Cum să faci un site sau un blog

Cu siguranță te întrebi cum să faci un site sau un blog din mai multe motive. A ști să construiești site-uri sau bloguri poate aduce și foarte multe satisfacții materiale, nu numai satisfacții personale. Poți să le creezi pentru tine sau pentru alții. Poți să câștigi bani realizând website-uri pentru alții sau poți să câștigi bani din blogul tău, din pasiunea ta. Poți să internalizezi niște cheltuieli la firmă dacă tu sau un angajat de-al tău dobândește aceste cunoștințe. Fii atent.

În cele ce urmează îți voi prezenta pas cu pas cum să faci un site sau un blog. Trebuie doar să urmărești cu atenție pașii și să nu sari nici unul indiferent de nivelul tău de experiență. Va fi simplu. Trebuie doar să-ți închizi alte chestii care îți pot distrage atenția și să fii atent doar aici și nu în altă parte. Concentrează-te.

Singurul cost pe care îl vei avea în crearea acestui site va fi de 8 lei. Da, 8 lei pe lună. Adică mai puțin decât un pachet de țigări sau o bere la o terasă mai în centru. Este vorba despre investiția în domeniu și hosting. Clar, există hosting mult mai scump, dar eu m-am străduit să găsesc cel mai bun raport calitate preț pentru un hosting care îți oferă domeniul gratuit în primul an, ceea ce te scapă de niște costuri. Îți explic imediat pas cu pas ce și cum, dar înainte de toate trebuie să definim niște chestii de bază ca să vorbim aceeași limbă. Îți voi explica ce e ăla domeniu și ce e ăla hosting (găzduire).

Un domeniu web este adresa ta online. Așa cum eu am gabrielursan.ro, tu poți să ai numeletau.ro sau cevreitu.ro. Imaginează-ți o adresă fizică de tip Strada Crizantemelor Nr. 14, București. Așa cum bagi pe GPS adresa respectivă ca să ajungi la ea, așa bagi și în browserul de internet adresa www.numeledomeniuluitau.ro ca să ajungi la un anumite site web.

Găzduirea web, cunoscută și sub numele de hosting web, este casa ta online. Continuând pe exemplul anterior, odată ajuns omul la adresă trebuie să găsească o locuință acolo. Adică la adresa respectivă să existe efectiv ceva. În cazul unui site sau a unui blog, atunci când omul va tasta adresa acestuia, adică www.numesite.ro, va ajunge la site.

Site-ul tău este construit acolo. Hostingul shared (găzduirea web) este ca un bloc cu 10 etaje, iar într-un apartament va sta site-ul tău. Și ca în orice bloc, apartamentul ăla e gol goluț. Trebuie să-l zugrăvești, să construiești instalația electrică, instalația sanitară și mai apoi să-l mobilezi. Ei bine, partea asta de amenajare este construirea unui site sau construirea unui blog. În cele ce urmează te voi învăța să faci un site sau un blog.

Cum să faci un site sau un blog?

Urmează pas cu pas tutorialul în care îți prezint cum să faci un site sau cum să faci un blog, iar la finalul acestuia vei avea gata propriul tău site pe care vei începe să îl dezvolți ulterior. Succes!

Cum sa faci un site sau un blog

Cum obții un domeniu și o găzduire web

Primul pas este să-ți iei un domeniu web și o găzduire web. Va trebui să apeși pe acest link și vei fi redirecționat către o pagină care arată ca cea de mai jos. Apasă linkul și lucrează în paralel.

Domeniu si gazduire web

Scrie numele domeniului web dorit și apoi apasă butonul din imagine pentru a verifica dacă este disponibil. Va trebui să găsești un domeniu liber, pe care să nu îl dețină deja cineva. Un domeniu .com costă aproximativ 10-15 dolari pe an. Pentru că vei alege soluția de hosting recomandată de mine, domeniul nu te va costa nimic în primul an. Alege un domeniu .com

Datele detinatorului domeniului

Dacă domeniul ales va fi disponibil vei fi redirecționat automat către o pagină care arată ca cea de mai sus. Vei începe să-ți bagi datele personale. Urmărește exemplul meu de mai sus.

Apoi, va trebui să introduci detaliile de plată. Poți plăti prin card bancar sau prin PayPal. Mai jos ai grija să selectezi că vei plăti pe un an de zile, nu pe doi ani așa cum este preselectat.

Plateste hostingul web

Apoi, debifează Domain Privacy. Lasă opțiunea bifată dacă vrei ca să nu știe nimeni că ai înregistrat acel domeniu pe numele tău, dar asta te va costa 9.99 dolari în plus așa că îți recomand să o debifezi și să menținem costurile la minimum, așa cum ți-am promis.

