[Ghid Pokemon Go] Ce am învățat despre cum se joacă Pokemon Go în ultimele zile

Derulează mai jos până la primul titlu dacă nu vrei să citești toate astea și să găsești informații concrete, sfaturi și tips & tricks despre cum se joacă Pokemon Go și cum faci level. Ca la orice chestie cunoscută, oamenii se împart în mai multe tabere în ceea ce privește Pokemon Go. Sunt extremiștii și restul care privesc echilibrat fenomenul. Extremiștii nu sunt răi sau buni, sunt extremiști. Adică ăia care urăsc Pokemon Go și pe toți cei care joacă Pokemon Go. Și ăia care joacă Pokemon Go încontinuu, fără oprire, fără discernământ. Ambele situații sunt la fel de nasoale. Nimic nu e bun dus la extrem. Nici măcar consumul de apă în excess :).

După ce am auzit că utilizatorii care accesează internetul de pe mobil petrec mai mult timp în jocul Pokemon Go decât pe Facebook am zis că trebuie să încerc asta. Lucrez în marketing digital și indiferent că-mi place sau nu-mi place ceva, trebuie să fiu acolo și să încerc ca să fiu în rând cu trendurile și să nu-mi scape ceva. Fiecare cu meseria lui.

Mie personal îmi place și nu-mi place Pokemon Go. Îmi place că faci mișcare. Nu-mi place că îți bulește atenția și focusul. Dacă faci o vânătoare de Pokemoni de maxim o oră e ok. Dacă depășești timpul ăsta s-ar putea să nu mai fie așa ok. Depinde foarte mult de cât de predispus ești la dependențe. Mie uneori îmi vine să nu mai joc (mai ales când nu-mi prea ies vânătorile sau când serverele lor fac figuri), dar uneori mă apucă din nou cheful gen: ia să mai deschid eu jocul să văd dacă e vreun Pokemon pe aici. De multe ori mă iau și cu prietenii și mai facem câte o plimbare în care mai discutăm diverse.

În acest articol mi-am propus să scriu câteva aspecte legate de cum se joacă Pokemon Go. Sunt multe tutoriale în limba engleză despre cum se joacă Pokemon Go. Probabil și în Română. La mine nu va fi un tutorial Pokemon Go, ci mai degrabă un sharing de experiențe personale.

De asemenea, vă rog să mai postați și voi în comentarii diverse sfaturi legate de cum se joacă Pokemon Go. Sunt convins că în fiecare zi sunt descoperite lucruri noi. Mai ales că pe internet e o adevărată isterie cu fiecare detaliu descoperit.

Am observat că se fac hărți cu diverse locații unde apar Pokemoni. Momentan nu am găsit pe România și în nici un caz pe Galați, dar sunt convins că nu va mai dura mult și vor apărea și la noi. Și înainte de a trece la subiect, ca părere personală, mizez pe faptul că oamenii de la Nintendo vor dezvolta aplicația asta și vor adăuga funcții noi. Nu de alta, dar e păcat să nu profite la maximum de potențialul pe care îl are acest joc. Să începem. În cele ce urmează vă voi spune tot ce știu despre Pokemon Go. Unele informații sunt din propria mea experiență, alte informații sunt de pe net. Hai să vedem despre ce este vorba cu Pokemon Go.

(aici voiai să ajungi, la primul titlul de unde încep chestiile concrete despre Pokemon Go)

Ce este Pokemon Go

Pokemon Go este un joc care funcționează doar pe dispozitive mobile iOS și Android (cel puțin deocamdată). Scopul jocului este să te plimbi pe străzi și să găsești pokemoni, aceste ființe pe care generația noastră le știe din desenele animate. Pokemonii apar pur și simplu în anumite locuri. Ideea e să-ți folosești bilele speciale de prins pokemoni și să le arunci în ei ca să-i prinzi. Jocul se folosește de mai multe resurse ale smartphone-ului tău: GPS, internet și cameră video.

