Am discutat zilele astea cu mai mulți prieteni și toți mi-au spus fără echivoc că actualul guvern a fost unul dintre cele mai bune guverne ale țării noastre din 90 încoace.
Cum nu știu ce se întâmpla prin 90 pentru că eram micuț, nu am dreptul să spun nimic. Însă, acum în 2016 sunt un bun contribuabil și consider că am dreptul să vorbesc. Prima dată când am auzit de Dacian Cioloș am crezut că e o altă manevră politică care să ne închidă gura după Colectiv. Din fericire nu a fost așa.
Am aflat ulterior că Dacian Cioloș era un om super competent în administrația UE și că mulți oameni i-au dus dorul după ce a plecat de acolo și a venit în guvernul României. Din fericire a venit în guvernul României. Ce simt eu ca și cetățean după guvernul Cioloș nu contează. Pentru că evit cât se poate de mult interacțiunea cu instituțiile publice. Îmi plătesc taxele la zi și încerc să fiu super legal cu tot ca să nu fiu nevoit să dau explicații nici pe firmă, nici pe persoană fizică.
Bine, nu că aș avea cine știe ce rulaj de bani :). Sunt două chestii plăcute care îmi vin în minte legate de guvernul Cioloș. 1. Lupta împotriva birocrației și 2. Abordarea serioasă asupra informatizării (IT&C). Iar pe aceste două chestii concrete au apărut rezultate, nu doar vorbe.
Problema cu Dacian Cioloș este că e apolitic. Nu e neapărat o problemă. Problema e că nu are nici un fel de susținere politică și că e atacat din toate părțile. Nu că l-ar impacta prea tare asta, pare genul de om care face cât mai mult atâta vreme cât poate, dar până și în cel mai democratic stat din lume (cică S.U.A.) totul încă se mănâncă cu politică.
Și la un moment dat omul ăsta bun va fi ”mâncat” dintr-o parte sau alta. Suntem într-un moment de cumpănă. Dacian Cioloș nu va candida niciodată. În toamnă sunt alegeri. Din punctul meu de vedere singura soluție este să votăm pe cine va promite cu garanții și cu vârf și îndesat că va păstra acest guvern tehnocrat care a făcut în câteva luni mai mult decât orice guvern de până acum (opinie personală). Cu alte cuvinte, mesajul politic de urmărit va fi acesta: ”Păstrăm și susținem guvernul Cioloș pentru că vrea, poate și are tăria de a schimba miniștri până îi găsește pe ăia buni.” Iar mesajul poate veni inclusiv din partea PSD, un partid politic cu mari șanse, dar care e compus (ca orice partid politic) din oameni. Iar oamenii fac diferența. Spre exemplu, în acest moment PSD are și oameni tineri la conducere.
Cu alte mentalități sau valori. La fel și PNL. La fel și orice alt partid. Simt că în acest moment partidele politice înțeleg schimbarea și că nu vor mai miza pe aceleași unelte de propagandă pe sistemul ulciorului care nu merge de multe ori la apă. Partidele sunt ca un business. Trebuie să se schimbe înainte să fie necesară schimbarea. Un business ca să fie competitiv trebuie să se schimbe și să se adapteze înainte să vină schimbarea peste el. Kodak, Blackberry, Nokia. Sunt doar trei exemple care îmi vin în minte legate de schimbarea pe care nu au vrut să o îmbrățișeze. La fel e și cu partidele politice. Iar Dacian Cioloș e o schimbare sau o situație pe care englezul sau americanul ar numi-o ”If its not broke, don`t fix it”.
Super competent?:))
Cioloș a fost un șomer de lux, nu a avut activitate în cadrul UE, cu mult timp înainte să devină premier. Faptul că a acceptat să devină premier în „guvernul meu” mă face să-l disprețuiesc. Faptul că are tendința de a merge spre PNL – partid politic care, în ultimii ani nu a făcut altceva decât să arunce cu mizerii în opoziție – mă face, din nou, să-l disprețuiesc.
Viitorul stă tot în actualele partide sus clasate, doar că trebuie să se facă schimbul de generații, e prostie să crezi că vine vreun Nicușor Dan, mare făuritor de bine, și schimbă tot. I-am citit platforma program pe care a avut-o în campanie: nicio măsură care să încurajeze ceva autohton, nimic!.
E posibil să mă consideri subiectiv – și sunt, oarecum :D – PSD are cei mai mulți tineri aleși locali și asta la diferențe mari de celelalte partide. Este singurul partid cu o organizație de tineret, care chiar funcționează și nu e plină de lipitori de afișe.
Da, ești subiectiv. La fel cum sunt și eu :)