Debifeaza Domain Privacy

Debifează și restul opțiunilor. Momentan nu ai nevoie. Mai târziu, după ce înveți mai multe despre crearea unui site, vei vedea de ce mai ai nevoie, așa că poți face upgrade ulterior.

Debifeaza tot ce e bifat

După ce ai mers mai departe îți va apărea o fereastră în care îți pun ei câteva întrebări. Este opțional răspunsul. Dacă vrei, răspunzi la sondaj. Dacă nu, apeși pe No Thanks.

Sondaj iPage

Vor încerca să-ți facă un upsell și îți vor fi prezentate niște opțiuni. Ceva de genul…

Oferte promotionale iPage

Dar tu derulează până la final, ai grijă să nu bifezi nimic și apasă pe No Thanks.

Apasa pe No Thanks

Așteaptă un pic să ți se creeze contul și apoi apasă pe linkul Log In.

Asteapta sa-ti creeze contul si apoi apasa login

Acum este momentul să-ți creezi o parolă și să mai completezi două câmpuri. După aia e gata.

Introdu o parola puternica

Selectează o întrebare de securitate și dă răspunsul la ea. Va fi necesar în caz că uiți parola. Opțional, poți să spui că ai auzit de ei de la mine, dar numai dacă vrei. Poți să selectezi ce vrei tu.

Selecteaza intrebarea de securitate

Gata, în sfârșit ai ajuns în panoul tău de control. De aici ești doar la câțiva pași de realizarea primului tău website. Poți urmări și tutorialul lor dacă vrei apăsând ”Show Me How”.

Control Panel iPage

Înainte de a merge mai departe, aruncă o privire în contul tău de mail. Ar trebui să fi primit mai multe mesaje de la iPage. Unul dintre ele are ca subiect ”Important: Please validate your domain name”. Intră pe acel mesaj și apasă pe linkul de activare.

Valideaza numele domeniului

Aruncă o privire pe informațiile de acolo, iar dacă sunt corecte apasă Verify Information.

Verifica informatiile detinatorului domeniului

Cum instalezi WordPress ca să faci un site sau un blog

Acum întoarce-te în panoul tău de control și dă scroll până ajungi la opțiunea WordPress.

Selecteaza WordPress

Apasă Install.

Apasa Install

Selectează domeniul web pe care vrei să creezi noul site sau noul blog și apasă Check Domain.

Selecteaza domeniul web pe care vrei sa creezi noul site sau noul blog si apasa Check Domain

Așteaptă un minut și apoi apasă Continue indiferent ce scrie acolo.

Apasa continue

Bifează Show advanced options, scrie numele site-ului, scrie numele de utilizator al adminstratorului și pune o parolă de autentificare pe site/blog. Bifează că ai citit și termenii și condițiile, iar mai apoi apasă butonul Install Now. Acum așteaptă un pic.

Instaleaza WordPress

Închide pop-up-ul respectiv și așteaptă să se finalizeze instalarea. Vei observa că instalarea s-a finalizat după ce bara verde de progres ajunge la capăt și îți va fi afișat mesajul de finalizare.

Apasa View Credentials

Acum faci în felul următor. Scrie în browserul de internet numele site-ului tău și adaugă la final /wp-admin, adică așa fix așa:

http://www.domeniulwebinregistratdetine.com/wp-admin și apasă Enter. Îți va apărea fereastra asta. Introdu username-ul tău și parola, iar apoi apasă Log In.

Autentifica-te pe site

Voila! Ai un site nou sau un blog nou. Încă puțin și gata. Știu că ai obosit, dar merită satisfacția. Apasă pe No Thanks, iar din meniul din stânga selectează Appearance și apoi Themes.

Selecteaza o tema

De acolo apasă WordPress.org Themes și începe să explorezi cum vrei să arate site-ul sau blogul tău. Îți recomand ca înainte de acest moment să iei o scurtă pauză și să te bucuri. Tocmai ți-ai creat singur propriul tău site sau propriul tău blog. Mai e de muncă, dar marele pas a fost făcut.

După ce ți-ai selectat tema (adică cum să arate blogul sau siteul tău), instaleaz-o (Install) și activeaz-o (Activate). Abia acum va începe ”decorarea și mobilarea” noului tău site și în videoclipul de mai jos te voi inspira cu niște chestii pe care le fac după ce instalez un WordPress.

Share: dacă apreciezi munca mea la acest tutorial de creare site sau creare blog :)

Pune o întrebare: dacă ai întrebări, nu ezita să le pui în comentarii la acest articol.

Vino cu o completare: ajută comunitatea cu un comentariu pertinent.

Următorul tutorial: zi-mi printr-un comentariu ce informații să creez mai departe pentru tine.


Disclosure: We are a professional review site that receives compensation from the companies whose products we review. We test each product thoroughly and give high marks to only the very best. We are independently owned and the opinions expressed here are our own.

iPage.com customer trend 2015-2017. Insights provided by WebHostingGeeks.com.

