Cum scrii un articol de concurs

De-a lungul timpului am participat la numeroase concursuri online. Pe unele le-am câştigat, pe altele nu, bineînţeles. Cert este că nu am renunţat să particip pentru că îmi place foarte mult competiţia. Până acum, cea mai mare realizare a mea a fost locul 4 în competiţia BlogWars 2011 şi pot spune că m-am simţit foarte bine că am ajuns până acolo (trebuie să mai fiu şi realist din când în când) chiar sunt genul de om care îşi doreşte mereu locul 1.

În acest articol voi scrie despre cum trebuie să scrii un articol de concurs, în cazul în care vorbim despre un concurs special pentru bloggeri şi în cazul în care desemnarea câştigătorului sau a câştigătorilor se face prin jurizare.

Aş putea să fiu răutăcios sau cârcotaş şi să spun că sunt anumiţi bloggeri care participă constant cu articole slabe la concursurile online şi asta nu pentru că nu pot mai mult, ci pentru că nu îşi dau interesul. Dar, nu am să fac asta. Am să fiu proactiv şi am să scriu despre câteva lucuri de care merită să ţii cont atunci când scrii un articol pentru un concurs. Nu îţi va garanta nimeni câştigarea oricărui concurs, că dacă aveam eu secretul ăsta nu-l mai împărţeam cu voi şi îl păstram numai pentru mine. Totuşi, informaţiile de mai jos îţi vor oferi cel puţin o şansă în plus.

Cum scrii un articol de concurs
Iată câteva sfaturi pentru a scrie pe blog un articol de concurs
  1. Dacă te hotărăşti să participi la un concurs scriind un articol la tine pe blog, atunci fă acest lucru cu determinare, nu de dragul de a o face sau de dragul de a face un favor unui prieten care promovează acel concurs.
  2. Valoarea premiilor contează, dar nu trebuie să determine calitatea articolului tău. Trebuie să scrii bine constant dacă vrei ca oamenii să te perceapă ca pe un blogger bun şi să jurizeze în favoare ta. În plus, dacă scrii bine te poţi alege cu oferte bunicele pentru advertoriale şi după finalizarea concursului.
  3. După cum spuneam, calitatea articolelor contează, dar contează şi cantitatea cuvintelor. Dacă scrii prea puţin nu e bine deloc pentru că linkurile pe cuvintele cheie ale sponsorului nu vor avea efectul dorit de aceştia. Dacă scrii prea mult fără să transmiţi ceva concret, vei obosi juriul şi există şansa să pierzi concursul ori pentru că ai plictisit, ori pentru că cel care juriza nu a mai putut fi atent la un moment dat şi a pierdut din vedere esenţialul.
  4. Scrie aerisit şi fă cumva ca articolul tău să fie plăcut ochiului. Pune spaţii între paragrafe, nu scrie încontinuu propoziţie după propoziţie şi cuvânt după cuvât. Eventual, adaugă nişte fotografii relevante pe care să le poziţionezi cu atenţie în articol, astfel încât textul să se îmbine perfect cu imaginile.
  5. Nu lăuda în exces, că asta nu te va ajuta să câştigi concursul. Ba mai mult, te va face să pari un om de calitate joasă care face orice pentru a scrie ceva şi a avea o şansă să câştige ceva din asta. Daca vrei ca blogul să-ţi fie citit şi apreciat la nivel mai înalt, trebuie să fii atent la astfel de articole şi nu dai şansă nimănui să spună vreodată despre tine ceva de genul „iată blogul unui alt puştan care e dispus să facă orice pentru 2-3 euro„.
  6. Nu critica în exces doar pentru că vrei să pari autentic. Dacă vrei să dai un feedback, dă-l, dar nu uita că feedback-ul e şi cu bune şi cu rele aşa că trebuie să menţionezi şi aspectele pozitive chiar dacă eşti o fire de om care nu prea reuşeşte să le vadă şi declară mereu despre el „nu sunt rău, sunt doar realist şi obiectiv” :).
  7. Fii foarte atent la cerinţele concursului şi nu face nimic în grabă. Un articol scris în grabă se vede de la poştă dacă cel care jurizează are un pic de experienţă. Trebuie să şi munceşti un pic, ok? Ai grijă mare la cerinţă pentru că din neatenţie s-ar putea să omiţi ceva şi să fii descalificat aiurea.
  8. Fii creativ şi nu încerca să devii ceea ce nu eşti. Am încercat eu asta într-un concurs online şi nu am fost deloc apreciat pentru că toată lumea ştia că nu ăla este stilul meu. Fii tu însuţi şi scrie cu pasiune. Dă mereu tot ce e mai bun, pentru că a fi bun la ceva presupune un stil de viaţă şi de lucru, nu doar sclipiri de moment.

