De ce să-ți cumperi Ledger Nano S și cum configurezi acest portofel de criptomonede

Ledger Nano S este un portofel hardware pentru criptomonede, numit și cold wallet. În acest articol te voi învăța cum să setezi un Ledger Nano S și de ce merită să-ți cumperi un astfel de portofel pentru criptomonede.

Ledger Nano S este în momentul de față cea mai sigură metodă posibilă de a stoca criptomonede. Siguranța vine din faptul că toate criptomonedele stocate pe el nu pot fi furate nici măcar atunci când îl conectezi la un computer ”virusat”.

Acest lucru se datorează faptului că monedele sunt stocate direct pe dispozitiv și orice transfer trebuie aprobat manual direct de pe acesta. Ledger Nano S este un portofel compatibil cu mai multe tipuri de criptomonede printre care se numără Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG), Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Litecoin (LTC), XRP (Ripple) și multe altele pe care le puteți consulta direct aici site-ul lor pentru că lista se reîmprospătează automat.

Vreau să încep și eu să investesc în criptomonede, dar n-aș vrea să dau aproape 95 de euro pe un Ledger Nano S. Nu există alte portofele pentru criptomonede? Eventual un portofel pentru criptomonede care să fie și bun, care să fie și sigur și care să suporte și mai multe tipuri de monede la un loc. Și cel mai important: SĂ FIE GRATIS?!

Dacă aș fi primit câte un ETH de câte ori am primit întrebarea asta, eram milionar acum :). Da, există mai multe astfel de portofele iar unul dintre ele se numește Jaxx și poate fi instalat de aici. Nu costă nimic și suportă mai multe monede în aceeași interfață.

Pentru început (până îți sosește Ledger-ul) se poate dovedi o soluție bună. Însă pe termen lung nu recomand să folosești un hot wallet (hot wallet înseamnă că e mereu conectat la internet). Dacă ai investit 100-200$ în criptomonede mi se pare logic să nu te arunci la un Ledger, însă dacă investiția ta sau valoarea la care au ajus criptomonedele tale depășește 500$, ar fi păcat să te ”sărăcești” la 95 de euro și să nu-ți comanzi un Ledger Nano S. Uite, hai să facem un exercițiu de imaginație.

Ledger Nano S vires in numeris
Vires in Numeris este o frază în latină care înseamnă ”Puterea stă în numere”. De asemenea, Vires in Numeris este și sloganul Bitcoin.

Acum imaginează-ți: ai 500$ cash. Cum ți se pare mai sigur să îi depozitezi? La tine în portofel sau la altul în portofel care se laudă că e de încredere și mai au și mulți alții încredere în el? E drept, va trebui să-ți cumperi un portofel frumos din piele pe care vei da 95 de euro dacă vrei să ții mereu banii la tine în siguranță.

Sau îi poți ține gratis la altcineva. Ce alegi? Îți cumperi sau nu portofelul în care să-ți ții proprii tăi bani? Apropo, pentru banii cash tu ai un portofel acum? Pentru cardurile tale de debit sau de credit tu ai un portofel acum? Ai plătit pentru portofelul respectiv sau altcineva ți l-a făcut cadou și a plătit pentru el?

Dacă răspunsul tău e da, atunci ce te împiedică să-ți cumperi un portofel serios pentru criptomonede? Chiar dacă ai cumpărat de câteva sute de dolari niște criptomonede și apoi vrei să uiți de ele timp îndelungat, nu ți se pare normal să știi că le găsești în siguranță oricând?

Am văzut niște oferte pe OLX sau pe eBay. Oamenii par de încredere. Ce zici, pot să cumpăr de acolo?

Nu. Sub nici o formă nu cumpăra un portofel de genul ăsta din alte surse decât cea oficială. Nu există excepții. Chiar dacă cei care vând par de încredere, au fost cazuri în care oameni au cumpărat astfel de portofele de pe eBay și și-au luat țeapă, chiar dacă portofelele veneau aparent sigilate.

Singura soluție sigură și de încredere este de a cumpăra un portofel pentru criptomonede Ledger Nano S direct de pe site-ul oficial aflat aici la https://www.ledgerwallet.com

Merită să aștepți chiar dacă livrarea durează 1-2 luni.

Prezentare generală Ledger Nano S

Înainte de a trece la chestiile mai practice legate de Ledger Nano S, am vrut să mă asigur în prima parte a articolului că toată lumea înțelege importanța unui astfel de portofel și că trebuie să-ți protejezi investițiile. Acum hai să vedem cum arată.

