Despre iarnă și locuri de parcare

V-am arătat două poze aici cu mașina mea înzăpezită după ce au căzut primele ninsori. Între timp am dezăpezit-o. De fapt, tatăl mi-au mi-a făcut o foarte plăcută surpriză într-o dimineață în care mi-a dat un SMS scurt: “adu mătura ca să mai curățăm un pic mașina“.

Deși născut în 1949, tatăl meu nu poate sta locului și recunosc că e un bărbat în toată puterea. Sper să-i moștenesc ADN-ul pentru că pe lângă educația bună pe care am primit-o de la el și mama mea, se pare că și ADN-ul părinților mei e de apreciat. Faceți voi calculul și imaginați-vă un bărbat bine, chiar un pic mai “fit” decât mine, spre rușinea burticii pe care am pus-o cu ocazia sărbătorilor. Dar nu despre asta vreau să vorbesc, ci despre iarnă și locurile de parcare. Nu de alta, dar până acum (deși complet dezăpezită de tatăl meu – care mi-a făcut o surpriză plăcută acum câteva zile – nu că eu aș fi fost vreo lepră leneșă care nu avea chef să dezăpezească dacă tot se anunțau ninsori după ninsori :)) nu am ieșit cu mașina din parcare.

Încă rămân la ideea că nu e un comportament prea responsabil să îți cauți de treabă cu mașina pe drumurile patriei când sunt zăpezi de zăpezi. Am scris mai multe despre asta aici. Așa că am redescoperit mersul pe jos și circulația cu mijloacele de transport în comun. Și n-a murit nimeni pentru că nu m-am născut cu curul în mașină. Și bonus: îmi și place mersul pe jos chiar dacă era să-mi rup gâtul de vreo două ori pe ghețuș. Nu e o tragedie. Eu mă bucur că pot să merg.

Despre iarnă și locurile de parcare părerile sunt împărțite. Unii zic că dacă tu ai dezăpezit locul de parcare pe care te aflai în momentul ninsorilor abundente este de bun simț ca nimeni să nu ți-l ocupe. Alții zic că locurile de parcare sunt publice și că dacă ți-ai dezăpezit un astfel de loc de parcare în cartier este problema ta și nu poți obliga pe nimeni să nu parcheze acolo. Ambele variante sunt corecte, însă etic și moral vorbind cum ar trebui procedat de fapt? În cazul în care cineva îți ocupă locul de parcare la care ai muncit să-l dezăpezești am văzut pe net și acțiuni gen “înzăpezirea”. Recunosc că îți vine să faci asta după tu sau o persoană dragă te-a ajutat și parcă nu îți vine să muncească cineva pentru un loc de parcare și să vină unu’ pe principiul că “și mie mi-a furat locul altul frate, ce vrei să fac?!

Acțiunea “înzăpezirea nesimțitului” e iarăși un subiect cu două tăișuri. Dacă tu ești un om normal în cartierul în care locuiești și vrei să te ai bine în general cu vecinii e clar că o astfel de acțiune răzbunătoare va genera scandal, că doar un șmecher cu durere în p*** va parca pe un loc curățat frumos… pentru că “își permite”. Și așa ajungi să fii prins între două tăișuri: ești prost că nu îți faci dreptate sau vecinul tupeist va vedea că nu are de-a face cu vreun fraier proaspăt mutat prin cartier? Am văzut și metoda cu scaunele puse în dreptul locurilor de parcare dezăpezite de cei pe care i-a prins zăpada acolo. O fi o metodă abuzivă sau de bun simț în vremurile aste în care n-ai nici prea multă lege de partea ta și nici prea mult bun simț civic prin jur?

Ca să n-o lungesc. Dacă îmi scot mașina din parcare cum credeți că mi-aș putea proteja locul de parcare fără să fac vreun abuz, dar nici fără să nu fac nimic?

Despre iarna si locurile de parcare
Cam la treaba asta s-a muncit. Și nu mi-e de mine, care aș putea fi catalogat cum vreți voi cu acte în regulă :) pentru că doar am așteptat ninsoarea care s-a și produs după prognozele meteo (ca să nu muncesc de două ori).

