După ceva ani pe planeta asta, mi-am dat seama cât de superficial tratează oamenii disciplina și obiceurile bune. Până pe la vreo 30 de ani și eu eram unul dintre ei. Mă durea undeva de obiceiuri bune. Voiam doar să-mi trăiesc viața și după aia să mai văd eu.
Totuși, mi-am dat seama că obiceiurile bune practicate cu disciplină și consecvență te pot duce mai departe decât visezi în momentul în care te apuci de noua ta viață formată din noile tale obiceuri.
Concret, după an de practicat obiceiuri bune, nu simți mare lucru. În primele 3 luni nu simți mai nimic. Ba chiar îți vine să te lași. În următoarele 6 luni parcă simți ceva, ceva. Iar după un an ai să zici că nu simți nimic pentru că așa ai senzația că ai fost mereu.
Șocul vine când vin oameni la tine și îți spun că te-ai schimbat. Atunci să știi că ești pe drumul cel bun. Pentru că magia să întâmplă în anii următori.
Toată suma obiceiurilor astea bune se adună în contul vieții tale și îți creează un soi de dobândă compusă de bunăstare (ca să-i spun așa).
Adică, dacă te uiți la tine după 3-4 ani de obiceiuri bune, nu o să-ți vină să crezi cine ai fost și cine ești acum. Nu o să-ți vină să te recunoști.
Excelență peste noapte nu există în niciun domeniu. Uită de soluții magice. Dă o șansă obiceiurilor și disciplinei și ai să vezi cum te simți după și cum va arăta viața ta. La urma urmei, suntem suma propriilor noastre comportamente și obiceiuri.
La ce obiceiuri rele să renunți?
La toate. Sau la cât mai multe. Dacă fumezi, bei alcool exagerat, amâni mereu lucrurile, mănânci junk food, o freci mult pe canapea la Netflix etc., nu e cazul să renunți pe rând la aceste obiceiuri rele. Renunță la toate simultan. Sau la cât mai multe.
Asta va face loc pentru mai multe obiceiuri bune. În plus, toate obiceiurile rele sunt interconectate. Alcoolul cu țigara, bingingul cu alcoolul sau junk food cu berea/sucurile și tot așa. Trebuie să ieși din acest matrix al obiceiurilor rele.
Nu zic acum să devii un sfânt peste noapte. Dar măcar să devii mai cumpătat. O ieșire în decor într-o zi e o excepție. Două ieșiri în decor consecutive reprezintă un nou obicei prost.
Ce obiceiuri bune mă ajută?
Fiecare cu ale sale. Nu zic că sunt cele mai bune, pentru că unele exemple nu sunt excelente, după cum veți oberva (cele cu alcoolul și țigările). Însă dacă pot servi ca sursă de inspirație sunt bucuros că am putut fi util cu ceva.
- Cititul. Citesc zilnic dintr-o carte bună și ajung să citesc în total peste 30 de cărți pe an. Recomand cititul dintr-o carte fizică sau de pe eBook reader. Nu folosi telefon sau tabletă. Cititul te inspiră pozitiv și îți dezvoltă gândirea.
- Sportul. Fac cel puțin 6 zile din 7 sport în orice formă: flotări acasă, gantere, bicicletă eliptică, rareori alerg, dau la sacul de box etc. Sportul are beneficii nenumărate asupra sănătății fizice, dar cel mai mult asupra celei psihice.
- Alcool rar. Înainte de 30 de ani consumam alcool aproape zilnic. Acum consum alcool doar în weekend, când am o ocazie specială, dar când nu am nimic important de făcut a doua zi, ca să mă pot odihni și recupera după.
- Fumat rar. Nu sunt cheie de biserică. Uneori mai fumez când beau alcool și când am companie la fumat. Uneori trec și săptămâni fără să pun țigara în gură. Nu e bine nici așa, preferabil ar fi deloc. Dar mai bine rar decât zilnic.
- Junk food rar. Uneori mai bag câte un junk food, câte un grătar sau câte o pizza stropită cu bere din belșug. Dar asta se întâmplă destul de rar, ca un fel de reminder pentru organismul meu că să rețină cum se ard și multe calorii.
- Somnul. În peste 5 zile din 7 dorm minimum 8 ore pe noapte. Uneori chiar și 9 ore. Perioada e diferită de la om la om, însă somnul este o minune a organismului pe care eu am descoperit-o târziu. O recomand cu drag.
- Natura. Plimbările în natură fac parte din obiceiurile mele săptămânale, fie că le fac mergând, alergând sau cu motocicleta. Copacii, iarba, sunetul păsarilor și liniștea sălbăticiei mă relaxează și îmi aduc o stare de bine.
- Zahăr rar. Aici nu am avut o problemă niciodată pentru că nu îmi plac dulciurile. Inclusiv cafeaua o beau fără lapte, fără zahăr, fără nimic și sunt îndrăgostit de ea așa. Cu cât mai puțin zahăr (indiferent de formă), cu atât mai bine.
- Hobby. Trebuie să fie ceva care să îți dea reset la creier dacă alcool nu, zahăr nu, aia nu, aia nu :) Pe lângă sport, eu practic motociclismul enduro și ies cu motocicleta în natură ori de câte ori am ocazia. Mai nou îi fac și reviziile :)
Concluzia articolului
În titlu am spus ceva de genul: cum să obții aproape orice în viață, dar nu am vorbit concret despre asta. De aceea voi vorbi aici, pe final. Ca să obții aproape orice în viață, din experiența mea cred că există câțiva pași clari precum:
- Definește foarte clar și concret ce vrei să obții. Să fie măsurabil și să poți vizualiza realist atingerea acestui scop sau obiectiv. De asemenea, este foarte important să conteze pentru tine asta și să îți dorești cu adevărat să obții ce ți-ai propus.
- După ce ți-ai creionat obiectivul, află ce e de făcut ca să îl atingi. Vezi ce au făcut alți oameni pentru a ajunge acolo, caută pe internet, fă o listă cu chestii pe care trebuie să le atingi ca să ajungi acolo. În linii mari, fără detalii acum.
- Mulți oameni spun că dacă aș avea, aș face și aș deveni. Dar e invers. Mai întâi trebuie să devii pentru a face și pentru a avea. Vezi la ce obiceiuri trebuie să renunți și ce obiceiuri noi trebuie să-ți formezi pentru a obține ce îți dorești
- Practică acele obiceiuri cu disciplină și consecvență. Apoi, după perioada de rezistență, practică-le cu bucurie. Identifică-te cu ele. Lasă-le să facă parte din identitatea ta personală și nu îți fie rușine să afirmi cine e ”noul tu”.
- Citește-ți zilnic obiectivul propus și sub-obiectivele care îl compun și ajustează-le sau bifează-le ca realizate pe măsură ce le atingi.
Cam atât. Pare ușor.
Nu e. Dacă era ușor o făcea oricine.
Dar tu nu ești oricine. Mult succes!
Sunt intr-un proces de ‘schimbare si echilibrare’ in viata mea. Ai perfecta dreptate..”Pare ușor. Nu e. Dacă era ușor o făcea oricine.”