Știi care e cea mai mare chestie rea pe care o aud în ultima vreme? De fapt, sunt 2 chestii descurajatoare cu care se hrănesc unii oameni cu o atâta convingere încât e foarte greu să creadă altceva.
- Să mai facă și alții. Să mai aibă și alții grijă de mediul înconjurător. Să economisească alții apă și energie electrică. Să colecteze alții selectiv. Oricum eu sunt prea mic ca să fac diferența.
- Gestul meu nu contează. Important e să facă ”ăia mari” economie de energie. Să recicleze marile companii. Să planteze ele copaci. Să colecteze ele selectiv. Oricum eu sunt prea mic ca să fac diferența.
Nu știu dacă îți dai seama dar acest ”Oricum eu sunt prea mic ca să fac diferența.” este probabil cea mai mare minciună cu care societatea de astăzi controlează și manipulează oamenii din toate țările, nu doar la noi.
În condițiile în care în țările cu apă caldă există o oarecare libertate și acces liber la informații, singura variantă de a controla poporul este să-l ții ocupat cu mizerii media și să-i alimentezi convingerea că e prea mic să schimbe ceva sau să facă diferența. Astfel, te vei asigura că obții un popor inert.
Orice gest face diferența
Asemenea efectului fluture (butterfly effect) prin care știm că o bătaie de fluture în Australia poate produce un uragan în America de Nord (la nivel cel puțin teoretic), orice gest va face sigur diferența.
Și pentru că vorbim despre Ziua Pământului, ce este sărbătorită în fiecare an pe 22 Aprilie, este un moment bun să vorbim despre câteva obiceiuri concrete pe care le poți adopta pentru a proteja mediul.
De ce să protejăm mediul – e reală încălzirea globală?
Normal că este reală încălzirea globală. Orice punere la îndoială a acestui aspect nu face decât foarte mult rău planetei și mediului înconjurător. Există dovezi mai reale decât orice. Sub ochii noștri.
La un moment dat se vorbea despre Groenlanda că riscă să se topească și dacă nu facem ceva vom ajunge în punctul în care nu mai putem face nimic. Am ajuns deja acolo. Groenlanda va dispărea.
Nu se mai poate face nimic pentru Groenlanda, dar încă se mai poate face ceva pentru întreaga planetă dacă acționăm responsabil. Și nu ne putem aștepta să facă alții, să dreagă alții etc.
Pentru că noi nici nu-i putem schimba pe alții și nici nu le putem controla valorile, atitudinea sau comportamentul. Singura persoană pe care o poți controla ești tu. Așa că vezi ce poți face tu.
E groasă treaba cu încălzirea globală!
Pe lângă treaba cu Groenlanda care mi se pare foarte nasoală, am citit ieri pe CNBC că Maldive cere urgent ajutor deoarece din cauza încălzirii globale crește nivelul oceanelor și Insulele Maldive vor dispărea.
Până în anul 2050 peste 80% din populația globului va fi afectată de încălzirea globală. Până în 2035 avem timp să facem ceva pentru a împiedica punctul din care nu ne mai putem întoarce.
Problema e însă alta. Că și în cazul Groenlandei, punctul din care nu se mai putea întoarce era estimat cu 2 ani mai târziu și a venit cu 2 ani mai devreme. Dacă 2035 înseamnă de fapt 2030 sau 2025?
Eu n-am bani și tu vorbești de încălzire globală?
Da. Dacă nu mai ai ce să mănânci arată-mi tu mie cum îți pui bani în farfurie și îi mănânci? Mai ales că banii vor fi doar niște cifre pe un monitor de calculator sau smartphone, pentru că numerarul dispare ușor.
Spune-mi tu cum îi vei potoli setea copilului tău cu bani atunci când acesta va implora după apă? Iartă-mă că trebuie să-ți creionez astfel de peisaje dezolante, dar viața bate filmul. Și e mai rea uneori.
Eu știu că ai văzut multe filme americane cu dezastre naturale, filme apocaliptice și așa mai departe, dar la final acolo apărea un erou care salva situația. În viața reală nu există un astfel de erou.
În viața reală tu ești propriul tău erou. Fiecare gest de-al tău contează, oricât este de mărunt. Și asemenea unui mușuroi de furnici, furnică cu furnică face diferența la final. Societatea se schimbă om cu om.
Atunci când faci ce trebuie o faci pentru că trebuie și atât. Nu te aștepți la nimic în schimb, nu te aștepți la laude sau la recunoștință. O faci pentru că e corect. Și orice acțiune are consecințe, ține minte asta.
Ce fac eu personal pentru mediul înconjurător
Exist, deci poluez. Nu am să fac acum pe mironosița pentru că am o casă, am o curte pe care o ud, am două mașini în familie, am două motociclete, am animale de companie. Am o amprentă de carbon semnificativă.
Asta nu înseamnă că nu încerc să mi-o reduc și împreună cu familia mea să duc o viață mai responsabilă. Gesturi mărunte care făcute zilnic sau săptămânal duc la obiceiuri sustenabile.
