Limitarea poluării în Galați

Asa cum probabil stiti, Enel intentioneaza sa construiasca o termocentrala de 800MW, pe carbune, in Zona Libera Galati.

In mai multe randuri, Greenpeace a atras atentia oficialilor locali si locuitorilor Galatiului asupra riscurilor acestui proiect. (mai multe detalii pe pagina campaniei, aici: http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/energie-fara-carbune/)

La inceputul acestei saptamani, am initiat o scrisoare on line, prin care cetatenii pot cere companiei Enel sa renunte la acest proiect periculos pentru sanatate si pentru mediu:

Spre bucuria noastra, numarul semnatarilor a depasit deja 500.

Tot ce ați citit mai sus este o mică parte dintr-un comunicat pe care l-am primit pe email direct de la Greenpeace România.

Recunosc că am fost la curent cu subiectul imediat ce a început să fie mediatizat, însă mailul pe care l-am primit de la Ionuț Cepraga a fost un call to action foarte bun pentru mine ca să scriu despre acest subiect.

Sunt gălățean și îmi iubesc orașul. Nu pot fi mereu la curent cu tot ce se întâmplă în el, dar îmi pasă când e vorba de schimbări majore. Această termocentrală se arată a fi o schimbare majoră. Schimbare pe care mulți gălățeni aparent o îmbrățișează și o doresc, spre surprinderea mea.

Ok, sunt foarte conștient de nevoia locurilor de muncă pretutindeni, nu numai în Galați, iar mulți privesc această termocentrală ca o oază de speranță în orașul nostru. Nu-i condamn. Sunt oameni care merg la culcare cu un stres imens gândindu-se cum își vor întreține familia în perioada ce urmează. Pe cealată parte a baricadei se află oamenii de afaceri care se bucură atunci când mediul economic din Galați evoluează pentru că atunci când populației îi este un pic mai bine, automat va fi un pic mai bine și pentru afacerea lor.

Credeți-mă, am evaluat în mintea mea tot felul de argumente pro.

Dar merită?

Termocentrala GalatiMerită să avem o viziune pe termen atât de scurt și să ne bucurăm de locuri de muncă sau de prosperitate financiară de moment așa ca oile roboții?

Merită să nu ne gândim la viitorul copiilor noștri care vor trăi (sau cine știe) într-o poluare imensă care oricum va exista pe planetă?

Merită să ne prostituăm pentru orice fel de oportunitate bine prezentată doar pentru că ne va asigura ziua de mâine?

Când “e foame” știu că mintea ni se încețoșează și ne gândim doar la soluții pe termen scurt: “Lasă să se facă și termocentrala asta că poate o fi mai bine. Așa cum n-am murit noi din cauza combinatului siderurgic, n-om muri nici noi și nici copiii noștri de la poluarea unei astfel de termocentrale.” Oare o fi abordarea corectă?

Eu zic că nu. Știu cum e, “e foame” și la mine, “e foame” și la tine, “e foame” și la părinții noștri, “e foame” și la pensionarii noștri, “e foame” și la cunoștințele noastre, “e foame” peste tot în Galațiul ăsta.

Dar foamea asta nu ar trebui să ne știrbească convingerile și dragostea pentru urmașii noștri care vor suferi de pe urma acțiunilor noastre.

Suntem mai deștepți de atât. Suntem mai onorabili de atât. Suntem mai oameni de atât.

Eu voi semna scrisoarea asta online pe care o puteți semna și voi cu un click aici. Ea sună cam așa.

Domnule Director,

Enel intentioneaza sa construiasca la Galati o termocentrala pe carbune, de 800 MW, si suntem foarte ingrijorati de consecintele pe care acest proiect le va avea asupra sanatatii familiilor noastre si asupra mediului.

Pe durata celor patruzeci de ani de functionare, din cauza poluarii, termocentrala va provoca anual cateva zeci de mii de zile de boala si moartea prematura a zeci de persoane. Arderea carbunelui ne va polua aerul cu oxizi de azot, oxizi de sulf, pulberi in suspensie, dioxid de carbon si cu alte substante toxice. Printre efectele adverse ale acestor substante asupra sanatatii se numara afectiuni oculare, dermatologice, afectiuni ale cailor respiratorii, ale rinichilor, plamanilor si sistemului nervos, cresterea riscului de cancer, accidente vasculare cerebrale, astm si boli ale tractului respirator inferior, impiedicarea dezvoltarii normale a plamanilor la copii, precum si alte boli pulmonare si cardiovasculare.

Nu vrem ca aceste riscuri sa ameninte sanatatea copiilor nostri, sanatatea familiilor noastre.

Timp de patruzeci de ani, milioane de tone de carbune vor fi transportate pe Dunare pentru termocentrala Enel si tot Dunarea va suporta deversarea apelor de racire, conform proiectului. Transportul carbunelui impune lucrari in Dunare, pentru construirea unei dane, cu consecinte asupra mediului natural. De asemenea, invecinarea Dunarii cu termocentrala Enel, mai exact invecinarea cu gramada de cenusa neacoperita a acesteia, va duce la poluarea apei si a malurilor. Astfel, la finalul celor patruzeci de ani de functionare a termocentralei Enel va fi afectata şi Delta Dunarii, rezervatie a biosferei aflata in patrimoniul mondial al UNESCO.

Prejudiciile pe care termocentrala Enel le va aduce sanatatii populatiei si mediului natural reprezinta externalitati negative ale proiectului, cuantificabile la 235 de milioane de euro anual, respectiv 9 miliarde de euro pana la finalul celor 40 de ani de functionare. Aceste costuri nu vor fi suportate de catre firma Enel, ci vor incarca bugetele tuturor familiilor din Galati si din celelalte oraşe şi sate afectate de poluarea termocentralei.
Va rugam sa dispuneti, fara intarziere, abandonarea proiectului termocentralei.

* * *
Dear Director of Enel,

Enel plans to build an 800 MW coal fired power plant in Galati, on the bank of Danube river.

We are concerned about the impact of this project on the health of our families and environment.
Because of the pollution to be generated during its 40 years of operation, the power plant will cause tens of thousands days of sickness, along with premature death of 40 people, every year. Coal burning will pollute our air with nitrogen oxides, sulfur oxides, particulate matter, carbon dioxide and other toxic compounds. We are going to face their negative effects on airways, kidneys, lungs and nervous system, an increased risk of cancer, stroke and damage to eyes and skin.

We do not want these risks to threaten the health of our children, the health of our families.

According to the project, millions of tons of coal will be shipped over Danube, as fuel for Enel’s power plant, for forty years. Also, the cooling waters will be poured back in the Danube river. In order for the coal to be shipped over Danube, works will be needed in the bank of Danube for constructing a berth, with consequences on the environment. The fact that the Danube will neighbor the coal power plant, more exactly its open air pile of ash, will lead to water pollution and pollution of the shore line. Thus, by the end of its forty years of operation, Enel’s power plant will have affected also the Danube Delta, which is a biosphere reserve included in the UNESCO world heritage.

The damage Enel’s power plant will cause to people’s health and environment represents the negative externalities of the project, estimated to reach 235 million euro every year, or 9 billion euro by the end of its forty years of operation. These costs will not be covered by Enel, but they will increase the burden on the shoulders of all the families in Galati and other cities and villages affected by Enel plant’s pollution.
We, as citizens, hereby urge you to decide, without delay, for abandoning this project.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.