Cum am petrecut de cutremurul de 10 grade anunțat de aplicația Biziday

O îmbrăcam pe fiică-mea ca să ieșim la o plimbare. Văd notificarea. Prima impresie a fost că e un test sau ceva așa că am întrebat repede pe Facebook care-i șpilul. Continui să o îmbrac pe fiică-mea. Mă sună un prieten care ieșise deja cu băiatul său afară. În timpul ăsta primesc notificare după notificare de cutremur de 10 grade pe scara Richter la 10 Km adâncime.

Se întrerupe apelul. Mă gândesc totuși… 10 grade? Nu eram sigur pe moment, dar parcă n-am auzit de un asemenea cutremur în istoria recentă. Dar ies afară și îmi sun prietenul înapoi ca să văd pe unde e și să vin și eu. Afară mai erau oameni cu copii în brațe care urcau de acum înapoi în casă. Între timp pe Facebook lumea comenta despre chestia asta. Se pare că am mulți prieteni în listă ce folosesc aplicația Biziday.

Intru pe profilul lui Moise Guran și văd postarea asta la el: ”Aplicatia Biziday a luat-o razna. Investigam ce se intampla. E posibila o eroare, dar nu exclud si alte posibilitati.” Oricum, la un cutremur de 10 grade pe scara Richter nu mai ai unde să te ascunzi. Cred că și dacă te afli în câmp deschis există pericolul să se crape pământul și să te înghită la o asemenea intensitate. Bineînțeles, caut pe Google care a fost cel mai mare cutremur și aflu asta:

Cutremurul din Valvidia, sau Marele Cutremur din Chile, cum a mai fost denumit, a fost fără îndoială cel mai puternic cutremur din lume măsurat şi înregistrat cu mijloace ştiinţifice. Seismul a avut loc în data de 22 mai 1960, şi a atins nu mai puţin de 9,5 grade pe scala Richter. Pe lângă forţa sa extraordinară, cutremurul a durat aproximativ 10 minute. Tsunami-ul rezultat în urma cutremurului a afectat sudul statului Chile, Insulele Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă, Australia şi chiar Insulele Aleutine de lângă Alaska.

Iată că am mai aflat ceva interesant. Inițial am crezut că vreun angajat Biziday s-a supărat și înainte de plecare a vrut să facă o chestie cu care să fie ținut minte toată viața :). Nu exclud asta nici acum :).

Oricât ai fi de cerebral, în momente de genul ăsta inima nu are cum să nu bată cu putere, iar adrenalina să nu-ți inunde corpul. M-am panicat un pic, dar văzând că tot primesc alerte și nu se întâmplă nimic mi-am văzut liniștit de plimbare. Am cumpărat flori și mărțișoare împreună cu Sara. Cam așa am petrecut eu cel mai mare cutremur din România anunțat de aplicația Biziday. Pe profilul lui Moise Guran apare o nouă postare care anunță următoarele:

Ceea ce ati primit nu este o Alertă de Cutremur ci o Alerta Rosie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Ne cerem scuze și vă țin la curent cu tot ceea ce aflăm, pe parcurs!

Până acum știm așa:

Alerta nu a fost transmisă de operatorii Biziday. De altfel ea nici nu a plecat din interfața noastră de operare. În loguri NU EXISTĂ!

Asta pentru că nici de pe serverul nostru nu a plecat. Aparent serverul pe care noi îl folosim NU a fost spart. Asta ne comunică în acest moment firma de la care închiriem serverul.

Ca să ajungă în telefoanele dumneavoastră o Notificare sau o Alertă trece prin Google Cloud. Altfel spus, de pe serverul nostru, instrucțiunea pleacă pe un server al Google și de acolo la dumneavoastră. Cum de la noi nu a plecat nicio alertă, acum investigăm să vedem de unde a plecat și, mai ales, cum a intrat în Aplicația Biziday.

Revin de îndată ce aflu noi amănunte.

Îmi cer scuze încă o dată!

Eu nu voi dezinstala aplicația Biziday

Prin 2011 aveam un site de tehnologie destul de vizitat. GSMRo.ro se numea, pentru cei care își mai aduc aminte. Într-o sâmbătă m-am trezit cu o ditamai imagine pornografică pe homepage. Apoi cu o găină care dansa. Gluma cu găina a fost bună. Apoi, cel care mi l-a spart a făcut un redirect către un site de pornache. Ca la final să-mi dea lovitura fatală și să-mi facă redirect către site-ul tineretului social democrat. Deci, știu cum e să-ți fie bulită munca în câteva secunde.

Shit happens. Am reparat totul după, dar lovitura a existat. Așa că eu îi mai dau o șansă aplicației Biziday și decid să nu o dezinstalez. Dacă îmi arăta o alertă de cutremur de 7 grade pe scara Richter la 80 de Km adâncime, atunci mai ziceam de panică. Dar la 10 grade pe scara Richter oricum nu mai aveam ce face :). Iată și un print screen cu alertele preluat de la Andrei Bursuc, că eu n-am apucat să fac print screen. Voi cum ați petrecut de cutremurul ăsta de 10 grade? :)

Cutremur 10 grade Biziday

10 comentarii la „Cum am petrecut de cutremurul de 10 grade anunțat de aplicația Biziday”

 1. GSMro era găzduit pe un shared, aplicația lui nenea Guran rulează prin Google Cloud. Ori aceasta înseamnă că cineva… trage tu concluzia.

  Oricum aplicația trebuie retrasă de pe piață și Moise să se bucure că nu-l dă lumea în judecată.

  Răspunde
 2. Dar dacă ni se spunea că extratereștrii au atacat America? Ca’n 1938 când primele două treimi din „Războiul lumilor” au fost prezentate sub forma unor buletine de știri, provocând panică printre unii dintre ascultători, care au crezut că evenimentele descrise în cadrul programului sunt reale. Sau că Arsenie Boca a revenit printre noi?

  http://www.staupenet.ro/aplicatia-biziday-prinsa-intre-un-atac-cibernetic-si-o-stire-falsa-despre-un-cutremur-de-10-grade.html

  Răspunde
 3. M-am speriat teribil si am mai si alertat familia… mama are si probleme cu tensiunea asa ca saraca a tras o sperietura sora cu moartea. Mi s-a parut suspect 10 grade la 10 km adancime dar totusi atunci pe moment a fost horror :(

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.