- Închid apa când mă spăl pe dinți și când mă bărbieresc. Când mă spăl pe dinți folosesc apă la început și sfârșit, când clătesc. Nu e nevoie să curgă încontinuu nici măcar când te bărbierești.
- Fac duș în loc de baie. Și fac dușuri scurte, cuprinse între 3 și 5 minute maximum. Îmi iau săpunul, gelul de duș și șamponul la îndemână și mă spăl rapid. Mă pot relaxa și altfel, nu doar la duș.
- Am pus becuri economice peste tot prin casă. De asemenea, am pus temporizatoare, senzori de mișcare și de crepuscul pentru a se închide lumina automat în caz că cineva o uită.
- Am cumpărat coșuri de gunoi de colectare selectivă și facem colectare selectivă, chiar dacă unde locuiesc eu tot gunoiul este pus la un loc în mașina de gunoi. Nu contează, o fac în continuare.
- Încerc pe cât posibil să îmi fac un traseu mental al treburilor prin oraș astfel încât să combin transporturi cu mașina cu mai multe activități sau oameni la un loc, ca să nu consumăm aiurea.
- Pentru căldură folosim un termostat inteligent Google Nest care învață progresiv cum să economisească energie și îmi trimite rapoarte de economisire. E mai ok decât mă așteptam.
- Nu îmi mai cumpăr așa de multe lucruri. Mă gândesc de două ori dacă îmi trebuie, mai ales dacă e vorba de electronice. De haine sau încălțăminte nu mai zic – îmi cumpăr destul de rar.
- Folosesc hârtie reciclată pentru print. Atât acasă cât și la firmă. În rețeaua de firme pentru care lucrez am digitalizat hârțogăraia și am redus cu 90% consumul de hârtie și toner din aprilie 2020.
- Nu mai cumpăr pungi de plastic și uneori nici măcar de hârtie. Folosesc plase reutilizabile din material textil. Iar dacă le uit, bag cumpărăturile direct în portbagaj și le bag în sacoșe când ajung acasă.
- Nu mai folosim paie acasă aproape deloc. Fiica mea mai folosea, dar are câteva de carton acum și unul din sticlă parcă. Paiele de plastic poluează mai mult decât credeai, să știi. Refuză paiul!
- Cumpăr bere la sticlă și vin la sticlă. Sticlă de sticlă mă refer. La fel și cu gemurile, pentru că sunt un mare amator de gemuri și dulcețuri la micul dejun. Aleg cu precădere ambalajele refolosibile, din sticlă.
- Nu mai cumpăr apă la sticle de plastic de vreun an. Mi-am montat inițial filtre de apă, dar apa din zona unde stau eu prea nasoală. Am ales o soluție cu bidoane mari, reciclabile, de 17 L și un dozator.
- Dacă ceva se strică nu mă mai grăbesc să zic ”Bine că s-a stricat, oricum voiam să-l schimb!” Mă orientez acum pe reparare, fie că e bicicletă, telefon, laptop, hidrofor sau orice altceva mai merge reparat.
- Am început să cumpăr mai des de la producătorii locali. Fie că e vorba de fructe, legume sau carne. Apelez la producătorii locali sau la furnizorii de servicii locali pentru că uneori chiar au calitate mai bună.
Ce vreau să mai fac (din capitolul ”va urma”):
- Locuiesc la casă, am acoperiș în două ape de peste 95 m2 și o parte e îndreptată spre Sud. E păcat să nu îmi pun panouri fotovoltaice și să nu devin prosumator. Sper să dea drumul la Casa Verde din nou.
- Acum am un diesel Euro 6.1 din 2019 și o benzină. Până la finalul anului 2024 în familie vom avea o mașină 100% electrică pentru 80% din deplasări și o benzină full hybrid pentru deplasările mai lungi.
- Am un sistem automat de udare a curții. Am dozat presiunea și reprizele mai scurte pentru a avea un consum optim. Urmează să pun senzori de umiditate ca să nu mai ude sistemul dacă plouă.
Nu mă laud sau ceva de genul, dar am zis că poate te inspiră și pe tine unele din aceste chestii. Și poate îmi lași și mie un comentariu cu ce faci tu ca să mă inspiri și pe mine la rândul tău.
Ce altceva mai poți face pentru Pământ
Mai sunt multe chestii pe care le poți face, iar una dintre ele este să alegi firmele prietenoase cu mediul înconjurător. Pentru că atunci când alegi o astfel de companie, alegi binele.
Este scump să fii prietenos cu mediul înconjurător. Atât ca persoană fizică cât și ca persoană juridică. Alegerile sustenabile costă mai mult. Asta înseamnă că firma aia alege să folosească mai bine o parte din profit.
Oamenii mici se gândesc doar la satisfacția pe termen scurt. De asta am bulit planeta asta într-un ritm accelerat în ultima sută de ani (nu, nu e de mai de mult – a durat o simplă sută de ani să ajungem așa).
