Evoluţia tehnologiei

Dacă politicienii români nu vor să stârpească corupţia, atunci o va stârpi tehnologia, însă vom plăti un preţ destul de mare: controlul. Oricum îl vom plăti mai devreme sau mai târziu şi vom atât de bine monitorizaţi (cu voia noastră, pentru că ni se va părea cool) încât ne vom dori să revenim la vremurile în care puteam să mai dăm o şpagă pentru a obţine ceva mai bun, mai rapid sau pentru a obţine ceva pur şi simplu. Sau … cine ştie, poate corupţia va fi legalizată până atunci.

Evoluţia tehnologiei

Revenind la subiect, vroiam să spun că în jurul nostru se întâmplă un lucru fantastic în acest moment. Nu mai există evoluţia aia semnificativă a computerelor, cel puţin nu la ritmul cu care eram obişnuiţi. Din gimnaziu (cu puţin înainte de anul 2000) şi până în 2007 când eram şeful unui magazin de computere, parcă s-a derulat un film pe very fast forward. Tehnologia avansa într-un ritm atât de rapid încât un om obişnuit ca mine nu reuşea să ţină pasul şi să înţeleagă fiecare direcţie.

Din 2007 şi până în acest moment, am fost mai degrabă conectat în zona telefoniei mobile şi nu mai ştiu în detaliu cum a evoluat tehnologia în zona computerelor, însă am un feeling puternic că ritmul a mai scăzut. E clar că din 2007 până în 2012 evoluţia a fost semnificativă, însă cred că au fost alte ramuri IT&C care s-au dezvoltat mai mult şi aici mă refer la smartphoneuri şi tablete PC, deviceuri care după umila mea părere vor contura ceea ce se numeşte Web 3.0, adică nivelul următor.

Computer vechi

Sunt multe teorii legate de Web 3.0 şi am citit despre o mare parte din ele. Cel mai mult tind să cred că Web 3.0 se va baza în mod special pe dispozitive care vor avea cât mai multe oportunităţi de interacţiune cu utilizatorul uman. Monitorul, microfonul, boxele, camera web integrată, tastatura sau mouseul nu vor mai fi pur şi simplu de ajuns pentru Web 3.0.

Vor interveni şi alte elemente pentru o experienţă web cât mai intensă, iar o parte din ele vi le pot enumera deja: giroscopul, GPS-ul, senzorul de luminozitate, senzorul de proximitate, camera frontală, camera principală de înaltă rezoluţie, posibilitatea de a realiza videoclipuri în formate video excelente, senzori de privire, senzor pentru feedback haptic, iar lista cred ar mai putea continua cu câteva elemente de actualitate care nu îmi vin chiar acum în minte.

Ei bine, ce are pe lângă display, microfon, difuzoare, cameră web integrată, tastatură (fie ea şi virtuală) şi mouse (simplificat pentru touchscreen) toate elementele menţionate de mine mai sus? Întrebare retorică. Bineînţeles că vorbim de smartphoneuri şi tablete PC. Ce evoluează de la an la an mai tare decât computerele de care scriam mai sus? Tot întrebare retorică :). Smartphoneurile şi tabletele. Ce poate să-şi facă de cap cu atâţia senzori şi opţiuni suplimentare? Web 3.0.

Smartphoneuri si tablete

Iar de aici putem dezvolta la cât de multe combinaţii ne duce mintea. Web 3.0 va fi un fel de asistent personal care va începe să ne cunoască şi să ne recomande chestii pe baza lucrurilor pe care le facem, pe baza locurilor în care mergem şi petrem timp, pe baza fotografiilor făcute, vidoclipurilor realizate şi aşa mai departe. O agenţie puternică de marketing ar înjura şi şi-ar arunca pălăria din cap când ar putea observa că cineva sau ceva strânge atât de multe informaţii despre obiceiurile consumatorilor într-un timp atât de scurt şi cu minimum de bani (utilizatorul va fi mai mult sau mai puţin bucuros să-şi cumpere ultimul răcnet de device, dar în final îl va cumpăra).

De aici posibilităţile sunt multiple şi ar suna destul de retardat să încep să spun ce facem acum şi ce am putea face pe viitor. Ideea e că evoluam fie că vrem fie că nu. Unii dintre noi suntem pionierii pe care îi ceartă nevestele că stau pe Twitter când plimbă copilul :), alţii vor ajunge în scurt timp în această situaţie. De la cocalar la intelectual, de la manelist la rapper, de la ţăran la orăşean, de la femeie la bărbat, de la sculer matriţer la tehnician IT, ş.a.m.d., toţi vom ţine câte ceva în mână sau în mâini :). Nu ştiu dacă e de bine sau de rău. Voi să-mi spuneţi!

În ceea ce priveşte începutul articolului, închei prin a spune că în viitorul apropiat până şi un “Dorel” cu un smartphone de 10 euro cumpărat cu ţacă de pe la vreun operator de telefonie mobilă va putea să încropească un flagrant cu numai trei apăsări de touchscreen. Mai departe vă daţi voi seama.

P.S.: Coloşii s-au apucat deja de mult de Web 3.0 şi fără dispozitivele pline de senzori. Web 3.0 nu e nici un fel de noutate, nu mă înţelegeţi greşit.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

6 comentarii la „Evoluţia tehnologiei”

  1. Am citi undeva treaba asta si mi.a placut cum suna.
    Web 1.0 – Read only
    Web 2.0 – Read Write
    Web 3.0 – Read Write Execute
    Daca asa stau lucrurile nu vreau web 3.0.
    Ar mai fi o chestie ce tine si de bani. Tehnologii exista dar vor fi facute publice la timpul potrivit

    Răspunde
  2. Pe AXN SciFi ruleaza Deep Space Nine, serial filmat de prin ’93 pana prin ’99 si acolo apar foarte des in imagini tabletele :)
    Ce viziune asupra dezvoltarii tehnologiei au avut scenaristii serialului :)

    Răspunde
  3. Stii ce vreau eu sa vad in domeniul tehnologiei? ..
    HOLOGRAMELE.
    Adica sa pot sa o apelez pe mama, acasa, si sa o vad in 3D, ca o holograma. Ca si cum ar fi langa mine.
    Ce zici de asta?

    Gandeste-te la mass effect..ai jucat Mass Effect?
    In mass effect nu erau tastaturi, erau pur si simplu niste holograme cu touch-screen. adica nu apasai pe nimic solid ci atingeai ceva ce pluteste in aer.
    Mai avem mult de evoluat
    Dar inca ceva ce a evoluat in materie de PC este viteza la net
    =) inainte nu depaseam 5MB, iar acum iau si cu 12 MB
    Yay! Tehnologia e superba

    –Cu drag, Felicia
    GoodGameFelicia[.]wordpress[.]com

    Răspunde
    • Corect Felicia! Hologramele sunt o treabă interesantă, numai să fie făcute cu cap şi să fie disponibile oricui, nu cum sunt filmele 3D acum care sunt deja outdated pentru că puţini şi le permit acasă, iar cei care merg la cinema se plâng că au trebuit să poarte ochelarii 3D dacă flimul a avut puţine efecte.

      N-am jucat Mass Effect însă am văzut videoclipuri pe YouTUBE. Superb!

      Răspunde
      • Se va dezvolta tehnologia daca se va dori. Probabil cand nu vor mai avea ce face cu 3D-u sau cu alte tehnologii. O transmisie prin holograma au reusit CNN…cu 60 si ceva de camere parca. Asa ca…se poate, dar nu e pentru noi(inca).

        Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.