Un exemplu pozitiv de blogger care scrie bine şi adaugă o notă personală distinctivă aproape tuturor articolelor sale este Iuliana Diana Mihai. Vă recomand să staţi cu ochii pe ea şi sigur veţi mai învăţa câte ceva, însă amintiţi-vă mereu de punctul 8 ca să nu riscaţi să cădeţi în extrema de a fi cine nu sunteţi.

În plus, gândiţi-vă că atât organizatorii acestor concursuri cât şi sponsorii îşi doresc calitate când decid să investească timp şi bani într-o astfel de campanie. Dacă vor vedea constant articole de umplutură, făcute cu dezinteres, nu vă aşteptaţi să vă trateze altfel, la rândul lor.

Acest articol reprezintă doar părerea mea pe care mă aştept s-o completaţi cu nişte comentarii constructive.

10 comentarii la „Cum scrii un articol de concurs”

  1. Sa nu uitam si de subiectivitatea juriului. Poti scrie o poveste, ceva atipic, iar ei sa aleaga ceva pur tehnic. Asta nu inseamna ca nu ai scris bine…

    Răspunde
    • Şi asta e adevăraăt. Fiecare juriu cu gusturile lui, însă dacă e un concurs bine gândit şi bine organizat, ar trebui să specifice cât se poate de clar criteriile de jurizare, fie ele şi cât se poate de subiective.

      Răspunde
  2. Inca o mica „regula”, Gabi. Odata cu participarea la un concurs, iti vin si anumite responsabilitati, nu numai beneficii de pe urma potentialului castig al concursului sau a premiilor puse in joc.

    Răspunde
    • Mi se pare destul de corect. Trebuie să îţi şi asumi că datele tale personale pot ajunge pe mâna cui nu trebuie sau că există posibilitatea să te fi înscris la un concur ce are un câştigător „prestabilit„.

      Răspunde
  3. Îți mulțumesc din suflet pentru menționare, Gabi! :) Acum, ce-i drept că scriu mai mult pe Octocat, decât pe Omlette, dar nu mi-am schimbat stilul. :) Cât despre ce ai scris tu aici, cam așa e, deși, cum spunea și Dumi, ar mai fi câteva de adăugat, plus că nu toate sunt aplicabile pentru toți. :) Paște fericit!

    Răspunde
    • Nu ai pentru ce Iulia. M-am hotărât să mă ocup mai mult de blogul personal în următoarea perioadă şi voi avea mai mult timp de citit bloguri. Ştiu că scrii mai des pe Octocat, după cum vezi https://gabrielursan.ro/citesc/ , mai arunc câte un ochi pe la tine din când în când.

      Paşte fericit şi ţie Iulia! Sper să comunicăm mai des de acum încolo!

      Răspunde
  4. Ai uitat regula numarul zero (0): cunoasterea limitelor personale atunci cand te inhami la un concurs care presupune scrierea unui articol/sau mai multe.

    In rest faci greseala pe care o fac multi bloggeri: transforma simple subpozitii si experiente personale in axiome si chestii general valabile.

    Nu o sa-ti spun unde te inseli… iti spun doar ca o faci… si crede-ma ca am vazut destule asa ca pot oferi consultanta in materie…

    Răspunde
    • Da, bună regula numarul 0. Am păţit şi asta.
      Păi de asta scriu articole de genul acesta, ca să fie completate prin comentarii constructive ca al tău. Eu am transformat doar experienţe personale în reguli care cred cu tărie că sunt general valabile. Fără supoziţii :).

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.