ca titlul să inducă subtil noţiunea de laptop uşor şi subţire, ultraportabil, care nu costă tocmai puţin.

În concluzie, cam asta şi este MacBook Air 13, un ultrabook scump, dar al naibii de frumos.

Nu e un mister că cei de la Apple au dat tonul în piaţă în urmă cu mulţi ani când au lansat conceptul de MacBook Air.

De atunci şi până acum, nu s-au schimbat foarte multe, cu toate că au fost destul de multe firme producătoare care au preluat ideea de design MacBook Air şi au personalizat-o pentru stilul propriu sau chiar au îmbunătăţit-o.

MacBook Air este un laptop care mie îmi place, iar modelul de 13.3 inchi cred că ar fi suficient pentru nevoile mele. Totuşi, preţul unui astfel de dispozitiv este descuranjant pentru bugetul meu. Cel puţin deocamdată.

Procesor & Display

Specificaţiile tehnice ale ultimului model de MacBook Air 13 (probabil varianta lansată la mijlocul lui 2012) indică un procesor Dual-core pe 22 nm, Intel Core i5 cu frecvenţă de lucru la 1.8GHz şi 3072KB cache. Display-ul LCD LED (Glossy widescreen) de 13.3 inchi oferă o rezoluţie de 1440 x 900 pixeli, bună, raportată la dimensiunile ecranului.

Memorie

MacBook Air vine la pachet cu 4GB de RAM DDR3 cu frecvenţă de lucru la 1600MHz. Această memorie se poate mări cu încă 4GB de RAM, astfel încât să totalizezi 8GB.

În ceea ce priveşte unitatea de stocare, toate tipurile de MacBook Air de generaţie nouă folosesc hard disk-uri de tip SSD.

Modelul care m-a inspirat să scriu acest articol are 128GB HDD SSD, însă se poate opta şi pentru varianta de 256GB. Probabil mulţi ar putea spune la prima vedere că e o dimensiune extrem de mică pentru un hard disk, însă în cazul SSD-urilor, 128GB şi 256GB sunt nişte dimensiuni destul de des întâlnite.

În plus, acum există tot felul de metode de stocare a datelor. De la soluţiile in cloud până la ataşarea unui hard disk extern la un router care suportă aşa ceva.

Practic, 128GB sau 256GB ar fi o memorie de stocare suficientă pentru a avea cele mai importante date oriunde, iar un router cu hard disk extern pentru a stoca datele care ocupă cel mai mare spaţiu pe un hard disk, gen poze, muzică, filme, etc.

În plus, din câte ştiu, cu un router bun (eventual tot Apple) se poate realiza partajearea unui HDD extern şi prin intermediul internetului, fără ca beneficiarul să fie conectat la reţeaua respectivă. Astefl, îţi poţi accesa HDD-ul extern din Galaţi, direct din Iaşi sau orice oraş din lume, atâta vreme cât ai o conexiune la internet.

Video & Multimedia

La capitolul placă video, MacBook Air 13 nu iese în evidenţă.

Este la fel ca orice alt ultrabook de aceeaşi categorie.

Placă video integrată (Intel HD Graphics 4000) care se serveşte din memoria RAM în funcţie de cât are nevoie.

Am citit diverse review-uri pe net în care lumea întreba dacă se pot juca jocuri pe MacBook Air 13.

Răspunsul era invariabil acelaşi: da, se pot juca diverse jocuri pe un MacBook Air 13, dar acest laptop nu este un laptop pentru jocuri. Dacă vrei să te joci ocazional, merge, dacă eşti un jucător înrăit, orientează-te către alt laptop sau computer.

La capitolul multimedia, laptopul Apple MacBook Air 13 este dotat cu difuzoare stereo, cameră web frontală 720p Face Time HD şi cititor de carduri.

Porturi & Conectivitate

Probabil aspectul la care stă cel mai nasol acest ultrabook îl constă în numărul de porturi. Air 13 vine cu 2 porturi USB 3.0, 1 port Thunderbolt şi o ieşire audio. Până aici, totul e normal pentru un ultrabook.

