Ghid de taxe crypto România

Vrei să afli câtă taxe vei plăti pe crypto în România? În acest ghid despre taxele crypto, îți explic tot ce trebuie să știi: impozitul pe câștiguri de capital, impozitul pe venit și cum să calculezi și să raportezi aceste taxe la ANAF. Nu uita, termenul limită este 25 mai!

Trebuie să plătești impozit pe crypto în România?

Da, orice profit din crypto în România este supus impozitului pe venit, chiar dacă ANAF nu a publicat încă orientări detaliate.

Cât impozit plătești pe crypto în România?

Plătești un impozit pe venit de 10% pentru orice câștig de capital sau venit suplimentar din investițiile crypto, dacă câștigurile tale anuale depășesc 600 de lei.

Actualizare articol legat de taxe crypto România

Acest articol despre taxe crypto România este actualizat constant, așa că te rofg să ții cont de data ultimei actualizări, deoarece informațiile din acest articol sut sau erau valide doar la acea dată calendaristică.

 • Ultima actualizare: decembrie 2023. Prezentul ghid de taxe crypto în România este valabil cu scop pur informativ pentru pentru veniturile crypto realizate în anul fiscal 2023. Aceasta declarație se depune până pe 25 mai 2024.

Recomandări crypto

 • Fă-ți un cont pe Binance folosind acest link de afiliere, deoarece vei obține reducerea maximă de 20% pe viață la comisioanele de tranzacționare
 • Fă-ți un cont pe Nexo folosind acest link de afiliere și puneți asset-urile crypto la treabă ca să-ți producă dobânzi foarte bune + alte beneficii
 • Fă-ți un cont pe Koinly folosind acest link de afiliere și conectează-ți toate portofelele și exchange-urile crypto ca să ai un raport de taxe corect
taxe crypto romania

Video despre taxe crypto

Pentru cei care preferă să urmărească videoclipuri, am fpcut video despre taxele crypto pe vlogul meu de YouTube.

Poate ANAF să urmărească crypto?

Da, ANAF poate și urmărește criptomonedele. Deși ghidurile lor nu sunt foarte detaliate, ANAF a precizat că se așteaptă ca investitorii să plătească taxe pe câștigurile din crypto.

România, ca membru al UE, urmează directivele privind schimbul de date și combaterea spălării banilor, ceea ce înseamnă că firmele financiare trebuie să respecte regulile KYC.

În iunie 2022, ANAF a auditat 63 de investitori cu câștiguri de peste 131 de milioane de euro și a descoperit că 49 de milioane nu erau raportate. ANAF va continua verificările pentru a asigura conformitatea.

Este vreo taxă crypto 0?

Vestea bună este că nu toate tranzacțiile tale crypto sunt impozabile în România. Tranzacțiile scutite de taxe includ:

 • Cumpărarea de crypto cu lei sau euro.
 • Deținerea de crypto.
 • Transferul de crypto între propriile portofele.

Deoarece România nu taxează cadourile, cel mai probabil cadourile de tip crypto sunt și ele scutite de taxe, deși ANAF nu a confirmat încă acest lucru.

Cum se impozitează crypto în România?

ANAF nu a oferit multe îndrumări detaliate privind taxele pentru crypto, dar există câteva reglementări de bază. Guvernul României, ca și majoritatea guvernelor, nu recunoaște criptomonedele ca mijloc legal de plată conform legislației române.

cum se taxeaza crypto in romania

Tranzacțiile cu monede virtuale, inclusiv criptomonede, sunt reglementate de articolul 116(1) din Legea 227/2015. Veniturile din crypto sunt considerate venituri din surse alternative și sunt supuse impozitului pe venit.

Prin urmare, responsabilitatea de a calcula și a raporta aceste venituri la ANAF revine investitorilor, nu companiilor implicate în tranzacții. Modul în care se impozitează crypto depinde de tipul tranzacției, fie că este vorba de câștig de capital sau de venit.