Distracția care a pornit isteria se rezumă la realitatea augumentată. Adică prin camera ta video de la telefon vezi și mediul înconjurător (strada, parcul, camera, baia etc.), dar și pokemonul care tocmai a apărut acolo. Asta a stârnit fun-ul. Uite un exemplu.

Pokemon langa pisica
Iată un pokemon care tocmai a apărut într-o curte, lângă o pisică :)

Cum prinzi un Pokemon

Ca să prinzi un pokemon trebuie mai întâi să-ți apară pe hartă în timp ce te plimbi. Apoi, apeși pe el și te vei trezi față în față cu chestia țopăitoare. Apeși cu degetul pe bila ta roșie-albă și vei observa în jurul pokemonului un cerc. Dacă cercul e verde sunt șanse foarte mari să-l prinzi. Dacă cercul e roșu, s-ar putea să fie de nivel prea mare comparativ cu tine și să nu-l prinzi. Dacă cercul e gri trebuie să te străduiești. Dacă cercul e galben trebuie să te străduiești mai mult.

După ce ai apăsat pe bilă o arunci cu degetul către pokemon printr-o mișcare de tip swipe. Obiectivul e să-l nimerești. Bila se va desface și îl va prinde cu o rază. Uneori pokemonul poate să iasă din bilă și asta înseamnă că trebuie să încerci din nou. Alteori, după mai multe încercări, pokemonul poate pur și simplu să dispară într-un nor de fum și să nu mai ai o a doua ocazie să-l prinzi. Încă nu știu de ce se mai întâmplă asta. Video scurt legat de cum prinzi un pokemon.

Sfaturi pentru a prinde un pokemon

După ce crești în nivel vei observa că îți apar în rucsac mai multe iteme. Pe unele le primești atunci când faci level up, pe altele le primești și de la PokeStops. Te poți folosi de ele ca să prinzi pokemonul. Ca să te poți folosi de ele în timpul vânătorii trebuie să apeși în colțul din dreapta pe inventar și să selectezi itemul dorit.

  • Razz Berry: dacă hrănești pokemonul cu o Razz Berry înainte de următoarea aruncare, îți cresc șansele de prindere (dacă îl nimerești imediat după ce l-ai hrănit).
  • Great Ball: o primești după ce crești în level. Mi se pare că după level 12 o primești. E o bilă mai bună de prins pokemoni. A se folosi la pokemonii ăia mai greu de prins.
  • Ultra Ball: o primești după level 20. Acceași poveste ca și la great ball, numai că asta e mai puternică. În momentul ăsta încă nu sunt la acel level.
  • Încă o chestie: se zice să ții apăsat pe bilă până se face cercul mai mic și abia apoi să arunci. Cică sunt șanse mai mari să-i prinzi. Mie nu-mi pre iese aruncarea asta.

În concluzie, pentru pokemonii cu cerc verde folosește Poke Balls normale. Pentru ăia la care nu ești sigur folosește un Razz Berry înainte de a arunca un Poke Ball (dacă nimerești e super). Pentru ăia cu CP mare și cerc gri, galben sau roșu poți face diverse combinații cu Great Balls/Ultra Balls și Razz Berry înainte. Tu decizi. La urma urmei tu joci și trebuie să fie fun :).

Pokemon greu de prins
Uite, pokemonul ăsta are un cerc portocaliu, ceea ce înseamnă că e mai greu de prins

Ce înseamnă statisticile pokemonilor

După ce prinzi un pokemon vei vedea că are anumite statistici. Mărime (XS, XL, normal etc.), dimensiuni, greutate etc. Alea nu știu încă la ce folosesc. Știu doar că în acest moment oamenii se ghidează după CP (Combat Power = Putere de Luptă), HP (viață) și tipul pokemonului. Cu cât un pokemon are CP mai mare se zice că are șanse să câștige o luptă. Dar nu e chiar așa. Se pare că și tipul pokemonului contează. Ca să câștigi, trebuie să arunci în luptă un pokemon sau o echipă de pokemoni potrivită tipului de adversar. Iată aici un tabel comparativ de damage.

