De ce in scurta vreme toata lumea va fugi de Dezvoltare Personala ca de naiba

Știți ce e ăla un MLM, da? Când auziți de MLM nu-i așa că vi se zburlește părul? Știți de ce? Nu din cauza conceptului în sine, ci din cauza majorității celor care îl practică. Nu generalizez, știu și persoane care sunt implicate în afaceri MLM și sunt chiar ok, dar din cauza agresivității majorității, MLM este un concept foarte bun care a căpătat o conotație negativă. Și nu ai ce să-i faci.

Același lucru se va întâmpla în scurtă vreme și cu Dezvoltarea Personală. Pentru că acum orice neavenit face dezvoltare personală. Vinde dezvoltare personală. Predă dezvoltare personală. Schimbă vieți. Îți dă pe tavă fericirea în zece pași. Face educație financiară. Culmea, nu sunt inspirat de cineva anume când scriu acest articol. Sunt inspirat de foarte mulți. Nu le știu numele. Nici măcar nu m-am obosit să le rețin numele. Știu doar că sunt mulți. Foarte mulți.

Și uite așa micul patronaș credul și plin de speranțe își freacă banii pe la diverse cursuri. Și nu rezolvă mare lucru. Hai poate o mică spălare pe creier care durează câteva zile, la fel ca și mirosul celui mai parfumat șampon. Pentru că cei care cumpără și consumă dezvoltare personală de la neaveniți nu-s proști. În viață ți-o iei o dată, de două ori, de maxim trei ori – pe același subiect. Dar nu poți să ți-o iei la nesfârșit. Și uite așa termenul de Dezvoltare Personală își pierde credibilitatea.

Pentru că un sărac îți predă cum să faci bani, pentru că un gras îți arată cum să slăbești, pentru că un părinte care își vede copiii din an în Paști îți predă cum să fii un părinte excelent, iar exemplele pot continua.

Nu mă înțelegeți greșit. E clar că nu poate fi plin de-al de Jordan Belfort sau Jack Welch pe toate drumurile. Însă eu sincer să fiu mi s-ar părea normal să învăț despre antreprenoriat de la un om care are cel puțin o afacere de succes în spate, iar această afacere nu este cea în care el vinde oamenilor know how ca să-și facă afaceri de succes. Nu. Eu vreau să știu că îmi vorbește despre antreprenoriat și management un om care are un background de succes în altă industrie și că acum vinde dezvoltare personală doar ca să-și fructifice pasiunile. Nu vreau teorii fără exemple practice ușor măsurabile (nu exemple practice care nu pot fi dovedite când ne cunoaștem prima dată și ai un speech extraordinar care îmi “fură” gândurile). Iarăși vă zic, nu mă înțelegeți greșit, că n-am nimic nici cu profesorii, nici cu trainerii certificați. Că trebuie să existe și meseria asta, iar oamenii au muncit ca să obțină niște recunoașteri. Însă e păcat de cei care strică piața dezvoltării personale. Nu cu prețuri derizorii. Cu lipsa de substanță. Cu lipsa de practică în domeniul despre care predau. Cu lipsa de rezultate în domeniul în care predau. Cu ei.

Stați liniștiți. Eu nu vând servicii de dezvoltare personală. E mai grav. Vorbesc din perspectiva consumatorului. Da, ăla prost care a mai și dat bani pe prostii. Și cum se zice că e bine să învățăm din greșelile altora pentru că n-avem timp toată viața să le facem noi chiar pe toate, vă aștept cu drag comentariile despre experiența voastră legată de dezvoltarea personală, atât cu bune cât și cu rele.

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

21 de comentarii la „De ce in scurta vreme toata lumea va fugi de Dezvoltare Personala ca de naiba”

  1. “Însă eu sincer să fiu mi s-ar părea normal să învăț despre antreprenoriat de la un om care are cel puțin o afacere de succes în spate, iar această afacere nu este cea în care el vinde oamenilor know how ca să-și facă afaceri de succes. Nu. Eu vreau să știu că îmi vorbește despre antreprenoriat și management un om care are un background de succes în altă industrie și că acum vinde dezvoltare personală doar ca să-și fructifice pasiunile.” – in sfarsit cineva care pune punctul pe i. Bravo! Ideea de dezvoltare personala nu este gresita, insa aceasta a devenit afacerea momentului pentru multi “traineri”, de fapt singura pe care o au sau pe care au avut-o.

    Răspunde
  2. Rationamentul e simplu. Mlm-urile au succes pt ca e infinit mai usor sa convingi milioane sa investeasca 100 euro ( riscul de a pierde e irelevant) decat un antreprenor valabil sa-ti dea 1 milion pt un business. In acelasi spirit e mai accesibil sa cheltui 100 Ron pe un pseudocurs in speranta unei solutii miraculoase decat sa-ti platesti un MBA de 40.000 euro. De aceea adevaratii traineri taxeaza pe masura informatiei transmise iar pseudoliderii fac bisnita cu informatia!

