M-am convins, sunt prea putini utilizatori de Waze pe drumurile patriei

Poate în București o fi folosită mai intens, nu știu. Dar folosesc Waze atunci când conduc pe drumurile bombardate ale patriei. Și de multe ori se pare că sunt singur. Îmi vine să nu o mai fac. Îmi vine să dezinstalez acum Waze și să-mi iau stație. Aici scriam cât de bună e aplicația, pentru că e bună. Din păcate se pare că a fost doar un caz fericit în care m-a salvat de câteva radare la un drum. Aici puneam un print screen în care observați cât de puțin e folosită aplicația. Google Maps are integrare cu Waze pe partea de rapoarte de trafic (aglomerări). Cred că pasul următor pentru Google Maps ar fi să integreze Waze complet dacă tot o dețin. Da, știu, sunt foarte mulți susținători ai aplicației în forma actuală, dar integrarea sa în Google Maps ar putea aduce un plus de utilizare. Bineînțeles, din considerente legate de trafic de internet ar fi bine să poți activa/dezactiva funcția, dar tot ar fi un pas înainte. În plus, Google Maps are un sexy material design.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

14 comentarii la „M-am convins, sunt prea putini utilizatori de Waze pe drumurile patriei”

  1. Și cum te-ai convins? Cu sau fără stație ți-o poți fura oricum.

    Waze nu prea arată utilizatorii pe hartă. Dacă te bazezi pe asta, te înșeli. De când a fost preluată de Google, Waze nu mai afișează pe hartă utilizatorii, nu pe toți ci doar o fracțiuni, cam 10-20%, și pe aceea cu o întârziere considerabilă, tocmai pentru a proteja utilizatorii.

    Soluția nu e să dezinstalezi… numărul de utilizatori waze crește constant… a crescut și va crește, cu sau fără tine. E păcat că faci un deserviciu bazat pe niște presupuneri, date inexacte sau poate chiar false. Dacă dai pe google și ai să cauți, ai să vezi că unii se plâng că sunt prea multe rapoarte. Hotărâți-vă, ori prea multe, ori prea puține.
    Am o rugăminte… uită-te la această pagină:
    http://www.waze.ro/hartalive.php

    E făcută de mine să îți dea exact dimensiunea utilizarii… ce ai să vezi dacă te uiți zi de zi la ea, că zilnic, de Luni până Joi (că weekendul nu se pune că e exagerat de plin) ai să vezi rapoarte pe majoritatea DN-urilor din țară… A fost nevoie de timp, acum în București s-au atins vârfuri de 1700 de utilizatori concurenți, adică utilizatori conectați la același moment. Imaginează-ți că în fiecare secundă intră câteva zeci și alți câteva zeci se deconectează… fă un mic calcul matematic și spune-mi câte mii / zeci de mii sunt în București. Aplică cifra asta și multiplic-o de vre 10 ori ca să ai dimensiunea utilizării în România. Cifrele oficiale sunt undeva a 200,000 utilizatori activi în România, ceea ce presupune utilizarea a cel puțin o dată pe săptămână a aplicației. Mult? Puțin? Numărul e în creștere…
    Uite aici niște grafice să înțelegi unde eram acum un an… unde eram acum 2 ani și unde NU eram acum 3 ani…
    http://www.waze.ro/rrdimg/
    unele orașe nu afișează date din cauza unor probleme. waze nu le raportează, dar pentru cele care există, uită-te și calculează.
    București pe 2 ani nu l-am pus în pagină, dar dacă ești curios, iată:
    http://www.waze.ro/rrdimg/bucuresti-2y.png
    Datele am început să le adun în septembrie 2013 și se bazează pe cifre reale.

    Da, știu, și eu aș vrea să fie harta plină de rapoarte și noapte, nu doar ziua… dar asta cere timp și utilizare de fiecare dată a aplicației… ușor ușor va crește numărul de utilizatori.

    Cât despre stație, ți-o furi și cu stația, mai ales în weekend și în sărbătorile legale. Mulți le țin închise, nu sunt ateți, dau informații false, oricând poate să apară un MCV pe care nimeni nu l-a văzut încă. Pentru mine stația, deși o folosesc de vreo 10 ani, o folosesc de plictiseală și doar să pot vorbi cu cei cu care am contact vizual. Nici pe stație nu mă mai bazez, că mi-am furat-o cu 10 care ziceau că e liber și intră pe traseu MCV-ul și te ia… și mai râde de tine… hehe :)

    Iar despre integrarea cu Google Maps, evident, va exista o integrare… nu știu exact cum, hărțile vor fi comune, asta 100%, dar nu mai devreme de vara lui 2016, 3 ani de la data preluării din cauza restricțiile legislațiilor la nivel de UE. :) și nu pun pariu că hărțile se vor uni în 2016… s-ar putea să mai treacă ceva timp și, oricum, se vor lua țară cu țară… nu se va face pe tot globul deodată.