Ledger Nano S vine ambalat într-o cutie de mici dimensiuni. Eu l-am comandat pe 5 ianuarie și l-am primit pe 16 ianuarie. Am ales metoda de plată prin poștă care costa cel mai puțin. Acum văd că au inclus transportul în preț, deci este mai ok.

Ledger Nano S cutie

Pe partea din spate a cutiei sunt câteva informații generice despre produs.

Ledger Nano S cutie spate

Când primiți pachetul veți observa că este complet sigilat.

Ledger Nano S sigilat

Trebuie să recunosc că au fost atenți la ambalare/prezentare.

Ledger Nano S unboxing

Pachetul conține un cablu USB to microUSB, dispozitivul în sine, un șnur și un inel pentru chei, un șnur pentru gât și instruțiunile de start + foița în care vă veți nota cuvintele unice care fac parte din fraza de recuperare a contului în caz de pierdere, deteriorare, furt etc.

Apropo, că multă lume mă întreabă asta: nu e nici o problemă dacă pierzi Ledger-ul, dacă ți se strică, dacă ți se fură sau orice altceva. Nimeni nu poate avea acces la monedele tale și nimeni nu poate fura date importante. Cu fraza cheie unică îți vei recupera criptomonedele fără probleme chiar dacă laptopul și Ledger-ul tău dispar brusc de pe fața Pământului.

Ledger Nano S pachet

Așa arată Ledger Nano S în palmă închis și deschis, ca să vă faceți o idee legată de dimensiuni. În acest moment pe lângă faptul că este cea mai nouă versiune, este și cel mai mic cold wallet din lume, dar și cel mai accesibil ca preț.

Ledger Nano S

Ledger Nano S desfacut

Cum configurezi Ledger Nano S

Deși procedura de configurare a unui Ledger Nano S este bine documentată și la ei pe siteul oficial, am zis că poate fi de ajutor dacă dau și eu câteva informații despre setarea acestui portofel de criptomonede în acest articol.

Prezentare video Ledger Nano S

Ledger Nano S este compatibil cu orice tip de computer. Funcționează pe Windows, Mac și chiar și pe laptopurile Google cu sistem de operare Chrome OS. De asemenea, cu un cablu adaptor (care se poate cumpăra tot de la ei de pe site) dispozitivul poate fi conectat și la telefoane cu Android sau laptopuri cu USB-C.

Înainte de a începe configurarea Ledger Nano S, asigură-te că folosești cea mai recentă versiune a browserului Google Chrome. Dacă nu ai deja Google Chrome instalat pe computer, îl poți instala de aici. Momentan, managementul Ethereum, Bitcoin & Altcoins se realizează prin extensii de Google Chrome. Doar pentru interfața Ripple (XRP) au aplicație proprietară și se zice că anul acesta vor lansa aplicații proprietare și pentru Ethereum, Bitcoin & Altcoins.

1. Conectează Ledger Nano S la computer

Folosește cablul USB din pachet și conectează Ledger Nano S la computerul tău. Pe ecranul ăla micuț vor apărea instrucțiunile. Ai posibilitatea să creezi un wallet nou sau să recuperezi un wallet vechi.

Dacă Ledger-ul tău e nou, vei selecta că vrei să-l setezi ca wallet nou.

Dacă vrei să recuperezi monedele de pe un Ledger mai vechi (pe care l-ai pierdut, ți s-a furat etc.), vei selecta că vrei să imporți un alt cont.

În cazul de față vom presupune că e prima dată când iei contact cu un Ledger Nano S, așa că vom face pașii de bază.

Ca să selectezi și să apeși ok este foarte simplu. Reține că un buton schimbă textul de pe ecran într-o direcție și celălalt buton în cealaltă direcție. Când apeși ambele butoane simultan ai selectat opțiunea dorită. Deci, să recapitulăm:

  • apăsare buton stânga = în jos
  • apăsare buton dreapta = în sus
  • apăsare simultană ambele butoane = selecție (enter/ok)

Uite mai jos și schema unui Ledger Nano S ca să îți faci o idee.

Schema Ledger Nano S

În cazul în care tot nu te descurci, uite și un video mai jos în care vei vedea cum setezi un Ledger Nano S. În videoclip pașii sunt exemplificați foarte bine.