    Răspunde
  3. Nu inteleg de ce trebuie sa fie predate strategiile si retetele succesului american, cand exista si romani ilustri apreciati, culmea, de americani pt ideile lor in domeniul dezvoltarii individuale. Exemplu: prof. dr. Daniel David – in domeniul psihologiei rationale. Avem atatia oameni valorosi, in Romania, din viata si experienta carora chiar avem ce invata si lumea sta cu ochii holbati la seminarii cu rezumate din cartile lui Maxwell si alti popi americani. Carti de spalare a creierului si inducere a unor iluzii ca si tu poti face ce a facut Trump. Nu cred si nu citesc carti psihologice scrise de oameni fara o pregatire psihologica. Le consider irationale si cred ca te intoxica psihic fara sa realizezi. Apropo de traineri, cunosc o tipa ce face training si e in echipa lui John Maxwell, vorbeste altora despre success, prosperitate, conducere si bani gramada, si ea sta in chirie se muta de colo colo unde e mai ieftin, conduce o rabla de masina si pana de curand (inainte sa inceapa cu trainingurile) o vedeai cu aceleasi haine zi de zi. Singura “afacere” a ei este Amway, in care a intepat o gramada de oameni, punand colete pe numele lor fara ca ei sa stie, pentru a-si face punctele. Acum incep sa ii curga banutii pt ca unii au pus botul la seminariile ei. Fantastic nu ? :))

    Răspunde
  4. Corect. Mie deja mi se pare ca subiectul ‘dezvoltare personala’ capata conotatii negative, desi conceptul in sine nu e rau deloc. La fel ca “facutul banilor pe Internet” :)

    O mentiune: un nutritionist, psiholog ori medic poate fi gras si totusi un bun cunoscator al problemei. Obezitatea nu degeaba a fost clasificata drept boala si nu o problema de vointa :)

    Răspunde
    • Nu chiar. Fericirea e pana la urma o chestiune de mentalitate, te poti conditiona / re-educa pentru a fi fericit. Daca provii dintr-o familie de uraciosi anxiosi, fericirea chiar se poate invata :) Caci nu tine de nimic altceva decat de tine.

      Răspunde
    • De ce sa fie anormal?Fericirea este o marfa foarte rara si greu de procurat.De unde ai vrea sa iei informatii
      cu adevarat utile decit din carti?Stii cum e:Cit dai atita face.Vrei sa afli nimicuri,cumperi un ziar vrei o
      informatie voloroasa,cumperi o carte.Si-n viata si-n afaceri e la fel.Cei ce citesc carti (bani si timp investiti) ii
      conduc pe cei ce se uita la tv (gratis si cu rating mare).D’aia sint mult mai putini fericiti decit nefericiti.Pentru
      ca “unii” invata din carti sa fie fericiti.Pentru ca-i greu……Si multi intorc spatele cind dau de greu……

      Răspunde
  5. Nu vreau teorii fără exemple practice ușor măsurabile (nu exemple practice care nu pot fi dovedite când ne cunoaștem prima dată și ai un speech extraordinar care îmi “fură” gândurile). Iarăși vă zic, nu mă înțelegeți greșit, că n-am nimic nici cu profesorii, nici cu trainerii certificați. Că trebuie să existe și meseria asta, iar oamenii au muncit ca să obțină niște recunoașteri. Însă e păcat de cei care strică piața dezvoltării personale. Nu cu prețuri derizorii. Cu lipsa de substanță. Cu lipsa de practică în domeniul despre care predau. Cu lipsa de rezultate în domeniul în care predau. Cu ei. Cred in dezvoltare poersonala,mai mult decat oricine,dar…dar…experienta evaluata te ridica deasupra multimii! Eu nu cred in teorii,nepuse in practica,care sa arate rezultate concrete! Cred in experiente,in viata traita,in solutii,in munca si pasiune! Teoria e ca atunci cand predai o lectie ,dar nu faci exercitii aplicative zi de zi,pana inveti metoda! Succes maxim!

    Răspunde
    • Se comporta ca niste sectanti pentru ca asta au inteles la “training”.Nimeni nu le-a explicat “scopul” si faptul ca
      vinzarea produsului este o consecinta a realizarii “scopului”.Asta e.Ori cine ia instruit nu a fost foarte explicit ori
      MLM-istul a inteles ce-a putut din training.

      Răspunde
      • nu neaparat, dar s-a rputea ca unele persoane pe care le cunosti sau care te cunosc sa se simta cu musca pe caciula

        Răspunde
        • Fiecare cu musca și cu căciula lui, deși nu cred că persoane pe care le cunosc personal se vor simți într-un fel sau altul. Poate doar vor considera articolul meu un semnal de alarmă ca să nu exagereze uneori. Asta dacă le pasă. Însă, repet, nu prea cred. Din păcate mulți din cei care ar trebui să recepționeze mesajul cu siguranță nu vor ajunge la acest articol sau la comentariile din el.

  6. Sunt intru-totul deacord cu tine. MLM e privit cu scepticism, insa ca in orice domeniu trebuie sa culegem doar ce ne intereseaza, doar ce ne e de ajutor. Eu fac parte dintr-un MLM, iubesc produsele pe care le promoveaza, le-am consumat pe toate si le voi consuma oricand am nevoie, impreuna cu familia mea; insa NU-MI PLAC oamenii care, asa cum spui…viseaza la cai verzi pe pereti: n-au casa, n-au masa dar vorbesc intruna despre calatorii, afaceri, negocieri…
    Am crezut ca sunt eu ciudata, ma bucur ca nu-s singura!

    Răspunde
    • Mulțumesc pentru comentariu Mioara. Tu ești una din puținele persoane care practică MLM și nu sunt deloc agresive. Tocmai de asta și soția mea îți este client fidel, lucru pe care l-am aflat după ce am început să mă tot trezesc cu diverse produse pe acasă :)

      Răspunde
    • Unii se apucă de personal development și peste noapte. Peste o noapte de șpriț de obicei :) Cine știe, după mai multe beri poate îmi dau demisia și mă apuc și eu să aduc fericire, pace, prosperitate, sănătate, tonus, vitalitate, no-cancer și alte alea în casele oamenilor :)

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.