Uite, de exemplu o inițiativă mișto a celor de la E.ON de Ziua Pământului este să planteze câte un pom pentru fiecare cont E.ON Myline activat (cu factură electronică) până pe 21 Mai 2021.
Iarăși, au și o campanii cu premii zilnice pentru cei care își activează contul. Poți urmări pe pagina lor de Facebook când se acordă premiile:
- carduri cadou eMAG
- carduri cadou Decathlon
- zile gratuite de energie
- abonamente anuale National Geographic
- abonamente anuale Traveler
Update: din seria ”fapte, nu vorbe”, tatăl meu și-a luat E.ON Duo azi de la ei pentru gaz și electricitate cu aproximativ 168 lei pe lună. L-am ajutat cu achiziția online, pozat carte de identitate, facturi etc.
Să ne înțelegem, 168 lei pe lună și pentru gaze și pentru curent (2 SERVICII) pentru un apartament cu 2 camere de aprox. 40 m2 în care locuiesc 2 persoane. Diseară trimit și eu actele pentru contul meu.
M-am uitat pe contract și îmi expiră în iunie cu furnizorul actual. Am tot un contract de tip Duo la (alt furnizor) care plătesc 450 lei pe lună predictibil cu regularizare (peste 160 m2 suprafață utilă, 3 persoane).
La E.ON Duo pentru 3 persoane și peste 160 m2 îmi iese o valoare estimată de 368 lei în Sat Costi, Com. Vânători, Jud. Galați (e practic lipită de Galați localitatea – adică în Galați, putem zice).
Înseamnă o economie de 82 lei pe lună timp de 2 ani, adică aproape 2000 lei pe toată durata contractului. Plus regularizările anuale aferente pe care mi le asum sau pe care le controlez foarte bine pentru că voi avea posibilitatea să-mi transmit indexul la curent și gaz direct din E.ON Myline.
Am făcut acest update ca răspuns pentru cei care au comentat pe Facebook la articolul meu legat de liberalizarea pieței de energie electrică și gaz, că aceasta ar însemna de fapt scumpiri. Nu e chiar așa.
Sunt un om al cifrelor și al calculelor. Și da, dacă nu te informezi, orice poate să fie mai scump pe lumea asta, indiferent dacă îți iei un nou telefon sau un contract de servicii de furnizare gaz sau curent.
Dar dacă ești o persoană deschisă și te documentezi, poți face chiar afaceri foarte bune atunci când îți schimbi contractul de furnizare energie electrică și gaze la alt furnizor. Pe calcule la virgulă, nu pe vorbe.
Concluzie
Ziua Pământului este în fiecare zi, nu doar pe 22 Aprilie în fiecare an. Nu îți trebuie un motiv anume pentru a fi o persoană responsabilă față de mediul înconjurător. Trebuie doar să acționezi.
Foarte interesant articolul, cu multe informatii utile. Legat de dorinta ta de a-ti instala un sistem fotovoltaic, pot spune din propria experienta ca e o investitie buna. Eu sunt multumit, desi am achizitionat un sistem fotovoltaic On-Grid, de 5 kW, din fonduri proprii. Dar daca ai prins deja loc in programul Casa Verde, este si mai bine. Am inteles ca anul acesta s-au epuizat locurile in primele 10 minute… Pe de alta parte sper sa se reglementeze treaba cu compensarea 1 la 1. Am vazut ca a fost scandal pe tema acesta.
Foarte multe informatii utile. Multumim.
168 de lei nu e prea mult pt un apartament asa mic cu 2 persoane. Eu platesc in jur de 100 lei.
Salut Mihai! 168 lei împărțit la 2, adică și la curent și la gaz. Înseamnă o medie aritmetică estimată de 84 lei, ceea ce e foarte ok. Bineînțeles, astea sunt niște estimări și din ce m-am uitat pe facturile alor mei se vor încadra, că nu consumă mult.
De asemenea, subliniez faptul că sunt estimări pentru că nu plătim curent și gaz la suprafața casei sau la număr de locuitori ai acestia, ci le cât consumăm.
Dacă stăm două persoane în 40 de m2 dar avem riguri de minat cryptomonede pe hol, nu vom plăti 100 lei curent =))))
Deci, se va plăti tot în funcție de consim, mai ales dacă o ții din scurt și bagi lunar indexul în aplicația E.ON Myline. Vara probabil vei plăti mai puțin gaz și mai mult curent (pt. că ții aerul condiționat pornit), iar iarna vei plăti mai mult gaz sau și mai mult curent dacă folosești calorifere sau panouri electrice (dacă nu ai încălzire pe bază de gaz cu centrală în condensare – ceea ce recomand).
Am inteles. Multumesc mult Gabriel pt raspuns. Stiam eu de ce te urmaresc cu drag. Mereu esti simplu si la obiect. Sa o tii tot asa.
Mulțumesc și eu foarte mult!
Foarte sincer de bun articolul asta! Felictari!