2. Alege un cod PIN de protecție

Va trebui să alegi un cod PIN. Ei pe site la ei zic că de 4 cifre, însă cred că au făcut un update pentru că pe mine m-au pus să aleg un cod format din 8 cifre. Atenție, alege un cod PIN aleatoriu, care să nu aibă legătură cu data ta de naștere sau alte date pe care le-ar putea ști cineva. Îl vei învăța după câteva folosiri.

De fiecare dată când conectezi Ledger-ul la computer va trebui să introduci acest cod PIN. Este o oportunitate bună să te obșnuiești cu folosirea butoanelor :).

Atenție, introducerea incorectă de 3 ori consecutiv a Ledger-ului îl va reseta. Acest lucru nu îți va șterge monedele de pe el, dar va trebui să-l configurezi de la 0 și va trebui să folosești fraza de recuperare ca să imporți conturile.

3. Fă back-up portofelului prin fraza de back-up

În această etapă va trebui să notezi pe foița din pachet (Recovery sheet) cele 24 de cuvinte care fac parte din fraza ta de recuperare. Trebuie să le notezi în ordinea dată. După ce le-ai notat, te va pune să selectezi anumite cuvinte ca să verifice dacă ai notat corect.

Foița aia cu cele 24 de cuvinte e cea mai importantă chestie. Reprezintă cheia către Ledger-ul tău și conținutul acestuia. Dacă o găsește cineva, o poate folosi ca să facă recovery pe un alt ledger și să aibă acces la criptomonedele tale.

Păzește-o ca pe ochii din cap. Și nu o stoca prin fotografii pe telefon, prin notițe, mailuri sau fișiere de pe calculator. Cel mai sigur este să o scrii pe hârtie și să pui undeva bine hârtia aia.

4. Instalează aplicațiile de administrare

Ca să poți face tranzacții și ca să verifici conturile ai nevoie de niște aplicații instalate pe computerul tău. Asigură-te că ești în browser-ul Chrome. Apoi descarcă și instalează următoarele aplicații:

  1. Ledger Wallet Bitcoin & Altcoins – pentru Bitcoin și celelalte monede.
  2. Ledger Wallet Ethereum – pentru managementul Ehereum și Ethereum Classic.
  3. Ledger Wallet Ripple – pentru managementul Ripple (XRP).
  4. Ledger Manager – pentru managementul aplicațiilor de pe Ledger.

A, și atunci când îți faci portofelul de Bitcoin, selectează fără probleme SegWit pentru că îți va permite să faci tranzacții de Bitcoin un pic mai ieftin. Iar pe viitor și mai rapid.

Gata, asta e tot.

Dacă ai considerat utile informațiile oferite de mine în acest articol despre Ledger Nano S, te rog mult să îl recomanzi și altora cu un share pe rețelele sociale. De asemenea, dacă nu ai încă un Ledger Nano S, te invit să îți cumperi unul de aici, direct de pe site-ul lor oficial.

Dacă nu te descurci cu instalarea și utilizarea, iată câteva videoclipuri ajutătoare.

Resurse utile pentru cumpărarea criptomonedelor

  • Bitcoin poți să cumperi de pe BTCxChange prin transfer bancar în Euro sau Lei – e primul exhange românesc de Bitcoin (sunt din Iași)
  • Ethereum poți să cumperi de pe CoinFlux prin transfer bancar în Lei – e un exchange românesc foarte popular (sunt din Cluj)
  • Ethereum, Bitcoin și altele poți să cumperi cu cardul bancar de pe Changelly – avantajul este că poți plăti cu cardul, dar verifică comisioanele
  • Restul criptomonedelor le poți cumpăra de pe Binance după ce îți faci cont și după ce depui Bitcoin sau Ethereum

Încă ceva…

  • Dacă ai întrebări legate de criptomonede, cum se cumpără, de unde, recomandări etc., citește te rog acest articol și comentariile de la el
  • Dacă ai alte întrebări care nu-și găsesc răspunsul aici sau în articolul recomandat mai sus, lasă te rog comentarii la acest articol sau la ăla, deoarece pe Facebook nu fac față să răspund tuturor și s-ar putea ca mulți dintre voi să nu primiți niciodată un răspuns acolo. Dacă lăsați comentarii la articole veți beneficia atât de răspunsul meu cât și de părerile și răspunsurile comunității, care sunt mai valoroase decât ale mele.

