Gripa spaniolă nu a pornit din Spania și totuși a dobândit numele de Gripa Spaniolă. De ce? Pentru că această gripă a început spre finalul primului război mondial. Presa vremurilor respective nu avea voie să scrie ce dorea, mai ales pe vreme de război. Adică era cenzurată și controlată de statele participante la confilct.
Mai puțin în Spania. Pentru că Spania nu a fost implicată în primul război mondial și a scris ce a vrut și cum a vrut despre Gripa Spaniolă. Astfel, pentru că Spania a acordat mai multă atenție acestui subiect a venit și numele de gripa spaniolă.
De unde provine totuși Gripa Spaniolă?
Cu exactitate nu se știe. Primul caz de boală a fost raportat pe 11 Martie 1918 în S.U.A. (Fort Riley, Kansas). S-a răspândit datorită interacțiunii soldaților care s-au întors ulterior de pe front. Deși se știa despre ea, nimeni nu a făcut nimic din două mari motive:
- În vremuri de război nimeni nu dorea să oprescă nimic. Fabricile funcționau, oamenii mergeau la muncă. Nimeni nu a izolat pe nimeni, nu s-au luat măsuri.
- Inițial s-a crezut că este o gripă obișnuită și că nu va face foarte multe victime. Ba mai mult cică primul val a fost mai puțin letal. Cel de-al doilea val a fost mai serios.
De asta este important să #StămÎnCasă în această perioadă, să urmăm sfaturile autorităților și să ne informăm din surse sigure. Iar dacă vrei idei de stat în casă, urmărește categoria #StămCuSpor de pe blogul meu ca să-ți valorifici mai bine timpul. Hai să lăsăm orgoliul la o parte și să lăsăm specialiștii să își facă treaba.
Victime Gripa Spaniolă
Nu se știe cu exactitate numărul de victime creat de Gripa Spaniolă, neexistând astfel nici un procent fix de rată a mortalității. Se vehiculează că:
- Între 20% și 50% din populația Terrei de la vremea aceea a fost afectată (acum 102 ani)
- Rata de mortalitate a fost de 2,5% – 5% (repet, nu se putea măsura exact pe atunci)
- A făcut între 50 și 100 de milioane de victime între 1918 și 1919
- Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii din istoria umanității
- Afecta mai mult oamenii tineri și sănătoși decât bătrânii sau copiii
Cam așa arată graficul.
E drept că deși nu există dovezi concrete că Gripa Spaniolă a avut epicentrul în Spania, își merită acest nume și din cauza faptului că această țară a fost grav afectată, având un număr estimat de 8 milioane de infectați și 300.000 de morți (3,75% rată mortalitate).
Puteți citi mai multe despre Gripa Spaniolă accesând linkurile din cadrul articolului în limba română de pe Wikipedia dedicat acestui subiect.
Aveți grijă de voi și de cei dragi!