Câștigurile din crypto

Când scapi de cripto, vei avea fie un profit, fie o pierdere. Situațiile includ:

 • Vânzarea cripto pentru monedă fiat (inclusiv utilizarea unui ATM Bitcoin).
 • Schimbarea unei criptomonede cu alta.
 • Cheltuirea criptomonedelor pe bunuri și servicii – ca o tranzacție de barter.

Aceste tranzacții sunt impozabile. De fiecare dată când vinzi, schimbi sau cheltuiești cripto, trebuie să-ți calculezi câștigul sau pierderea. Dacă ai un câștig, vei plăti impozit pe venit. Dacă ai o pierdere, nu plătești impozit și poți folosi pierderile pentru a-ți reduce obligațiile fiscale.

Rata impozitului pe câștig de capital în România

România nu are o cotă specifică pentru impozitul pe câștiguri de capital. În schimb, plătești un impozit pe venitul personal (PIT) de 10% pentru orice câștig din crypto.

Reduceri fiscale pentru taxele crypto

Dacă câștigul tău dintr-o singură tranzacție este mai mic de 200 de lei, nu trebuie să declari sau să plătești impozit pe acea tranzacție. Totuși, acest lucru este valabil doar dacă câștigurile tale totale într-un an financiar nu depășesc 600 de lei.

scutiri de impozite crypto romania

Taxe suplimentare

Dacă profiturile tale totale din surse alternative, inclusiv investițiile crypto, depășesc de 12 ori salariul minim brut pe țară (30.600 lei în 2022), va trebui să plătești și contribuții la asigurările sociale. Aceasta este plafonată la 10% din venitul impozabil, adică 3.060 lei.

Taxarea pierderilor din crypto

În general, pierderile din crypto sunt deductibile fiscal în România. Asta înseamnă că poți compensa pierderile cu câștigurile de capital pentru a-ți reduce obligațiile fiscale într-un anumit exercițiu financiar.

De asemenea, poți reporta pierderile neutilizate pentru o perioadă de până la 7 ani.

Taxarea de crypto pierdut sau furat

Escrocherii, hack-uri și alte fraude sunt frecvente din păcate în lumea crypto. Totuși, ANAF nu a clarificat dacă crypto-ul pierdut sau furat poate fi considerat o pierdere fiscală.

De aceea, ar fi bine să discuți cu un contabil specializat pe crypto dacă ai o posibilă cerere pentru o pierdere de capital din cauza furtului.

Cum se calculează câștigurile și pierderile crypto

ANAF subliniază că tu ești responsabil de calcularea și raportarea câștigurilor și pierderilor din crypto. Iată cum să faci asta:

Identifică și calculează baza de cost: Baza de cost este cât ai plătit pentru a cumpăra crypto, plus orice cheltuieli legate de achiziție sau cedare, cum ar fi taxele de schimb sau de rețea. Dacă ai achiziționat crypto-ul în alt mod, folosește valoarea justă de piață (în lei) din ziua achiziției.

cum se calculeaza castigurile si pierderile crypto

Calcularea câștigului sau pierderii: Odată ce ai baza de cost, scade-o din prețul de vânzare pentru a calcula câștigul sau pierderea. Dacă ai cedat altfel activul (schimb sau cheltuire), folosește valoarea justă de piață (în lei) din ziua cedării.

ce inseamna un castig crypto

Impozitul pe câștiguri: Dacă ai un câștig, trebuie să plătești 10% impozit pe venitul personal (PIT) pentru acel câștig. Dacă ai o pierdere, poți compensa pierderea cu câștigurile tale pentru a-ți reduce totalul de plată general al taxelor.

Metoda de calcul taxe crypto bazată pe cost

Calcularea bazei de cost poate deveni dificilă pentru investitorii români cu multe tranzacții și cedări de active multiple. De exemplu, dacă tu ai deținut 3 ETH și ai vândut 1 ETH, dar fiecare ETH a fost cumpărat la un preț diferit și la date diferite, cum știi ce bază de cost să folosești?

ANAF nu a publicat ghiduri specifice pentru metodele de bază de cost pentru crypto. Totuși, pentru corporații, sunt permise FIFO, LIFO și ACB, iar pentru investitori individuali cu acțiuni, metoda costului mediu ponderat este permisă (ACB).