Damage Pokemon Go pe tip
Click dreapta pe imagine si Save As ca sa o vezi mai mare

Acum că ați aflat treaba asta, lucrurile nu mai par așa simple, iar Pokemon Go nu mai pare un joc așa idiot, ci mai degrabă unul de strategie, nu? :) E normal că e bine să ai mai mulți pokemoni cu CP mare, dar trebuie să vezi cum îi bagi la luptă și mai ales împotriva cui.

Cum crești în level mai repede

Cea mai bună strategie citită pe net este următoarea: păstrează-ți Stardust pentru mai târziu, strânge cât mai mulți pokemoni (mai ales păsările alea mici) și concentrează-te pe Evolve atunci când ești sub influența unui Lucky Egg. Voi explica.

Ori de câte ori prinzi un pokemon, vizitezi un PokeStop sau câștigi lupte = câștigi puncte de experiență. Dar câștigi experiență și atunci când dai Evolve la pokemoni, adică îi transformi în versiunile mai puternice ale lor. Când dai Evolve la un pokemon la care ai mai dat înainte (ca specie mă refer) câștigi 500 XP. Când dai Evolve la un pokemon nou pe care nu l-ai mai evoluat niciodată câștigi 1.000 XP.

Dacă ai un Lucky Egg activat, punctele de experiență se dublează, deci vei crește mult mai repede în level. Lucky Egg este un item pe care îl primești din start și uneori la anumite creșteri de nivel. Îl poți cumpăra de asemenea cu bani de la shop ca multe alte iteme. Eu am făcut așa: mergeam la vânătoare de pokemoni, îi prindeam și dacă nu mai apăreau activam un Incense (explic imediat) și un Lucky Egg.

Aceste iteme sunt valabile doar 30 de minute din momentul activării. În primele 20 de minute vânam cât mai mulți pokemoni pentru că oricum primeam dublu la experiență. Apoi, în ultimele 10 minute mă plimbam și căutam pokemoni la care să le pot da Evolve. Ca să dai Evolve ai nevoie de bombonele specifice tipului de pokemon pe care vrei să-l evoluezi. Colectezi 3 bombonele specifice la fiecare pokemon prins și Stardust. Poți să colectezi bombonele specifice și când dai Transfer la un pokemon.

Din punctul meu de vedere cea mai bună strategie momentan este să-ți umpli inventarul de pokemoni de toate felurile și să te concentrezi pe creșterea nivelului tău de trainer de pokemoni. Nu are rost să faci Power Up la pokemoni mai slabi pentru că pe măsură ce crești în nivel oricum îți vor apărea la vânătoare pokemoni cu CP mult mai mare. Merită să folosești Stardust pentru Power Up la cei mai buni 6 pokemoni doar înainte de a ataca un Gym ca să-l cucerești și să lași acolo un paznic cu CP mare (vorbim și despre asta). În rest, tu concentrează-te să prinzi cât mai mulți, iar când ai un Lucky Egg în inventar să-l folosești și apoi să te apuci să le dai Evolve.

Pidgey poate fi un prieten bun la un level up
Pidgey poate fi un prieten bun la un level up

Cum găsesc mai mulți pokemoni

Am observat că mie îmi apar cei mai mulți pokemoni în locurile aglomerate, în locurile cu multe PokeStops sau Gym-uri. Dar cei mai mulți și cei mai mulți îmi apar în locurile aglomerate de tipul ăsta pe care nu le-am mai vizitat niciodată cu Pokemon Go deschis. Asta poate fi o idee.

Apoi, ca să atragi artificial pokemoni pe lângă tine, ai în inventar un item care se numește Incense. Odată activat, item-ul atrage pokemoni doar pentru tine. Dacă stai pe loc tot apar pokemoni, dar în 30 de minute de stat pe loc cu Incense activat nu am prins mai mult de 4. Dacă te plimbi destul de mult atunci când ai Incense activat ai șanse să găsești 7-8. Incense e un item pe care îl primești din prima, la anumite creșteri de nivel sau îl poți cumpăra cu bani.