29 de comentarii la „Cum să faci un site sau un blog”

  1. Hostico, nu recomand. Sunt exagerat de scumpi, resursele incluse in abonamente sunt foarte reduse comparativ cu alte firme. In plus, cei de la suport nu stiu sa scrie corect in romana. Sunt promovati pe forumuri dar nu merita. De simplenet am auzit, cu toate acestea nu ma tenteaza.

    Răspunde
  2. Pentru un începător ar fi ok să recomanzi un site unde să scrie măcar în limba română. Simplenet.ro ar fi varianta cea mai bună dar și prețul e ceva mai măricel, dacă nu, Hostico.ro Ambele au tot ce trebuie. Zic și eu! :D
    Felicitări pentru răbdarea de care ai dat dovadă când ai scris articolul și l-am salvat în Bookmarks în cazul în care cineva întreabă CUM SĂ…
    Spor!

    Răspunde
  3. Eu lucrez cu cei de la ABONET de vreo 5-6 ani si nu am avut motive sa plec de la ei. Suportul tehnic este OK chiar si pentru cei ce sunt la inceput de drum. Tot prin ei mi-am luat si domeniul, fara sa am idee cum sa incep toate astea.

    Răspunde
  4. Interesant si de apreciat munca depusă în a-i ajuta pe alții. Noi momentan lucrăm cu GlobeHosting, Găzduire.com.ro, Romarg. Nu am avut probleme cu niciunul dintre ei. Nu știu cât de multă baza îți poți pune pe cei care oferă hostingul gratuit dar poate vom încerca și noi. Trebuie să vedem toate optiunile.
    Ca cms, Wp e bun. Dar s-a creat o fixatie pentru acesta. Mai sunt optiuni. Poate cândva, vom folosi mai mulți Polymer, Web components. Momentan, la câteva site-uri lucrez în Drupal, dupa ce am renunțat la Wp. Ai putea să le arăți multora mai multe cms-uri. Un site nu e musai de făcut doar cu Wp. Doar o părere.

    Răspunde
      • Oricum, e bine că oamenii au ce citi pe blogul tău și îi ajuți mult pe cei aflați la început de drum. Restul, se învață în timp. Și noi tot experimentăm diverse modalități de a îmbunătăți ceva în webdesign. E un drum lung în a ajunge la un anumit nivel în lucrul cu site-urile. Toate cele bune, Gabriel!

        Răspunde
  5. 1. Nu recomand găzduirea gratuită – nu cred că există tâmpenie mai mare.
    2. Nu recomand găzduirea pe servere de afară pentru website-uri care se adresează celor de pe teritoriul României.
    3. Domenii pot fi cumpărate şi cu sub 1 euro pe namecheap.com.
    4. Recomand (pentru care se pricep puţin sau vor să înveţe ceva) un VPS (server virtual privat) ieftin cu cel puţin 1 GB RAM – eşti stăpân pe ceea ce faci, ai resursele tale alocate şi nu depinzi de site-urile prost configurate sau depăşirea resurselor de pe găzduirea share.
    5. Gabi, ştiu că ai deal-urile tale cu Simplenet, dar din punctul meu de vedere sunt exagerat de scumpi – prefer, cum am zis, un VPS cu mai puţini bani de la alţii. :)

    Răspunde
    • 1. De acord :)

      2. De ce? Din punctul meu de vedere nu are cine știe ce legătură. Eu am avut WP Engine pe un site al unui client ce se adresa în România și totul mergea mai brici decât pe toate hostingurile din România testate până acum. E drept că era mai scump.

      3. Da, domenii .xyz despre care se zice că pe partea de SEO nu sunt luate prea tare în serios. Eu rămân fan .ro pentru România, dar dacă ar fi să aleg din nou numele domeniului nou aș alege gabrielursan.com sau .net din start având în vedere tendințele globalizării.

      4. Corect. Dar pentru cei care se pricep. Eu cât de cât mă pricep, dar n-am avut niciodată chef să îmi bat capul cu configurarea și administrarea unui VPS. Prefer să dau un mail la suport să mă ajute. Pentru mine timpul e mult mai important ca să creez alte chestii decât să mă bag și pe tehnic :)

      5. Sunt prieten cu Andrei Chira de la Simplenet, am avut niște dealuri acum 2 ani, dar de un an de zile plătesc ca un client normal, fără discount sau tratament preferențial. Noțiunea de scump e una subiectivă, îți dai seama :). Eu i-am ales pe ei și rămân la ei din două motive: 1. N-am avut niciodată probleme care să nu poată fi rezolvate imediat. 2. Suportul lor pentru clienți este mult peste ce am întâlnit până acum, iar calitatea serviciilor superioare costă – eu în locul lor aș taxa mult mai mult.