    PS: Dacă nu știai, hărțile Waze sunt create de utilizatori… cu câteva excepții (sigur Turcia). Deci România e făcută de noi de la zero începând din 2009.

    Dar nu știu ce va fi cu produsele … cred că Google Maps va rămâne o interfață către o hartă cu opțiuni multiple așa cum e acum, Google Maps Navigator cel care e încă în BETA de nu știu câți ani se va uni cu Waze… iar Waze va fi preinstalată oricum pe toate telefoanele în curând, și inclusiv pe noul Google Android Auto… soluția dedicată mașinilor.

    Waze va scoate în câteva luni versiunea 4.0… va fi o schimbare importantă: material design, limite viteză și cine mai știe ce… oricum, multe lucruri noi.

    Dacă tu crezi în Waze, folosește-l și promovează aplicați printre prieteni. Doar așa va crește mai repede și mai spectaculos… oricum, ce te costă să o ții? Poate o amendă în minus? Ce te costă să o scoți? O amendă în plus? :)

    Răspunde
    • M-am bazat strict pe faptul că am ajuns în cei mai activi 10% utilizatori de Waze din România într-un timp foarte scurt și doar din câteva drumuri. Dar thx pt. restul de info ;)

      Răspunde
  2. Am fost de curand la Cluj, conducea un coleg, iar eu verificam drumul prin waze, pentru ca el conducea ceva mai agresiv. Cu toate astea si-a luat-o la un radar care a aparut pe harta cu cateva secunde mai tarziu, dupa ce ne-a tras pe dreapta. Ghinion!

    Răspunde
  3. Statie frate e cea mai sigura.O folosesc de ani buni si crede-ma ca si-a scos banii.Intreaba intotdeauna de 2 ori ce e pe portiunea de drum pe care o tranzitezi.Asteapta sa iti dea raspunsul doua persoane diferite.Am patit si eu sa raspunda MCV cu liber dar eu eram in spatele lor cu 50m :)) .Drumuri bune.

    Răspunde
  4. @Mihai Baboi: l-am folosit din 2011 urmand principiul enuntat de tine mai sus (hai ba ca o sa creasca).
    Pana la o trecere prin Rm Sarat cand era sa raman fara permis in urmatorul context: 3 waze-ri trecusera pe-acolo si semnalizasera gropi si alte rahaturi mai putin MCV-ul (si asta cu cateva minute sa trec eu pe acolo).

    Răspunde
    • Waze nu-si asuma responsabilitatea pentru utilizatori idioti (ma refer la cei care raporteaza gropi in loc de politie). La fel cum nu-si poate asuma responsabilitatea pentru un echipaj de politie care a aparut acolo la 10 minute dupa ce a trecut ultimul wazer.

      Pe acelasi principiu, poti sa te arzi si cu o statie (mai ales de cand politistii au luat obiceiul de a raspunde la apeluri cu “e liber colegu’, da-i in goarna”).

      Pe mine m-a scutit de multe radare (Buzau – Cluj, Buzau – Sibiu, Bucuresti – Cluj, cateva exemple). Si nu, n-o sa fie niciodata 100% accurate, nici macar in tarile cu rata de adoptie foarte buna.

      Răspunde
  5. Schimbarea incepe si cu tine. Acum un an, cand m-am mutat in Cluj, eram putini pe Waze; l-am folosit in continuare. Acum, dimineata cand il deschid imi arata ~50 de wazeri conectati si ~20 de raportari.

    Daca tu il dezinstalezi, urmatorul care vine dupa tine, va fi tot singur si-l va dezinstala si el. Daca sunteti doi, o sa mai vina peste cateva luni unul si o sa fiti 3. Cu timpul, creste comunitatea.

    Stiu ca suna a coaching din ala ieftin, dar eu am vazut cum creste comunitatea sub ochii mei, la Cluj. Poate se intampla si in alte orase.

    Răspunde
  6. Cunosc sentimentul.
    Fac des plecari din Iasi catre suceava, bacau. Neamt, botosani, etc. Mi se pare ca sunt singurul care da rapoarte.
    In orase sunt useri, mai ales in Iasi , in exterior bate vantul.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.