Mai există și Lure Module (item). Lure Module atrage pokemoni pentru toți cei care sunt în zonă. E o formă faină de a prinde și tu pokemoni, dar de a prinde și ceilalți care sunt prin zonă. De exemplu, azi pe faleză în Galați la căsuță erau două Lure Module activate și probabil mulți tineri care vânau pe acolo (am oprit și eu un pic pe faleza superioară, recunosc – mulțumesc băieți! :)).

Incense Pokemon Go
Cand ai Incense activat, fumul ala rozaliu atrage mai multi pokemoni pe langa tine oriunde ai merge

Bonus: aici ai o listă cu tipuri de locații unde găsești diverse tipuri de pokemoni. De exemplu, pokemonii de apă sunt pe lângă ape, cei de electricitate pe lângă centrale electrice și tot așa.

Cum activezi un Lure Module

Mie mi-a luat ceva timp să înțeleg cum se activează un Lure Module. În primul rând un Lure Module se poate activa doar la un PokeStop (imediat vă zic ce este și apoi corelați voi informațiile). Ca să-l activezi trebuie să fii în proximitatea unui PokeStop și să apeși pe acesta. După ce apeși pe PokeStop vei observa un loc gol alb deasupra pozei obiectivului turistic/Bisericii/instituției/etc. Apeși pe locul ăla alb și vei putea selecta Lure Module-ul de la tine din inventar (dacă nu a pus deja altcineva unul). Apeși pe Lure Module și voila, vin pokemoni în zonă. La fel ca și Incense sau Lucky Egg, Lure Module ține doar 30 de minute.

Cum activezi Lure Module in Pokemon Go
Ca să-ți faci o idee cum activezi Lure Module în Pokemon Go

Ce e un PokeStop

PokeStop este de obicei un obiectiv turistic, o Biserică, un monument sau orice altceva de genul ăsta. De la un PokeStop, tu ca jucător de Pokemon Go, îți iei diverse iteme în funcție de nivelul pe care îl ai. Poțiuni, bile de prins pokemoni, ouă de clocit etc. Unele chestii se găsesc în magazin ca să le cumperi cu bani, altele nu, deci trecerea pe la PokeStops ori de câte ori ai ocazia e benefică. În plus, la fiecare vizită capeți și niște puncte de experiență. Eu am un PokeStop lângă birou. Odată la 10-15 minute aș putea să trec pe acolo dacă vreau și pot :).

Ca să culegi ”bunătățurile” de la un PokeStop trebuie să te afli în proximitatea acestuia, să apeși pe el și apoi să dai cu o mișcare de tip swipe peste poza respectivului PokeStop. Vor cădea niște iteme de acolo. Apasă pe ele ca să le culegi. Simplu ca bună ziua.

Asa apare un PokeStop pe harta
Asa arată PokeStop-urile pe hartă

Cum dezvolți ouă în Pokemon Go

Vorbeam despre clocit ouă în Pokemon Go. Dacă vizitezi PokeStops vei primi uneori și niște ouă. Sunt trei tipuri de ouă. Ouă de 2 Km, ouă de 5 Km și ouă de 10 Km. Cu cât au mai mulți Km, cu atât ai șanse mai mari să primești un pokemon mai bun după ce le clocești.

Ca să clocești un ou în Pokemon Go trebuie să te plimbi. Intri de pe bilă în meniul unde ai toți pokemonii strânși, faci un swipe la stânga ca să intri în meniul Eggs și apeși pe oul pe care vrei să-l clocești. Ca să clocești un ou ai nevoie de incubatoare. Ai deja un incubator pe care îl poți folosi nelimitat în inventar. Apeși pe ou, apoi selectezi incubatorul care vrei să ți-l clocească. Apoi te apuci de mers și oul se clocește în funcție de numărul de kilometri parcurși de tine.

Observ că se înregistrează kilometri parcuși la o viteză de maxim 10 Km/h. Lumea zice pe net că poți să-ți clocești oule cu mașina, dar la mine nu merge. Poți avea și incubatoare suplimentare ca să clocești mai multe ouă în același timp. Le primești la anumite creșteri de nivel sau cu bani.