Ce înseamnă FIFO, LIFO și ACB?

 • FIFO (First In, First Out): Primul intrat, primul ieșit. Crypto-ul cumpărat primul este și cel vândut primul.
 • LIFO (Last In, First Out): Ultimul intrat, primul ieșit. Crypto-ul cumpărat ultimul este și cel vândut primul.
 • ACB (Average Cost Basis): Baza costului mediu. Calcularea costului mediu al tuturor achizițiilor de crypto pentru a determina baza costului.

Impozitul pe veniturile din crypto

După câștigurile de capital, să discutăm despre veniturile din crypto.

Deși ANAF nu a publicat îndrumări specifice, anumite activități de investiții ar putea fi considerate venituri suplimentare și ar putea fi supuse unui impozit pe venit de 10%. Acestea includ:

 • Mining crypto.
 • Staking crypto.
 • Câștigarea de noi tokenuri prin protocoale DeFi.
 • Câștigarea de noi tokenuri prin produse terțe, cum ar fi staking pe schimburi crypto, conturi de economii pentru investiții sau alte produse de câștig.
care sunt categoriile prin care se taxeaza crypto

Dacă crypto-ul tău este considerat venit suplimentar, vei plăti impozit pe venit de 10% la primire. De asemenea, dacă mai târziu elimini aceste monede sau tokenuri prin vânzare, schimb sau cheltuire, va trebui să plătești din nou 10% impozit pe orice câștig, chiar dacă ai plătit deja impozit la primire.

Cota de impozit pe venit din crypto în Romania

Spre deosebire de multe alte țări, România nu are o structură de impozitare pe niveluri. Toți contribuabilii plătesc o rată fixă de impozit pe venitul personal de 10%.

Cum se calculează venitul din crypto

Pentru a-ți calcula impozitul, trebuie să știi cât ai câștigat. Calcularea venitului cripto este simplă: identifici valoarea justă de piață a monedelor sau jetoanelor în lei, în ziua în care le-ai primit. Aceasta este suma pentru care vei plăti 10% impozit pe venit (PIT).

Cum sunt impozitate anumite tranzacții crypto?

Cumpărarea cripto cu monedă fiat

Cumpărarea cripto cu monedă fiat, fie că este vorba de lei sau euro, este o tranzacție fără taxe.

cumpararea de crypto este fara taxe

Hodling cripto

Întrucât România nu are impozit pe avere, hodling-ul crypto este gratuit, fie că este pe termen scurt sau lung.

Transferuri crypto între propriile portofele

Când transferi criptomonede între portofelele tale, nu dispui de un activ din punct de vedere fiscal, deoarece păstrezi proprietatea. Deci, aceasta este o tranzacție fără taxe.

Totuși, fii atent la taxele de tranzacție. ANAF nu a publicat ghiduri specifice, dar taxele de transfer ar putea fi considerate cheltuieli crypto și, astfel, tranzacții impozabile. Este bine să consulți un contabil pentru sfaturi detaliate.

trasferarea de crypto este gratuita si nu se platesc taxe

Cadouri crypto

ANAF nu a oferit îndrumări specifice despre cadourile crypto și potențialele consecințe fiscale. Totuși, România nu are o taxă pe cadouri pentru alte active, așa că este probabil că și cadourile crypto sau primirea unui cadou crypto sunt scutite de taxe.

Vânzare crypto pentru monedă fiat

Când vinzi crypto pentru monedă fiat, indiferent dacă este vorba de lei sau euro, vei plăti un impozit pe venitul personal (PIT) de 10% pentru orice profit obținut.

vanzarea de cripto se taxeaza

Schimbarea crypto pentru crypto

Când schimbi o criptomonedă pentru alta, vei plăti 10% impozit pe venitul personal (PIT) pentru orice profit obținut.