Spor! Și SHARE dacă vi se pare ok ce am scris aici! :)

31 de comentarii la „De ce să-ți cumperi Ledger Nano S și cum configurezi acest portofel de criptomonede”

  1. Mulțumesc pentru articolul despre Ledger Nano S și despre lămuriri. Mi-am comandat și eu astăzi pachetul cu Ledger Nano X și Ledger Nano S pentru backup. Voiam să cumpăr un Ledger de pe Olx că era mult mai ieftin, dar văzusem un video pe canalul tău pe Youtube din fericire și m-am oprit la timp. Mulțumesc pentru informații. M-am abonat la newsletterul tău și la canalul tău de YouTube!

    Răspunde
  2. Salut, versiunea achizitionata este direct de la producator si este model Laedger Nano S iar in interiorul cutiei am primit decat 3 cartonase pentru cele 24 cuvinte si inca doua cartonase in care nu se spune nimic de numar,acesta se genereaza dupa configurare sau este inscriptionat pe undeva, scuze dar nu inteleg, pentru ca nu pot primi cripto Ripley daca nu dau numarul

    Răspunde
  3. Este foarte bun dar eu sunt la inceput si nu am vazut o intrebare legata de numarul portofelului, cum il identific si de unde il iau, este scris cumva pe spatele cutiei si in ce consta,
    Va multumesc anticipat

    Răspunde
  4. Multumesc pentru raspuns.Am inteles ca pe baza parolelor imi recuperez monedele.Ca sa faci restore la ceva,chiar dacă cunosti parola ele trebuiesc stocate undeva ca sa aiba sens.Sau sunt mai greu eu de cap.Multumesc.

    Răspunde
  5. Buna Gabriel.Sunt novice in acest domeniu si apreciez tot ce faci aici.Am doua intrebari legate de acest portofel ledger .Cand iti setezi parolele si conectezi portofelul la calculator trebuie sa fi offline pentru siguranța?A doua intrebare este vizavi de pierderea si recuperarea monedelor într-un alt portofel.Cum poti recupera monedele dacă sunt pierdute cu tot cu portofel.Sa inteleg ca exista o bază de date înafara portofelului meu unde sunt copiate ca sa zic asa monedele mele?Pentru ca nu vad logica.Sper ca nu am deranjat.Multumesc.

    Răspunde
    • Salut, Cristian! Nu este necesar să fii offline, dar dacă vrei un plus de siguranță, poți să deconectezi computerul de la internet.

      În ceea ce privește recuperarea monedelor, există o cheie de recuperare formată din 8, 10 sau 12 șiruri de cuvinte aleatorii prin care îți poți recupera portofelul pe alt portofel. Exemplu, ai 20 de Bitcoin pe un portofel Ledger pe care îl pierzi. Cumperi alt portofel Ledger și când îl inițializezi poți selecta restore la portofelul vechi. Pentru a face restore la portofelul vechi ți se vor cere napărat frazele de recuperare menționate anterior. Acestea trebuie păstrate cu sfințenie la achiziția portofelului. Pentru că dacă le pierzi, ai pierdut tot.

      Răspunde
  6. Salut, mi-am comandat si eu un Ledger Nano S dupa ce am citit articolul tau si mi l-au trimis cu livrare gratuita dar am primit mesaj de la ei ca nu a reusit livrarea. Poti sa-mi spui te rog prin ce firma de curierat (sau Posta Romana ?) ti l-au trimis tie, ca sa stiu unde ma duc sa-l caut ? Link AWB: http://order.ledgerwallet.com/CP908114105FR ; la ei pe site apare Colissimo dar eu nu stiu sa avem asa ceva in Romania … Mersi.

    Răspunde
  7. Buna ziua , sunt noua pe aici si avida de informatii . Am descarcat JAXX , pe interfata am adresa , acum poate spun o prostie dar trebuie sa o spun , ca am nelamuriri , unde gasesc cheia ?Vreau sa imi comand si Ledger Nano S dar nu sunt in tara , ce optiuni am ? Legat de windous , eu il am pe 7 , este oki ?Legat de tot ce scrie aici , pentru mine este mana cereasca , multumesc , o zi buna.

    Răspunde
    • La Jaxx, fraza cheie este cea formată din acele cuvinte pe care te-au pus să le notezi atunci când ai inițializat prima dată portofelul.

      Legat de comandat Ledger Nano S, chiar dacă nu ești în țară, comandă și pune ca adresă de livrare unde vrei să ți se livreze. Oricum plătești cu cardul, nu ramburs. Deci nu sunt probleme. Iar Windows 7 este ok. Ledger Nano S merge cu orice sistem de operare, după cum scriam și în articol. Este ok.