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

9 comentarii la „Despre iarnă și locuri de parcare”

  1. Ai platit cumva locul respeciv? Este cumva locul incercuit cu un marcaj si iti apartine? Daca nu, esti parcat pe un spatiu public, iar daca tu cureti locul respectiv si pleci, cu siguranta pot veni si parca linistit. Dar sunt sigur ca ai putea sa il blochezi cumva, sa ti-l atribui, cum fac romanii de altfel. Parcheaza de 2 ori pe acelasi loc, iar de la a 3-a incolo este al lui.

    Răspunde
    • Salut Ovidiu! O să sune ciudat, dar să știi că îți dau dreptate în totalitate. Din 2014 (când am scris acest articol) și până în 2018 m-am mai ”deșteptat” un pic. Parcarea în spațiul public este disponibilă oricui, indiferent de anotimp.

      Răspunde
  2. Salut!
    Locul de parcare e public.
    Cel mai bun exemplu il stiu din Brasov: primaria a marcat locurile de parcare si le-a repartizat proprietarilor de masini. Evident, contra cost. Toti au de castigat: bani la bugetul primariei si loc de parcare personalizat.
    In plus, spirit civic: daca cineva ocupa un loc de parcare rezervat, trecatorii care observa manevra atrag atentia soferului.
    In Galati, e imposibil: rea vointa si delasarea e mult prea mare.

    Răspunde
  3. Pai sa-ti spun o situatie concreta, de la mine de la bloc. Ne cam stim locurile, dar vara daca parcheaza unul in locul meu, parchez si eu la vecinul s.a.m.d.
    Ghinion de cel care vine ultimul in parcare, dar fiind vara nu-i problema sa tina masina pe marginea drumului.

    Este totusi o problema atunci cand pe 3 locuri parcheaza unu’ atat de prost incat ocupa doua locuri. Si-atunci mai apar observatii, pana cand intelege omu’ care-i treaba.

    Iarna se schimba treaba, pentru ca n-ai unde sa mai parchezi pe marginea drumului, incurci utilajele de deszapezire si risti sa fii lovit de cei care patineaza.

    Eu mi-am deszapezit locul in care parchez de obicei, in prima zi chiar de doua ori, cand era codul portocalii. Altii doar au plecat fara sa dea la lopata. Ei bine, locurile nedeszapezite dar cu urme de roti au fost ocupate si de altii. O fi zis omu’ ca e loc liber.

    Sunt insa si unii care au intrat pe locurile deszapezite de altii, desi mai erau locuri de parcare in care zapada era neatinsa. Aici mi s-a parut nesimtire, nu numai mie ci si celui care-si pierduse locul deszapezit. S-a dus si a venit cu vecinul de mana, ca sa-si mute masina. Bine ca a inteles si n-au fost discutii.

    Ca sa-ti dau o solutie, eu as face asa. As scrie pe un carton ceva de genul.
    Acest loc a fost deszapezit de cineva. Daca parchezi aici risti sa gasesti masina sub zapada din jur. Iar dupa ce deszapezesti, sa gasesti si rotile dezumflate. Asa ca mai bine parchezi/dai zapada dintr-un alt loc.

    Ma rog, ar trebui sa fie mai scurt mesajul, dar asta era ideea. Am vazut la noi pe o straduta din centru un astfel de anunt: “Nu parca, pericol de roti taiate!”. Nu stiu daca respectivul a taiat vreodata rotile cuiva, dar am vazut ca locul acela este liber mereu.

    Spor!

    Răspunde
  4. Nu exista o metoda ok prin care sa poti pastra locul de parcare. Totusi suntem in Romania, si nimeni nu va trece pe langa locul tau de parcare, fara sa-l ocupe. Bunu’ simt de la noi din tara, e plecat de mult in vacanta.

    Răspunde
    • Eu am pățit treaba asta acum 2 ani și după jumătate de oră m-am întors în parcarea de la muncă și am venit pe jos. De asta anul ăsta sunt un pic mai prevăzător.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.