Acest schimb este considerat o eliminare, așa că trebuie să scazi baza de cost din valoarea de piață justă a crypto-ului în lei, în ziua în care ai efectuat schimbul, pentru a calcula câștigul sau pierderea.

schimbarea crypto pe crypto se taxeaza

Cheltuirea de criptomonede pe bunuri sau servicii

Cheltuirea crypto este considerată o cedare a unui activ. Astfel, vei plăti 10% impozit pe venitul personal (PIT) din orice profit obținut. Pentru a calcula câștigul sau pierderea, scade baza de cost din valoarea justă de piață a crypto-ului în lei, la momentul în care ai cheltuit-o.

Recompense pentru minerit și staking

Deși ANAF nu a oferit ghiduri specifice privind impozitarea recompenselor din minerit sau staking, este probabil că acestea sunt considerate venituri suplimentare. Așadar, vei plăti impozit pe venitul personal (PIT) la primire, bazat pe valoarea de piață justă (în lei) a recompenselor în ziua în care le primești.

Pe lângă aceasta, vei plăti 10% PIT pentru orice profit obținut dacă ulterior vinzi, schimbi sau cheltuiești monedele obținute prin minerit sau stacking.

Când să raportezi taxele crypto în România

Anul fiscal în România se desfășoară de la 1 ianuarie până la 31 decembrie. Dacă ai venituri din surse alternative, cum ar fi crypto, trebuie să depui declarația fiscală anuală până pe 25 mai a anului următor.

date impozitare crypto romania

Cum să depui taxele crypto în România

Poți depune taxele crypto la ANAF folosind formularul de declarație privind impozitul pe venitul personal. Poți face acest lucru și prin portalul online ANAF.

Cum să calculezi și să depui taxele crypto cu Koinly

Acum că știi cum se impozitează criptomonedele și cum să calculezi și să depui taxele la ANAF, să vedem cum te poate ajuta Koinly. După cum observi, treaba este mai complexă decât pare și e greu să calculezi corect, mai ales dacă ești trader crypto.

Koinly îți economisește timp calculând obligațiile fiscale crypto. Iată cât de simplu este:

 1. Înscrie-te pentru un cont gratuit pe Koinly.
 2. Selectează România ca țară de bază, RON ca monedă și metoda de bază de cost.
 3. Conectează Koinly la portofelele și schimburile tale (Koinly se integrează cu Binance, Coinbase, Nexo, Crypto.com, Kraken și multe altele).
 4. Lasă Koinly să colecteze datele. Durează un pic să sincronizeze tot.
 5. Raportul complet de taxe crypto este generat automat!

Pentru a descărca raportul, fă upgrade la un plan plătit de la 39 EUR pe an (costul depinde de numărul de tranzacții). Trimite raportul contabilului tău sau completează declarația fiscală folosind cifrele din raportul Koinly.

obtine raportul tau de taxe crypto

De ce înregistrări crypto are nevoie ANAF-ul?

Cu ANAF auditând investitorii crypto, este esențial să păstrezi o evidență bună a tranzacțiilor. Iată ce ar trebui să păstrezi:

 • Datele tranzacțiilor taxabile.
 • Detalii despre activele implicate (tipul de criptomonede).
 • Valoarea (în lei) a activelor la momentul tranzacțiilor.
 • Detalii despre cei implicați (adresa portofelului) și motivul tranzacției.

Koinly te poate ajuta cu păstrarea acestor înregistrări. Multe burse stochează datele doar pentru o perioadă limitată, dar Koinly le stochează pe termen lung, facilitând partajarea cu ANAF la nevoie.


Disclaimer

Informațiile de pe acest site sunt doar pentru scopuri informative generale și nu ar trebui considerate sfaturi profesionale. Koinly nu este un consilier financiar. Ar trebui să soliciți consiliere juridică, financiară, fiscală sau de altă natură pentru a verifica cum se aplică informațiile la situația ta specifică. Koinly nu este responsabil pentru nicio pierdere cauzată de utilizarea sau încrederea în informațiile furnizate pe acest site. O parte din linkurile din acest articol sunt linkuri de afiliere și e posibil ca eu să câștig un comision dacă le vei folosi pentru a-ți crea un cont pe platformele recomandate, însă acest lucru nu presupune că vei plăti mai mult sau că acest articol reprezintă publicitate.