De ce să alegi un CV de o singură pagină și cum poți să-ți faci un CV bun

CV de o singură pagină. Cum sună? Am să-ți povestesc în acest articol care este părerea mea despre un CV de o singură pagină și am să-ți ofer și câteva sfaturi legate de angajare în cazul în care cauți un loc de muncă.

CV de o singură pagină – merită?

Cum sa fac un CV

Din perspectiva de angajator, îți zic eu direct că da, merită. Dacă vrei să obții un job, de cele mai multe trebuie să faci apel la empatie și să te pui în papucii celui care recrutează pentru jobul respectiv.

Uneori cel care se ocupă de recrutare poate fi direct ownerul companiei, poate fi un manager de departament sau locație sau poate fi un angajat al departamentului de resurse umane.

Merită să înțelegi faptul că uneori acești oameni trebuie să selecteze într-un timp foarte scurt din sute de CV-uri. E posibil să fii chiar tu persoana potrivită, dar dacă nu ai un CV care iese în evidență, e posibil să nu fie văzut.

Un CV care iese în evidență nu este un CV stufos. Bineînțeles, există joburi unde experiența profesională merită sau trebuie povestită, însă chiar și în acele cazuri consider că totul poate fi simplificat.

Sfaturi angajare și CV – Video

Pentru cei care preferă informații pe larg și doresc să asculte și să vadă un video am creat acest video de mai jos pe YouTube. Bagă un play. Dacă preferi versiunile scrise, citește în continuare.

Un CV curat și simplu nu se demodează niciodată

ce trebuie sa fie un CV

Poți să-ți faci tu un CV curat și simplu apelând la diverse programe de editare. Asta dacă ai timp să faci asta și dacă ai cunoștințele necesare să faci asta. Dacă nu, există servicii de creare CV pentru 49 lei.

Pentru sub 50 lei să ai un CV foarte mișto realizat mi se pare super deal. Iar dacă nu vrei să investești 50 lei ca să te prezinți elegant și corect, dar ai 50 lei ca să îți cumperi 2 pachete de țigări, scuză-mă, dar nu e ok.

Un CV de o pagină îți oferă atât ție o privire de ansamblu asupra ta astfel încât să te pregătești mai bine pentru interviu, cât și potențialului angajator care va fi încântat să nu răsfoiască multe pagini pentru a înțelege ce trebuie.

Un CV de o singură pagină nu este potrivit doar dacă aplici pentru joburi în marketing, programare, vânzări sau management. Un CV de o singură pagină mi se pare potrivit pentru a aplica la orice post, indiferent care este acesta.

Un CV de o singură pagină, redactat corect, va arăta potențialului angajator că îți pasă de lucrurile pe care le faci și că nimic nu este la voia întâmplării, cu atât mai puțin CV-ul tău care se va distinge din mulțime.

Dacă îmi face altcineva CV-ul înseamnă că nu sunt ok?

Nu are nici o legătură. Tu poate ești foarte bun să te ocupi de agricultură, de transporturi sau de alte joburi care nu implică neapărat cunoștințe ample legate de realizarea unui CV.

Așa cum cizmarul repară cizme, cum electricianul se ocupă de instalații electrice, cum bucătarul gătește sau cum bloggerul scrie, așa și creatorii de CV-uri fac din treaba asta ceva deosebit.

Nu este nici o rușine și nici o dovadă de incapabilitate dacă apelezi la un specialist când ai nevoie de redactarea unui CV. Îl veți face împreună și vei avea mai multe șanse să obții mai rapid cariera visată.

Sfaturi de obținere a unui job

Sunt multe articole pe internet legate de cum să obții un job, cum să faci un CV, cum să te comporți la angajare și așa mai departe. Am promis că îți dau totuși câteva sfaturi în acest articol din experiența mea personală.

  • Nu aplica la toate joburile posibile și imposibile care îți ies în cale indiferent cât ești de disperat să te angajezi. Concentrează-te pe joburile sau companiile care te atrag cu adevărat.
  • Scrie CV-ul corect gramatical și recitește-l înainte să-l trimiți sau să aplici cu el la un job. Unii recruiteri nici nu stau la discuții când văd un CV realizat fără nici cea mai mică urmă de interes.
  • Ai grijă de profilele tale de pe rețelele sociale. Ele sunt oglinda ta reală uneori (nu în totalitate, știu). Acest lucru poate influența angajarea ta pe un post și e păcat să ratezi ceva din cauza asta.
  • Folosește o adresă serioasă de email atunci când aplici pentru un anumit job. pisicuzta4youscumpkiblona@yahoo.com nu dă bine atunci când aplici pentru un job din orice unghi ai privi.
  • În CV adaugă o poză reală, needitată și recentă cu tine. Într-o ținută decentă. Nu neapărat formală, dar decentă. Nu ar trebui să conteze cum arăți când aplici pentru un job. Însă contează cum te prezinți.

În încheiere, un ultim sfat ar fi să îți calibrezi mereu așteptările față de un job și față de veniturile de la început. Mereu vor fi patroni care vor de toate de la un angajat pe salariul minimum pe economie.

Și mereu vor fi angajați care vor o groază de beneficii și bani fără să demonstreze nimic înainte, fără să fie evaluați după rezultate și așa mai departe. În ambele cazuri, prost nu e ăla care cere :)

Totuși, eu consider că o relație angajat-angajator trebuie să fie una de tip win-win-win, triplu win. Adică una în care câștigă și clienții angajatorului, și tu și angajatorul. Și așa se creează plus valoarea.

Însă am cunoscut și oameni care au ratat oportunități pentru că s-au considerat mereu mai presus decât ceea ce au primit. Au considerat că merită mereu mai mult. Unii sunt nefericiți și acum.

Sfatul meu este ca dacă îți place un domeniu să te bagi cu sete în el indiferent de bani. Banii sunt o consecință a unor rezultate foarte bune pe care le poți genera, pentru că la un moment dat vei câștiga cât trebuie.

Pentru că vei ajunge căpătând experiență, rezultate și palmares să te plătești singur(ă). Fie că vei lucra direct pentru tine ca antreprenor, fie că vei lucra într-o companie unde trageți împreună și ies și bani.

Succes!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.