De peste doi ani apreciez altfel mâncarea. De fapt, de peste doi an savurez mâncarea, aromele, textura, consistența și felul cum o combin cu diverse vinuri. Sau beri. Pentru că am început să gătesc mai mult.
Și pentru că am început să mănânc mai multă mâncare gătită. Spre exemplu, am început să gătim în grupul de prieteni. Soția mea face super salate (nu din alea de ai senzația că rămâi nemâncat). Eu fac pizza.
Rodica, o bună prietenă, face vită foarte bună, somon la cuptor, paste cu creveți sau coaste de porc fără să te umple de grăsimi și calorii inutile. Ștefan și Marius fac burgeri foarte buni la grătar. Și m-au învățat și pe mine.
Echipamentele de bucătărie contează mult
Pe lângă idei, creativitate, rețetă, calitatea produselor sau a cărnii și experiența bucătarului, mai ai nevoie de două ingrediente: dragoste pentru a găti și echipamente de bucătărie bune.
Niște produse de bucătărie bune îți pot face viața mai ușoară în timp ce gătești, dar te pot ajuta să devii mai productiv, să gătești pentru mai mulți oameni simultan și per total să te simți mai bine.
La un moment dat glumeam și spuneam că ar trebui să ne deschidem un restaurant. Nu este de noi o asemenea activitate, dar recunosc că m-am uitat după echipamente profesionale pentru pizzerie sau grătar.
Echipamentele casnice nu sunt la fel ca echipamentele profesionale
Iara nu-i ca vara, știu. Însă pe bune nu credeam că este o așa mare diferență. Echipamentele casnice pentru bucătărie arată super bine și zici că sunt mai degrabă piese de mobilier, nu electrocasnice. Nu e ceva rău, dar…
…dacă te interesează să cauți dotări pentru bucătării profesionale și aterizezi pe un website precum vestitul GGM Gastro International (care btw, are de curând reprezentanță și în România) stai câteva ore pe acolo.
Mi-am dat seama că deschiderea și administrarea unui restaurant nu-i treabă ușoară. Faptul că ți-a ieșit o mâncare bună de câteva ori nu te face Master Chef, iar faptul că ai gătit pentru prieteni, nu te face restaurant.
Studiind subiectul pur ipotetic al deschiderii unui restaurant, chiar și de tip fast food, mi-am dat seama că pentru a te diferenția pozitiv ai nevoie de un flux eficient și bine gândit. Iar asta se face cu echipamente bune.
Țin minte chiar că în filmul The Founder care poate fi văzut pe Netflix, cei de la McDonald`s au făcut simulări cu echipa în aer liber până au găsit cel mai bun raport de eficiență și flux raportat la spațiu.
Iar concluzia era că echipamentele sunt foarte importante, dar dacă sunt așezate și într-o anumită ordine specifică totul devine și mai eficient. Dacă vrei să-ți deschizi restaurant, pizzerie sau fast-food, recomand filmul.
Primele 5 produse de bucătărie pe care mi le-aș lua dacă mi-aș deschide un restaurant
Ca să continui acest exercițiu de imaginație până la capăt, am făcut o listă cu primele 5 produse și echipamente profesionale pentru bucătăria restaurantului meu imaginar. Ar mai multe de de 5, dar mă opresc la 5.
Mie îmi place să fac pizza cu blat pufos, frământat de mine (la mașina de făcut pâine), cu multă brânză și ingrediente plus un un strat subțire de mălai pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt și stropite cu o picătură de ulei.
Așa că am să vă spun ce produse pentru bucătăria unei pizzerii aș alege:
- În primul rând aș cumpăra un frigider profesional pentru pizzerie. Pentru că aș prepara pizza pe loc în fața clientului, mi-aș lua un frigider pentru ingrediente dar și o vitrină frigorifică detașabilă mare unde să pun ingredientele la vedere.
- Apoi, aș cumpăra articole de protecție împotriva microbilor. Ultimul lucru pe care ți l-ai dori este să provoci toxinfecții alimentare. Aș lua măști, mănuși, separatoare de plastic și o stație de dezinfecție serioasă.
- După ce am rezolvat problema depozitării proaspete și a igienei, m-aș orienta pe echipamentul de gătit pizza. Aici aș automatiza mult și aș începe cu un malaxor pentru aluat care să frământe bine aluatul.
- Cel mai greu aspect când fac pizza este să o întind eu și să o fac perfect rotundă. Într-un restaurant pizzerie ai nevoie de o presă blat pizza și de un aparat pentru întins aluatul (da, există așa ceva și îmi voi lua acasă).
- Nu în ultimul rând voi avea nevoie de un cuptor pentru pizza. Un cuptor profesional pentru pizza mi-ar asigura un flux optim de preparare. Aș lua unul premium digital pe gaz, ca să fie ușoară învățarea angajaților.
De unde comanzi echipamente profesionale pentru bucătărie restaurant
Am scris acest articol răspunzând la provocarea GGM Gastro de a-mi imagina care ar fi cele 5 produse pe care mi le-aș cumpăra în bucătăria restaurantului meu, dacă mi-aș deschide unul. După cum vedeți, am luat-o în serios.
GGM Gastro este o companie ce oferă echipamente profesionale, articole de gătit, mobilier și ustensile pentru restaurante, iar de curând compania este și în România.
GGM Gastro este o companie germană ce a fost creată cu scopul de a reinventa gastronomia în fiecare zi, oferind restaurantelor și firmelor de catering echipamente inovative, calitative.
Iara asta atât pentru a ușura munca personalului din restaurante, cât și pentru a oferi clienților produse și servicii la standarde ridicate.
Toate produsele pot fi comandate online, direct de pe site. Și îți vin direct la restaurant sau unde dorești tu să-ți fie livrate.
Concluzie produse bucătărie restaurant
În exercițiul ăsta de imaginație mi-am dat seama că restaurantul nu-i lucru ușor. Însă ca afacere îți poți ușura foarte mult munca dacă ai echipamente de calitate în bucătăria restaurantului tău.
Imaginează-ți în primul rând eficiența, viteza de preparare și servire, dar și curba mai mică și mai rapidă de învățare a angajaților. Știu că nu se vorbește despre asta, dar nu e ușor să găsești angajați buni rapid.
Prin urmare, o sinergie tehnologică formată din echipamente profesionale de bucătărie te poate ajuta să menții standardele de calitate și eficiență chiar și în perioadele mai provocatoare din existența oricărui restaurant.