Am donat sânge la început de an! Cum e să donezi sânge.

M-am întrebat cum e să donezi sânge înainte să donez sânge. Ce trebuie să fac înainte de a dona sânge? Ce trebuie să nu fac înainte de a dona sânge? Ce grupă sangvină am? Sunt eligibil pentru donarea de sânge?

La toate aceste întrebări legate de donarea de sânge am să răspund în acest articol de pe blog. Dacă ești o fire căreia îi place mai degrabă să asculte sau să urmărească un video, ai vlogul mai jos.

De ce se donează sânge?

Este nevoie de sânge mereu pentru că sângele nu poate fi fabricat artificial și nu poate fi înlocuit cu nimic altceva. Prin urmare, singura variantă de a face rost de sânge pentru cei care au nevoie este prin donare.

Cine poate dona sânge?

Dacă ești o persoană sănătoasă, nu ai boli venerice sau cu transmitere prin sânge, ai peste 18 ani și ai peste 45 de kg dacă ești femeie sau peste 50 kg dacă ești bărbat, ești eligibil pentru a dona sânge.

Cum mă programez la donarea de sânge?

Caută cel mai apropiat centru de donare sânge din cel mai apropiat oraș. Poți merge direct acolo în timpul orelor lor de program, fără să te programezi. Sau poți folosi aplicația Donorium pentru a te programa.

Ce să fac înainte să donez sânge?

Înainte să donezi sânge este bine să fii odihnit (să nu pierzi noaptea de înainte de donare), să nu fi consumat alcool cu măcar 2 zile înainte și să fi mâncat un mic dejun ușor (ceai cu pâine și cu gem e ok).

Ce să nu fac înainte să donez sânge?

Înainte să donezi sânge este bine să nu consumi alcool, să nu pierzi noaptea (ca să vii odihnit la donare), să te hidratezi bine și să mănânci neapărat ceva dimineață (fără grăsimi) ca să nu leșini de la o scădere glicemică.

Care sunt pașii de donare sânge?

Vă descriu mai jos pașii de donare sânge din urma experienței mele la centrul de donare sânge din Galați. Însă cred că experiența este similară și în alte centre pentru donare de sânge din toată România.

  1. Ajungi la centrul de donare sânge. Te întâmpină un gardian amabil care îți ia temperatura și care îți dă dezinfectant pentru mâini.
  2. Completezi o declarație Covid-19 și apoi îți lași geaca/jacheta la garderobă. Primești un număr de ordine și unul pentru garderobă.
  3. Mergi cu numărul primit și cu buletinul la registratură. Completezi un formular cu Da/Nu legat de starea ta de sănătate. Semnezi.
  4. Cu formularul mergi să te vadă un medic care te verifică, îți ia tensiunea, îți pune întrebări și stabilește dacă mergi mai departe.
  5. După ce treci de medic, ți se recoltează puțin sânge pentru un set de analize. Astfel se va afla dacă ești sănătos și eligibil.
  6. Dacă este prima oară când donezi sânge durează un pic mai mult deoarece îți recoltează mai mult sânge și îți face fișa de donator.
  7. După ce au rezultatele analizelor de bază, când îți vine rândul, ești invitat în camera de donare sânge unde te întinzi pe acel pat.
  8. Dacă nu știi ce grupă sangvină ai sau ce RH ai (pozitiv/negativ) vei afla în momentul în care ți se ia sânge. Eu am aflat că am AB+.
  9. Ți se bagă acul în venă și începe procedura de colectare sânge. Trebuie să strângi și să eliberezi pumnul pe parcursul procesului.
  10. Durează în medie 7 minute pentru o recoltare completă de 450 ml de sânge din vena mânii drepte sau mâinii stângi (specialistul decide).

Cât sânge mi se recoltează?

La o donare normală de sânge se recoltează aproximativ 450 ml de sânge (aproape jumătate de litru de sânge). Acest lucru se întâmplă relativ repede și nu durează mai mult de 10 minute cu totul.

În cât timp se reface sângele?

Ai în corp 7% din greutatea ta în litri de sânge. La 74 Kg eu am 5,18 litri de sânge. 450 ml înseamnă 8,7% din totalul de sânge. Ca volum se reface într-o oră de la donare. Celular se reface în 2-3 săptămâni de la donare.

Ce să fac după donarea de sânge?

Vezi cum te simți și nu te ridica brusc. Oricum, tot personalul e acolo pentru tine. Este important să te hidratezi cu apă. Poți mânca un sandviș sau bea un suc imediat după donare dacă simți nevoia.