      Răspunde
      • La fel și eu sunt foarte mulțumit de Chroot :)
        Am stat și eu ani de zile pe shared, dar când am avut un vârf de trafic mi-au căzut site-urile, chiar dacă cei de la Chroot m-au trecut câteva zile pe cel mai mare abonament shared al lor.
        Așa că am fost forțat întrucâtva să-mi iau VPS – ce nu știam am învățat iar acum e ok. :) Am și niște tutoriale destul de interesante (zic eu) pe tema asta. :)
        Nu m-aș mai întoarce în veci la shared. :)

        Răspunde
  6. Eu iau domenii .eu (sau .biz, dar mai rar) de la gazduire.com.ro, sunt ieftine, vad ca acum au acum domenii .eu la 1,99 euro pe an (+TVA). Hosting nu recomand de la ei, eu pe la inceputuri am avut de la ei si nu mai vreau niciodata (dar decat chestii de alea gratuite care cad mereu, mai bine totusi la ei).
    Eu nu prea cumpar domenii .ro, ca legislatia romaneasca nu permite vinderea lor (sunt portite, dar prefer sa evit). :)
    A fost (totusi) un hosting gratuit pe care l-am folosit la inceputuri si mi s-a parut foarte bun atunci; https://www.000webhost.com/. Un site de prezentare in html nu cred ca ar avea probleme acolo (cel putin la inceputuri).
    Eu am gazduit o perioada la 000webhost.com un site care avea trafic „interesant”. :)
    Acum am hosting de la Simplenet si sunt incantat. Aveau cei de la Simplenet si un pachet pe la 70 lei/an (doar pentru un site), nu stiu daca mai este valabil.
    Oricum, recomand un domeniu propriu. Ca hosting, ca nehosting :) , dar domeniu propriu recomand sa iei.
    Zicea cineva pe net „ti-ai construi casa pe un teren care nu-ti apartine”?
    Cunosc firme bogate care si-au facut site-uri pe un subdomeniu wordpress.com si le-au promovat cu bani multi.
    Chestia asta nu inceteaza sa ma uimeasca. Le-am recomandat un domeniu propriu, dar nu au fost interesate.

    Răspunde
    • iPage nu e cel mai rapid hosting, dar probabil pentru un blog aflat la început nu e nici cea mai mică problemă. Principalul lor avantaj e că au o ofertă foarte ieftină. Poți să arunci un ochi și la simplenet pe ro sa vezi ce oferte au.

      Răspunde
    • Eu cu GabrielUrsan.ro, da, sunt la Simplenet pentru că am alt trafic, alte nevoi și alte dealuri cu ei. Găzduirea recomandată de mine în acest articol nu este cea mai tare din lume, dar este cea mai bună din perspectiva raportului dintre calitate și preț.

      Am căutat o astfel de găzduire ca să dau ca exemplu în tutorial pentru că sunt mulți la început de drum care nu au bani de investit nici în domeniu web și nici într-un hosting premium. Iar la 2 dolari pe lună să primești și domeniu gratuit și multe chestii nelimitate e ceva ce mai rar găsești.

      Bineînțeles, metoda prezentată de mine merge pe fiecare hosting, însă fiecare cu particularitățile lui la instalarea WordPress.

      Răspunde
  7. Foarte complex…chiar foarte complex! …dar de ce nu ai recomandat un hosting romanesc, totusi!? Sunt sigur ca au si programe de afiliere, majoritatea cred. Primul exemplu care imi vine in minte e clausweb, care mi-au propus mie lucrul asta acum cativa ani… #numazic :)

    Răspunde
  8. Pentru un website complet gratuit eu as sugera hostinger.ro Au si domenii gratuite, se poate instala wordpress lafel de usor si e 0 lei pe luna. Felicitari pentru articol!

    Răspunde
    • Am utilizat și serviciul lor gratuit (Hostinger) și varianta plătită (Hosting 24) mai de mult. Nu recomand. Cel puțin din experiența mea cu ei. Ce e gratis, e gratis, dar în cazul lor mult mai prost comparativ cu un serviciu plătit. Pentru 8 lei pe lună, echivalentul a două beri, eu zic că nu merită efortul de achiziție a unui hosting decent ;)

      Răspunde
      • Intr-adevar merge greu, mai intepeneste cand instalezi ceva dar e gratis, nu poti avea asteptari prea mari. Totusi am un site functional complet gratuit. In timp imi voi cumpara domeniu, o thema si chiar un host platit dar asta dupa ce o sa consider ca va fi strict necesar (btw .ro e clar nevoie :) ). Am avut un host cu 60 de lei pe an, mergea intradevar mult mai bine decat acesta dar la un moment dat am pierdut tot, am ramas fara site peste noapte.

        Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.