Eu am avut la un moment dat un Kindle Paperwhite. Am citit cam ce era de citit pe el în limba română și după aia l-am vândut pentru că s-a ivit ceva și aveam nevoie de bani. La fel am făcut și cu tableta Nexus 7 (2013) pe care mi-aș cumpăra-o din nou acum având în vedere prețul mult prea mare la Nexus 9.
Anul ăsta am ca obiectiv să citesc o carte pe lună. Momentan cumpăr cărți normale, tipărite. Senzația pe care ți-o oferă cititul unei cărți autentice este unică. O zic ca fost posesor de eBook Reader. De menționat că am fost posesor de eBook Reader în anul 2013. Acum suntem în 2015 și scriu acest articol cu speranța că lucrurile s-au mai schimbat. Pentru că mi-ar plăcea să citesc cărți pe un eBook Reader.
Avantajele sunt oarecum evidente. În primul rând, vorbim de dimensiuni, portabilitate și protejarea naturii (dacă vreți și un argument de genul ăsta :)). Dezavantajele sunt la fel de evidente: lipsa titlurilor bune în limba română sau traduse în limba română. Dacă îți iei un eBook Reader și începi să cauți cărți electronice pe internet vei descoperi două tipuri de cărți. Alea care le poți cumpăra, dar titlurile sunt insuficiente sau depășite comparativ cu ce găsim în print. Și alea gratuite care sunt de cele mai multe ori niște pdf-uri obosite și neoptimizate pentru formatul unui eBook Reader. Nu știu dacă s-au mai schimbat lucrurile din 2013 și până acum.
Menționez totuși că dacă ești un cititor de cărți în limba engleză, un eBook Reader s-ar dovedi o investiție cu adevărat bună. Dar să fii obișnuit să citești în engleză. Pentru că astfel, dacă îți iei un Kindle, vei avea parte de cărți care probabil vor ajunge să fie traduse în limba română mult mai târziu sau deloc. Vei putea cumpăra ieftin cărți de actualitate, în care citești despre vânzări, marketing, publicitate sau alte lucruri ale zilelor noastre abordate cu statistici și practici ale prezentului, nu ale trecutului. De exemplu, îți poți da seama foarte ușor cât de veche este o carte de marketing pe care abia ai cumpărat-o, observând că în ea nu se menționează nimic, dar absolut nimic despre marketingul online.
De ce eBook Reader și nu tabletă? Când mi-am cumpărat Kindle-ul m-am întrebat asta. Apoi, am început să citesc păreri. După care am experimentat pe propria-mi piele. Ideea de bază e următoarea: atunci când citești, nu merită să fii deranjat. Dacă îți iei tabletă pe post de eBook Reader ai șanse mari să fii deranjat de tot felul de mesaje de la aplicații (gen Facebook) sau chiar să fii tentat să le accesezi.
Apoi, e vorba de ecran. Un Kindle are acel ecran E Ink care imită hârtia. Asta înseamnă că vei putea citi fără să-ți obosești așa tare ochii. Sau poți citi pe plajă, când soarele ”bate” cu putere. Și nu numai Kindle are E Ink. Mai sunt și alte cititoare de cărți electronice cu un asemenea ecran. În concluzie, dacă vrei să citești doar cărți, nu-ți cumpăra tabletă pentru asta. O zic din experiențele mele trecute. Tabletele sunt bune, dar pentru alte activități. Cititul e o activitate specială, care necesită atenție susținută de chestii care nu îți atrag atenția :)
Sunt curios ce mai știți voi despre disponibilitatea titlurilor în limba română pentru eBook Reader-ere. Dacă aveți ceva exemple relevante poate îmi cumpăr din nou eBook Reader anul ăsta ;)
Am si eu un Kindle si zic ca merita achizitia unuia. Intr-adevar, gasesti multe pdf-uri insa cu ajutorul unui programel reusesc sa le convertesc si sa obtin un format destul de bun. De asemenea cred ca daca cerinta de carti digitale ar fi mai mare, s-ar crea astfel de versiuni si pentru acele carti de care ziceai tu mai sus.