Fiinta umana nu prea e construita pentru multitasking

Mi-ar plăcea să pot aplica și eu ceea ce voi scrie în acest articol. Asta nu înseamnă că nu încerc. De curând citesc o carte scrisă de Leo Babauta (are un blog într-un top de 50 bloguri prin SUA – Zen Habits se numește). Cartea se intitulează Mai mult cu mai puțin. Deși e o carte simplă și subțire, cuprinde esențialul.

De fapt, despre asta e vorba pentru a putea fi mai productiv. Să te concentrezi pe lucrurile esențiale. Un prim pas, spune el, este să nu mai consideri că absolut toate lucrurile pe care le faci sunt esențiale. Aici apare un cerc vicios interesant și ușor de recunoscut dacă privim ”de sus” la cele mai stresante zile pe care le avem din ce în ce mai des.

Mai exact, dacă tu consideri că toate lucrurile pe care le faci sunt esențiale, unde prin esențial înțelegem lucruri importante și/sau urgente, vei intra în stres profund. Cercul vicios apare. Adică, atunci când ești în stres profund, nu mai ai posibilitatea să îți dai seama ce este esențial și ce nu. Sună logic, dar cam asta se întâmplă. Ca să putem controla acest aspect trebuie să ne planificăm. Ca să ne planificăm trebuie să facem un pas în spate, să respirăm și să ne eliberăm un pic mintea. Este foarte important să accepți pasul în spate uneori. E doar o chestie temporară de cele mai multe ori dacă ești un om inteligent. Un pas în spate te ajută să-ți iei avânt pentru un salt de excepție.

Dar să lăsăm figurile de stil și să ne concentrăm pe chestiile firești, că bloguri de dezvoltare personală și cu cai verzi pe pereți sunt mai multe decât ți-ai imagina. În acest articol încerc să extrag esențialul din ce am citit până acum. Asta nu înseamnă că nu merită să-ți cumperi cartea, pentru că are multe capitole cu sfaturi practice, aplicabile pe loc. Sau exprimări motivante care mie nu îmi ies niciodată :)

Revenind la subiect, stresul vine de cele mai multe ori din multitasking. Unii duc mai mult multitasking, alții mai puțin. Cert este că bateriile se termină indiferent de situație, mai devreme sau mai târziu. O să ziceți că nu puteți controla anumite aspecte. Corect. Însă puteți controla cum reacționați la anumite aspecte. Întotdeauna. O să ziceți că primiți o groază de sarcini, că aveți o grămadă de lucruri de rezolvat. Și asta e corect.

Însă nimeni nu vă obligă să le faceți în același timp. Probabil vi se induce urgența să le faceți repede. Fără un pic de planificare, urgența altora devine a ta. Pe lângă urgențele tale proprii. Și așa te trezești cu foarte multe urgențe. Intri în panică. Te apuci de treabă. Te apuci de o sarcină, apoi îți vine în minte alta. Îți sună telefonul. Îți mai apare un email sau un mesaj pe Facebook. Când te întorci la treabă te apuci de altceva. Și tot așa. Probabil e destul de cunoscut scenariul. În schimb, Leo Babauta, propune abordarea care funcționează din cele mai vechi timpuri și nu reprezintă nici un fel de secret. Apucă-te de cele mai grele sarcini în prima parte a zilei, nu lăsa nimic să-ți distragă atenția, iar restul lucrurilor pe care le ai de făcut fă-le pe rând.

Dacă lucrezi în vânzări o să spui, iarăși, că nu poți controla ce se întâmplă. Planifică. Planifică-ți și timp pentru… nimic. Iar atunci când lucrurile vin peste tine, scoate timpul pentru nimic din banca zilnică a timpului. Da, e o bancă zilnică, pentru că timpul nu se reportează. Așa cum nu merită să-ți cheltuiești economiile de bani pe rahaturi, nu merită să-ți cheltuiești nici economiile de timp pe rahaturi. Începe cu schimbări mici, atât de mici încât să-ți fie rușine că îți pui obiective atât de ușoare. E singura cale să schimbi ceva. În rest, vă recomand să cumpărați și să citiți cartea. Nu aveți timp? Ok, atunci citiți-o când stați pe WC. Trebuie doar să nu-ți mai iei telefonul cu tine când intri în baie.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.