Oua Pokemon Go
Cam așa arată niște ouă în inventar în Pokemon Go

Ce este un Gym în Pokemon Go

După ce atingi level 5 și apeși pentru prima dată pe un Gym din curiozitate, profesorul te pune să-ți alegi o echipă. Poți alege echipa galbenă, albastră sau roșie. Eu am ales roșie că așa mi-a venit. Echipa o alegi o singură dată și te va reprezenta tot jocul. Nu poate fi schimbată. Vorbește eventual cu prietenii tăi înainte ca să vezi care și cum vă combinați în aceeași echipă.

Cum arata un Gym in Pokemon Go
Așa arată niște Gym-uri în Pokemon Go

Ce poți face la un Gym aliat

Poți să te antrenezi. Dacă vezi că un Gym este de aceeași culoare cu echipa ta, poți să te apropii, să apeși pe el și să faci acolo o luptă friendly cu pokemonul care îl păzește. Câștigi experiență din câte știu. De asemenea, poți să lași un pokemon acolo dacă Gym-ul e de nivel mai mare și are un loc liber. Adică poți întări Gym-ul echipei tale cu un pokemon care să-l păzească. Cu fiecare luptă de apărare câștigată, câștigi atât experiență cât și bani cu care îți poți cumpăra chestii din shop pe care ai plăti bani reali în mod normal. În sfârșit bani.

Ce poți face la un Gym al altei echipe

Poți să încerci să-l cucerești. E aceeași poveste ca mai sus, numai că de data asta îți alegi nu unul, ci 6 pokemoni din inventarul tău cu care să intri în luptă. Cu cât Gym-ul respectiv are level mai mare, cu atât trebuie să duci mai multe lupte. Dacă vei câștiga Gym-ul va trebui să alegi un pokemon care să îl păzească și să îl lași acolo. La fel, cu fiecare luptă de apărare câștigată, obții atât experiență cât și bani cu care îți poți cumpăra chestii din shop pe care ai plăti bani reali în mod normal. În sfârșit încă odată bani.

Dacă pokemonul tău este înfrânt și pierzi Gym-ul, nu îl pierzi. Acesta se va întoarce ”rupt de bătaie” la tine în inventar și vei putea folosi poțiunile de reanimare și reastaurare viață pe care le tot strângi de la PokeStope-uri și nu știi ce e cu ele. Dacă păstrezi Gym-ul, vei obține odată la 20-21 de ore bani și mi se pare că și experiență pentru fiecare apărare. Ca să obții asta trebuie să intri în shop și să ți le ei de acolo, că nu vin automat (cel puțin banii).

Cum te lupți în Pokemon Go la un Gym

Sunt doar trei mișcări foarte simple. Important e să știi cum îți alegi pokemonul care intră în bătaie ca să faci damage mai mare și să câștigi lupta din punct de vedere tactic.

  1. Când apeși pe ecran vei da damage cu ce știe pokemonul tău să facă damage.
  2. Ca să te ferești de atacuri dai swipe stânga/dreapta. E o mișcare înțeleaptă.
  3. Când ai power (vezi sub linia de viață), ții apăsat pe ecran pentru un atac special.

Tuturor le este frică să intre într-o bătălie dintr-un Gym, dar nu au de ce. Ca să fie mai simplu vă pun mai jos cel mai scurt video despre confruntarea între niște pokemoni.

Cum se joacă Pokemon Go

Sunt convins că mai erau multe de spus. Mi-au scăpat multe cu siguranță. Dar articolul e deja mult prea lung ca să-l mai citească cineva. De aceea vă rog să postați comentarii la acest articol și dacă binevoiți să credeți că am muncit un pic la el ca să-l fac :), să dați și un like sau share pe Facebook. Mulțumesc mult și spor la vânat pokemoni :)

Un comentariu la „[Ghid Pokemon Go] Ce am învățat despre cum se joacă Pokemon Go în ultimele zile”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.