Am eu acum un laptop de 15.6 inchi, are tot două porturi USB şi nu m-a deranjat niciodată acest aspect. Însă la MacBook Air 13, marii absenţi sunt portul RJ-45, portul VGA şi portul HDMI.

Dacă portul RJ-45 poate fi rezolvat rapid la nevoie cu un cablu adaptor de acest fel, pentru portul VGA atât de necesar unei prezentări la videoproiector sau portul HDMI atât de necesar conectării la un TV, de exemplu, nu am găsit încă un cablu adaptor care să le înlocuiască funcţionalitatea.

Sunt convins însă că există soluţii.

La capitolul conectivitate, MacBook Air 13 are o placă de reţea wireless de ultimă generaţie, care perminte conectarea la internet fără fir prin reţelele care folosesc standardul n, cel mai rapid standard Wi-Fi cu care se lucrează în acest moment.

Nu cred că ştie să se conecteze şi pe banda de 5GHz, dacă este disponibilă, însă la un update de firmware viitor există posibilitatea să apară surprize plăcute.

Diverse

Cel mai notabil aspect la un Air de 13 inchi este autonomia care poate ajunge până la 7 ore, ceea ce e destul de impresionant.

Practic, dacă foloseşti laptopul cam în 70%-80% din timpul petrecut la serviciu, ai toate şansele ca până când termini cele 8-9 ore de program să nu fie nevoie să îl încarci.

Acumulatorul este Li-Polymer, la fel ca la majoritatea produselor Apple.

Laptopul nu conţine şi tastatură numerică separată, că la aceste dimensiuni nu prea ar avea unde să o pună, însă oferă o tastură iluminată, astfel încât să poţi folosi laptopul şi noaptea, cu lumina stinsă.

În cazul în care doriţi să ştiţi dimensiunile exacte ale acestui fulg, ele sunt 325 x 227 x 3 – 17 mm şi formează un dispozitiv care cântăreşte în total 1.35 Kg.

La toate acestea se adaugă un trackpad multi-touch, foarte lăudat că funcţionează exact ca un display tactil şi îţi permite să interacţionezi mult mai bine cu sistemul de operare.

Şi până să vorbesc un pic despre sistemul de operare, cred că mai merită să enumăr microfonul omnidirecţional şi conectorul MagSafe 2.

Pe lângă designul simplu, elegant şi rafinat care a diferenţiat pozitiv mereu produsele Apple, un alt element care a creat acestei companii avantajul competitiv a fost sistemul de operare Mac OS X.

Apple MacBook Air 13 vine cu Mac OS X Lion la pachet, căruia poţi să-i faci update cu câţiva dolari la cea mai nouă versiune de Mac OS X, respectiv Mountain Lion.

Nu am să vorbesc în necunoştinţă de cauză mai departe, pentru că nu am folosit Mac OS X niciodată. Nu ştiu exact cum e. Am auzit multă lume care are păreri foarte pozitive şi că nu s-ar mai întoarce niciodată la Windows, dar şi lume care spune că nu se poate obişnui cu sistemul de operare.

Eu am folosit până acum iOS pe telefoanele mobile şi am fost extrem de mulţumit. Dacă Mac OS X este un sistem de operare pe atât de bun, intuitiv şi fluent, cu siguranţă m-aş putea adapta rapid.

Înţeleg că Mac OS x vine la pachet şi cu o serie de aplicaţii gratuite, menite să-ţi uşureze munca şi viaţa: Mail, Address Book, iCal, the Mac App Store, iTunes, Safari, Time Machine, FaceTime, Photo Booth, Mission Control, Launchpad, AirDrop, Resume, Auto Save, Versions, Quick Look, Spotlight, QuickTime, etc.

Laptopul MacBook Air 13 cu 128GB SSD valorează în acest moment 6.399,99 lei, însă pentru preţul actualizat puteţi accesa acest link. Poate fi numit în aceste condiţii şi un plic ce atârnă greu în buzunar, nu :)?

Iată şi un videoclip.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qAUBqPwlpao?rel=0]

45.43755928.024246

Comentează la acest articol

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.