Dropbox vs Google Drive

Dropbox vs Google drive dă titlul articolului în care trebuie să vă anunț că am trecut la Google Drive. Asta nu înseamnă că la întrebarea Dropbox vs Google Drive câștigătorul este din start Google Drive. Dropbox are niște avantaje demne de luat în seamă și rămâne în rândul preferințelor mele din zona cloud. Plus de asta, folosesc Google Drive doar de câteva zile și raportat la felul cu foloseam Dropbox m-am lămurit. Important este să văd cum voi implementa în producție (adică la muncă) toate facilitățile suplimentare sau mai bine spus, avantajele pe care le-ar avea Google Drive față de Dropbox. Și cum mă voi descurca cu dezavantajele, bineînțeles.

Înainte de a trece concret la subiectul Dropbox vs Google Drive, rebuie să vă spun că aceste două servicii au ani de naștere diferiți și număr de utilizatori diferiți. Dropbox a pornit ca serviciu de stocare în cloud prin 2008 și de atunci și până acum a strâns cam peste 100 de milioane de utilizatori (un număr cu adevărat impresionant). Google Drive s-a lansat în aprilie 2012 și a strâns peste 10 milioane de utilizatori într-un an. Aceste statistici arată de la distanță că Dropbox este net superior în comparația Dropbox vs Google Drive, însă nici cei 10 milioane de utilizatori Google Drive înrregistrați într-un an nu sunt de neglijat, dacă ne raportăm la perioada de timp în care aceștia au ales acest serviciu, adică una destul de scurtă. Gata cu statisticile, să trecem la Dropbox vs Google Drive.

Dropbox vs Google Drive

Dropbox vs Google Drive

Planurile de stocare sunt un aspect la care trebuie să privim atent. Dropbox oferă 2 GB de spațiu de stocare gratuit, pe când Google Drive oferă 5 GB 15 GB. Totuși, Dropbox e mult mai ok la posibilitățile de creștere a spațiului de stocare gratuit pentru că poți obține până la 16 GB prin recomandări la prieteni, like-uri pe Facebook etc. Însă dacă vorbim de planurile de stocare plătită, Google Drive e mult mai ieftin, iar dacă ai gânduri serioase cu stocarea în cloud, Google Drive e cea mai bună recomandare din punct de vedere preț la acest capitol.

Accesarea fișierelor online prin intermediul browser-ului e un alt aspect la care trebuie să fim atenți. La prima vedere, în lupta Dropbox vs Google Drive, ambele par la fel de bune. Servicii flexibile, care se mișcă ok (comparativ cu SkyDrive, spre exemplu, serviciul de stocare în cloud de la Microsoft cu care eu nu m-am înțeles prea bine pe partea de viteză – timp de răspuns). Însă, Google e Google și n-ai cum să-l bați la capitolul căutare. Indexează foarte bine fișierele stocate în Google Drive și are mai multe criterii de căutare, ca să-ți poți găsi fișierele mult mai ușor. Pe partea de client desktop (pe PC), Dropbox se dovedește a fi mult mai flexibil comparativ cu Google Drive: știe să deschidă offline mai multe tipuri de fișiere.

Că tot vorbeam de de suport pentru tipuri de fișiere, Dropbox e mai flexibil, însă la read only, pe când Google Drive oferă și posibilitatea de editare pentru fișiere de tip document (gen Word), tabel (gen Excell) și prezentare (gen PowerPoint). Ăsta e unul din atuurile Google Drive pe care intenționez să-l folosesc în producție. Google Docs pare o variantă ok, dar mai am de testat, așa că nu mă pronunț încă. În duelul Dropbox vs Google Drive mai merită menționată partea de sharing, care la ambele servicii e la fel de facilă (generezi link și atât) și partea de compatibilitate cu alte dispozitive, unde Google Drive mai are de lucrat cu Linux și BlackBerry (de Windows Phone n-am auzit nici la Drobox și nici la Google Drive – păcat).

Mai e și treaba legată de securitate, însă ambele servicii au autentificare în 2 pași. Eu la contul de Google folosesc deja acest lucru după ce Dumitru a avut parte de o bucurie pe Facebook.

Privind în ansamblu, Google Drive pare mai promițător decât Dropbox pe anumite capitole, așa că mi-am propus să-l testez o perioadă ca fiind serviciul meu principal de stocare în cloud.

Voi ce servicii de stocare în cloud folosiți și de ce?

4 comentarii la „Dropbox vs Google Drive”

  1. Eu folosesc skydrive doar pentru a sincroniza fisierele de pe feeddemon, ca sa nu mai am probleme cu readerul. in schimb, toate fisierele mele, tot ce e important stau pe vps. Nu imi place sa imi las fisierele la „comun”…

    Răspunde
  2. Am cont pe amandoua insa folosesc mai mult Google Drive pentru ca si colegii mei folosesc asta. Oricum imi place foarte mult aceasta idee de cloud storage pentru ca putem sa shareuim intre noi continut si fisiere foarte rapid.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.