Este Bitcoinul benefic inflației?

Mulți investitori consideră Bitcoinul drept o acoperire financiară, pe care o acumulează treptat în rezerve extinse pentru a-și proteja activele. Oferta pentru Bitcoin e în scădere, iar cererea pe piață, în creștere, fapt care îi oferă un avantaj în ceea ce privește riscul inflației.

Deși Bitcoinul rămâne un activ volatil, unii experți spun că fluctuațiile valorii sale nu au corespuns cu inflația în anii recenți. Poți afla mai multe și de aici: https://bitcoin-era.ro

Acest articol examinează motivele pentru care Bitcoinul este o acoperire mai bună împotriva inflației decât majoritatea activelor din prezent.

De ce Bitcoinul este benefic inflației

De ce Bitcoinul este benefic inflației

Principalul motiv pentru care mulți investitori consideră Bitcoinul drept o bună acoperire împotriva inflației este modelul său unic de cerere și ofertă.

Spre deosebire de dolarul american, sau chiar aurul, care au o autoritate centrală ce reglementează cererea lor, Bitcoinul este un activ descentralizat. Inventatorul Bitcoinului, Satoshi Nakamoto l-a limitat la doar 21 de milioane de unități.

Pe baza protocolului Bitcoin, minerii generează monede noi prin rezolvarea unor probleme matematice complexe la o rată standard predeterminată.

Ei au minat deja 19 milioane de Bitcoini care circulă pe piață. În plus, oferta pentru Bitcoin va fi înjumătățită. Acest fapt reduce la jumătate numărul de recompense oferite minerilor la fiecare patru ani.

Între timp, oferta pentru dolarul american și alte active tradiționale crește treptat, pe baza influențelor politice. Acest lucru permite ca Bitcoinul să aibă o valoare mai mare în dolari americani.

De exemplu, valoarea Bitcoinului s-ar dubla dacă și oferta pentru dolarul american ar crește de două ori. Totuși, piețele nu funcționează întotdeauna așa.

Oferta limitată și înjumătățirea Bitcoinului produc un deficit pe o piață în care cererea este în creștere. Acest lucru permite criptomonedei să atragă și să mențină o putere de cumpărare mai mare în timp, oferind o mai bună acoperire împotriva inflației decât activele tradiționale.

Descentralizarea Bitcoinului îl face mai puțin vulnerabil în fața influențelor politice sau instituționale, având astfel o rezistență mai bună la inflație. 

Corelația între Bitcoin și inflație

Corelația între Bitcoin și inflație

Experții susțin că Bitcoinul nu era popular înainte de pandemie, ci abia în 2017, după care popularitatea sa a scăzut în 2018 și 2019. Acest lucru nu a avut nicio legătură cu inflația.

Masa monetară M2 a crescut cu 25.3% în acea perioadă, iar aurul ar fi fost cea mai bună acoperire financiară naturală, crescând cu 51.9%.

Unii analiști spun că Bitcoinul nu a funcționat drept acoperire financiară recent, inflația fiind în creștere pe tot parcursul anului. Prețurile Bitcoinului au continuat să fluctueze de-a lungul ultimului deceniu.

Totuși, acestea nu au indicat o corelație semnificativă cu inflația sau cu acțiunile de creștere din anul precedent.  

Cu toate acestea, unii investitori și câteva platforme de top de tranzacționare a criptomonedelor precum Cryptosuperstar au raportat recent o creștere în prețurile Bitcoinului.

Experții susțin că aceasta este o mișcare speculativă condusă de milioane de oameni care au un surplus de bani și timp să realizeze tranzacții pe piața profitabilă a criptomonedelor. Acest trend a adus odată cu el mai multe fonduri instituționale, ducând astfel la creșterea prețurilor Bitcoinului.

Dacă utilizarea Bitcoinului va continua, el va deveni într-adevăr o acoperire împotriva inflației. Dacă un număr mai mare de economii, persoane fizice și companii își transferă majoritatea activelor în Bitcoin, acesta ar avea o valoare mai stabilă și ar oferi mai multă protecție împotriva inflației.

Totuși, nu am ajuns încă în acel punct deoarece prețurile Bitcoinului rămân instabile.

Bitcoinul s-a aflat pe piața Bull timp de aproape doi ani, iar declinul era inevitabil. Acest lucru se întâmplă pentru că Bitcoinul încă este un activ speculativ, iar valoarea sa actuală de 2 trilioane de dolari poate conduce la o creștere în viitor.

Precum alte active speculative, Bitcoinul rămâne vulnerabil incertitudinii. Astfel, lucrurile pot evolua brusc în diferite direcții. Un șoc major ar putea dăuna semnificativ activelor orientate spre viitor.

Investitorii și economiștii au păreri diferite în legătură cu rolul Bitcoinului în acoperirea împotriva inflației.

Totuși, sunt de acord cu privire la calitățile sale unice și la rezistența sa la inflație, în comparație cu alte active tradiționale.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.