Inegalitatea economică dăunează societăților

Dacă veți auzi pe undeva că inegalitatea economică dăunează societăților, probabil veți spune că știți deja asta. Da, oarecum nu trebuie să fii chiar un geniu ca să-ți dai seama de acest aspect, însă atunci când vezi niște statistici frumos prelucrate și prezentate, parcă ai o viziune și mai ok asupra lucrurilor.

Când merg în deplasări de serviciu cu Sorin, un coleg de-al meu de muncă, nu trec nici 20 de minute de drum că se iscă și câte o discuție interesantă. Tura asta am discutat despre faptul că inegalitatea economică dăunează societăților și despre fenomenul de downshifting, fenomen despre care mă mai documentez și revin mai târziu cu un articol.

Inegalitatea economică dăunează societăților

Prezentarea video pe care o veți vedea la finalul acestui articol, releva faptul că în țările unde inegalitatea economică e mare, există și foarte multe derapaje sociale. Și nu vorbim de un singur tip de derapaje sociale, ci de aproape toate: rată de infracționalitate crescută, copii care renunță la școală mult mai devreme, fete care rămân însărcinate înainte de a împlini 18 ani etc.

Am rămas mai mult sau mai puțin surprins să aflu că în S.U.A. există o inegalitate economică foarte mare, din care rezultă și probleme grave în societatea americană. Richard Wilkinson, vorbitorul, a făcut la un moment dat și o remarcă pe cât de amuzantă, pe atât de adevărată: dacă americanii vor să-și trăiască visul american, atunci ar trebui să meargă în Danemarca :).

Inegalitatea economică dăunează societăților

Studiile și statisticile arată că țările în care inegalitatea economică este redusă, există mult mai puține probleme sociale și, bineînțeles, diferențe mult mai mici între clase. Statele cu o inegalitate economică redusă sunt Japonia și țările nordice (Norvegia, Suedia, Danemarca). Interesant este faptul că deși Japonia este foarte diferită ca sistem de țările nordice, inegalitatea economică are cote reduse în ambele zone.

Asta arată că inegalitatea economică poate fi combătută prin mai multe metode, nu doar prin una. Cel mai important este să fie combătută. Despre România nu am văzut detalii, deși ar fi fost un bun exemplu de inegalitate economică care dăunează societății, exemplu care probabil nu s-ar fi situat neapărat la extrema negativă, dar nici nu ar fi fost foarte apropiat de extrema pozitivă.

Cam atât pe scurt, însă dacă vreți să aflați mai multe despre faptul că inegalitatea economică dăunează societăților, merită neapărat să urmăriți videoclipul de mai jos. Priviți-l ca pe o investiție scurtă în cultura voastră generală. Eu așa l-am privit și nu mi-a părut rău.

[ted id=1253 lang=ro]

Sursă.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.