Legătura dintre șofat și gramatică

Legătura dintre șofat și gramatică este următoarea: nu mai există rușine. Vă explic imediat.

Pe vremea mea (nu credeam niciodată că voi zice asta, dar iată că am găsit o ocazie să o fac) lucrurile stăteau un pic altfel. Pe vremea mea îți era rușine să fii prost. Dar rușine mare. Când eram copii și stăteam toată ziua prin fața blocului, aveam momente când făceam un fel de concursuri de cultură generală.

Ca să nu mai zic că fiecare greșeală de scriere era taxată. Un prieten avea și un jurnal în care nota greșelile de scriere sau de exprimare a unui alt prieten care mai dădea cu bâta în baltă pe acest subiect. Și ori de câte ori aveam chef de râs aducea Mircia caietul cu greșeli ale prietenului nostru (nu îi voi da numele că a rămas ofticos și în ziua de azi :)) și făceam ditamai caterinca în gașcă. Cu alte cuvinte, nu îți permiteai să fii și prost să și semnalizezi pentru că erai ținta tuturor bășcăliilor vreme îndelungată. Nu la modul urât și agresiv, nu mă înțelegeți greșit – ne distram (tuturor ne venea rândul).

Acum observ că nu mai e nici o rușine să fii prost și să semnalizezi. Uitați-vă doar pe la comentariile de pe Facebook de la anumite știri. O grămadă de oameni care nu știu să scrie. Agramați, idioți. Oameni care nu știu ce-i aia cratimă. Oameni care scriu cuvântul ”început” cu â din a, adică ”anceput”. Nu are nimeni pretenții la diacritice. Să fim serioși, nu e cazul să o dăm în extrema cealaltă.

Partea cea mai nasolă e că dacă le dai oamenilor ăștia un feedback, reacționează urât tare de tot. Gen: ”M-am grăbit.”, ”Lasă că nu scrisul e important, ce spun e important.”, ”Nu mai puteai tu dormi de cum scriu eu când se fură atât în țara asta.” și tot felul de scuze din astea de rahat. Concluzia e că nu le pasă că sunt proști și mai și semnalizează treaba asta. Scuze, nu proști, ci agramați. Da, știu, e o diferență.

Aceeași poveste e și cu șofatul. Ne întoarcem un pic în trecut. Crescusem un pic mai mari și ne luasem permise de conducere. Și fiecare era ”șofer”. Dacă semnalizai cumva o curbă sau parcai ca naiba (cum se întâmplă des acum) atâta îți trebuia. Se făcea o grămadă de bășcău pe subiectul ăsta de nu-ți mai venea să repeți greșeala aia. Dacă crescusem un pic nu însemnă că nu puteam face glume imature :) În ziua de azi e altfel. Cine e bizon în trafic se crede tare. Și e mândru de asta. Adică e prost și semnalizează. Pardon, nu semnalizează.

O carte despre gramatica limbii române se poate cumpăra de aici, iar codul rutier de aici. Le puteți cumpăra cu încredere. Nu știu de ce, dar cred că oamenii care au nevoie de una dintre cărți, au nevoie și de cealaltă – s-ar putea să fie o strânsă legătură.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „Legătura dintre șofat și gramatică”

  1. Faza cu notarea pe un carnet cand un prieten greseste o fac si eu. La orele de mate. E fain sa-ti aduci aminte ca, acum ani si ani, colegul din prima banca a calculat 3 x 6 = 36. Sau Sin patrat = Sin la a patra. Sau.

    Răspunde
  2. Gabi cine e era ofticosul ca nu mai tin minte.Tin minte insa plimbarile cu bicicletele pe strazile parca mai goale atunci, cand ajungeam prin cartiere si locuri care nu stiam nici macar cum se numeau.Sau de “excursiile” din jungla padurilor spre lacul Vanatori ori spre tunel.Acum si x si 0 se joaca pe tableta.Numai bine!!

    Răspunde
  3. Desi regulile ortografice si de punctuatie se schimba mult ai rar in comparatie cu codul rutier, sunt incalcate cu nonsalanta, mai ales ca nu sunt pedepsite pecuniar. Nici cultura, nici civilizatie… Din pacate , mai comit chiar si greseli de ortografie si de punctuatie dintr-un soi de lene intelectuala. Articolul dv. m-a pus pe ganduri, m-a trezit pe deplin…Consult cu asiduitate DEX-ul, mai ales pentru sensurile multiple ale cuvintelor, avand deseori surprize …

    Răspunde
  4. Deci sa fim seriosi, scrisul in limba romana e foarte serios.E chiar metoda de selectie .Am vazut la fata mea asta .Daca unul nu scrie corect il taie din lista ,pe bune…Eu nu-l tai , da-mi fac parerea pe loc, la naiba ! Doar suntem romani si-n afara de asta ,poti data pe google daca ai vreo indoiala,ca fiecare mai are cate un dubiu cateodata si doar evoluam ,nu?!

    Răspunde
    • Și eu caut foarte multe chestii pe Google legate de scriere când am dubii. Mai faci greșeli de scriere, dar nu putem transforma asta într-un stil de viață. Și, vorba ta, e păcat, pentru că oamnii își formează rapid o părere despre tine ca om pe baza modului de scriere.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.