Ce să mănânc după donarea de sânge?

Pentru o refacere mai rapidă din punct de vedere celular, este indicat ca după donarea de sânge să consumi alimente neprocesate bogate în proteine (carne, lapte, brânză, ouă). Poți mânca orice după donarea de sânge.

Ce primesc pentru că donez sânge?

Donarea de sânge nu este remunerată cu bani. Totuși, primești niște bonuri de masă pentru că ai donat sânge. Sunt bonuri de masă în valoare de 60 lei. Le poți folosi normal. În plus, primești o zi liberă legală de la angajator.

Cum donez pentru cineva anume?

Dacă vrei să donezi sânge pentru o persoană anume, atunci când te înregistrezi la pasul 3, îi specifici doamnei numele persoanei pentru care faci donația de sânge și spitalul unde este internată. Vei primi și adeverință.

Câte vieți salvezi donând sânge?

Donând sânge poți salva în medie două vieți. Cei 450 ml de sânge donați pot contribui la salvarea a două vieți sau la ajutorul a trei persoane care au nevoie de sânge în cadrul unei transfuzii. Sună extraordinar, nu?

Pe cine ajută sângele?

Sângele donat de tine ajută persoane care au suferit de arsuri grave, copiii care au probleme la naștere, persoane care suferă intervenții chirurgicale lungi, persoane care au suferit un accident, bolnavi de cancer etc.

De câte ori poți dona sânge?

Bărbații sănătoși pot dona sânge de maximum 5 ori pe an, la interval de minimum 70 de zile între donații. Femeile sănătoase pot dona sânge de maximum 4 ori pe an, la minimum același interval.

Pot dona sânge dacă beau des?

Da. Atâta vreme cât nu ai boli cu transmitere prin sânge, probleme cu tensiunea sau cu inima, nu te droghezi și nu schimbi des partenerii sexuali, poți dona sânge. Dacă bei zilnic, fă și tu 2 zile de pauză și e ok.

Ce beneficii am dacă donez sânge?

Donarea de sânge are beneficii evidente. În primul rând este un gest autentic altruist care te implică pe tine direct, nu implică doar aspecte financiare. În al doilea rând, donarea de sânge are beneficii dovedite pentru sănătate.

  1. Beneficiezi de control medical gratuit înainte de donare
  2. Beneficiezi de analize medicale gratuite înainte de donare
  3. Donarea regulată împrospătează sângele din organism
  4. Donarea regulată îmbunătățește sistemul imunitar
  5. Donarea regulată diminuează riscul de boli cardiovasculare
  6. Donarea regulată diminuează riscul de cancer conform studiilor
  7. Donarea regulată reglează nivelul colesterolului & trigliceridelor
  8. Donarea regulată influențează benefic ficatul
  9. La fiecare donare de sânge se ard aproximativ 650 de calorii :)
  10. Donatorii au organismul mai rezistent la șocuri hemoragice
  11. Donarea regulată reglează nivelul de fier din sânge
  12. Primești bonuri de masă de 60 de lei pentru donare :)
  13. Primești o adeverință pentru o zi liberă legală de la muncă :)
  14. Te simți mai bine pentru că te simți de ajutor
  15. Sângele tău va salva 2 sau chiar 3 vieți – e cel mai important!

Dacă ți se pare interesant sau de ajutor acest articol despre donarea de sânge, dă-i un share ca să ajungă la cât mai multe persoane. Ai mai jos butoanele de share. Hai să motivăm și să inspirăm donarea de sânge!

Salut 👋
Îmi pare bine să te cunosc.

Înscrie-te pentru a primi conținut interesant despre tehnologie, dezvoltare, marketing și lifestyle.

Nu fac spam! Protecție date conform GDPR. Te poți dezabona oricând.

7 comentarii la „Am donat sânge la început de an! Cum e să donezi sânge.”

  1. Am donat și eu în facultate, de mai multe ori. Aveam activități cu Liga Studenților la fiecare 6 luni. Mereu plecam cu un sentiment plăcut de acolo.. simțeam că am făcut mult bine.

    Răspunde
    • Mulțumesc! Exact. Ai descris excelent: un gest atât de simplu cu impact atât de mare. Dacă ți-ai fcăut curaj te aștept cu un comentariu aici și cu un articol pe blogul tău pe care am văzut că scrii foarte des în ultima perioadă :)

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.