A trecut mai bine de o lună de când am folosit exclusiv un laptop Google. Mai exact modelul HP Chromebook de 11.6 inchi. Mult mai multe detalii am scris deja aici, în articolul cu primele impresii. Nu am să repet și aici ce am scris acolo, așa că dacă nu ați prins acel articol dați click pe linkul anterior, citiți-l și abia apoi reveniți și citiți articolul ăsta. Ca să fie un fel de continuitate :). Update: E disponibil în România aici.
Ei bine, după o lună e clar că a mai scăzut entuziasmul de la început așa cum scade și dragostea după 3 ani :), dar a rămas aprecierea, respectul și sexul :), asta ca să continui pe aceeași linie comparativă. Voi folosi Chromebook-ul în continuare. Cel puțin în următoarele luni. Dar hai să vă spun ce-mi place, ce nu-mi place și ce ar fi meritat îmbunătățit.
Nu-mi place faptul că are sunetul ăla de plastic când îl iei în mănă. Atenție, sunetul, nu senzația la atingere. Nu e ca o bijuterie de Zenbook, de exemplu. Bine, nu vă luați după comparația asta de rahat, că tocmai am comparat mere cu pere sau Mercedes cu Dacia. Unul e puțin peste 1.300 lei, iar altul e puțin peste 5.500 lei, însă eu ca posesor în paralel și de Zenbook simt des această diferență. Nu mă deranjează foarte tare, că nu e plastic ieftin din ăla de ți se strepezesc dinții când pui mâna pe el, dar e totuși un aspect care merită trecut la categoria „nu-mi place”. De fapt, chiar singurul.
La categoria „ce ar fi meritat îmbunătățit” includ de data asta trei aspecte. Mufa de încărcare universală micro USB care m-a atras atât de tare nu e cine știe ce sfarâială. Nu am fost niciodată pus în situația să împrumut un încărcător de Lumia sau orice Android de la cineva ca să-mi încarc laptopul. Plus că dacă folosești un încărcător de putere mai mică (cum sunt marea majoritate a încărcătoarelor pentru smartphones) nu se încarcă în timp ce îl folosești – trebuie să-l ții închis. Atenție, acest lucru nu se întâmplă și cu încărcătorul lui original care încarcă laptopul în timpul folosirii. Oricum, mufa asta universală micro USB nu cred că va prinde prea mulți purici pentru că nu există încă o soluție tehnică ce să permită încărcarea acumulatorilor mai mari într-un timp foarte scurt. Ai doilea lucru care merită îmbunătățit este autonomia acumulatorului care se duce undeva în 5 ore. E clar că e o autonomie mai mult decât decentă, peste medie, dar deja sunt laptopuri de acest calibru și cu autonomie de 8-9 ore. Al treilea lucru: întotdeauna este loc de mai mult RAM. HP Chromebook 11 are 2 GB. Samsung Chromeboob 2 are 4 GB. Ar fi mers măcar 4 GB de RAM și pe ăsta.
Ce îmi place. Sunt patru chestii. Una pe scurt ar fi greutatea redusă care mă face să uit că îl port după mine mai peste tot. E chiar foarte ușor de cărat. A doua e tot pe scurt și constă în display. Chiar dacă multora vi se pare prea mic 11.6 inchi, rezoluția HD se vede îngăduitor pentru ochi. Însă cireașa de pe tort este faptul că display-ul este IPS, iar la 13 milioane și ceva nu prea am văzut laptopuri cu display-uri IPS. Chestia cu numarul 3 constă în faptul că este și o unealtă de producție, nu numai de web surfing. Adică, mulți compară un Chromebook cu o tabletă = o comparație idioată. Chromebook nu este o tabletă cu tastatură, este un device mult peste o tabletă dacă privim din punctul de vedere al producției. Și al patrulea aspect care îmi place este stabilitatea sistemului de operare. Chrome OS se mișcă bine datorită faptului că e foarte simplu, însă această simplitate mă atrage pe mine cel mai mult. Nu se agață deloc și în afara faptului că n-am găsit încă o aplicație dedicată de tras torenți (ceea ce poate fi foarte grav pentru mulți), nimic nu m-a oprit să-mi fac treburile zilnice.
Cam asta ar fi după mai bine de o lună. Cred că o lună și o săptămână. Dacă aveți întrebări sau comentarii nu ezitați să le scrieți în câmpul de comentarii de mai jos.
Am o intrebare legata de cum utilizezi hromebookul. Il utilizezi si offline? Ce aplicatii recomanzi daca vrei sa scrii pe el si nu este WiFI la indemana? Stiu ca sunt cateva exemple de aplicatii care se pot sincroniza in momentul in care ai acces la internet, dar vreau sa stiu de la un utilizator.
Pana la finele acestui an cred ca fac si eu o comanda pe amazon. Pacat ca ei nu sunt interesati de piata romaneasca direct.
Multumesc,
Mihai
Salut Mihai! Nu prea am apucat sa-l folosesc offline, dar merge bine si offline. Poti sa (offline) scrii in Google Docs, sa faci tabele in Google Sheets sau sa faci prezentari in Google Presentations fara probleme si se sincronizeaza automat cand intri online. Ai inclusiv si aplicatie de Gmail offline. E chiar ok. Te mai astept cu intrebari daca e.
Imi amintesti de mine cel care practic nu vroia sa isi schimbe pc ul sau telefonul(am un telefon care l-am pastrat 4 ani)
Referitor laptop-ul oferid de google, cred ca cel mai important factor e rezistenta.
Eu in mai putin de 6 luni mi-am stricat tastura de la laptop(nu am lichide varsate sau frimituri, resturi)…
Pana la urma cred ca a meritat investitia…
ca fapt divers, iti citeste sotia articolele? ai o comparatie faina pe la inceput :))
Avem doar 2 ani de căsnicie, deci noi suntem încă ok :) Nu, nu prea citește :)