      Răspunde
      • Buna ziua ,Jaxx decat l-am descarcat , atat , altceva nu am facut , pentru ca nu stiu.Am vazut ca are setari dar nu stiu ce sa fac .Iar Binance , mi-a dat cheia , asta inseamna ca pot face transfer sau mai este ceva ce nu stiu ? Si in general , la aceste site-uri cand stii ca totul este oki ?Daca nu mai pot plati cu cardul la „coinflux”, cardul este in euro si eu nu sunt in tara cum fac sa cumpar ETH ? Multumesc pentru rabdarea acordata , o seara buna .

        Răspunde
  8. Buna seara dl Gabriel
    Mi am comandat acum o saptamana un Ledger Nano S cu expediere prin posta .Am achitat comanda .
    Acesta va veni in modul clasic cu aviz de la posta romana ? Voi fi sunat ?
    Pe site lor era mesajul ca mi l vor livra pana in 20 martie .E posibil atat de tarziu ?

    Răspunde
  9. Ledger S are si aplicatia lui… ruleaza pe chrome… nu e nevoie neaparat de MyEtherWallet, insa te ajuta daca vrei sa trazactionezi tokenurile ERC20 care in aplicatia din Chrome nu le vede.

    Răspunde
  10. Un articol bun si ma bucur pentru el. Chiar ca ma interesa parerea unei persoane care a probat acest dispozitiv. Ciudat este ca, desi mi-am dorit un astfel de articol, in timp ce il citeam am avut un sentiment interesant.

    In lumea criptomonedelor nu sunt de mult, de doar cateva luni, mai exact de prin octombrie 2017, si probabil nu as fi fost nici astazi daca compania cu care lucrez nu ar fi lansat propria moneda la acea data. Cand se pregateau de lansare au inceput sa explice cum a fost gandita moneda, cum au studiat lumea cripromonedelor, si ca sa scurtez, cu ce solutii au venit la noua moneda in asa fel incat sa rezolve probleme cu care se confrunta lumea cripto, una dintre aceste probleme fiind tocmai subiectul acestui articol: stocarea in siguranta a monedelor noastre. Asa se face ca pe timpul acela au inceput sa explice de tehnologia de dublu portofel, informatie pe care nu o intelegeam prea bine `pe atunci.

    Asa se face ca am inceput sa caut solutii de stocae in siguranta a monedelor si dupa cateva cautari pe net am gasit aceasta solutie prezentata in articolul dvs, domnul Gabriel. Nu l-am cumparat, din dorinta de a mai studia subiectul.

    Ieri am citit un alt articol al dvs despre „cum cumperi monede digitale” si acolo am aflat ca tocmai ati primit acest dispozitiv si ca urma sa apara acest articol pe care il asteptam cu mult interes.

    Spuneam la inceput ca am avut un sentiment interesant si am sa explic de ce. Desi consideram acest dispozitiv o solutie buna la problema sigurantei monedelor noastre cripto, in timp ce citeam articolul am realizat ca varianta propusa cu dublu portofel este mult mai simpla si mult mai sigura.

    Si daca imi permiteti, as spune de ce.

    Mai intai si din punctul meu de vedere, partile negative la Ledger Nano S este ca probabil nu poate stoca moneda pe care o detin, fiind limitat la acest aspect, (desi probabil si mai mult ca sigur, pe viitor cred ca va fi posibil, asa cum spunea cineva intr-un comentariu – sa existe o functie de configurare de monede custom), iar a doua este treaba cu foita de hartie cu cele 24 de cuvinte. Consider ca asta este partea delicata a acestui dispozitiv. Este dificil sa pastrezi mereu o bucata de hartie in singuranta. Se poate deteriora, uda, altera, poate fi uitata, pierduta, etc… Pentru mine este un stres in plus si tocmai factorul acesta mi se pare ca fiind o chestie care poate pune monedele instr-o situatie chiar mai periculoasa, daca de exemplu hartiuta scapa pe undeva…. In plus nu traiesti singur in casa. Cineva din familie, un copil de exemplu, poate face ceva nevinovat, neintentionat si totusi destul de grav….

