Experimente cu Blogger – prima zi

M-am hotărât să fac experimente cu Blogger. Scriam cu puțină vreme în urmă despre WordPress vs Blogger și spuneam că mi-ar plăcea să testez Blogger. Ei bine, am început experimentele. Chiar dacă momentan nu e timpul potrivit pentru a trage concluzii, pot să povestesc câteva experiențe cu Blogger, serviciul de blogging oferit de Google. Pe scurt, am creat un blog pe Blogger. Și cum nu puteam să scriu despre cai verzi pe pereți, am hotărât să scriu despre subiectele cel mai puțin apreciate/vizitate pe www.GabrielUrsan.ro. Adică, am început să scriu despre mâncare și slăbire și cine știe despre ce voi mai scrie. Blogul creat pe Blogger se numește Jurnal de food și poate fi accesat cu un click aici.

Înainte să public acest articol care probabil va crește afișările blogului Jurnal de food, acesta avea 87 de afișări într-o singură zi. De fapt, nici nu pot pune la socoteală o zi întreagă pentru acest număr de afișări, deoarece blogul a fost lansat în a doua parte a zilei și nu a beneficiat de expunere încă din prima parte a zilei. Pentru o primă zi a unui blog, 87 de afișări (atenție, afișări, nu vizitatori unici) este un număr ok. Trebuie să menționez că singura metodă de promovare a articolelor de pe blogul Jurnalul de food a fost doar pe Google+. E drept că mă au foarte multe persoane în cercuri pe Google+, dar am analizat situația și se pare că nu foarte multe persoane din cercurile Google+ urmăresc cu adevărat activitatea mea de acolo. Deci, vizitele nu s-au datorat 100% Google+. Probabil sunt niște booți care scanează blogurile noi create pe Blogger în scopuri mai mult sau mai puțin ortodoxe, că altfel nu-mi explic un număr atât de mare de afișări raportat la 5 articole aproape nepromovate. Rămâne să mai continui experimentul și să văd cum stă treaba mai departe.

Experimente cu Blogger

Din aceste experimente inițiale cu Blogger am observat și lucruri bune, dar și mai puțin bune. Am să încep cu lucrurile bune din cadrul acestor experimente cu Blogger.

Experimente cu BloggerÎmi place că totul e foarte simplu și intuitiv (nu că la WordPress n-ar fi). Îmi place că pot asocia cu ușurință locația de unde am scris un articol (mi-ar plăcea așa ceva și la WordPress, ca să-mi aduc aminte orașele de unde am scris și publicat un articol). Îmi place foarte mult widget-ul cu postări populare, unde apare și o imagine reprezentativă în miniatură alături de numele articolului și un rezumat al acestuia (vreau și de la WordPress ceva nativ pe acest subiect, chiar dacă știu că sunt diverse plugin-uri cu care să fac asta). Îmi place ușurința cu care se pot pune imagini, deși trebuie să mai testez pe partea de poziționări – momentan pot spune doar că îmi place și atât (deși WordPress nu se lasă cu nimic mai prejos, oferind multe opțiuni native de inserare a imaginilor). Îmi place integrarea facilă Google AdSense – despre monetizare îmi voi da cu părerea mai târziu. Îmi place integrarea facilă cu posibilitatea de abonare la newsletter prin FeedBurner (deși nici la WordPress nu greu de realizat). Îmi place integrarea cu Google+ și alte servicii din portofoliul Google în general. Îmi place optimizarea nativă pentru afișarea pe mobil, inclusiv cu AdSense afișat frumos și corect, chiar și ca banner leaderboard. Îmi place că este foarte customizabil, chiar dacă e o platformă free.

Nu îmi place că nu există noțiunea de categorii (noțiune care poate oferi în WordPress o imagine mult mai clară utilizatorilor cu privire la ce subiecte abordezi pe blog). Nu îmi plac template-urile standard oferite de Blogger – știu că se găsesc o groază de template-uri pe net, dar eu prefer să folosesc opțiunile stock (WordPress e cu mult peste la acest capitol). Nu îmi place că nu se pune automat spațiu între paragrafe – trebuie să aerisești articolul manual dacă editezi de pe computer, iar la scrierea unui articol din aplicația Blogger pentru Android nu am reușit să scriu un articol cu spații între paragrafe (a trebuit să intru de pe laptop să-l optimizez – nu a durat mult, dar …). Nu îmi place că activarea comentariilor Google+ este total exclusivistă – mai mult, dacă activezi comentariile pe Google+ și te hotărăști să-ți iei domeniu propriu și să-l asociezi la Blogger, toate comentariile de pe Google+ se vor pierde, așa că nici n-am activat această funcție (pentru WordPress există plugin-uri care permit comentariile pe Google+, dar și comentariile normale cu nume, adresă de email și url). Nu îmi place că nu are noțiunea de CMS în spate – ok, ca blog e blog, dar dacă vrei să mai faci și altceva nu prea poți cu template-urile standard – mă refer la realizarea unui site profesional pentru o firmă, de exemplu.

Cam astea ar fi primele concluzii din seria de experimente cu Blogger. Urmează să mai scriu pe blogul Jurnal de food în zilele următoare ca să văd cum stă și la capitolul SEO, capitol la care Blogger este destul de lăudat având în vedere că e un produs Google până la urmă. Da, știu, am declarat în primul articol de pe Jurnal de food că nu mă va preocupa partea de SEO. Și chiar așa e, pentru că nu am ce plugin-uri să instalez (lipsa plugin-urilor nu am trecut-o încă la ce nu mi-a plăcut, pentru că încă testez să văd dacă se poate trăi fără ele sau nu).

Voi ce părere aveți de Blogger sau de aceste experimente cu Blogger?

7 comentarii la „Experimente cu Blogger – prima zi”

  1. Acum câțiva ani când am folosit Blogger foloseam Tags-urile pe post de categorii. ;)
    Acum după ce m-am obișnuit cu WP mi se pare totul pe dos acolo și nu m-aș mai întoarce. Succes cu testarea! ;)

    Răspunde
  2. Un alt minus este ca nu poti formata url-ul. Adica nu poti scoate data din URL. Cat despre template-uri – poti face ce template vrei, la capitolul asta nu esti limitat deloc. Nu te bloca in cele standard (cu toate ca arata bine cum ai aranjat acolo).

    Răspunde
  3. Ma bucur ca te-ai hotarat sa testezi si tu aceasta platforma. Imi place cum apare blogul din punct de vedere vizual chiar si al continut. Ce imi place mai mult este ca ai ales tema SIMPLE oferite de ei dar prin reclame, poze si alte widgeturi i-ai dat viata. Arata foarte bine! Am sa il urmaresc cu placere.

    Răspunde
    • Iată că am primit și primul comentariu pe acel blog. Mulțumesc Vladko! Te întrebam și acolo, dar te întreb și aici și îmi răspunzi unde poți. Având în vedere că tu folosești Blogger de ceva timp, ai idee dacă se poate răspunde la comentarii din interfața de administrare a blogului? Adică, eu ca să-ți răspund ție la comentariu am mers să ți-l aprob (din păcate nu avem nici o notificare în acest sens în interfața de administrare, în afară de cea de pe mail) și după ce ți l-am aprobat am mers pe articolul în sine (prin intermediul front page) și abia acolo ți-am răspuns.

      Cu alte cuvinte, există vreo metodă de reply rapid la un comentariu în Blogger așa cum este în WordPress?

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.