În caz că nu ai citit mare lucru despre ultimul flagship al celor de la Huawei și nici nu ai apucat să vezi cum arată sau cu ce specificații „se laudă”, vei găsi detalii în articolul publicat zilele trecute, care poate fi accesat aici.
În rândurile următoare voi descrie experiența de utilizare și cât de potentă este camera Huawei-ului P9, din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit, căci nu mă consider mare pasionat de fotografie și nu pot spune că am cunoștințe avansate în domeniu.
Experiență de utilizare
După cum am menționat și în articolul de prezentare, Huawei P9 rulează Android 6.0 peste care este aplicată interfața EMUI v4.1. Cât timp l-am avut în teste am și primit un update destul de mare (500 de mb), dar care a adus doar ceva îmbunătățiri de securitate – fluiditatea și design-ul au rămas la fel.
Din start am observat că nu există „sertar de aplicații”. Asta înseamnă că toate aplicațiile vor fi adăugate pe cele patru ecrane. Interfața permite să creezi foldere în care poți grupa aplicațiile pentru a mai curăța din iconițe.
Shortcut-urile sunt dispuse bine, din punctul meu de vedere, iar lucrurile nu sunt tocmai haotice. Problema descrisă mai sus poate fi rezolvată cu ușurință prin instalarea unui alt launcher (cum ar fi Nova), în caz că te deranjează chiar atât de tare.
Senzorul de amprentă mi se pare fantastic. A fost foarte simplu de setat și a funcționat perfect de fiecare dată. De asemenea, mi se pare foarte comod de utilizat, pentru că în momentul în care ții telefonul în mână – cel puțin eu, degetul folosit pentru a seta senzorul stă fix în zona aia.
În concluzie, din punctul meu de vedere, experiența de utilizare este demnă de un flagship. Nu am avut momente de lag, nu am sesizat niciun semn că lucrurile ar fi încetinit. Totul se mișcă instantaneu.
La capitolul sunet stăm bine. Căștile nu îmi par a fi tocmai comode, dar calitatea sunetului este bună. Nu am putut da volumul la maxim, căci nu am vrut să îmi sparg timpanele. Difuzorul Huawei-ului P9 emite un sunet satisfăcător, dar nu are nimic special (nu prea are bass). Dacă vrei să-l folosești pentru muzică în cameră, îți sugerez un difuzor bluetooth – testat, funcționează foarte bine.
Display
Huawei P9 folosește ca display un IPS-NEO LCD de 5,2 inchi, rulând la o rezoluție Full HD 1080p (~423 ppi), protejat de Corning Gorilla Glass 4. Este foarte adevărat că majoritatea celorlalte flagship-uri foloseasc panouri Amoled la rezoluții superioare, dar sincer, din punctul meu de vedere, ecranul Huawei-ului este mulțumitor. Culorile nu sunt tocmai explozive, ca în cazul Samsung-ului S7 Edge, dar calitatea este okay.
Imaginile arată bine, iar utilizarea în lumina directă a Soarelui este absolut okay. Nu am făcut teste de luminozitate, vorbesc pur și simplu din punctul de vedere al unui utilizator. Clipurile video se mișcă impecabil de asemenea, indiferent că sunt filmate de tine sau de pe YouTube, iar bara cu butoanele de home, back și multitasking dispare în timpul vizionării.
Dimensiunea display-ului îmi pare foarte bună și îmi place că lateralele sunt foarte mici și ai impresia că ecranul este edge-to-edge.
Cameră foto
Încă de când a fost anunțat, hype-ul în jurul Huawei P9 a luat naștere datorită camerei – 12 megapixeli Dual camera cu Leica optics. Doar brandul Leica spune foarte multe, fiind unul dintre marile nume consacrate și specializate în acest domeniu – produc elemente optice, microscoape etc. Așadar, probabil toată lumea și-a construit niște așteptări foarte-foarte mari.
Din start, trebuie să subliniez faptul că Huawei P9 înregistrează maxim 1080p la 60 sau 30 fps. Nu avem captură 4K. Din punctul meu de vedere… Și ce dacă nu avem captură 4K?! Să fim serioși, câți dintre noi își folosesc telefonul pentru a filma în stil profesional și au la dispoziție un ecran 4K pe care să se bucure de calitate? Camera Huawei-ului este potrivită pentru un vlog sau pentru a surprinde ceva inedit la calitate rezonabilă.
Pe de altă parte, poate că filmarea 4K ar trebui să fie un musai pe un flagship în 2016…
În față avem o cameră de 8 megapixeli pentru selfie, capabilă de filmare 1080p de asemenea. Nu voi insista foarte mult pe ea. Își face treaba cu brio din punctul meu de vedere și îmi place că poți scoate efectele de beautification sau le poți amplifica.
Revenind la camera principală… nu pot spune că am fost dat pe spate. Focalizarea este foarte rapidă, iar poza este surprinsă instantaneu. Aceste aspecte sunt foarte importante, pentru că smartphone-ul nu este o cameră foto propriu-zisă ci un device pe care-l poți accesa rapid pentru point and shoot.
Ideea de dual camera este relativ simplă. Una dintre camere surprinde doar imagini color, iar a doua surprinde doar alb-negru, în vreme ce softul combină cele două ipostaze. Detaliul cel mai important, din punctul meu de vedere, este camera alb-negru, care captează mult mai multă lumină și, implicit, detalii.
La capitolul setări, totul este foarte simplu dispus. Swype de la stânga spre dreapta aduce un meniu cu toate mod-urile disponibile pentru cameră – monochrome, beauty, HDR, panorama, foto de noapte etc, iar un swype de la dreapta la stânga aduce meniul cu setări.
Toate mod-urile funcționează okay, deși, spre rușinea mea, nu am apucat să testez light painting. Funcția „night shot” necesită un trepied pentru a putea profita de ea, iar rezultatele sunt drăguțe (practic, se face o poză cu timp de expunere de până la 24 de secunde).
Pozele, default, sunt în format 4:3, deci pot fi urcate pe Intagram fără a face crop, iar dacă vrei poți adăuga automat un watermark Leica peste pozele făcute cu camera principală.
Încă un aspect pe care aș vrea să-l subliniez înainte să adaug o galerie foto cu câteva poze făcute ziua și noaptea, este faptul că softul, cel puțin așa mi s-a părut mie, are tendința de a „îmbogăți” puțin culorile, ducându-le spre un efect vivid – plăcut ochiului, însă uneori dă impresia de fals – unele frunze nu erau chiar atât de verzi în realitate. Mă rog, e o chestie de gust și preferință.
Vă las aici câteva dintre poze, fără efecte adăugate peste sau mai știu eu ce.
Așadar, camera nu pot spune că m-a dat pe spate. Da, este o cameră foarte bună pentru un smartphone, dar tot hype-ul cu Leica nu pare justificat. Repet, camera de smartphone trebuie să fie doar pentru a surprinde ceva la o calitate bună, pentru a fi păstrat ca amintire în Google Photos sau pentru a fi pus pe vreo rețea de socializare. Pentru fotografie de calitate ai nevoie de aparat foto.
Aș aprecia să-mi lăsați în secțiunea de comentarii părerile voastre și eventuale întrebări. În cel mai scurt timp posibil o să vă scriu și despre cum se descurcă Huawei P9 în jocuri și despre autonomie.
Huawei P9 e primit în teste, in cadrul programului Orange Smartphone Testers.
Ai scris „din punctul meu de vedere” de 148 de ori.
So boring…