    Asa se face ca gandeam toate acestea in timp ce comparam tehnologia Ledger Nano cu tehnologia de dublu portofel creata de compania despre care vorbeam. Pe scurt, am sa explic cu ce anume comparam: Dublu portofel, deorece un portofel ar fi cel online sau cel de tip Ledger Nano, si un al doilea este in interiorul acestei companii sau grup de companii. De fapt este o retea de website-uri si platforme, care sunt protejate de o zona care se spune ca este sigura contra oricarui atac. In plus, exista o garantie maxima, prin care orice ar putea fi pierdut, (desi ei spun ca asa ceva este dificil sa se intample), va fi restaurat. In concluzie, ei raspund de tot ce este in Zona Sigura. Din momentul in care ai transferat monede intr-un portofel extern fie el hot sau cold, ei nu mai garanteaza nimic, si este si de inteles de ce. De asemenea, nu exista situatii de gen de protejare a adresei private a unui hot wallet, situatie asemanatoare cu hartiuta de hartie, portofelul poate fi recuperat in conditii de siguranta, oricand si in plus ofera support 24 din 24.

    Partea proasta la acest portofel, este ca de moment nu stocheaza decat moneda lansata de ei. Totusi, compania este foarte deschisa si foarte orientata catre utilizatori. Daca se va considera ca aceasta poate fi o solutie buna si (ca sa fiu in ton cu articolul), sa fie si „Gratis”, si cati mai multi utilizatori solicita posibilitatea stocarii de multe alte monede, cred ca se poate ajunge in situatia in care acest lucru sa existe realitate…

    Timpul va dovedii cat de sigura este aceasta Zona Sigura, desi din cate stiu au echipa de asa numiti „hackeri” care, fara sa cunosca tehnologia zonei sigure, li se cere sa faca tot ce pot sa o sparga si sa o accese. Pana acum nu a fost nici un incident, si aici nu ma refer doar la portofelul cu monede ci si la websituri ale multor firme care au platit pentru siguranta si alte servicii oferite.

    Pe scurt, nu vreau sa se inteleaga ca spun ca o varianta este mai buna decat cealalta, insa am dat glas sentimentului trait la citirea acestui articol, care inca odata spun, l-am asteptat cu mult interes.

    M-as bucur sa cunosc si opinia dvs cat si al altor persoane care vor citi articolul. Si inca ceva – scuzati-ma pentru lungimea comentariului.

    Răspunde
    • Salut Șetfan și mulțumesc pentru comentariu!

      Voi începe prin a spune că Ledger Nano S este în continuare cea mai sigură soluție din acest moment pentru stocarea monedelor. Hai să vorbim despre fraza de recuperare în primul rând.

      Orice cont online, fie că vorbim de email, magazin online etc., este protejat în primă fază de un user și o parolă. E normal să existe acest nivel de protecție și la aceste portofelel, numai că la ele primul nivel de protecție locală este format din codul PIN, iar protecția contului în sine este asigurată de fraza de recuperare.

      Legat de fraza de recuperare, toate portofelele serioase de criptomonede, fie că sunt cold sau hot, au frază de recuperare. Și soluția gratuita Jaxx are o frază de recuperare. E drept, față de Ledger Nano S, Jaxx are doar 12 cuvinte în frază, pe când Ledger are 24 de cuvinte (securitate sporită).

      Stocarea frazei de recuperare se poate face și pe dispozitive speciale precum Ledger Cryptosteel https://www.ledgerwallet.com/products/ledger-cryptosteel – rezistă la foc, apă, dezastre etc. Însă nu e nevoie neapărat de așa ceva pentru protecția frazei de recuperare pentru că e clar că nici un om normal nu și-o stochează doar într-un singur exemplar, acasă. Eu de exemplu nici nu o am acasă, însă o am în alte cel puțin 3 locuri sigure (nu că aș deține o avere în crypto, dar cine știe dacă monedele mele în care am investit vor crește cândva? :)).

      Treaba legată de portofelul dublu de care spui pare interesantă. Sună a depozitare în cont bacar în zonă reglementată. Numai că zona crypto nu e momentan reglementată, iar adevărații iubitori de crypto nici nu își prea doresc să fie reglementată – de asta există descentralizarea. Însă e foarte ok că mai schimbăm păreri pe acest subiect și mulțumesc încă odată pentru comentariu.

      Răspunde
    • SAlut, nu văd nicăieri numele companiei și echipa din spate. Cele free nu sunt de principiu recomandate nu doar datorită predispunerii la hack, ci și pentru că într-o zi cineva se poate uita în bilanțul crypto și se gândește să dispară.

      Ce nu știu eu despre Nano și sper să mă lumineze Gabi, ăștia funcționează și cu alte wallet-uri online? Să presupunem că Mywallet se cară de pe piată, au ceva crypto de milioane în cont și dispar, cei care au Nano teoretic nu au fost afectați, practic mai au la ce se conecta pentru a utiliza monedele?

      Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.