Cum se creează un site web

În trecut, în urmă mai bine de un deceniu, realizarea de site-uri web era o sarcină foarte dificilă. De cele mai multe ori, pentru a realiza de la zero un site, programatorii web alocau zile întregi de codare a paginilor folosind limbaje de programare dificile precum PHP, JavaScript sau HTML.

Din fericire, la nivelul anului 2018, nu mai este cazul. Odată cu evoluția fulminantă a internetului și a numărului de site-uri web la nivel global, au apărut, cum era firesc, noi și noi modalități de creare a unui site web fără a scrie măcar o linie de cod.

În prezent, pentru a avea un site web cu design profesional și funcționalități multiple, tot ceea ce trebuie să faci este să te folosești de una dintre metodele gratuite pe care le ai la dispoziție, care te vor ghida pas cu pas pe drumul către realizarea site-ului dorit.

Cum creezi un site web în mod gratuit

Înainte de a trece la prezentarea metodelor propriu-zise, aș dori să fac o precizare pe care eu o consider importantă în înțelegerea corectă a termenului gratuit când vine vorba de crearea unui site web.

Ce se înțelege prin site web gratuit? Există două aspecte majore ce trebuie luate în considerare. Primul face referire la realizarea unui site web fără a plăti absolut nimic iar cel de-al doilea rezidă în aceea că, deși realizarea site-ului se face tot gratuit, sunt necesare unele costuri cu achiziționarea serviciilor adiacente.

Realizarea unui site web 100% gratuit este însă posibilă cu ajutorul unui website builder, precum WebWave sau Webnode, în acest caz adresa URL a site-ului creat fiind de fapt o extensie a site-ului principal, adică un subdomeniu (ex: https://numesite.webnode.ro).

Avantajele creării unui site pe subdomeniu se opresc, de cele mai multe ori, la gratuitatea serviciului oferit. Asta pentru că, cine își dorește un control deplin asupra conținutului, se va lovi cu siguranță de o serie de limitări și minusuri dintre cele mai diverse.

Cu toate acestea, posibilitatea de a crea un site web gratuit nu trebuie subestimată și nici pusă într-o poziție dezavantajoasă în raport cu alte metode. Pentru începători, o astfel de modalitate este întotdeauna o opțiune foarte bună.

Vrei să vezi cum arată un site creat cu o astfel de metodă? Nu ai decât să o pui în practică folosind una din aplicațiile gratuite pe care le găsești pe internet. Pentru WebWave, găsești pe cumfaciunsite.com un tutorial foarte detaliat, care te va ghida pas cu pas.

A doua metodă despre care vreau să îți vorbesc este cea prin intermediul căreia vei reuși să construiești un site în mod gratuit, însă pentru care va fi necesar să plătești unele servicii fără de care realizarea site-ului ar fi practic imposibilă.

Realizarea site-ului cu această metodă presupune achiziționarea unui nume de domeniu propriu (ex: www.numelesiteului.ro) și a unui serviciu de găzduire web, adică a spațiului pe un server web unde vor fi stocate toate fișierele site-ului.

Această metodă este cea mai utilizată la nivel global, aproape toate site-urile de pe internet fiind create pe bază de domenii proprii și fiecare având în spate un server web, adică un spațiu virtual pe un disk unde sunt stocate datele (text, imagini, video).

Pentru a realiza un site pe domeniu propriu este necesară parcurgerea unui număr de trei etape principale, și anume: înregistrarea unui nume de domeniu web, achiziționarea unui pachet de găzduire și instalarea pe server a platformei pe care va funcționa site-ul.

Un nume de domeniu web poate fi achiziționat, exclusiv online, de la oricare dintre registrarii autorizați. Un domeniu cu extensia .ro te costă puțin peste 50 de lei pentru 1 an de înregistrare și poate fi comandat împreună cu pachetul de găzduire. Există însă și opțiunea de a-l achiziționa separat, la ROTLD sau la orice alt registrar.

Cât privește serviciul de găzduire web, prețurile variază iar ciclul de plată de asemenea. Sunt furnizori care acceptă plata lunară, pornind de la prețuri de 10 – 20 de lei, existând de asemenea și firme de găzduire care oferă posibilitatea de plată pe 6, 12, 24 sau 36 de luni.

După înregistrarea unui nume de domeniu și achiziționarea pachetului de găzduire potrivit, următorul pas este instalarea unei aplicații ce va constitui de fapt structura de bază, platforma pe care va funcționa site-ul tău. Această etapă nu te costă nimic și se substituie practic serviciului de realizare site web oferit de firmele de web design.

Există în prezent o mulțime de opțiuni din care să alegi, însă recomandarea numărul 1 este întotdeauna WordPress. Disponibil pentru download gratuit la adresa oficială wordpress.org, platforma WordPress este un sistem de management al conținutului (CMS) extrem de puternic, fiind capabil să susțină orice tip de site web, de orice dimensiuni.

Despre WordPress s-au scris sute de mii de pagini, așa că nu voi insista pe acest subiect. Găsești pe internet absolut tot ceea ce ai nevoie să știi referitor la această platformă de publicare și ai la dispoziție mii de tutoriale gratuite care te învață pas cu pas să realizezi un site web în acest fel.

Dacă ai citit până aici, sunt convins că acum ești în măsură să realizezi un site web de unul singur, fără a apela la serviciile costisitoare ale programatorilor sau firmelor de web design. Mult succes cu noul tău site!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

3 comentarii la „Cum se creează un site web”

  1. Încropisem și eu unul la un momentdat în HTML. Și l-am urcat apoi pe hosting. E faină senzația aceea să știi că e făcut de tine manual, că tu ai scris fiecare linie de cod

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.