De ce cred eu că va urma o nouă criză economică

La un moment dat am dat un share pe Facebook la un articol care vorbea despre următoarea criză economică. Am fost întrebat de ce cred asta. În acest articol urmează să răspund.

Nu sunt un expert în zona asta și sincer sper să nu existe o nouă criză economică. În 2009 și 2010 am simțit-o din plin și nu merită să mai trecem din nou prin chestia asta. Însă oamenii nu învață din istorie. Și din ce observ multora nici nu le mai pasă de istorie (este suficient să aruncați o privire la situația geo-politică actuală ca să vă dați seama de chestia asta).

România crește. O spun cifrele, graficele și statisticile. Nu eu. Cumva, se simte creșterea asta. Și nu e datorată sub nici o formă guvernanților. Nici celor de azi. Nici celor de ieri. Pur și simplu România crește. Vin tinerii din urmă. Se fac chestii. Se întâmplă chestii. Ba mai mult, înțeleg că până și cei care dețin funcții de conducere în stat își doresc să creștem. Creșterea este benefică și inevitabilă. Și mă bucur pentru asta.

Însă pe alocuri miroase a început de criză economică. Și am să vă spun și de ce.

Forța de muncă. Este foarte greu să găsești oameni buni pe care să-i angajezi. Și nu o zic ca să mă plâng. O zic ca fapt. Dacă ai lucra în resurse umane și ai avea zeci sau sute de interviuri cu oameni în perioada asta, vei descoperi oameni care vor bani mulți fără să-ți garanteze nimic. Oameni care vor niște sume sigure de bază lunar fără să-ți garanteze plus valoare sau niște rezultate palpabile și măsurabile.

De asemenea, sunt frapat de ignoranța cu care mulți spun: ”Zi-mi domle` cât iau în mână, nu mă interesează cât dai tu la stat.” Genul ăsta de ignoranță naște monștri. Nu poți spune că nu te interesează aspecte de genul ăsta. Mai ales dacă dorești o colaborare pe termen lung. O colaborare în care business-ul în care tu activezi să și reziste. Cam așa se punea problema prin 2007-2008, înainte de criză. Cam așa începe să se pună problema și acum, iar ăsta e unul dintre motivele pentru care eu cred că va urma o nouă criză economică.

Creșterea imobiliarelor. Nu știu unde locuiți voi, dar în Galați prețurile la imobiliare au crescut ca Făt-Frumos. Eu mi-am cumpărat în 2011 apartamentul cu 31.800 de euro. Ghiciți cât valorează apartamentul meu acum? În jur de 45.000 euro. 2 camere la 50 de metri pătrați în zona Ireg-IC Frimu cu 45.000 euro. Dacă te uiți pe site-urile de imobiliare vei găsi apartamente similare cu mici îmbunătățiri și la 52.000 euro. Dacă o ținem tot așa, sunt șanse să se ajungă și la 60.000 euro. Ăsta ar fi al doilea motiv. Despre ce vorbim?

Creditele. Creditele bancare au devenit brusc mai ieftine și mai accesibile. Băncile nu sunt proaste ca să ofere credite oricui ca pe vremea ”Creditului doar cu buletinul” (vă mai aduceți aminte?), dar nu sunt departe de acest aspect. Din ce în ce mai mulți oameni care au început să câștige cât de cât ok fac niște credite pentru bunuri (gen case) pe care nici nu visau acum câțiva ani că și le pot permite. Multă lume cumpără la supra-preț (vezi motivul anterior) chestii care sunt la supra-preț (pentru că pot). Ăsta ar fi al treilea motiv.

Al patrulea motiv este cumva conturat de o prietenă de-a mea care a venit după mulți ani din Italia și are un business fain legat de sănătate și wellness în România.

Eu unul sper să fie bine, ca să nu fie rău. Însă toate semnele de care v-am povestit mai sus nu arată doar semne de bunăstare, ci semne pentru o viitoare criză economică. Criză care eu sper să nu se întâmple pentru că suntem în aceeași barcă. Și vreau și eu să ne fie bine pe termen lung tuturor. Pentru că viața e mult mai tristă dacă doar ție îți merge bine, iar aproapelui tău nu.

2 comentarii la „De ce cred eu că va urma o nouă criză economică”

  1. In Franta, unde locuiesc de 4 ani intr-un oras de 50.000 locuitori, un apartament de 50 m2 porneste de la 30.000 euro. Salarul minim e de 1200 euro. De unde asa o crestere a imobiliarelor? Cererea prea mare, oferta prea mica? Sau economia subterana atinge cote maxime? Daca as putea, maine m-as reintoarce in romania. Dar nu pe salarul care mi-l ofera romanul. De ce? Simplu: mancarea aici, costa cat in ro. Motorina, idem. Apartamentele sunt chiar mai scumpe in ro decat aici. De ce as munci pe bani mai putini in ro, pe aceeasi munca?! Doar pentru ca tara e localizata in estul europei? De ce nu ne vor europenii in general pe noi romanii si bulgarii? Pentru simplu fapt ca stim sa lucram mult si pe bani putini. Si astfel, le furam painea. Ar fi multe de spus… Criza economica? DA, clar. Cine are cash, sa se tina cu dintii de ei. Over and out.

    Răspunde
  2. Avem noroc cu PSD-ul ca o sa bage tara mai repede in criza. Dar o sa fie dureros iesitu pt toti ca o sa ajunga euroiu la 6 ron. Rindul trecut nu ajuns la 6 ca si-a tras Basescu un glonte in picior si a micsorat salariile bugetarilor cu 25%.

    Răspunde

Comentează la acest articol

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.