Lupta cu cancerul pulmonar se dă și în sălile de așteptare ale medicilor de familie

În România, numărul deceselor cauzate de această maladie continnuă să crească în fiecare an, din 2012 încoace, conform datelor de la Institutul Național de Statistică. Iar lucrul ăsta nu este deloc de glumă. Ieri am avut o discuție destul de serioasă cu cineva în ceea ce privește maladia asta păcătoasă numită cancer.

Informațiile despre prevenția și simptomele cancerului pulmonar trebuie să ajungă la cât mai mulți oameni iar cele despre accesul cât mai rapid la tratament și cele mai soluții terapeutice, pe agenda Ministerului Sănătății”, consideră Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) care, printr-un parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și-a propus să distribuie materiale de informare în cât mai multe săli de așteptare ale cabinetelor medicale.

Astfel, toți medicii de familie care sunt de acord vor primi din partea organizatorilor campaniei afișe foarte vizuale care le vor prezenta persoanelor din sala de așteptare informații clare despre simptomele bolii, pe care să le discute, dacă e nevoie, în cadrul consultației care urmează. La fel, medicii vor putea downloada, tipări și afișa și alte sfaturi realizate special pentru ei și pacienții lor, disponibile pe www.invingemcancerul.ro

Cele două organizații lucrează și la un document prin care vor propune Ministerului Sănătății asistență în abordarea luptei împotriva cancerului pulmonar, exact asa cum s-a întâmplat în cazul melanomului, acolo unde FABC și SNMF – în urma unui demers identic – sunt consultați de guvernanți.

Acțiunile fac parte din a treia ediție anuală a campaniei #RespirăSănătate. Cum renunțatul la fumat și o viață sănătoasă sunt elementele primordiale în prevenția cancerului pulmonar, campania susține aceste modele și sprijină organizarea competiției de alergare prin pădure Băneasa Trail Run, din 11 decembrie.

Toate informațiile despre prevenția, simptomele și noutățile în tratamentul cancerului pulmonar, inclusiv un calculator al factorilor de risc pentru cancerul pulmonar, sunt disponibile publicului pe site-ul campaniei, www.invingemcancerul.ro Vă recomand să intrați și să completați formularul de acolo. Vă va face să conștientizați un pic mai mult mediul în care trăiți și deciziile pe care le luați.

Peste 10.000 de români (30 pe zi și aproape 5% din totalul deceselor țării) pierd în fiecare an lupta pentru viață cu această afecțiune, alți 4 milioane au risc crescut de a se îmbolnăvi și aceste numere cresc an de an.

Cancerul pulmonar este, de altfel, cancerul cu cele mai multe decese atât în România cât și la nivel mondial. Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor de cancer de sân în totalul populațiilor îl depășește pe cel al celor de cancer pulmonar, rata mare a mortalității a celui din urmă îl plasează pe acesta în vârful tristei liste.

Abordarea terapeutică în cancerul pulmonar s-a schimbat fundamental în ultimii ani, odată cu descoperirea că afecțiunea însumează o multitudine de subtipuri, identificate prin diferite mutații genetice, între care cancerele pulmonare cu alte celule decât cele mici (NSCLC) însumează 80-85% din total. Noile terapii țintesc punctual o mutație sau alta, garantând eficacitate maximă. Tratamente eficiente pentru boală există deja și în România, determinantă pentru șansa de supraviețuire fiind diagnosticarea timpurie.

Dificultatea în diagnosticarea timpurie stă în faptul că simptomele cancerului pulmonar nu sunt, de regulă, considerate suficient de „serioase” pentru un drum la medic. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau cu sânge), respirația (cu șuierat sau sacadată), dureri în piept sau de oase, infecțiile pulmonare sau bronșitele frecvente, dificultatea de a înghiți, vocea răgușită, pierderea rapidă în greutate.

Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze.

RespiraSanatate

 

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.